Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649453 razy)

Offline bubulina
  • maniak
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #5430 dnia: 21 Sierpnia 2017, 15:18 »
Anusiaaa moja Antosia miala taki kaszel i okazalo sie ze ma uczulenie na sline naszego psa. Czy oni nie maja jakis zwierzat?? Nic z krwi ani innych badan niewyszlo.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #5431 dnia: 21 Sierpnia 2017, 15:47 »
bo testy są najczęściej tylko uzupełnieniem diagnostyki, poza tym alergia ma często charakter marszu...podstawa to obserwacja, kiedy sie ten kaszel nasila, teraz opcji jest dużo - od pylenia drzew,  traw (u nas ewidentnie objawy sie nasilają, jak jest jej  koszenie )  po roztocza, pleśń i właśnie ta sierść....jakieś leki antyhistaminowe dostaje?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5432 dnia: 21 Sierpnia 2017, 16:13 »
Anusiaaa moja Antosia miala taki kaszel i okazalo sie ze ma uczulenie na sline naszego psa. Czy oni nie maja jakis zwierzat?? Nic z krwi ani innych badan niewyszlo.

Żadnych zwierząt w domu.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #5433 dnia: 21 Sierpnia 2017, 17:51 »
u nas też taki kaszel był i wielu lekarzy odwiedziliśmy. Dopiero alergolog kazał nam wynieść chomika z pokoju syna i kaszel ustał.
Mchaa przedszkole wywiesiło kartkę żeby nie przyprowadzać dzieci chorych i na tym koniec. Nie raz odbierajac syna słyszałam jak Pani mówi że jakieś dziecko miało gorączke itp a rano te same dziecko było znów na sali

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #5434 dnia: 21 Sierpnia 2017, 19:07 »
A w najblizszym otoczeniu?? Moja mloda musi miec mega alergie bo teraz na wakacjach bylismy w pokoju w ktorym byl pies tydzien wczesniej i kaszel odrazu wrocil.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #5435 dnia: 21 Sierpnia 2017, 21:48 »
Niestety, nie uniknie się chorych dzieci w przedszkolu... Rodzice często postępują nieodpowiedzialnie i tracą na tym inne dzieci ::)
Szczególne w tych począkowych grupach...

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #5436 dnia: 22 Sierpnia 2017, 06:50 »
Ja zauważyłam że Igor u mojej mamy w domu od razu ma katar i swedzą go oczy....mają "nowego" kota w domu...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5437 dnia: 22 Sierpnia 2017, 13:20 »
Wróciliśmy do adaptacji przedszkolnej ;) Katar ustąpił, pewnie to były zęby.

Dziś Nina została z dziećmi na obiedzie, mój niejadek podobno zjadł zupę, trochę makaronu z mięsem i nawet coś spróbowała surówki - chociaż to brzmi dla mnie bardzo nieprawdopodobnie. Mąż twierdzi, że chcą po prostu zacząć nas kasować za obiady  ;D Fakt jest jednak taki, że po powrocie do domu odmówiła jogurtu czyli coś tam musiała faktycznie zjeść ;)

Nie chciała wyjść, prawie mi się popłakała, że nie może wrócić do sali. Oby tak dalej! :)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #5438 dnia: 22 Sierpnia 2017, 13:58 »
Brawo!!

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #5439 dnia: 22 Sierpnia 2017, 15:24 »
Super

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5440 dnia: 22 Sierpnia 2017, 16:25 »
Dziś Nina została z dziećmi na obiedzie, mój niejadek podobno zjadł zupę, trochę makaronu z mięsem i nawet coś spróbowała surówki - chociaż to brzmi dla mnie bardzo nieprawdopodobnie.
miałam podobnie, głównie z zupami mlecznymi bo jak kiedyś dałam Frankowi płatki kukurydziane z mlekiem to się zrzygał do talerza a w przedszkolu prosi dokładkę ;)
Brawo dla Niny!

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5441 dnia: 22 Sierpnia 2017, 20:12 »
Monika, rozbawiło mnie to szczerze  ;D ;D

Dzięki Laski, jestem dumna z córy. Oby tak dalej!

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #5442 dnia: 22 Sierpnia 2017, 20:21 »
A tak się martwiłas,  super,  że tak dobrze idzie  :-*

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #5443 dnia: 22 Sierpnia 2017, 20:23 »
Super Mysia! Brawo dla Niny! :)

Julia też w przedszkolu sporo je, bo widzi, że dzieci jedzą... w domu to różnie z jedzeniem bywa a w przedszkolu czasem prosi o dokładkę ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #5444 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:18 »
Super oby tak dalej!!

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #5445 dnia: 23 Sierpnia 2017, 08:53 »
U nas narazie wstępnie punkt przedszkolny dla 3-4 latków dla Hani nie jest przygotowany na lezakowanie (w sensie nie mają w planach bo nie kupuja materacy, lezakow etc, nie wiem czy maja dodatkowa sale). Znalazlam w przepisach, ze musi byc lezakowanie , gdy dziecko jest [ponad 5 h w punkcie. Jestem ciekawa jak to rozwiązą bo spotkanie organizacyjne mamy 31.08 i wtedy się wszystko dowiemy. Ja nie wyobrażam sobie dzieciaczków 3-4 letnich bez snu w ciągu dnia

Dodatkowo nie ma godzin adaptacyjnych. Oj będzie ryk, współczuje już dzieciom i paniom przedszkolankom.

A to wszystko wynik reformy :/

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5446 dnia: 23 Sierpnia 2017, 10:24 »
Córa w przedszkolu, a ja właśnie sobie uświadomiłam, że do czasu porodu zyskam trochę czasu dla siebie. Wiecie, że jakoś to do mnie nie dotarło aż do dzisiaj? Jak ona zacznie chodzić tam na cały dzień to co ja będę robić w domu?  ;D

Dziś czas mam do 13 i właśnie znikam się wykąpać, bo bezczelnie siedzę w piżamie :P

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #5447 dnia: 23 Sierpnia 2017, 11:53 »
Ja nie wyobrażam sobie dzieciaczków 3-4 letnich bez snu w ciągu dnia

W tym wieku sporo dzieci już nie śpi w dzień

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #5448 dnia: 23 Sierpnia 2017, 11:57 »
W tym wieku sporo dzieci już nie śpi w dzień
[/quote]

Wiem, że dzieci różne, ale jednak powinni to zapewnić zgodnie z przepisami.

Moja ma różnie, ale jeśli będzie wstawać przed 7 rano to nie da rady wytrzymać bez snu do wieczora, a jak mi zaśnie popołudniami to wieczorem będzie masakra.

Zresztą to niezbyt zdrowe jeszcze dla takich dzieciaków pod kątem zdrowotnym brak możliwości odpoczynku w pozycji leżącej przez tyle godzin (taka jest nawet interpretacja dlaczego leżakowanie powinno zostać zapewnione).

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #5449 dnia: 23 Sierpnia 2017, 12:02 »
Mysikróliczku nalezy Ci się :) No i będziesz miała ten komfort, że jak Ci zachoruje to nie ma stresu bo nie musisz iść do pracy.

U nas też nie ma leżakowania, w konsekwencji Kuba śpi o 19:20  ;D ;D ;D ale jak dzieci potrzebują np. po jakiś wycieczkach to mają gdzie sie położyć :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5450 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:39 »
Gosia  :-*

U nas narazie wstępnie punkt przedszkolny dla 3-4 latków dla Hani nie jest przygotowany na lezakowanie (w sensie nie mają w planach bo nie kupuja materacy, lezakow etc, nie wiem czy maja dodatkowa sale). Znalazlam w przepisach, ze musi byc lezakowanie , gdy dziecko jest [ponad 5 h w punkcie. Jestem ciekawa jak to rozwiązą bo spotkanie organizacyjne mamy 31.08 i wtedy się wszystko dowiemy. Ja nie wyobrażam sobie dzieciaczków 3-4 letnich bez snu w ciągu dnia

Być może leżakują na podłodze.... teraz jak odbierałam Ninę z przedszkola to zauważyłam, że w sali dla najstarszych porozkładane są kołderki na podłodze jedna obok drugiej (na takiej podłodze piankowej, jak maty do zabawy). Napisałam od razu maila do dyrekcji czy Niny grupa też tak "leżakuje"... wścieknę się jeśli tak. Nie zająknęła się o tym nawet, a w wyprawce jest napisane o prześcieradle więc nawet mi do głowy nie przyszła taka opcja.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #5451 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:44 »
u nas rozkładają "leżaczki" mniej więcej takie http://www.phu-atus.com.pl/c122_104_1_lozeczka-przedszkolne

A ja pamiętam jak chodziłam do mojego przedszkola i była normalna sypialnia z piętrowymi łóżkami i materacami...teraz to chyba luskus :P

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5452 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:45 »
Szybciutko dostałam odpowiedź, że grupa Ninki śpi na leżakach :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #5453 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:47 »
U nas takie jak u Asiq

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5454 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:48 »
u nas rozkładają "leżaczki" mniej więcej takie http://www.phu-atus.com.pl/c122_104_1_lozeczka-przedszkolne
u nas też są a raczej były takie łóżeczka bo w naszym przedszkolu tylko najmłodsza grupa leżakuje, i u nas było tak że wszystkie dzieci się przebierały w piżamki i kładły, kto nie chciał spać to leżał i był cicho ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #5455 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:50 »
U nas te dzieci, które nie spią bawią się w drugiej sali, albo na placu zabaw.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #5456 dnia: 23 Sierpnia 2017, 18:41 »
Moj młody nie spal już w tym wieku i brak leżakowania był dla mnie zbawienny ;-)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5457 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:31 »
My się właśnie pozbywamy drzemek. Ma to swoje plusy i minusy. Ale się zastanawiam jak to będzie bo niby nie muszą spać,  ale leżeć. W życiu Łucja tyle nie wytrzyma  ::)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5458 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:34 »
Marta  to już  nie  Twój  problem  :p a zresztą  zobaczy  że inni leżą  to będzie  naśladować  :) w przedszkolu  jest  owczy  pęd  :) tak samo  z jedzeniem.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5459 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:37 »
Tzn. Mi się wydaje że ona padnie i będzie spać. Najgorzej się boję co potem z wieczornym usypianiem.no nic zobaczymy  ;)