Autor Wątek: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!  (Przeczytany 32144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!
« Odpowiedź #300 dnia: 20 Lutego 2009, 19:27 »
ma podłoże bakteryjne...zatem od bakterii...

Ty sobie niczego nie wyrzucaj, czasami po prostu tak bywa niezależnie od tego jak się mama stara
po prostu padło na Was...

wierz mi u mnie w domu nie ma nieskazitelnej czystości Ewka szusuje po panelach i ja sobie z tego nic nie robię...

i tak do końca to ja też 100% pewości nie mam że to liszajec....w końcu tego nie widziałam, z resztą zmiany skórne u dzieci są do siebie podobne...niestety

a masz poprawę po nowych lekach????
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #301 dnia: 20 Lutego 2009, 20:24 »
czy jest poprawa? dobre pytanie... zdaje mi się, że tak, ale ja sama już nie wiem...
ja po prostu chcę, żeby było lepiej i nawet jak nie jest to każda jaśniejsza plamka wydaje mi się efektem działania nowych leków...
w pon. prawdopodobnie wizyta u alergologa a w środę u dermatologa... wcześniej nawet prywatnie nie mogę się nigdzie umówić...szok!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #302 dnia: 20 Lutego 2009, 20:31 »
co Ty chcesz
masz całkiem przyzwoite terminy..
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #303 dnia: 20 Lutego 2009, 22:59 »
Też mi się wydaje, ze nie jest najgorzej...
ale w oczach niektórych jestem zła matka, co zamiast z dzieckiem oblecieć pół miasta i wszelkich możliwych lekarzy to TYLKO u trzech byłam!
szkoda gadać....

Gabrysia na okoliczność skończonych sześciu miesięcy dostała garnuszek na klocuszek. Początkowo furorę zrobił karton w który zabawka była zapakowana :) Dopiero dziś Mała odkryła inne walory garnuszka - gada do niego, nie może na razie załapać o co z tymi klockami i dziurkami chodzi, ale myślę, że jej się podoba

A ja za tydzień do pracy.... I póki co nie mam stresa...bardziej mnie to paskudztwo na twarzy Gabrysi absorbuje niż myśli o powrocie do szkoły

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #304 dnia: 20 Lutego 2009, 23:45 »
Dosiado, a możesz dać fotę tej zmiany
bo mnie też zaczęła frapować...
skoro tyle czasu z nią walczysz...i tak Cię martwi
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #305 dnia: 26 Lutego 2009, 12:46 »
witamy po długiej przerwie....

problemy skórne Gabryśki tak zaprzątnęły mój umysł, że nie miałam siły ani ochoty pisać co u nas :(
teraz już mogę napisać - JEST LEPIEJ :)
i paradoksalnie pomógł nam nie dermatolog tylko pani pediatra w przychodni...
wczorajszy dzień pod znakiem obcowania ze służbą zdrowia - rana ja na badaniach okresowych w związku z powrotem do pracy, potem na 16.15 z Gabrysią do dermatologa i na 18.oo do alergologa. Deramtolog świetny - dziewczynom z Kalisza mogę polecić. Pani alergolog małomówna, diagnoza podobna do diagnozy pediatry.

liliann - pani dermatolog stwierdziła, że nie był to liszajec sam w sobie, ale nastapił on jako wtórny proces pierwotnych zmian, które Mała sobie rozdrapała. Jej diagnoza to problemy łuszczycowe (siostra Krzysia chorowała na łuszczyce), ewentualnie łojotokowe zapalenie skóry. Dostaliśmy kolejne maści (możemy już aptekę z tymi specyfikami otworzyć) i mamy kontrolę 9 marca.

Jestem szczęśliwa, że to nie skaza i że to paskudztwo schodzi jej z twarzy, bo wyglądałanaprawdę paskudnie, lila może potwierdzić.

Dziś czeka mnie kolejna wizyta u lekarza - badania okresowe do drugiej szkoły, a jutro jadę odebrac wyniki i badania do pierwszej szkoły.  A w poniedziałek do pracy :( :(

aaaaaa...... co mogę wziąć na ból głowy jeśli nadal karmię piersią? Wczoraj potwornie bolała mnie głowa, do tego myślałam, że zwymiotuję, a co za lek wzięłam to piszą, że nie używać w trakcie karmienia piersią...

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #306 dnia: 26 Lutego 2009, 13:05 »
Mysle ,z ejak wezmiesz Apapa to nic dziecku nie bedzie , podobne postepownie jest jakbys byla w ciazy jesli karmisz piersia.

Zycze duzo zdrowka i pozdrawiam.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #307 dnia: 26 Lutego 2009, 13:25 »
Ja tez mysle ze Apap mozna brac Latania po lekarzach nie zazdroszcze ala najwazniejsze zeby pomogli.Jesli mozesz to przeslij mi na priva namiary na dermatologa,mam nadzieje ze nie bede potrzebowala jego pomocy ale w razie czego wole miec...Co do łuszczycy to mojej siostrze niedawno to wykryli -w wieku 30 lat  tyle ze ona ma na kolanach i na kostce.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #308 dnia: 26 Lutego 2009, 15:23 »
weż apap
jak nie pomoże iboprom lub Nurofen
nic sie Młodej nie stanie, te leki też podaje się dziecku
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #309 dnia: 26 Lutego 2009, 22:17 »
Jagna77 - dzięki kochana :)
kuchasia - zaraz śle priva
liliann - tak mnie wczoraj ta głowa bolała, że nie myślałam racjonalnie, a do tego wiedziałam, że musze byc "na chodzie" bo nas ten maraton lekarzowy czekał.
Tak sobie myślę, że ostatni raz tabletke od bólu brałam cos koło marca ubiegłego roku jak byłam chora i miałam prawie 40 stopni gorączki. Od tamtej pory nie używałam żadnych leków, nawet nie wiem czy mamy w domu apap...

jak mi sie nic nie chce......
musze iść pod prysznic..... ale mi się nie chce....
musze napisać pare papierków do szkoły........ ale mi się nie chce....
musze zrobić pranie i wyprasować.... no i tez mi sie nie chce.....

tak się zastanawiam jak to będzie po powrocie do pracy...

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #310 dnia: 26 Lutego 2009, 23:09 »
Wcale nie lepiej, niestety, dojdzie Ci jeszcze - muszę iśc do pracy ale mi się nie chce ...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #311 dnia: 27 Lutego 2009, 12:17 »
muszę iśc do pracy ale mi się nie chce ...
dobre  ;D ;D

rano byłam u lekarza i mam już badania okresowe do obu szkół. Krew i mocz w porzątku, mam tylko podwyższone OB, nie wiem czemu...

Mała śpi słodko, ogarnęłam dom i pisze plany do pracy... dzis mi sie trochę bardziej chce ;)

Zastanawiam sie czy Gabrysia za mało nie je. Jak czytam w waszych wątkach co wciągają Wasze pociechy to wydaje mi się, że Gabryska nawet połowy tego nie wciąga. Póki co jej dzienne menu wyglada tak:
7.oo- 8.oo - cycuś
kolejny posiłek dopiero po drzemce która wypada w dwie godziny po porannym wstaniu czyli zazwyczaj ok 12.oo - pół słoiczka deserku - najcześciej jabłuszko z różnymi kombinacjami
ok. 13.30-14.oo -troszkę cyca, Mała raczej zaspokaja pragnienie niż je bo ciągnie góra 5 min.
obiadek ok. 15-16.oo - od paru dni ugnieciony mały ziemniak z marchewką, masełkiem  i mięskiem - nie wiem ile to wagowo wyniesie - może mały słoiczek 130g
ok. 17.oo- 18.oo - cycuś - ciagnie dłużej ale bardziej sie bawi niż je
19.oo-20.oo - kończymy deserek z rana
ok. 21.3o-22.oo - butla 90 ml (czasem wypije tylko 50-60) i cyc

Póki co nie daje Małej zadnych kaszek, wczoraj po raz pierwszy dostała biszkopta - smakował, ale upaćkała się, że szok!
Wagowo jest ok choć mam wrażenie, że buźka jej się ostatnio bardziej pociągła zrobiła. 4 marca szczepienie to sprawdzimy jak przybiera...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #312 dnia: 27 Lutego 2009, 13:10 »
spoko
moja też mało i je i jest ok....

ma to po mnie...ja też potrafię nie jeść- mało jeść - i żyć...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #313 dnia: 27 Lutego 2009, 18:36 »
liliann - ja tez potrafie dużo nie jeść jak mam ważniejsze sprawy na głowie, ale ja juz nie rosnę ;) a Gabryska jeszcze tak ;)

Malutka właśnie wyg łasza monolog leżąc na łóżku z gołym tyłkiem i jest zachwycona. od czasu do czasu spogląda na mnie lub na męża czy słuchamy i nawija dalej :) Kocham to moje Maleństwo :)

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 28 Lutego 2009, 08:25 »
Dominika Ty masz niejadka a ja głodomorka:)Tak źle i tak niedobrze hihi ale ja bym sie nie martwiła,jest zdrowa jest,rozwija sie prawidłowo tak wiec jest ok...Ja jak byłam malutka tez byłam niejadkiem i jest wsio ok:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #315 dnia: 28 Lutego 2009, 09:10 »
Dosiado fakt Twoja córa rośnie...ale...
moja córka nie je nawet połowy tego co jej rówieśnica Marika córeczka Niny, ale rośnie rozwija się, idzie sobie płynnie w swoim kanale centylowym, zatem ja nie widzę problemu.
Nie ma sensu porównywać apetytu swojego dziecka i równieśników.
Jeśli zaczniesz ją dokarmiać do jakiejś średniej to spowodujesz tylko traumę, a to w przyszłości może się odbić na rozwoju emocjonalnym, a tego żadna mama nie chce.
Widzałam Twoje słoneczko na zdjęciach i nie jest zabiedzona, wygląda dużo pulchniej od mojej...a tak na marginesie ile waży?

Twoja córka je 7 razy dziennie, dla porównania moja 5.

Dzieli je miesiąc różnicy, ale menu mojej nie zmieniło się od jakiegoś miesiąca, czyli miesiąc teu jadła podobnie...
zaraz Ci zapodam naszą rozpiskę

5 - mleko 120ml zagęszczone 1 miarką kaszki
8 - mleko 120ml zagęszczone 1 miarką kaszki
13 - obiadowe danie ok 180-200g
15 - deser owocowy ok 130g
19-20 kaszka na gęsto na 150ml mleka

wczoraj zapodanie mojej kukurydzianego chrupa o 14 poskutkowało tym, że deseru zjadła jedynie 50g, zatem ja swojej  przegyzek nie daję, bo wolę żeby zjadła posiłek podstawowy, dużo bardziej wartościowy niż jakiś chrupek.

Najbardziej jedzeniem mojej Młodej martwi się niania. Wczoraj udowadniałam jej na siatce centylowej, że ostatnie dwa tygodnie, tak ciężkie wg niej w kwestii karmienia zaoowocowały prawidłowym przyrostem masy...

mały ziemniak z marchewką, masełkiem  i mięskiem - nie wiem ile to wagowo wyniesie - może mały słoiczek 130g

wiesz co w zeź Ty to zważ, bo mi sie wydaje, że to może byc zdecydowanie więcej niż 130g
Jak swojej gotuję, a ważę wszystkie składniki, to tak na oko widzi mi mi się, że to na pewno nie jest 130g...a kole 200g - a to już jest duży słoik.

« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2009, 09:12 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #316 dnia: 28 Lutego 2009, 13:38 »
kuchasia - nie wiem co gorzej mieć niejadka czy głodomorka...

Lilka - dzis juz nie zważe obiadku, bo Mała właśnie go wciągnęła.
Ja się w sumie nie martwie, bo widzę, ze ona ładnie przybiera i właściwie nie grymasi przy jedzeniu - co jej dam to zje. Ale gdybym nie dała to nie dopominałaby się, może dopiero po paru godzinach urządziłaby jakąś arię z głodu, chociaż w to też wątpię... już pare razy się zdarzyło, że Mała zaczynała być marudna, ja jej pieluchę sprawdzam, zabawki daję i dopiero potem wpadałam na myśl, że ona może głodna jest, bo od np. 4-5 godz. nic nie jadła... tak się zdarzało jak mi spała po 3 godz.
Patrzę na Ewci menu i  tez raczej niejadkiem jest ta Twoja córa...
No nie ma co porównywać póki Młode ładnie przybierają. Ile Gabrysia waży będę wiedzieć dokładnie w środę, bo wtedy jedziemy na ostatnie szczepienie na wzw.

jutro na imieninki do babuni, a w poniedziałek do pracy...:(

jeszcze jedno mi się przypomniało - lila jak robisz kasze na gęsto? tzn. ile miarek do jakiej ilości mleka?
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2009, 13:40 wysłana przez dosiado »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #317 dnia: 28 Lutego 2009, 18:20 »
Kaszkę na gęsto to robi mój mąż, na oko...
ale jak sięgo pytałam to na 150ml wody + stsowna ilość mleka to tak na oko daje 8,5  miarki kaszki (miarki te same co od mleka)
ale tak naprawdę to patrzy na konsystencję, żeby była taka jak Ewa lubi;

a moja niejadkiem nie jest  8) o ile zje to co się jej dało, a to nie zawsze wychodzi...
i z głodu też nigdy nie płacze...przerwa musiałaby z 7-8 godzin wynosić...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #318 dnia: 4 Marca 2009, 20:03 »
Od trzech dni Gabrysia jest "służbie" u babci...
I wiecie co? Nie jest tak źle jak myślałam - Mała grzeczna, nie marudzi, zasypia bez problemu....
a ten uśmiech którym mnie wita po powrocie z pracy - bezcenny :)

a ja powoli odżywam... nie sądziłam, że to napisze, ale naprawdę cieszę się z powrotu do pracy - choć nie dosypiam, nie mam na nic czasu, po raz pierwszy od bardzo dawna czuję, że zyję  :D

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #319 dnia: 4 Marca 2009, 20:09 »
A ja Cie doskonale rozumiem  :) Ja wyglądam września jak zbawienia, póki co odżywam na studiach.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #320 dnia: 4 Marca 2009, 20:09 »
To fajnie :) nie ma nic lepszego jak zadowolenie z tego co się robi. Mam nadzieję, ze i ja niedługo będę mogła tak napisać.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #321 dnia: 18 Marca 2009, 21:15 »
W przededniu ukończenia przez Gabryśkę 7 miesięcy (jak to przeleciało...) krótki raport, co u nas słychać:
- mama pracuje i ma się dobrze
- Gabrysia na służbie u babci i też ma się dobrze :)
- wczoraj "wykluły" się górne jedynki - obyło sie bez krzyków, płaczu i marudzenia. Póki co ząbkowanie przechodzimy bezboleśnie, oby tak dalej....
- Mała słucha namietnie Fasolek, nasz hit to "Jagódki", czasem w formie zmienionej przez męża na "jesteśmy rumunki, czarne rumunki, zarabiamy w lasach zielonych..." - dzięki Bogu, że Mała nie rozumie o co chodzi....
- Gabryśka polubiła brzuszkowanie. Kiedy jej się nudzi ta pozycja, zaczyna ryk, na który my nie reagujemy, więc Mała obraca się na plecy i radośnie sobie klaszcze
- no właśnie - Gabryśka  robi "brawo"
- Mała robi "papa"
- namietnie jada ziemniaki z marchewką, mięsem i masełkiem - szczególnie niedokładnie rozdrobnione, lubi przeżuwać co większe części, a to co jej się niepostrzeżenie wysmyknie z buzi wciąga na powrót końcem języka
- gaworzy "abu, aba, agu"
- wydaje radosne okrzyki na widok mamy wracającej z pracy :)

To na tyle.... Jestem z niej taaaaaaka dumna  :)

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #322 dnia: 18 Marca 2009, 21:45 »
Kurcze faktycznie czas leci,jeszcze niedawno pisalas ze urodzilas coreczke:)Cudownie sie patrzy jak dziecko robi postepy i az sie wierzyc nie chce jak to szybko nastepuje jedno po drugim:)Wczesniej bylo wszystko takie logiczne dla mnie ze na wszystko przychodzi czas a teraz zupelnie inaczej na to patrze i nawet najmniejsza nowosc a cieszy:)
Buziaki dla Gabi i pozdrowionka dla rodzinki:)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #323 dnia: 19 Marca 2009, 09:22 »
Gratulacje dla Gabrysi - zdolniacha mała.

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 19 Marca 2009, 17:24 »
Buziaczki dla 7-mio miesiecznej panny:)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #325 dnia: 6 Maja 2009, 16:03 »
Dosiado co u Was słychać  ??? Odezwałaś się u mnie w wątku, a ja uzmysłowiłam sobie, że długo nic nie pisałaś, bo od marca ???