Autor Wątek: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!  (Przeczytany 32289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dosiado

• uzależniony
Odp: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!
« Odpowiedź #240 dnia: 4 Lutego 2009, 22:30 »
Wiadomość wieczora!!!

Gabryśce wychodzi ząbek!!! Odkryłam to przy podawaniu witaminek. Coś mi o łyżeczke haczy, choć mi już od kilku dni tak się wydawało to dziś na bank poczułam! Obejrzeć nie było mi dane, bo Gabryśka zaciska usta i jak jej palec wkładam to go liże :) Ale cosik się wykluwa :) Nie wiem tylko ile sztuk, ale jutro dokładnie to sprawdzę :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #241 dnia: 4 Lutego 2009, 22:51 »
Forumowy wysyp zębolków się zaczął. Gratulacje :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #242 dnia: 5 Lutego 2009, 09:01 »
ogromne gratulacje :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #243 dnia: 5 Lutego 2009, 09:09 »
Noo to znaleźne się należy :D

Info do męża przekazane, aż się uśmiechnął pod nosem :))

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #244 dnia: 6 Lutego 2009, 18:05 »
Dziękujemy ciociom za gratulacje :)

Mamy nadal problem z policzkiem - wysypka robi się coraz większa i zaczynam się zastanawiać czy to nie skaza? Czy to jest możliwe, że prawie 6-miesięczne dziecko dostaje skaze?

Jestem załamana... nie mogę patrzeć na tą wysypkę. Taka śliczna malutka dziewczynka, a ten policzek wygląda tragicznie....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #245 dnia: 6 Lutego 2009, 19:26 »
U Gabi wyszła alergia w 13m-cu. Być może zbyt duże stężenie alergenów było, ale jednak.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #246 dnia: 6 Lutego 2009, 21:30 »
martyna1985 - zadam może głupie pytanie, ale każda pomoc mi się przyda
I co z tym zrobiliście? Tzn. co zmieniłaś w diecie Małej?
Nasza Gabrysia jest wyłącznie na piersi, od urodzenia nie dostaje mleka modyfikowanego, je jabłko z różnymi dodatkami, ostatnio z malinami i jagodami. Oprócz tego dynia z ziemniakami, inne warzywa średnio toleruje, więc póki co zaprzestałam jej podawać.
Ja jem pawie wszytsko, unikam jedynie grzybów i kapusty. Ostatnio zjadłam trochę orzechów i takich ostrych ogórków... Czy to mogło aż tak zaszkodzić?
Czuje się z tym okropnie....

• Chuck Norris
« Odpowiedź #247 dnia: 6 Lutego 2009, 21:37 »
Dosiado, odstawiłam jej całkowicie nabiał miesiąc temu i od tamtej pory dostała może ze 2 razy coś z tego typu żywności. Skóra jej się pięknie "naprawiła", kupy są w końcu normalne (miała luźne).
Myślę, że zaszkodzić mogły jej orzechy i maliny - są silnie alergenne. Nam lekarz przy wypisie ze szpitala (byłam z nią na obserwacji, bo troszkę nam spuchła i podali jej leki, ale musieli obserwować czy nie ma duszności i czy nie puchnie dalej) zakazał dawania orzechów (głównie ziemnych), czekolady, no i kazał odstawić nabiał do wizyty u alergologa, ale tą musieliśmy odmówić, bo zachorowała i teraz czekamy na kolejną.
Nie jedz tych rzeczy i poczekaj, czy skóra wróci do normalności. A suchą skórkę możesz smarować kremem Emolium (ja małej smaruje nawet po każdym myciu buzi), kąp ją też w Emolium albo Oilatum, Balneum.

Offline Agata1982

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #248 dnia: 6 Lutego 2009, 22:46 »
Musisz zwrócic uwage na skórke malej przede wszystkim czy jest szorstka,czy policzki sa szorstkie i zaczerwienione,okolice łokci,kolan i podudzi..Na pewno nie zaskodzi ograniczyc w diecie nabiału.Przez np pierwsze 3-4 dni zrezygnuj z wszelkiego nabiału,wszelkich potraw zawierających mleko,wołowiny i cielęciny.Jak zauważysz ze jest poprawa to istnieje bardzo duze prawdopodobieństwo ze to była własnie alergia na białko.Bardzo czesto własnie u dzieci karmionych piersią "skaza mleczna"pojawia sioe pomiedzy 4-7 miesiącem życia:)))

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #249 dnia: 7 Lutego 2009, 13:25 »
Dzięki dziewczyny za rady...

Wczoraj miałam megadoła. Dzis widzę wszystko w trochę weselszych kolorach, ale mimo wszystko mam poczucie, że czegoś nie dopilnowałam i jej zaszkodziłam.

Tak jak radzicie ograniczę nabiał do minimum, a orzechy, czekolade i maliny odstawię całkowicie.
Ona ma takie suche wypryski na policzku, ramieniu i pod szyją. Na policzku miała początkowo małą plamkę, ale teraz jej się to rozlało i częściowo zaczęło sączyć, bo Mała rozdrapała. Na ramieniu i pod szyją są małe suche plamki. Kąpie ją  Oilatum, a suche miejsca smaruje Emolium. Na tą cieknącą ranę dostałam krem robiony w aptece na zasuszeniei mam robic okłady z kwasu bornego.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #250 dnia: 8 Lutego 2009, 17:03 »
Kochana nie mów że czegoś nie dopilnowałaś.. nie dołuj się... Pzrecież na to nie mamy wpływu. Niestety....
Buziaki zostawiam dla Ciebie i ślicznej córci :)  :-* :-* :-*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #251 dnia: 8 Lutego 2009, 17:21 »
Dosiado, moja też miała pod szyjką i ramieniu suche placki.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #252 dnia: 8 Lutego 2009, 19:26 »
Dzięki Gabrysiu...
martyna1985 a czym smarowałaś te suche "placki"?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 8 Lutego 2009, 19:34 »
Maść na receptę - protopic, na przemian z cholesterolową.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 8 Lutego 2009, 20:20 »
Czytam was dziewczyny i się zastanawiam co jest mojemu młodemu. Wyskoczyła mu wysypka taka z zaczerwienieniem na buźce, pod szyjką i na jednym ramieniu (właściwie na całej jednej rączce). Buźkę to tak popodrapał jakby przez krzaki z  malinami się przedzierał.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #255 dnia: 8 Lutego 2009, 21:43 »
nic mi nawet nie piszcie o suchych zmianach....właśnie wydłam im wojnę...
ja bedzie trzeba nawet mleko zmienię...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #256 dnia: 8 Lutego 2009, 22:52 »
smaruj smaruj i jeszcze raz smaruj
ale ja chyba bym sobie odpuściła kwas i postawiła na nawilżanie
smaruj jej to kilka razy dziennie
no i uwazaj na to co jesz
ale przeciez nie mow ze to twoja wina bo przeciez wczesniej nic jej sie nie dzialo
może to incydent

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #257 dnia: 9 Lutego 2009, 16:56 »
Wydaje mi się, że jest lepiej, ale sama nie wiem.... Chyba tak sobie wmawiam, bo Malutka okropnie z tym policzkiem wygląda...

Smaruje emolium. Uważam na to co jem i modlę się, żeby się okazało, że to te orzechy nieszczęsne :(

Troche mi to plany pokrzyżowało - za 3 tygodnie wracam do pracy i chciałam powoli Małą do jakiegoś mleka sztucznego przyzwyczajać, a teraz muszę poczekać aż to zniknie i dopiero potem eksperymentować z mlekiem. Póki co daje Małej tylko cyca, zaniechaliśmy na razie warzyw i owocków. Myśle, że nie jest głodna, cycki jej wystarczają.

Ale niedługo Mała skończy 6 miesięcy i myślałam o odpaleniu kaszek, a tymczasem stoimy w miejscu.... :(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #258 dnia: 9 Lutego 2009, 17:03 »
no tak 6 miechów minie i do pracy...to tak jak ja...
szybko zleciało...

Doiado u mojej też wyszły zmiany na policzku...
już zrewidowałam i swoją i jej dietę...
jeśli nie minie za 7-10 dni...przejdę na Bebilon Pepti
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #259 dnia: 9 Lutego 2009, 22:37 »
oj zleciało.... to było najszybsze pół roku w moim życiu...

Lila -  a traktujesz czymś te zmiany? Ja o Bebilonie Pepti czy Nutramigenie wolę na chwilę obecną wogóle nie myśleć...

U nas zdaje się, że się zasuszyło (na początku strasznie to sączyło) i teraz została taka szorstka czerwona skórka :( Paskudnie się to prezentuje i wzbudza sensacje gdziekolweik się pojawiły. Najbardziej zainteresowane są dzieci - pewnie dlatego, że mówią szczerze to co widzą i co myślą w danej chwili.

W temacie kaszek - co proponujecie na początek? Skoro ta rewelacyjna kaszka z Nestle jest niedostępna na rynku to co? Byłam nastawiona na kupno właśnie tej kaszki a teraz jestem w wielkiej kropce....

Tak sobie myślę, że my się tu nad mlekiem rozczulamy.... Rozmawiałam dziś z kuzynką, a właściwie jej mamą (ciotką moją), kt óra ma o 4 tygodnie starsze dziecię od Gabrysi - od jakiegoś czasu daje jej mleko krowie ??? Wyobrażacie sobie....

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #260 dnia: 9 Lutego 2009, 23:22 »
dosiado ja bym zaczeła od kleiku kukurydzianego

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Lutego 2009, 00:08 »
Dosiado u Ewki się nic nie sączy, co najwyżej zaognia...
traktuję kwasem bornym w przymoczkach na wieczór a następnie Linomagiem...znaczy wcoraj ptraktowałam i dzisiaj wygląda lepiej, ale dzisiaj mąż nie potraktował ww kwasem, to sobie zobaczę jak będzie jutro....
najwyższy stopień desperacji to dla nie krem ze sterydem, ale jeszcze go nie osiągnęłam...ale mam już wpianą receptę - ważna miesiąc - jak się wkurzę to wykupię
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2009, 16:28 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Lutego 2009, 08:56 »
Lila, nam pediatra odradziła kąpania w kwasie bornym. Twierdzi, że to jest dobre na otwarte rany, a nie na takie zmiany.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #263 dnia: 10 Lutego 2009, 12:07 »
Agata - kleik kukurydziany powiadasz... ok - mogę do niego owoce dodać?

Lila - u nas też na początku nie sączyło, było zaognione, potem jakby się zasuszać zaczęło, a potem nagle zaczęło znów się zaogniać, Mała rozdrapała i sączyło. Myślę, że najgorsze już za nami. Dziś wygląda to zdecydowanie lepiej.
Kremem ze sterydem też potraktowałam na początku za namową pielęgniarki na szczepieniu, zniknęło ale potem pojawiło się mam wrażenie ze zdwojoną siłą...

Wiem już jak będzie wyglądał mój plan po powrocie do pracy - nie będzie tak źle. Gdyby nie to, że pracuje w dwóch szkołach byłoby super. Zastanawiam się czy z tej jednej szkoły nie zrezygnować, mam tam parę godzin i właściwie wszystko co tam zarabiam przeznaczam na paliwo, żeby tam dojechać. Bardzo lubię tamtą szefową i koleżanki uczycielki, ale bardziej kocham własne dziecko, tak więc chyba do czerwca tam pociągnę, a potem się pożegnam... musze to jeszcze z męzem przegadać, jak on to widzi...

U nas straszne wiatrzysko wiec spaceru nie było. Musiałam uśpić Małą bez cyca i bez spacerku - udało się!!! Muszę jeszcze tylko pokazać babci jak to zrobiłam :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #264 dnia: 10 Lutego 2009, 16:32 »
Martyna nie zamierzam jej w tym kąpać...
z resztą kwas borny jest toksyczny
robię tylko krótkie przymoczki na bardzo małą powierzchnię skóry...

a u nas te zmiany są praktycznie stacjonarne, od czau do czasu zaczerwienienie potem spokój
sączć nie sącyły się nigdy...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #265 dnia: 10 Lutego 2009, 21:57 »
możesz do tego dodać co tylko ci sie podoba

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #266 dnia: 11 Lutego 2009, 09:55 »
Dziewczyny, sorki za głupie pytanie...ale te zmiany skórne to po podaniu mleka się robią? Wytłumaczcie głupiej matce.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Lutego 2009, 10:20 »
ja w zmianach skornych niestety nie pomoge  bo nie wiem nic na ten temat,Dominika a moze jakies zdjecie twojej gwiazdeczki?:)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #268 dnia: 11 Lutego 2009, 11:35 »
KAHA - jeśli Maleństwo jest uczulone na białko mleka krowiego to wtedy pojawia się wysypka po mleku - jeśli karmisz piersią musisz zrezygnować z wszelkich produktów zawierających właśnie to białko, jeślikarmisz sztucznym musisz podawać produkty mlekozastępcze.

Ja cały cza się łudze, że ta wysypka u Gabrysi jest spowodowana alergią na orzechy, których w ostatnich czasie sobie nie pożałowałam. Teraz nie jem ich wcale i czekam aż to paskudztwo zniknie. Nabiał i inne produkty zawierające białko mleka krowego jem w minimalnych ilościach tak jak do tej pory i nie widzę, żeby nowe zmiany skórne się pojawiały, więc to pewnie nie to.

Asieńko - Gabrysie teraz mało reprezentacyjnie z tym policzkiem wygląda ale coś dla Cioteczek wyszperam :)

Gabrysie od dwóch dni zasypia bez cycka!!! To taki mały mój sukces :) Dziś marudzenie przy zasypianiu trwało o wiele krócej na szczęście, więc mam kolejny problem z głowy :)

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #269 dnia: 11 Lutego 2009, 12:50 »
Dzięki za wyjaśnienie, czyli jeśli moja panna jest na NAN1 zwykłym od urodzenia, to mogę liczyć na to, że problemu nie będzie? Bo zainteresowana tematem wyczytałam, że to może nastąpić i w okolicach  7 mż. Hmmm...mam zamiar dać jej jogurt i lada dzień przestawić powoli na mleko następne.