Autor Wątek: Usypianie  (Przeczytany 69074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: Usypianie
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Października 2009, 10:23 »
dziewczyny, szczególnie te posiadjące starsze bąble. Czy wasze dzieci przed snem oglądają bajki? i ile mniej więcej czasu przed snem siedzą pred bajkami?

Moja młoda dalej budzi się w nocy. Ale dziś przechodziła samą siebie, szczególnie nad ranem. Tak się we mnie wtulała, tak się na mnie kładła jakby bała się sama spać. Nie wiem, może jej się coś przyśniło? może słyszała przez sen gwizdy wiatru (bo słychać je było w jej pokoju). Nawet jak się położyła koło mnie, a ja cichaczem zeszłam z łóżka, to momentalnie się budziła i plakała....

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Października 2009, 10:28 »
Gosia, mój jakoś specjalnie nie ogląda bajek
czasem jak je kaszę to mu włączę bajki ale nie zawsze

u nas też cyrki nocne. mały ładnie sam na łożku zasnął ale budzi sie w nocy - nie wiem czemu  ::)

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Października 2009, 10:31 »
Gosia, Mieszko ogląda ostatnią bajkę na godzinę przed snem, pozniej się kąpie, myje ząbki i zasypia ;D
Z nockami od lipca mamy super ;D Mieszko przesypia całą noc 8) i bez problemu śpi u siebie i sam zasypia ;D to chyba nagroda za to że wcześniej budził się po 3-4 razy w nocy ::)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Października 2009, 10:33 »
Moja Tosia potrafi oglądać bajki do ostatniej chwili przed zaśnięciem, czasem juz po kąpieli w piżamie ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Października 2009, 11:40 »
Zuzia ogląda ok. godziny przed, w czasie i po kolacji. Wczoraj siedziała znacznie dłużej, bo jakoś tak zeszło.... co prawda włączamy jej babytv, bo przy niektórych bajach na jim jam widać było, że się bała. A na beby tv są takie baaardzo spokojne bajki, piosenki...lepsze jak na wyciszenie...ale zastanawiam się czy to nie za dłuuugo.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Października 2009, 17:15 »
Nasz Wiktor też ogląda bajki do 21 i idzie spać.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Października 2009, 11:28 »
czyli to ogólnie norma...

dziś w nocy eteż płakała przez sen. I przez sen mówiła " chcę do mamy", a ja już koło niej leżałam....masakra jakaś z tym spaniem....najgorzej bo ja przez to latanie to marznę i potem nie mogę zanąć.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Października 2009, 15:33 »
Szymek też ogląda bajki, a ja mam chwilę żeby coś przynajmniej zrobic. I ostatnio też się budzi w nocy...

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Października 2009, 15:54 »
To chyba jakas plaga z tym nocnym  budzeniem , bo Mati juz tak ladnie spal a od ostatniego zapalenia ucha nam sie budzi kolo 2 w nocy i placze  , jest marudny .....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Października 2009, 21:14 »
Moja czasami obejrzy bajkę, ale bardzo rzadko. Śpi teraz ok, ale niedawno był mały koszmar. Nie chciała sama zasypiać, musiałam przy niej być. Czasami usypianie trwało 30 min, a mnie trafiło. Teraz Mała skumała, że mama czyta bajkę i wychodzi, a ona ma spać - to opanowała. Z budzeniem się...2 tyg miałam spokój, ale dziś znów wstała o 4:30, wzięłam ją do siebie, bo późno poszłam spać i nie miałam siły walczyć, to leżała i wymyślała, że chce siku, pić, mleko, misia...zasnęła chyba 15 min przed moim budzikiem, a jak tylko ten zadzwonił, zerwała się na równe nogi z bananem na buzi i słowami "mama, Gabi już lulu" (Gabi już się wyspała).

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Października 2009, 18:57 »
No i muszę się pochwalić. Zuza zazęła usypiać sama i to włóżeczku. Od dość dawna zasypia wieczorem, ale w ciągu dnia był problem. Od 3 dni jednak usypia sama ;). Oby tylko tak zostało.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Października 2009, 15:07 »
U nas Mati zasnal wczoraj sam ale przed snem dostal syropek przeciwbolowy , przespal cala noc ale poplakiwal przez sen ... natomiast w dzien jak jestemy w domu lubi zasypiac w swojej hustawce  ;D i tak tez bylo dzis ....

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Października 2009, 15:20 »
a nasz lubi zasypiac  w ciagu dnia na fattym (fotel-worek sako)  ;)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Października 2009, 18:49 »
właśnie w dziale kołysanki napisałam - u nas Patysia sama zasypia. Gorzej jest w ciągu dnia z drzemkami, musi się przytulić do cycka. Ale nocne spanie i w wózeczku spokojnie. Nigdy jej nie usypiałam jeszcze.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Grudnia 2009, 22:08 »
Moje dziecko też od zawsze zasypia samo z tym że w dzień zasypia w wózku, a na noc w łóżeczku. powiedzcie mi jak robiłyście to z dziećmi w wieku mojej, bo ona sama zaśnie tylko w wózku, nie bujam jej, po prostu kładę i śpi, a w łóżeczku to od razu siada i nici ze spania, co mam ją kłaść na chama? w sumie tak sobie myślę, że w wózku to ją przypinam pasami i się nie podnosi, a w łóżeczku to od razu do góry. mnie to jej spanie w wózku nie przeszkadza, bo śpi sobie do 2 h, ale chcę wiedzieć jak robiłyście z dziećmi.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Grudnia 2009, 22:15 »
Ja Moja ze spania w wózku oduczyłam jak miała 6 miesiecy i finito.
Wtedy jeszcze nie umiala usiasc w łóżeczku czy wstac, tylko poplakala i zasypiala czyli jakby nie bylo na chama, starsze dziecko chyba bedzie trudniej odzwyczaic ::)
Gorzej jak z wózka wyrośnie i gdzie wtedy pójdzie spać w dzień...niektóre maluchy śpią w dzien nawet i jak maja 3 lata (mój chrześniak).
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Grudnia 2009, 22:22 »
u nas spanie w wózku poszło won razem z gondolą...
Do tej pory jeśli Nikodem nie chce mi zasnąć sam w łóżeczku to najpierw wyciszam go w ramionach, pogadam z nim, pośpiewam i jak robią mu się klejące oczka i powoli zaczyna mi "lecieć" przez ręce to go odkładam do łóżeczka. Wówczas zazwyczaj już nie ma siły się podnosić, odwraca tyłek i zasypia ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Grudnia 2009, 00:29 »
U nas mega problemy ze spaniem :/ Wieczorem po kąpieli odkładam do łóżeczka i jest mega ryk. Przeraźliwe wycie. Próbowałam metody- siedzę obok, on wstaje ja go kłade- i tak w kółko. Ale ja mam jakis niezmordowany typ. On tak może pół nocy a mi sąsiadów szkoda. Wiec wędrujemy do naszego wyra i tam od razu zasypia. Dosłownie moment. W nocy jak chce go przenieść do łóżeczka też jest problem. Jak tylko poczuje swój materacyk budzi sie, siada i wycie. Jakby go parzyło  :-\ Już sama nie wiem co z nim zrobić...
Przewertowałam wątek i znajduje wielkie podobieństwo Szymka do Mateusza Ani. Znalazłaś może jakiś sposób na usypianie?

♡ Szymon & Leon ♡

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:02 »
Kjp83 ... tak dokładnie u nas tak było
mały darł sie przy zasypianiu jakbym go ze skóry obdzierała
skończyło się tak, że siedziałam na krześle obok łóżeczka, mati u mnie na kolanach i przytulony do mnie zasypiał
i wtedy go odkładałam. czasem na śpiku czasem na "półśpiku"
wtedy też budził się w nocy i lądował u nas w łóżku - to był początek mojej ciaży i nie miałam siły użerać sie z nim po nocy.
u nas zasypiał w 3 sek  ::) nie wiem skąd mu sie to wzięło bo on NIGDY wcześniej nie spał z nami
generalnie jestem przeciwna spaniu z dzieckiem ale zycie zweryfikowąło ciut ten pogląd  ;)
od paru miesięcy mateusz nie śpi w łożeczku tylko na tapczaniku - nie wyłazi w nocy; czasem sie budzi i płacze
jak maciek pójdzie do niego to w moment zasypia u siebie a jak ja pójdę to nie ma  bata - ląduje u nas.
ale sam zasypia na tapczaniku. tyle dobrego.
moja rada - przeczekać ale też próbować, żeby sam zasypiał

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:19 »
kjp, a może czas na zmianę łóżeczka? Może Szymuś sam by już wybrał sobie wyreczko? A może spróbucie zamienić zwykłe na turystyczne? Wiem, ze ta ostatnia metoda była skuteczna u Elisabeth81

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Grudnia 2009, 10:10 »
kjp...sobie przypominam chyba, że w tej ksiażce o usypianiu byly podobne historie może poczytasz?
Jak chcesz podesle ci pdf-a :)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Grudnia 2009, 10:12 »
U nas w tym okresie bylo to samo..przeniosłam do "dorosłego" łóżka i....krzyku nie bylo.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Grudnia 2009, 13:48 »
Dzieki za pomoc:) Po świętach spróbuje brutalnej metody... bedzie ciężko ale postaram się byc twarda. Bede Go tak długo odkładać az sam nie padnie. Po 3 nocach powinno dotrzec. Ciekawe kto da rade- on czy ja :/ Ale póki co proszę Cie anusia o ta książkę w pdfie. Może tam będzie mniej brutalny sposób.
U nas Ania tez się zaczęło tak że siedziałam obok łożeczka, później on mi na kolanach przytulony usypiał. Tłumaczyłam sobie że jest stęskniony i chce trochę bliskości ze mną. A ten cwaniak powolutku małymi kroczkami do wyra się wkręcił. I tak jak Ty też jestem przeciwna spaniu z dzieckiem. Raz ja sie nie wysypiam bo sie rzuca po całym łóżku, dwa boję się że go gdzieś przygniotę, trzy to jest jedyny moment kiedy można przytulić sie do męża i spokojnie pogadać o całym dniu. Z młodym pomiędzy to średnio. Więc póki męża jeszcze nie ma muszę wytępić złe nawyki :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Grudnia 2009, 08:49 »
u nas od zawsze kuba śpi sam u siebie i zasypia tez sam , wieczorem kąpiel, kolacja buziak i włazi do wyrka buziak, gasze światło i wyłaże czasem pogada z miśkami i zasypia , w dzień to samo pora spania idzie do wyra ja wychodze z pokoju on zasypia.

myślę że trzeba spróbować i być konsekwentnym w postanowieniu, pamiętajcie że płacz dziecka w takim momencie to przede wszystkim próba żeby Was złamać i uzyskać swoje... jak zobaczy ze sie złamiece raz to koniec zawsze bedzie działało dzieciątko tą metodą...

w super niani często jest ten motyw odzwyczajania dzieci od spania z rodzicami :) warto popatrzećbo t naprawde fajne metody :D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:50 »
moja śpi sama w łóżeczku
ale usypianie to temat rzeka  :-[
w dzień w wózku - potem przenoszę ją do łóżeczka
a na noc ok 20,30 idziemy do pokoju, zamykamy drzwi, Martyna robi papa domkowi :) ja się kłade, a ona znosi książeczki, zabawki do łożka. o 22 zasypia ze mną w łóżku. oczywiście ją potem przenoszę.
nie mam sumienia jej wyjącej zostawić w łóżeczku żeby sama padła. próby były, ale ona wyje wyje

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Grudnia 2009, 14:03 »
Ja tylko czekam po tych waszych historiach kiedy moja Mala przestanie chciec spac u siebie ::)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Grudnia 2009, 14:21 »
a wiecie że my tez mamy teraz kryzys zasypiania

najpierw trzeba bylo przy niej siedziec i czekac jak zasnie
potem było kapiel, czytanko i sama zupełnie sama zasypiała
a terz zdaża się zę zasnie ale najczesciej wala sie po łóżku nawet godz i 1,5
nie płacze, nie woła nas ale często gęsto ok godz 23 nie śpi
i to mnie strasznie wkurza

więc wchodze co jakis czas i pytam o co chodzi
no to on na to ze sie boi
a to lasu a to wilka a to lwa i jeszcze kilka innych strasznych rzeczy
kilka razy pomoigło jak sie kolo niej polozylam
zasneła w 2 min
ale generalnie nie robie tego bo ma za małe łóżko  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Grudnia 2009, 22:10 »
Madziulek u nas toczka w toczkę tak samo...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Grudnia 2009, 22:15 »
Nasz Oskar od jakiegoś czasu pięknie sam zasypia w łóżeczku i wieczorem i w dzień. Za to Wiktor potrzebuje któregoś z nas do zaśnięcia.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Grudnia 2009, 10:11 »
hmmm ja założyłam ten wątek a w sumie z usypianiem nie mamy juz problemów. Po problemach z usypianiem w łóżeczku powróciłam do uypiania przy cycu. Pewnego dnia, gdzies we wrzesniu tak sobie ja włożyłam w dzień do łóżeczka a ona zasnęła. I tak jest do tej pory, czasami sie chwilke pobawi, a potem zapatrzy na karuzelkę i usypia. W wózku kiedys spała nawet 2,5 - 3 godziny, a teraz max 1 godz. Ale śpi mi w dzien w domku, wiec nie ma z tym problemu. Jak sie obudzi na spacerku, to nie płacze, tylko się rozgląda :)