Autor Wątek: "Szczęście to jedyna wartość, którą się mnoży, jeśli się ją dzieli."- 19.09.2009  (Przeczytany 28364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agu-s

• Chuck Norris
Olucha jest prawnikiem :)

Z jednej strony to się nie dziwię Twojej mamie, niestety ale zawsze trzeba brać wszystkie ewentualności pod uwagę.
U mnie jest tak, że ja dostałam mieszkanie od rodziców i po prostu przepisali je na mnie przed ślubem, że w razie czego jest tylko moje ;)

Offline tasiek
  • Wiktor 2.10.2010 :D
  • entuzjasta
  • Szczęśliwi jak nigdy:D, zakochani jak na początku:
  • data ślubu: 19.09.2009
no właśnie o to chodzi mojej mamie...a możesz mi powiedziec jak to załatwić co jest potrzebne jak wyglądają koszta?

Offline agu-s

• Chuck Norris
Przede wszystkim trzeba iść do notariusza, nie wiem jak koszta bo tym moi rodzice się zajęli a poza tym przy okazji załatwiali jeszcze inne sprawy więc rachunek był wyższy.
Mieszkanie dostałam jako darowiznę od rodziców więc bez podatku.
potrzebny jest akt własności mieszkania, nie wiem co tam jeszcze, no oczywiście dowody osobiste ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
i moim skromnym zdaniem masz bardzo mądrą mamę... tasiek naprawdę jak dziwne jest życie i co nam szykuje same niestety nie wiemy, a jeżeli mieszkanie jest własnością Twojej mamy ona ma do tego prawo (i tu bez żadnych podtekstów, typu nie przepada za Twoim PM itd)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline tasiek
  • entuzjasta
JA Z JEDNEJ STRONY WSZYSTKO ROZUMIEM ALE WIESZ NIE ZMIENIA TO FAKTU ZE ZROBIŁO MI SIE DZIWNIE...

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
Zapobiegliwa Mama, dobrze robi ja ją w zupełności rozumiem  :) Powinnyście obie udać się do notariusza z aktem własności mieszkania i Mama ( tak jak już chyba Aga napisała) w akcie darowizny przekaże ci mieszkanie  :) Jest to wolne od podatku czyli nie zapłacicie nic, pod warunkiem że mieszkanie nie jest większe niż 110 mkw. Jeśli chodzi o dokumenty to oprócz aktu własności mieszkania powinnyście z Mamą mieć dowody osobiste albo inny dokument stwierdzający tożsamość :)  Gdyby Twoja Mama darowała mieszkanie i Tobie i przyszłemu mężowi, to w przypadku ewentualnego rozwodu i zakładając że nie spisaliście intercyzy mieszkanie liczyłoby się jako wspólne i musiałabyś się Nim podzielić z mężem. A tak Mama daruje tylko tobie i mieszkanie jest tylko Twoje  :) Może to brzmi brutalnie ale w chwili obecnej każdej z Nas wydaje się że to ten jedyny, życie często po czasie to Nam weryfikuje  :) Twoja Mama chce Ciebie po prostu zabezpieczyć  :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
bardzo madrze postepuje Twoja mama! nigdy nie wiesz co sie zdarzy!
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline tasiek
  • entuzjasta
WIEM WIEM TEŻ MI TO POWIEDZIAŁA:) DZIĘKUJE BARDZO ZA WSKAZÓWKĘ JAK TO POWINNAM ZAŁATWIĆ...A CZY ORIENTUJECIE SIĘ JAKIE KOSZTA SĄ U NOTARIUSZA?

Offline Olucha

• Chuck Norris
Ciężko powiedzieć bo to zależy też od miasta, jest to na pewno jakiś tam procent wartości mieszkania, najlepiej jak pójdziesz i zapytasz danego notariusza  :)

Offline agu-s

• Chuck Norris
no i już wszystko wiadomo ;D

Offline tasiek
  • entuzjasta
TAK CZYTAM NA INTERNECIE TO JEST TO OK. 2000 TYS. TO DLA NAS BARDZO DUZO PIENIĘDZY ZWŁASZCZA TERAZ ZCY NIE MOŻNA W JAKIŚ INNY SPOSÓB NP. TESTAMENTEM? ZAZNACZAM ZE MIESZKANIE BYŁO MOICH RODZICÓW PO SMIERCI TATY JA MAM POŁOWE I MAMA DRUGA - NALE W ZWIĄZKU Z MOIM ZA MĄŻ POJŚCIEM CHCE UREGULOWAĆ ŻEBYM NIE ZOSTAŁA Z NICZYM?

Offline pamela

• Chuck Norris
nie znam sie na prawniczych  poradach, ale kiecka teraz wyglada super, a mama dobrze robi, przynamnjiej w razie czego mieszkanie jest tylkko twoje

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
Mądra mama :) chce dla Ciebie dobrze.
A gorsecik cuuuuuudny!

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
mama może i dobrze robi, ale ja bym się chyba dziwnie poczuła na miejscu Twojego narzeczonego... na sprawach prawniczych się nie znam więc nie pomogę

:-* :-* :-*

Offline tasiek
  • entuzjasta
tak był chwilowy foch ponieważ uznałam że powinnien o tym wiedziec ale już jset ok temat został nam do wspólnego dogadania

Offline anulla_p

• Chuck Norris
tasiek i tu się z Tobą zgodzę, bo powinien wiedzieć ponieważ sprawa dotyczy Was obojga

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline buraczek
  • Chuck Norris
dobrze, że mu powiedziałaś i wytłumaczyłaś o co chodzi i dlaczego tak a nie inaczej... z tego co piszesz to zrozumiał o co chodzi i jest ok  :)

:-* :-* :-*

Offline anulla_p

• Chuck Norris
a ja to jeszcze widzę tak ze swojej strony:
jeżeli mój R, dostał by mieszkanie od swojej mamy zapisane tylko na niego, to uwierz mi, nie miała bym o to żadnych pretensji, bo nawet nie bardzo to widzę, żeby jego mama dawała w prezencie mieszkanie mi, osobie de facto obcej, a ja ze swojej strony też nie mam prawa do wyciągania łap po nie swoją własność (bardzo kosztowną swoją drogą), ale bardzo bym cieszyła się z takiej okazji. Myślę, że Twój przyszły mąż powinien mieć do tego podobne podejście.

Offline Olucha

• Chuck Norris
200 000 zł wartość szacunkowa mieszkania tak ? A jak to sprawdziłaś w internecie ?  ::) Ja napisałam że opłata to będzie jakiś procent wartości, może to być równie dobrze bardzo mały procent. Przecież nie zapłacicie u notariusza 200 000 zł, choć rozumiem że każda kwota może wydawać się spora. Owszem mogł by ci Mama przekazać w testamencie to mieszkanie ale z tego co pisałaś zrozumiałam że Twoja Mama by chciała żebyś jeszcze przed ślubem stała się wlaścicielką mieszkania. Co do narzeczonego to nie powinien strzelać focha, mnie osobiście takie zachowanie u mojego narzeczonego bardzo by zniesmaczyło, ale to tylko moje zdanie  :)

Offline tasiek
  • entuzjasta
OGÓLNIE TYLKO I WYŁĄCZNIE CZYTAŁAM NA TEN TEMAT I NOTARIUSZ MA PRAWO WZIĄĆ JAKIŚ TAM % OD WARTOŚCI MIESZKANIA I BYŁ PODANY PRZYKŁAD OD JAKIEJS INEJ FORUMKI ZE TO KOSZT OK 2000 ZŁ

Offline anulla_p

• Chuck Norris
tasiek Ty weź jutro, jest poniedziałek, idź w naszym pięknym mieście do jakiegokolwiek notariusza pierwszego z brzegu (jest ich jak psów w Szczecinie) podaj cenę mieszkania np. 180 tys.zł. i zapytaj się o ten procent i sprawa z głowy

Offline Olucha

• Chuck Norris
Najlepiej będzie jeśli zapytasz u źródła, są przecież różne mieszkania, za 50 tys i za 500 tys wiadomo że wtedy cena będzie się bardzo różnić  :)

Offline buraczek
  • Chuck Norris
 :-* :-* niedzielne zostawiam

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
pozdrowionka poniedziałkowe :)
dowiadywalas sie?
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline tasiek
  • entuzjasta
jeszcze nie ale sie dowiem dziękuje wszystkim za rady:)

Offline carollaa

• Chuck Norris
zostawiam wtorkowe  :-*

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009

Offline buraczek
  • Chuck Norris
i co tam dzisiaj słychać?

Offline Castia

• Chuck Norris