Autor Wątek: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!  (Przeczytany 32208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!
« Odpowiedź #180 dnia: 9 Stycznia 2009, 13:42 »
Ninko nie "majtała" tylko "majtła" (czytaj fikła :)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #181 dnia: 12 Stycznia 2009, 19:21 »
U nas wsio ok. Ze spaniem bywa róznie, Mała nadal nie potrafi zasnąć sama ale pracujemy nad tym. Noce przesypia prawie całe -budzi się zazwyczaj o 3.oo, potem o 5.oo i o 7.oo, choć czasem zdarza jej się to pierwsze karmienie o 3.oo przespać.

Wydaje mi się, że niedługo pojawią się ząbki, bo Gabrysia ślini sie niemiłosiernie i cały czas paluszkami w buźce czegoś szuka.

Poza tym strasznie się drapie po twarzy - mimo, że paznokcie prawie co dzień jej obcinam, czasem zdarza jej się podrapać aż do krwi. Zauważylismy, że drapie się przy tarciu oczek jak jest zmęczona i kiedy się budzi. Normalnie dziś się obudziła, idę do niej a ona twarz ma od krwi, po przebudzeniu zdrapała sobie strup i pomalowała sobie twarz krwią - przestraszyłam się bardzo!
Wasze Maluchy też się tak drapią?

I jeszcze jedno pytanie - Mała jest na piersi, póki co nie dostaje mleka sztucznego wcale, daje jej zupkę lub starte jabłuszko. Powinnam dawać coś jeszcze? Niedowagi raczej nie ma, raczej odwrotnie..

Mogłabym dawać jej ta kaszkę ryżowo-kukurydzianą z Nestle?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #182 dnia: 12 Stycznia 2009, 19:49 »
Wg mnie jak jest na samej piersi za wcześnie dostała stałe pokarmy tym bardziej, że
Niedowagi raczej nie ma, raczej odwrotnie..

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #183 dnia: 12 Stycznia 2009, 20:08 »
jesli dobrze przybiera to nie ma potrzeby
tzn mozesz jej poprostu wprowadzic jakies nowe owoce typu gruszka wiliamsa (pyszna ) bananka

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #184 dnia: 12 Stycznia 2009, 22:57 »
Wg mnie jak jest na samej piersi za wcześnie dostała stałe pokarmy

Dlaczego tak sądzisz Martynko? Wg wszelkich przestudiowanych przeze mnie schematów żywienia, dziecku na piersi w 5 miesiącu życia podaje się zupkę z zalecaną porcją glutenu lub ewentualnie jabłko.

jagodka24 - z nowymi owocami poeksperymentujemy na pewno jak tylko się wyrwię na zakupy :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #185 dnia: 13 Stycznia 2009, 00:49 »
a wg znanych przeze mnie schematów żywienia dziecko na piersi jesli przyrasta prawidłowo powinno na samej piersi pozostać do 6 m-ca życia, dopuszcza się podanie dodatkowych posiłków w 6 m-cu życia...

nie jest błędem podanie czegoś ekstra w 5-tym, ale jeśli jak wspomniałam waga jest zacna, to nie ma takiej potrzeby...

jeśli jej już dajesz to co dajesz to wystraczy...z kaszką bym się wstrzymała, ale jeśli jej dasz na pewno od tego nie umrze...na pewno się utuczy - kaszka jest kaloryczna

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 13 Stycznia 2009, 01:26 »
Oooo, jak miło mi się czyta, że pomogłam choć ciut, ciut.

Pozdroowka

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #187 dnia: 13 Stycznia 2009, 09:42 »
Chyba że planujesz powrót do pracy to wcześniejsze wprowadzanie innych pokarmów ma jakieś uzasadnienie..

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 13 Stycznia 2009, 10:06 »
bez przesady dziewczyny
jesli ma ochote podac jej cos przed 6 mies to ja nie widze w tym nic złego
juz nie bójmy sie tak tych kaszek i ciągle tylko slysze ze dziecko grube bedzie i zapasione

musiałabys zastąpic jedno karmienie kaszką no i na czyms ją zrobic
najlapiej na swoim mleku bo mala nie dostaje sztucznego
ale przemysl to bo wtedy odpadnie ci jedno karmienie wiec mozesz miec powolutku mniej pokarmu

poki co mysle ze lepiej jak zaczniesz jej dawac warzywa i owoce
marcheweczke, jablko, dynie, ziemniaczka

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #189 dnia: 13 Stycznia 2009, 11:28 »
Zaczęłam dawać jej owoce i marchewke, bo niedługo wracam do pracy i chce, żeby Mała umiała jeść z łyżeczki. Swoją drogą nieźle jej to wychodzi :)

Z kaszką na razie się wstrzymam - Mała niedowagi nie ma, a poza tym tak jak słusznie pisze Agata może to spowodować zmniejszenie ilości pokarmu.

Jutro szczepienie - przedostatnie w tym półroczu. Ciesze się, bo zawsze mam stresa jak na szczepienie jedziemy.

Gabrysia zaczyna przesypiać pierwszą nocną porę karmienia, budzi się dopiero  ok 5.oo. A ja budzę się z przyzwyczajenia o 3.oo i dziś wstałam, żeby ją nakarmić i dopiero się zorientowałam, że Mała smacznie śpi :)

Za to rano cycki miałam jak dwa wielgachne balony!!! ;) Jak wróce do pracy, bede musiała ściagać pokarm w pracy bo nie wiem czy dam rade z takimi baniakami wytrzymać...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #190 dnia: 13 Stycznia 2009, 15:10 »
napewno nie wytrzymasz a tym bardziej jak nie bedziesz sciągac to mleczka bedzie stosunkowo mniej karmien bedzie mniej

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #191 dnia: 14 Stycznia 2009, 23:26 »
jagodka24 - zastanawiam się tylko, gdzie ja to mleko ściągnę? Chyba w kibelku będę musiała, ale tam jest strasznie zimno! Poza tym u nas w szkole nie ma osobnego kibelka dla nauczycieli. Chyba, że będę ściągać w pokoju nauczycielskim, ciekawe tylko jak zareagowaliby moi koledzy (sztuk dwa- przyrodnik i ksiądz) gdybym sprzęt wyjęła? Już widzę ich miny :)

My dzis po szczepieniu i po pierwszych "wspólnych" zakupach marketowych - byłyśmy z Gabryśka w Tesco. Mała była tak zaaferowana, że przy stoisku z mięsem odpłynęła i obudziła się dopiero po powrocie do domu.
Ludzie zachwycali się jak słodko Mała śpi, a jeden pan podszedł i pyta - gdzie takie ładne bobaski sprzedają? ja mu na to, że na stoisku dziecinnym, a on - a drogie są?

Szczegóły mierzenia i ważenia jutro, bo dzis nie mam już siły....

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #192 dnia: 15 Stycznia 2009, 08:11 »
no wlasnie to jest jeden z problemów z ktorym muszą sie borykac pracujące mati karmniące
wszędzie tak namawiają na naturalne karmienie ale jak kobieta wraca do pracy to musi rozważac odciąganie w kiblu????????
to nie wchodzi w rachube

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #193 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:07 »
własnie a w kodeksie pracy jest napisane, że jesli zakład zatrudnia ileś tam kobiet (niestety nie paiętam liczy) to powinien mieć osobne pomieszczenie do tego, aby mama mogła mleko ściągnąć...

szkoła na pewno pod to podchodzi...i co ...martwy przepis...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:15 »
Nie pierwszy i nie ostatni, niestety.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #195 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:19 »
tym bardziej, że ja nie ściągnę jak mam nerw, stres itp....
musiłabym spokojnie gdzieś usiąć i wtedy to ok...ale tak, na szybkiego...
nie dam rady...

i większość kobiet tak ma...musi sie rozlużnić...stres hamuje odruch wypływu...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #196 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:42 »
No właśnie... Odciąganie w zimnym, brudnym kiblu, przy odgłosie chichających nastolatek... Jakoś na razie nie mogę sobie tego wyobrazić. Macie rację, że to uwłaczające dla matek karmiących, no i stresujące na pewno. A o tych zapisach w kodeksie pracy pierwsze słyszę... Musiałabym szefowej o tym powiedzieć, bo ona lubi jak jest wszystko "zgodne z prawem", niestety tylko z jej perspektywy :(

Mała wczoraj zważona i zmierzona - waży 8,400 (to jest waga w pełnym ubraniu, a miała tego na sobie całkiem sporo, więc trochę bym odjęła), wzrost 64 cm (mało wiarygodny pomiar dla mnie, bo Gabrysia ledwo wchodzi już w ubranka na 68cm, zakładam jej już powoli 74 co niektóre). Obwód głowy - 44 (norma 43,2 - to chyba dobrze?), klatka piersiowa 44.
Gabrysia waży kilo więcej niż powinna, ale nie martwi mnie to póki co, bo sam cyc i od ok. 2 tygodni niewielkie ilości zupki i jabłka z glutenem są tego sprawcą.

Martwi mnie natomiast moja waga. Wszędzie słysze, że bardzo schudłam. Owszem zauważyłam po ciuchach głownie, że wszystko wisi, ale w porównaniu z okresem ciązy wydawało mi się, że jest ok. Kiedy po raz któryś usłyszałam, że schudłam weszłam na wagę i okazało się, że waże dokładnie 21 kg mniej niż w momencie pojawienia się na porodówce... Trochę mnie to przeraziło, bo nie sądziłam, że aż tyle "zleciałam"...

No i pytanie do matek karmiących - wy też tak "lecicie" w dół?

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #197 dnia: 15 Stycznia 2009, 13:11 »
Co do miejsca do karmienia, a właściwie jego braku to kwalifikuje sie do postępowania przed Państwową Inspekcją Pracy, mam jednak świadomość, ze zgłoszenie (w dzisiejszej rzeczywistości) pracodawcy do PIP'u może się równać z końcem kariery.

Co do wagi to ja w ciąży przytyłam ponad 17 kg, teraz zostało mi 2 kg do mojej przed ciążowej wagi czyli 59 kg. Najszybciej leciało w pierwszym miesiącu, a teraz powolutku.

Offline Agata1982

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Stycznia 2009, 13:27 »
Dosiado,ja chetnie obserwuje twój wątek bo mamy dzieci w bardzo podobnym wieku(moja jest z 25 sierpnia) i ja tez karmie piersią
Bardzo podobne rozterki teraz mamy-tez juz jakis czas temu zstanawiałam sie nad wprowadzaniem małej nowych pokarmów i juz wprowadzilismy zupki jarzynowe,czasem jakis słodki deserek z Gerbera:)))Kaszki podałam jej kilka łyzeczek pare dni temu ale raczej sie wycofam bo raczej małej na razie srednio smakuje,poza tym u mojej obserwuje dyskretne zmiany na skórce i obawiam sie alegri na białko mleka krowiego wiec wole sie wycofac z jakiegokolwuiek mleka modyfikowanego
Ja tez lece na wadze w dół straszliwie-waze juz mniej niz przed ciąza(to jest własnie ta cudowna przewaga karmienia piersią)
A moja dla porównania wczoraj w ubrankach ważyła 8640.Pozdrawiam cieplutko!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Stycznia 2009, 13:32 »
wiesz co jak twoja szefowa taka poprawna z prawem to moze udostępni ci swój gabinet?? :)
a powiedz czy chcesz to mleczko podawac malej po przyjsciu do domu czy wylejesz?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #200 dnia: 15 Stycznia 2009, 15:47 »
aaaneta - ja kariery w szkole raczej nie zrobie, ale z tym PIP-em dam sobie też spokój... Choć przydałoby się zawiadamiać o takich zapisach, które istnieją tylko na papierze...

wiesz co jak twoja szefowa taka poprawna z prawem to moze udostępni ci swój gabinet?? :)

Agata - nie strasz mnie!!! Żeby tylko na taki pomysł nie wpadła. Ja tam chodze tylko jak muszę, czyli baaaaaaaaaaaaaardzo rzadko, najczęściej jak mnie wzywa...
Co będę robić z odciągniętym mlekiem? Szczerze - nie myślałam o tym... Chyba będę musiała wylać bo w pokoju nauczycielskim nie ma lodówki, musiałabym biegać na dół do kuchni, a średnio mi się to uśmiecha... Chociaż mleko zostawione w temp. pokojowej jest zdatne do picia?

Agata1982 - witaj! Ja na 25 sierpnia miałam termin. Rozterek mamy coraz więcej i myślę, że lepiej już nie będzie. Chyba przestaniemy się martwić jak za mąż te nasze pociechy wyjdą, choć też w to wątpię ;) Wagowo nasz córcie są podobne - to fajnie móc z kimś to porównać :)

No i niech żyje KARMIENIE PIERSIĄ!!! To chyba najlepszy sposób na zrzucenie wagi :) Ja w ciązy przytyłam 14 kg, więc nie było tak źle. Pamiętam jak leżałam na sali operacyjnej przed cięciem i jeden lekarz sie mnie pyta, "a pani to na pewno do porodu?" :)

Czy u Was forum też tak słabo chodzi? Szlag mnie powoli trafia!!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #201 dnia: 15 Stycznia 2009, 16:05 »
Dosiado schowaj mleko do swojej szafki - przez dobe moze leżeć bez lodówki.
dasz dziecku wieczorem jak wrócisz...
ja swoje odciągnięte  w nocy dawałam Ewce po 16-tej - mleko stało na stole w kuchni - nic Małej się nie stało....

szkoda wylewać...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 15 Stycznia 2009, 19:42 »
wlasnie mialam to samo napisac co lila
nie wylewaj

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #203 dnia: 22 Stycznia 2009, 11:11 »
Witam Was kobitki!

U nas nic nowego. Mała rosnie, broi, wszystko co napotka na swojej drodze pakuje do buzi i ślini się niemiłosiernie. No i ostatnio włączył jej sie taki gadulec że masakra. Wczoraj np. mieliśmy kolędę i trochę się bałam czy nie zareaguje na księdza płaczem, bo ostatnimi czasy na niektóre osoby reaguje magapodkową i wyciem. A nasza panna jak tylko zobaczyła księdza zaczęła gadać jak najęta, razem z nim odprawiła wszystkie modlitwy i na koniec rzuciła mu pod nogi swoją kaczuszkę! Ja nie mogłam się od śmiechu powstrzymać - szopka normalnie!!!

Mnie coraz bardziej dopada stres związany z powrotem do pracy -  w nocy mi się śni, że mam codziennie po 9 lekcji i wracam do domu po 17.oo, że ide do dyrekcji i jej mówie, że mam przecież tylko goły etat, więc dlaczego tak długo muszę w szkole siedzieć.... Cyrki normalnie!

Maą zmienia sobie co tydzień rozkład dnia i sama już nie wiem czego się po niej spodziewać. W tamtym tygodniu był problem z wieczornym zasypianiem, teraz to się unormowało i pojawił się problem z zasypianiem w ciągu dnia. Mam nadzieję, że niedługo to wszystko się unormuje...

No i wyszło jej coś brzydkiego na policzku. Chyba pojedziemy do dermatologa, bo coraz gorzej to wygląda :(

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #204 dnia: 22 Stycznia 2009, 11:40 »
Ja na ten moment nie wiem kiedy pojde do pracy ale jak o tym mysle to odrazu lapie dola,chciala bym z nia jeszcze troche byc w domku,ciezko mi jest wyobrazic ze pol dnia albo i dluzej nie bede jej widziala i ze bede miala mniej czasu bo wiadomo sa jeszcze obowiazki domowe...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #205 dnia: 22 Stycznia 2009, 17:16 »
Ja nie potrafie sobie póki co wyobrazić pójścia do pracy, odzwyczaiłam się po prostu. Nie wiem jak to będzie, ale tłumaczę sama sobie, że nie ma sensu nad tym rozmyslać bo to i tak nie pomoże...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #206 dnia: 24 Stycznia 2009, 18:16 »
jak się odzwyczaiłaś to się i przywyczaisz...
spoko loko mamuśka...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #207 dnia: 24 Stycznia 2009, 20:02 »
pewnie, że się przyzwyczaję, ale czuję, że to będzie bolałao, oj bardzo bolało...

walczę z usystematyzowaniem dnia Małej, ale póki co średnio nam to wychodzi... Gabryśka co drugi dzień sama wprowadza różne zmiany i zanim ja się do nich dopasuję, to ona znów ma nowe "pomysły"!

Oszaleję i osiwieję z tym moim dzieckiem  :mdleje:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Stycznia 2009, 16:31 »
wiesz co to normalne niestety
i teraz przez kilka miechów tak bedzie
w koncu mniej wiecej sie ustabilizuje a potem znowu zmiana

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #209 dnia: 26 Stycznia 2009, 23:06 »
jagodka24 - wierzę  Ci na słowo, choć momentami zaczynam w to wątpić. Wczoraj spała np. rano pól godziny, a po południu 2 godz. Dziś za to ucięła sobie cztery 25-30 min drzemki...

Odkryłam skąd wzięło się to "coś" brzydkiego na poliku i chyba wizyta u dermatologa nie będzie potzrebna, bo "coś ładnie znika :)

a ja zachorowałam na princeskę - jak mi się taki typ kiecki podoba!!! Ale u nas w mieście nic takiego nie widziałam, zreszta kiedy ja byłam ostatnio na normalnych zakupach  ???