Autor Wątek: Kto na świadków?  (Przeczytany 44802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Stycznia 2006, 20:26 »
Myslę, ze tu bedzie istotna rozmowa z obiema przyjaciółkami.I nie odzielnie, tylko usiadzcie wszystkie trzy razem.Powiedz szczerze jaki masz problem...A może któraś z nich nawet nie chce być świadkiem? ja byłam świadkiem u siostry i czułam sie jak ryba w wodzie, bo mogłam sie trochę porządzic :).Jesli ktoś jednak jest nieśmiały, moze sie źle czuć w roli świadkowej.

A nie myślałaś u druhnach? Np. świadkami mogliby być-przyjaciel twojego narzeczonego i twoja przyjaciółka, a druhnami jego siostra i twoja druga przyjaciółka...

U mnie nie ma problemu-moja siostra i Piotrka siostra.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Stycznia 2006, 11:25 »
O druhnach nie myślałam, ale też jest to jakieś rozwiązanie :) Dzięki wielkie za pomysły, przynajmniej będę miała się nad czym zastanowić bo do tej pory to nie wiedziałam co i jak. Wczoraj rozmawiałam z Młodym na ten temat i on powiedział, że się dostosuje, jeśli wybiorę którąś z przyjaciółek to on może na to konto zrezygnować z siostry :) i wybrać przyjaciela żeby było "tradycyjnie". Kochany jest :) No ale aż taka tradycyjna nie jestem i dwie panie wcale by mi nie przeszkadzały. Myślę, że jednak zostaniemy przy wersji: jego siostra (ona się na 200 % sprawdzi w tej roli, równa z niej kobitka) i moja psiapsióła, a która to się zobaczy. Pogadam chyba z obiema, wyłożę kawę na ławę i już. Napewno zrozumieją:)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Kto na świadków?
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Stycznia 2006, 13:33 »
Pewnie że zrozumieją- w końcu to psiapsióły co nie?  :mrgreen:

My też mamy mały problem ze świadkami... moją świadkową będzie moja kumpelicha od xxxx czasu, a mojego Tomka... no właśnie:/ Jak tylko zaczeliśmy przygotowania jasne było dla wszystkich (tylko nie dla nas, Pary Młodej), że świadkiem będzie Tomka brat u którego mój Przyszły świadkował we wrześniu... Ani ja, ani mój Tomasz nie jesteśmy z bratem bardzo blisko, a mamy wspólnego przyjaciela, który z resztą nas poznał i wiemy, że idealnie spisałby się w roli świadka... ach:/... myślę, że na dniach porozmawiamy z bratem Tomka co i jak - mam nadzieję, że nie będzie się dąsać. W końcu świadek na ślubie i weselu ma mnóstwo spraw na głowie, a poza tym on mieszka na drugim końcu Polski i cięzko będzie obgadać z nim wszelkie szczegóły!!  Mam nadzieje, że teściowa nas z tym pomysłem nie pogoni w diabły  :wink:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kto na świadków?
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Stycznia 2006, 13:53 »
dziubasku u nas było podobnie
Marka mama wyskoczyła przed orkiestre i powiedziała marka bratu ze będzie świadkiem mi sie to absolutnie nie podobała z uwagi na jego żonę która jest złośliwa i wogle okropna a nie chciałam żeby siedziała tak blisko mnie bo siłąrzeczy siedziałaby przy męzu
więc jednego pięknego dnia Marek pojechał do barat odbyć z nim poważna rozmowę i powiedział że MY chcemy żęby się dobrze bawił a wiadomo że świadek ma tyle roboty że zabawy będzie miała miało nie mówiąc o ty że sobie nie wypiję , zresztą jego brat ma 2 dzieci więc Marek mu mówi że z dziećmi też za bardzo nie da rady żeby koło nich skakał bo wkońcu świadek to świadek i alleluja brat sam stwierdził że woli się bawić

a ta gadka o świadkowaniu była celowo zaplanowana tak żeby jego brat odmówił no i świadkiem będzie Marka przyjaciel i całe szczęscie

więc może też z nim tak na około pogadajcie :skacza:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Stycznia 2006, 14:00 »
Cytat: "agulkaaa"
więc może też z nim tak na około pogadajcie

Aglukaaa Wy to potraficie podejść do człowieka :D Mój Tomek będzie to musiał jakoś załatwić...powiem mu o Waszym sposobie- moze wykorzysta!  ja wole się nie mieszać bo "bajerowanie" nawet w szczytnym celu wychodzi mi bardzo słabo... w pewnym momencie wypaliłabym prosto z mostu, że wole Grzeska i już  :mrgreen:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kto na świadków?
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Stycznia 2006, 14:13 »
heheh no własnie mnie też przy tym nie było ja tylko pisałam scenariusz bo pewnie też coś palnęła  :roll:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Stycznia 2006, 15:22 »
No popatrzcie, wydawałoby się, że taki nic, wybór świadka a może być tyle zamieszania. Ja amm w sumie jeszcze sporo czasu więc wiele się może wydarzyć. Ja też bym na waszym miejscu wybrała tą osobę, która jest wam bliższa i waszym zdaniem się lepiej nadaje do tej roli, a z bratemmożna przecież zawsze pogadać. Brat też człowiek :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Stycznia 2006, 15:31 »
U mnie nie było żadnych problemów :

*świadkowa - moja siostra
*świadek - kolega mojego Rafcia

Nikt nie sugerował kto ma być naszym świadkiem. Wszystko obyło się bezboleśnie  :)

Offline Oleńka81

• entuzjasta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Stycznia 2006, 16:28 »
Witam Was dziewczyny.
Mam nadzieje, ze moge sie wlaczyc do rozmowy  ?
U mnie bedzie siostrzyczka z mezem.
Chcialam zeby byli tez na cywilnym ale nie wyszlo, za to tym razem beda "na bank"..  :-)

Offline madziulek

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Stycznia 2006, 09:55 »
u mnie moja kuzynka i szwagier tomka :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline sylwka

• bywalec
Kto na świadków?
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Stycznia 2006, 10:04 »
U mnie też nie ma problemu ze świadkami. Moim bedzie mój brat, akrzyśka - jego siostra :lol:

Offline POLA
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Stycznia 2006, 12:04 »
a u nas bedzie osmiu swiadkow.4 druchny i 4 druchow. :D

Offline marimar
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Stycznia 2006, 15:38 »
U nas świadkować będzie mojego m. brat :) A ja mam nie mały problem.....Chcę wziąść za świadkową moją przyjaciółkę i jednocześnie dziewczynę kuzyna mojego m. Tylko że problem polega na tym, że ślub w sierpniu a ich związek zaczyna się rozsypywać :roll:  No i co ja mam zrobić????????? Teraz w weekend mamy poprosić świadków......bo będzie do tego okazja....A ja dalej jestem w kropce :roll:  Niby mam jeszcze dwie "awaryjne" ale zależy mi żeby to była właśnie ona..... :roll:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Stycznia 2006, 15:43 »
Ale się jeszcze nie rozsypał i może do tego nie dojdzie. Jeśli chcesz aby to właśnie ona była Twoją świadkową to po prostu jej to powiedz i zobaczysz co Ci odpowie.

Widzę, że nie jestem sama z problemem świadkowym, choć trochę innego kalibru :)

Offline marimar
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Stycznia 2006, 15:59 »
Jeszcze się nie rozsypał......Mój m. twierdzi że przecież to nie ma znaczenia czy będą razem czy nie....A pozatym może jakoś to ich zwiąże...... Dzięki :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Stycznia 2006, 21:16 »
Nie ma się co martwić na zapas. A może i pomoże, ktż to wie ...:)

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Stycznia 2006, 18:23 »
Ja od wczoraj jestem w kropce :( Od ilus lat wiedzialam,ze moja swiadkowa bedzie moja najblizsza przyjaciolka. A wczoraj dowiedzialam sie,ze Ania jest w ciazy.Ciesze sie bardzo,ale termin porodu wypada ok.1,5 tyg. po moim slubie, wiec to roznie moze byc. Iteraz nie wiem co robic.Bardzo chcialabym aby to byla Ania ale w tak zaawansowanej ciazy nie wiem czy da rade.Wyjscie awaryjne mam,ale to juz nie to samo :(
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Stycznia 2006, 18:28 »
To będzie zależało od tego jak się będzie czuła. No ale jeśli nie będzie mogła to nic nie poradzisz, trzeba zapasowego świadka wynająć. Ja od wielu lat wiedziałam, że to będzie moja siostra a tu dupa, wyjechała i nie przyjedzie na mój ślub (nie może). No i trzeba wybrać kogoś innego. Trudno.

Offline Agutka

• maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Stycznia 2006, 19:11 »
Cytat: "~monika~"
No i trzeba wybrać kogoś innego. Trudno.

taaa jak mus to mus. Tylko,ze nie bardzo wiem kiedy sie ostatecznie zdecydowac.Miesiac przed slubem?2 tyg. przed?Ale mam jeszcze kilka miesiecy wiec jakos to sobie uloze :D Dobrze,ze przynajmniej nie mam problemow kto moze byc tym zapasowym swiadkiem :D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Stycznia 2006, 20:55 »
Na razie poczekaj, masz jeszcze sporo czasu, a w razie czego uprzedź zapasowego świadka o takiej ewentualności, żeby się potem nie zdziwił :)

Offline marimar
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Stycznia 2006, 20:58 »
:) Ja tu widzę że z tymi świadkami to same "kłopoty" :))
Agutka już nic na to nie poradzisz.....moim zdaniem od razu bierz "zapasowego" bo nawet jak przyjaciółka będzie się dobrze czuła to będzie miała małuteńkie dzieciątko....I z tym związane obowiązki....Więc pewnie będzie bardziej myślała o swoim maluszku niż o ślubie. Napewno w takiej sytuacji lepiej będzie się czuła jako "zwykłay" gość. A przecież i tak może ci bardzo dużo pomóc. Życzę szczęścia.....i udanej świadkowej :)

Offline Kalether
  • nowicjusz
  • *
Kto na świadków?
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Stycznia 2006, 12:51 »
A wydawałoby się, że świadkowie to najmniejszy problem...

A jak to jest z wyznaniem świadków? Bardzo bym chciała, aby moja przyjaciółka była blisko mnie tego ważnego dnia, a tym czasem ona jest baptystką...Ksiadz, kiedy się o tym dowiedział tylko podrapał się w głowę i stwierdził, że nigdy nie spotkał się z takim przypadkiem i nie wie czy to dopuszczalne.   :Maruda:    :biala_flaga:  
On nie wie, my nie wiemy, a może któraś z doświadczonych Panien Młodych, biorąca ślub konkordatowy lub chociaż kościelny wie?  :glowa_w_mur:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Stycznia 2006, 16:03 »
Cytat: "Kalether"
On nie wie, my nie wiemy, a może któraś z doświadczonych Panien Młodych, biorąca ślub konkordatowy lub chociaż kościelny wie?

Wyznanie świadków nie jest ważne także Twoja przyjaciółka spokojnie może Ci świadkować:)

Offline Agutka

• maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Stycznia 2006, 17:13 »
ja tez juz sie kiedys o to pytalam i dowiedzialam sie ze prawo kanniczne tego nie zabrania bo ze strony Kosciola to kisadz jest swiadkiem.Wiec nie powinno byc problemow-teoretycznie -bo w praktyce roznie z tym bywa :?

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Stycznia 2006, 18:07 »
Jeśli ksiądz nie wie to może nie będzie oponował :) Ja też słyszałam, że wyznanie świadków nie jest aż tak istotne i nie powinno mieć wpływu na ich zdolność do świadkowania.

Offline marimar
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Stycznia 2006, 19:32 »
Mi się wydaje że w tej kwestji wszystko zależy od księdza.....

A my pojutrze prosimy świadków :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Stycznia 2006, 19:39 »
Cytat: "marimar"
A my pojutrze prosimy świadków

Tak szybko ???  Może i my powinniśmy zacząć o tym myśleć.

Offline marimar
  • użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Stycznia 2006, 20:02 »
Monika nie zaprzeczę że to jest bardzo szybko....chociaż brat mojego m. wie że będzie swiadkiem to teraz idziemy na wspólną impreze i ja też powie psiapsiółce.....pewnie i tak się domyśla. Poprostu upewniemy ich że to będą właśnie oni.

My wogóle ze wszystkim jesteśmy do tyłu......patrząc na te forum to my tylko mamy najważniejsze terminy. I gdybym nie wiedziała kto będzie swiadkiem to pewnie jeszcze długoooooo bym się zastanawiała i podjęła decyzję miesiąc przed slubem :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Stycznia 2006, 18:25 »
A ja właśnie w tej kwestii będę się, znając mnie, zastanawiała i zastanawiała. Skoro jesteście zdecydowani to w sumie nie ma na co czekać. Ja najbardziej boję się łążenia za sukienką bo zawsze mam problem z kupnem "ciucha", wybredna jestem, muszę się w czymś zakochać, no a szczególnie, że to taki wyjątkowy "ciuch". :)

Offline groszek
  • maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Stycznia 2006, 18:59 »
Cytat: "POLA"
a u nas bedzie osmiu swiadkow.4 druchny i 4 druchow. :D

a może drużbów? :D
wydaje mi się, że świadkowie i drużbowie to nie to samo. W moim pojęciu drużbowie i druchny pełnią rolę "dekoracyjną", poza tym to taka amerykańska tradycja.
W Polsce są świadkowie, ich rola jest chyba ważniejsza niż rola drużbów.?
Tak mi się wydaje.

A co do naszych świadków, to u nas będzie siostra Misia i mój brat. Świadkowa ma już doświadczenie w świadkowaniu, poza tym jest koło 30, a mój braciszek ma maturę ledwie w tym roku, trochę się obawiam, czy podoła... ale muszę mu w końcu postawić wyżej poprzeczkę :-)
Mam nadzieję, że nie będę żałować.

ps. proszę, napiszcie mi, jakie w ogóle obowiązki (poza podpisaniem się u księdza) mają świadkowie?? Bo ja się nie orientuję. Nigdy nie byłam na żadnym slubie!!