Autor Wątek: Kto na świadków?  (Przeczytany 44958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Stycznia 2006, 20:22 »
Cytat: "groszek"
ps. proszę, napiszcie mi, jakie w ogóle obowiązki (poza podpisaniem się u księdza) mają świadkowie?? Bo ja się nie orientuję. Nigdy nie byłam na żadnym slubie!!

Groszku poszukaj na forum o tym, bo był ten temat poruszany jakie ma świadek obowiązki.
 :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline aniata
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Lutego 2006, 14:46 »
U nas swiadkami byli-m mój brat (23lata) i brat meża(20 lat).
Świetnie sobie poradzili.

Ich rola:
wykupywanie (przed slubem, jeszcze w domu),
- w kosciele świadkowanie,
- podczas jazdy do Koscioła wydawanie półlitrówek i cukierków za "bramki"
- na sali opiekowanie sie gosćmi tzn- roznoszenie alkoholu)
aha- brat meżą byl jeszcze naszym kierowcom bo jechalimiśmy autem teściów właśnie tylko z świadkami

Offline aniula

• entuzjasta
Kto na świadków?
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Lutego 2006, 20:10 »
U mnie będzie mój brat i brat Włodka. Także będę miała trzech facetów przy ołtarzu  :D

Offline monika_mb

• entuzjasta
  • data ślubu: 29 lipiec 2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #93 dnia: 26 Lutego 2006, 11:24 »
U nas świadkiem będzie młodszy brat mojego Marka - Michał, a świadkową moja przyszła bratowa - Ewelina :) A bratową będzie już od 26 sierpnia :)
Liwia Łucja B. - zawdzięczam Ci swoje życie.....

31.08.2007r, godz.19:50... Liwia..nasz maleńki wielki Cud... 53cm, 3650g

Offline Corollka

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #94 dnia: 26 Lutego 2006, 12:21 »
moim świadkiem będzie siostra cioteczna,a u Miśka jego najlepszy przyjaciel,który przyjeżdża specjalnie z USA,dodam jeszcze,ze oboje mają na koncie 6 letni zwiazek ze sobą i nadal mają się ku sobie   :Swiety:    :Swiety:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Kto na świadków?
« Odpowiedź #95 dnia: 26 Lutego 2006, 12:35 »
Cytat: "dziubasek"
My też mamy mały problem ze świadkami... moją świadkową będzie moja kumpelicha od xxxx czasu, a mojego Tomka... no właśnie:/ Jak tylko zaczeliśmy przygotowania jasne było dla wszystkich (tylko nie dla nas, Pary Młodej), że świadkiem będzie Tomka brat u którego mój Przyszły świadkował we wrześniu... Ani ja, ani mój Tomasz nie jesteśmy z bratem bardzo blisko, a mamy wspólnego przyjaciela, który z resztą nas poznał i wiemy, że idealnie spisałby się w roli świadka... ach:/... myślę, że na dniach porozmawiamy z bratem Tomka co i jak - mam nadzieję, że nie będzie się dąsać. W końcu świadek na ślubie i weselu ma mnóstwo spraw na głowie, a poza tym on mieszka na drugim końcu Polski i cięzko będzie obgadać z nim wszelkie szczegóły!! Mam nadzieje, że teściowa nas z tym pomysłem nie pogoni w diabły

I udało się !! Naszym świadkiem będzie Nasz Wielki Przyjaciel Grzesiu :D Ależ on się z tego powodu ucieszył :) Aż mi się łezka w oku zakręciła  :mrgreen: Teraz męczy świadkową o kolor jej kreacji bo chce się dopasować hihihi  :mrgreen:

Także teraz już oficjalnie mogę napisać, że naszymi świadami są: Madzia i Grzesiu- przyjaciele przyszłej rodzinki  :D  :serce:

Offline Dorota77
  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Lutego 2006, 12:57 »
Ja mam brata i Rafałek też ma brata, a nie chcieliśmy żeby żaden z nich był poszkodowany, więc naszymi świadkami będą              znajomi, są małżeństwem i problem się rozwiązał. Szczerze mówiąc to nigdy mi nie przeszło przez głowę, żeby za świadków wziąść dwóch panów, może dlatego, że nie byłam nigdy na weselu gdzie świadkami byli dwaj panowie. :roll:  :roll:  :roll:
Jak spytaliśmy się naszych znajomych czy zostaną świadkami na naszym ślubie, to prawie przebili głowami sufit, tak wysoko podskoczyli z radości. My też się bardzo cieszymy, że się zgodzili.
  :skacza:

Offline Żabcia

• bywalec
Kto na świadków?
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Lutego 2006, 13:07 »
U nas świadkami będą nasi znajomi. Moją "świadkową" będzie koleżanka z którą się znam od pierwszej klasy szkoły podstawowwej (to już 26 lat). Moja połówka poprosiła o tą przysługę również swojego kolegę z podstawówki. Trzeba wbyło widzieć jego minę jak się dowiedział.  :shock: Ale i "świadkowa" i świadek bardzo się ucieszyli - oczywiście zaraz po tym jak wyszli z szoku   :jupi:

Offline cmonia

• forumowicz
  • data ślubu: 27.07.2007
Kto na świadków?
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Lutego 2006, 16:36 »
u nas świadkową bedzie moja siostra a świadkiem nasz współny znajomy. :wink:

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #99 dnia: 7 Marca 2006, 17:49 »
Z tego co przeczytałam u Was, to nie widzę jakiejś tendencji, żeby świadami były jedynie osoby z rodziny. U mnie to było róznie: juz dawno planowaliśmy, że świadkiem będzie kuzyn mojego skarba i moja kuzynka (mieszkająca w Łodzi). Potem kuzynka odpadła, bo nie mam z nią za dobrego kontaktu, a na jej miejsce miała wejść siostra mojego Zdziśka. Tu zaprostestowała moja mamuńcia, bo dlaczego oboje mają być z jego strony. Więc wyszło na to, że świadkiem będzie moja przyszła bratowa oraz mój młodszy brat. Był spokój jakiś czas...potem przemyślałam sprawę, że mój brach jest za młody, dopiero skończył 16 lat (a chłop na schwał  :mrgreen: ) i uznałam, że jest za młody i nie poradzi sobie raczej z obowiązkami weselnymi. A starszego brata mojego pod uwagę nie biorę, bo go nie trawię. Mnie z kolei zaczęło przeszkadzać, że świadkiem ma być moja bratowa - jest starsza o 10 lat, w ogóle jej nie znam (choc jest niesamowicie miła naprawdę), nie ma nikogo, więc jak zrozumie mnie itd. Ufff...w końcu niedługo przed zaręczynami, poczytałam wasze wypowiedzi o świadkach i uznałam, że chcę na świadka moją wieloletnią przyjaciółkę - zna mnie świetnie, rozmawiamy o wszystkim i ona będzie w stanie mi pomóc. Zna moją rodzinę, jest obrotna i żywa. A świadkiem Zdziśka wybraliśmy tego jego kuzyna, tego którego braliśmy pod uwagę już na początku.
Gdy powiedziałam Zdziśkowi o przyjaciółce, to on się nie zgodził...ale ja na to nie zważam, zrobię jak będę chciałą, bo ja mu nie narzucam świadka, nie przepada za nią, bo to moja przyjaciółka. On może nawet wybrac mojego brata na świadka, tego, którego nie lubię - dałam mu wybór. Z kolei moja mama, tez się zdziwiła, gdy jej o moim wyborze świadka . Myślała, że moja przyszła bratowa będzie świadkiem. Powiedziałam jej, że przyjaciółka mi pomoże w przygotowaniach, a ona na to: W czym Ci pomoże...? litości....wy to rozumiecie, czym jest przyjaciółka dla przyszłej panny młodej...Teściowa jeszcze nie wie o niczym, a i tak bym nie pozwoliła na narzucanie z jej strony swiadka. Ona nawet nie wie jeszcze, że synuś się żeni, ale to już inny temat i tak już się za bardzo rozpisałam...

Pozdrawiam wszystkie październikowe panny młode!

Offline groszek
  • maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #100 dnia: 7 Marca 2006, 21:17 »
Cytat: "Dorka"
moja bratowa - jest starsza o 10 lat, w ogóle jej nie znam (choc jest niesamowicie miła naprawdę), nie ma nikogo, więc jak zrozumie mnie

Sorry, ale nie widzę związku. Osoba 10 lat starsza, to nie jest całe pokolenie wstecz i spokojnie można się dogadać. A druga sprawa, czy naprawdę "niesparowany" nie zrozumie człowieka w związku? Jak dla mnie argumenty bez sensu. Jedyny sens, że jej po prostu nie znasz.

Gdy powiedziałam Zdziśkowi o przyjaciółce, to on się nie zgodził...ale ja na to nie zważam, zrobię jak będę chciałą, bo ja mu nie narzucam świadka, nie przepada za nią, bo to moja przyjaciółka.

Twoja sprawa, że masz w nosie zdanie swojego narzeczonego, ale dlaczego on ma jej nie lubić za to że jest twoją przyjaciółką? To chyba nie jest reguła, że narzeczeni nie lubią przyjaciółek swoich narzeczonych?

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #101 dnia: 8 Marca 2006, 17:18 »
groszku, to jest tak: moją przyszłą bratową znam od 5 lat - w tym czasie rozmawiałyśmy jedynie kilka razy i to o niczym ważnym, o sąsiadach, pogodzie i avonie i niczym innym. Ani ona nie mówi o czymś innym, ani ja. Mój narzeczony wcale nie dba o to, byśmy zacieśniły kontakty, a ja już nie mam siły nalegać. Poza tym, ona nie ma nikogo, nigdy tez nikogo nie szukała, po prostu dobrze jej samej - ja to akceptuję w pełni. Ale stanowi to dla mnie przeszkodę - nigdy nie rozmawiam z nią o sprawach damsko-męskich, o czym bez problemów rozmawiam z przuyjaciółką i co bardzo lubię, krępowałoby mnie to po prostu - przecież nie powiem jej, że wg mnie jej brat bosko całuje.
Dużą przeszkodą jest także sposób, w jaki ona mówi do mnie - ma bardzo wysoki głos i mówi bardzo niewyraźnie dla mnie, trochę po wiejsku. Ja jako osoba obca w ogóle jej nie rozumiem. Jak z nią rozmawiam musze co chwilę mówić "proszę?", "słucham?", bo po prostu nie rozumiem. To bardzo utrudnia komunikację, wierzcie mi.

A co do zdania narzeczonego w kwestii swiadka - on nie może zaproponować nikogo innego zamiast mojej przyjaciółki. W mojej rodzinie brak jest młodych kobiet naprawdę. Wymaga też, by ta osoba znała dobrze moją rodzinę, ale jego siostra nie zna nikogo z mojej rodziny i nagle nie pozna.
groszku - jest dużo racji w tym że nie chcę bratowej za bardzo poznawać...przez tyle lat do tego nie doszło i jakoś nie mam ochoty...
A czy jest regułą, że narzeczni nie lubia przyjaciółek swoich narzeczonych? nie wiem. U mnie jest tak. Moja przyjaciółka kiedyś chwilowo chodziła z moim narzeczonym, ale jeszcze przede mną, a poza tym on nie wierzy w coś takiego jak przyjaźń i nie może znieść, że ona jest ważna dla mnie.

Offline groszek
  • maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #102 dnia: 8 Marca 2006, 19:22 »
No to juz jasniej. Skoro twoja przyjaciółka jest dla twojego mena ex dziewczyną, to rzeczywiście może mieć jakieś "ale" do niej. Ale nie pozwol mu ingerować w swoje zycie, powinno się mieć znajomych i przyjaciol poza malzonkiem, zeby sie nie stac ograniczonym do interakcji z jedna tylko osobą.

I rzeczywiscie, skoro nie masz wspolnego jezyka ze szwagierka, to nic nie poradzisz.

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #103 dnia: 8 Marca 2006, 20:48 »
uff... w końcu cos zrozumiałam - ta "siostra", "bratowa" to po prostu szwagierka? bo juz myslałam, ze nie umiem czytać ze zrozumieniem... :wink:

Offline Dorka

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #104 dnia: 8 Marca 2006, 20:48 »
Wszystko będzie ok  :mrgreen: jestem optymistką.
Dzisiaj spytałam moja przyjaciółkę, czy zostanie moją swiadkowa - była zachwycona propozycją!!!!  :mrgreen:  :mrgreen: no i ja też, jej reakcją, of kors.
A nie sądze, żeby szwagierkę miała mi za złe, że ją nie wybrałam. Jest bardzo miłą osobą, która na nikogo się nie gniewa.  :mrgreen:

a moja druga połówka będzie sie musiała pogodzić z moim wyborem  :mrgreen:

Przepraszam wszystkich, że namieszałam w postach. Pisząc o bratowej miała na myśli szwagierkę, bo bratowej nie mam...wybaczcie  :oops:  :oops:

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #105 dnia: 8 Marca 2006, 20:51 »
a moja druga połówka będzie sie musiała pogodzić z moim wyborem

no...Tyle, że to tez jest dla niego ten najwazniejszy dzień w życiu... Ciekawe czy wybór swiadkowej nie zmniejszy jego radości....
Ale stanowi to dla mnie przeszkodę - nigdy nie rozmawiam z nią o sprawach damsko-męskich, o czym bez problemów rozmawiam z przuyjaciółką i co bardzo lubię, krępowałoby mnie to po prostu - przecież nie powiem jej, że wg mnie jej brat bosko całuje.

to ty byłej dziewczynie swojego przyszłego męża opowiadasz jak on całuje?????

Offline PaulinaG

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Marca 2006, 00:21 »
my juz mamy świadków wybranych i się zgodzili :!: Świadkiem jest narzeczonego brat, a świadkowa jego narzeczona. Za bardzo za nią nie przepadam, ale zgodziłam :!: W koncu to tylko świadkowie, ważne żeby wesele było udane :!:

Świadkowa jest zazdrosna praktycznie o wszystko, była zazdrosna o nasze zaręczyny(że wcześniej niż oni) i o to że wcześniej slub bierzemy :!:
Zaraz po naszych zaręczynach były ich zaręczyny, a w czerwcu 2007 roku jest ich slub.
Można powiedziec że to taka damulka, musi mieć wszystko i już :!:

Pozdrawiam

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kto na świadków?
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Marca 2006, 00:28 »
Cytat: "PaulinaG"
Świadkowa jest zazdrosna praktycznie o wszystko, była zazdrosna o nasze zaręczyny(że wcześniej niż oni) i o to że wcześniej slub bierzemy  
Zaraz po naszych zaręczynach były ich zaręczyny, a w czerwcu 2007 roku jest ich slub.
Można powiedziec że to taka damulka, musi mieć wszystko i już

o nie ja bym się na taką nie zgodziła
a czemu nie chciałaś jakiejś swojej przyjaciółki wziąć??????

Offline Moongirl

• zapaleniec
Kto na świadków?
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Marca 2006, 08:04 »
U mnie będzie tak, że świadkami będą: moja siostra (20 lat) i brat mojego Przemka (34). Wcześniej rozpatrywaliśmy wersję z przyjaciółmi, ale za radą naszych rodziców zdecydowaliśmy się na rodzinę:)

Offline kasian

• nowicjusz
  • *
Kto na świadków?
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Marca 2006, 12:11 »
U nas świadkiem będzie brat mojego PM-a , swiadkowa miała byc jego dziewczyna , ale ze ja za nia nie przepadam (wystarczy ze ma byc starsza drużka  :twisted:) ,wybrałam moja kuzynke  :lol: . ktora tez bedzie młodsza drużka z czego sie bardzo cieszę , bo ze starszej za duzego pożytku nie bedzie :twisted:
kasia

Offline groszek
  • maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Marca 2006, 15:55 »
Czy widzę, że jednak czesto idziecie na kompromis w wyborze świadków. Ja także nie jestem zachwycona świadkową, ale to siostra narzeczonego, z kolei świadkiem jest mój brat. Wszystko zostaje w rodzinie. Nie mam zamiaru bardzo się tym przejmować, ani dac sobie zepsuć humoru kaprysami świadkowej.

Offline Violka

• bywalec
  • data ślubu: 27.08.2005
Kto na świadków?
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Marca 2006, 17:13 »
My na szczęście nie mieliśmy dużego problemu ze świadkami. Jakoże mój mąż nie ma brata wzięłiśmy naszego wspólnego bardzo bliskiego kolegę a ja mimo że mam siostrę wzięłam kumpelę. Z siositrą rozmawiałam i z różnych powodów się na nią nie zdecydowałam i ona to zrozumiała. Za to jej obiecałam że będzie chrzestną naszego pierwszego dziecka.

Offline Julka
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #112 dnia: 11 Marca 2006, 22:53 »
Nie wiem czy ktos juz o to pytal, ale
czy swiadkiem moze byc osoba ktora nie ma skonczonych 18 lat?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Kto na świadków?
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Marca 2006, 11:04 »
Cytat: "Julka"
czy swiadkiem moze byc osoba ktora nie ma skonczonych 18 lat?

Z tego co wiem to niestety nie.

Offline gosiaczek123

• nowicjusz
  • *
Kto na świadków?
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Marca 2006, 14:48 »
A tak apropo świadków, czy muszą oni mieć bieżmowanie?
Ty i Ja razem, przez Świat...

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #115 dnia: 14 Marca 2006, 15:25 »
Cytat: "gosiaczek123"
czy muszą oni mieć bieżmowanie?

sadze,ze nie. U mnie np. swiadkiem bedzie nasz kolega, ktory jest protestantem,wiec o zadnym bierzmowaniu nie ma mowy. Teoretycznie od strona Kosciola swiadkiem jest ksiadz. Ale to wszystko jest teoretycznie i tak naprawde w duzej mierze zalezy od tego jak dany ksiadz czy dana prafia do tego podchodza-a  z tym to roznie niestety bywa :?
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Agutka

• maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Marca 2006, 17:22 »
Ufff, no to problem mam z glowy. Moja kuzynka bedzie moja swiadkowa!Alez sie dziewczyna ucieszyla :D A dla mnie tez to bylo mile,ze tak od razu zaczela sie angazowac. I wiem,ze to dobry wybor. To dziewczyna pelna pozytywnje energii i entuzjazmu. bardzo obrotna i wiem,ze poradzi sobie z kazdym problemikiem gdyby sie takowy pojawil :D No to chociaz to jest z glowy. A juz mialam nie lada problem jak mi moja przyjaciolka wywinela numer i jest w ciazy  z terminem porodu w okolicach naszego slubu :wink:

Offline Julka
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Marca 2006, 21:05 »
Moja swiadkowa prawdopodobnie bedzie moja kuzynka, nie uwielbiam jej, jest mi ona w sumei obojetna ale chyba nie mam innego wyboru.
Mam jeden problem, czy to nie bedzie glupio wygladalo jak tak z lekka powiedzialbym jej jak ma sie ubrac? Ona jest troche zakrecona jesli chodzi o ubieranie sie i boje sie, ze moglaby wymyslic cos dziwnego.

Offline Megii

• bywalec
Kto na świadków?
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Marca 2006, 22:36 »
Moj swiadek to moj brat (o ile wroci z Irlandii, ale mysle,ze tak, a jak nie to moj kuzyn), a swiadkowa mojego Misia,bedziwe jego kuzynka :D  Juz sie pytalismy i jest uzgodnione :D

Offline Agutka

• maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Marca 2006, 11:03 »
Cytat: "Julka"
czy to nie bedzie glupio wygladalo jak tak z lekka powiedzialbym jej jak ma sie ubrac?

Zaugeruj jej to w delikatny sposob i nie powiino byc problemow. Moja kuzynka na swoim slubie chciala aby goscie byli ubrani w pastelowe kolory. cala oprawe miala w takich barwach-jasny roz i jasny niebieski. Mnie jako swoja swiadkowo tez poprosila abym mila garsonke w niebieskim kolorku. Bez problemu to dla niej zrobilam pomimo tego,ze niebieski nie jest kolorem ze ktorym przepadam  , no i nie wygladam w nim zbyt oszalamiajaco.Ale to byl jej dzien i jak chciala tak bylo :D Takze porozmawiaj ze swoja swiadkowa i powinno byc wszystko dobrze :D