Witam, mój pierwszy post zacznę od małej oceny odwiedzonych przeze mnie salonów ślubnych w Bydgoszczy
może komuś okaże się pomocna

Salon Amber
obsługa: bardzo uprzejma
wybór: całkiem spory, ostatnio otwarli też komis z używanymi sukniami
ceny: ja przymierzałam suknie w przedziale cenowym 2100-2400 ale była też jedna za 1500 - nowa, nie salonowa; nie pamiętam jak wygląda cena halek, ale chyba są w cenie sukni
podsumowanie: suknie ładne, cenowo ok, miałam tam jedną faworytkę, polecam odwiedzić
Salon Elisabeth
obsługa: pani była miła,
wybór: średni, mniejszy jak dla mnie niż w Amber, dużo sukien salonowych w koloże ecru, ale ten ecru jakiś żółty mi się wydawał
ceny: 2tys to chyba minimum ale raczej większość powyżej 2,5tys do 3tys i więcej, halka - z tego co pamiętam 250zł (kupno)
podsumowanie: suknie ciekawe, ładne, jedna mnie tam bardzo urzekła ale była jak dla mnie ciężka, warto zadzwonić i zapytać czy mają modele z kolekcji zamieszczonej na stronie, bo w samym salonie wydawało mi się, że mają ich niewiele, polecam zajrzeć
Salon Lisa Ferrera
obsługa: bardzo na +, panie bardzo uprzejme
wybór: mają sporo sukien, z czterech kolekcji (Demetrios, Cosmobella, Orea Sposa i )
ceny: powyżej 2tys, w styczniu mieli duże rabaty - chyba nawet do 500zł, przez co ceny sukienek które przymierzałam (z kolekcji Orea Sposa) mieścily sie w przedziale 2100-2300zł, halkę można było wypożyczyć (chyba 75zł) lub kupić (chyba za 150zł). Aha, suknie z Orea Sposa są chyba najtansze, Demetrios to już około 4tys i więcej.
podsumowanie: wydaje mi się, że można znaleźć tu nieco inne suknie niż w innych salonach; mają w salonie chyba większość sukni z kolekcji zamieszczonych na stronie; również polecam zajrzeć
Salon Romantica
obsługa: nie jest zła, ale musiałam czekać na swoją kolej jakieś 10-15min, mimo, że byłam umówiona; ale panie nie robią żadnych problemów - jak gdzieś się na czytałam - mogłam przymierzać suknie, które sobie wybrałam, a nawet pani próbowała podpowiedzieć co jeszcze mogłabym przymierzyć;
wybór: bardzo duży (w Żninie nie byłam, ale w Bydgoszczy to chyba największy wśród salonów, które odwiedziłam);
ceny: no tu już ceny nie są takie piękne, ja przymierzałam chyba głownie Sincerity i tu cenowo 3500-3800zł, Justin Alexander to już np. około 6tys;
podsumowanie: warto zajrzeć, nawet jak szuka się czegoś tańszego, bo suknie z kolekcji, które ma salon, są bardzo popularne więc można poszukać swojego wybranego modelu np. na allegro
Salon Leliwa w Fordonie
obsługa: bardzo uprzejma
wybór: hmm raczej średni, ale szyją też suknie na zamówienie, ja co prawda nie chciałam szyć ale widziałam jedną usztą, która wyglądała bardzo ładnie, więc jak ktoś jest zdecydowany na szycie to polecam też zajrzeć; strona www może nie zachęca specjalnie do odwiedzin, sama trafiłam zresztą do tego salonu przypadkiem - szukałam sukni z kolekcji Verise;
ceny: poniżej 2 tys wydaje mi się że można już sporo znaleźć;
podsumowanie: i tutaj się rozpiszę. . . bo jest to salon, w którym zdecydowałam się zakupić moją suknię. . jest to sukienka z kolekcji Sincerity - ten sam model (3637) w Romantice 3500zł, w Leliwa 2800zł i w przypadku tego modelu producent daje w cenie welon długi (wart około 350zł) oraz halkę - w Romantice wszystko było dodatkowo płatne;
Plusem salonu jest też fakt, że jest czynny w soboty i niedziele do godzin wieczornych, gdyż salon mieści się w Galerii Fordon;
Salon Dominica:
obsługa: panie bardzo miłe;
wybór: w salonach Bydgoskich średni, chociaż mają całkiem sporo sukien. Można pewnie zamówić w razie czego żeby dowieźli z Inowrocławia (tam są 2 salony i tam tez szyją suknie);
ceny: ja przymierzałam poniżej 2 tys do 2,5 tys (droższe może pojedyncze egzemplarze);
podsumowanie: hmm mi czegoś w tych sukniach brakowało, niby ładne ale jakieś takie hmm mam nadzieję, że nikogo nie obrażę - dla mnie jakby z niższej półki niż suknie z powyższych salonów; mój narzeczony oglądając moje foty w ich sukniach - określił jedną z nich (koronkowy gorset), że wygląda jakby śnieg na tą suknie napadał:P koronka była gruba i nie współgrała z materiałem dołu sukni; nie odradzam jednak zajrzenia do tego salonu bo jedna mi się nawet podobała ale szukałam innego fasonu:)
Salon Angel
obsułga: również miłe panie;
wybór: wydawał mi się nie za duży;
ceny: 2-3tys
podsumowanie: mimo, że na stronie można zobaczyć dużo modeli, w salonie chyba tylko ich garstka, więc warto ewentualnie zapytać czy jest możliwość sprowadzenia konkretnego modelu. . .
Madeline Exclusive
obsluga: na Dworcowej ok, na Gdańskiej pani zniechęciła mnie do przymierzania czegokolwiek

wybór: chyba duży, ale ja nic nie przymierzałam bo jak tam zajrzałam to nie miałam czasu akurat przymierzać i nie chciało mi się do tego salonu wracać
ceny: hmm nie wiem czy mają coś poniżej 2,5tys
podsumowanie: mają ładne suknie, ceny raczej wysokie, ale zajrzeć warto

A teraz odnośnie bucików:
Ryłko - salon w Galerii Pomorskiej, ładne i eleganckie buciki, niestety nie ma w całej PL już mojego rozmiaru (35), zamówiono dla mnie co prawda 35 ale miały wadę. . . więc szukam dalej
Zdrowa Stopa na Gdańskiej - myślałam, że za tę cenę mają przyzwoite buty. . . a one wyglądają jak jakieś bazarówki za 15zł. .
ale obok otwarto salon sukien (jak się wchodzi jest kantor). . . śmierdzi tam trochę

tzn. taki zapach typowy dla ciucholandów, ale można zamówić każdy model z Growikara i WITa, chcoiaż na stanie nie ma wielkiego wyboru. . mają mieć też buciki LA MARKA (przymierzałam super czółenka ale czarne. . . pani powiedziała, że jeszcze nie ma ich katalogu, ale mam nadzieję, że dostanie go czym prędzej bo buciki mega wygodne, skórka miękka, obcas 10cm z czego 1,5cm platforma)