Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 365224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
No dobra…postaram się, żeby to miało ręce i nogi i nie było kwintesencją chaosu.

Póki co moim numerem jeden jest rozwój ruchowy Ewki. Zaczęła raczkować szybciej niż nasz fizjoterapeuta podejrzewał, bez ćwiczeń koordynujących ruchy obu obręczy kończynowych. Załapała sama. Widzę co prawda duży wysiłek jaki Ewa w to wkłada, ale widzę tez zaciętość.

A z innych nowości…

Ewa dostała wczoraj kromkę chleba, dzisiaj nawet z masłem. Smakuje jej jak nie wiem. Gdyby jeszcze nie kruszyła tak strasznie i nie wpychała na raz do ust tak dużo. Zobaczę co będzie po tym maśle…może nic…po cielęcinie i wołowinie nic nie ma.

W niedzielę dama była gościem na pierwszych prawdziwych urodzinach i to u dwulatki i to w prawdziwym domu zabaw. Rodzicom się podobało, córce chyba też. W ramach gratisu nie przespała się w ciągu dnia ani minuty - po co, skoro najpierw impreza, a potem spacer w towarzystwie cioci i jej córki…życie jest za ciekawe żeby spać. Śpiącą wyciągnęliśmy ja z auta i wsadziliśmy do łóżeczka. Ale za to jaka zmęczona i jędoląca była w poniedziałek.

W sobotę odpakowałam jej nową edukacyjną zabawkę…będzie kolejna ulubiona. Bawiła się nią  u moich rodziców. W poniedziałek rano, kiedy to niania zjawiła się u nas w domu pierwsze co zrobiła po powitalnym uśmiechu, to wyciągnęła w kierunku jej (zabawki) rączkę i patrząc na nianię znaczącym spojrzeniem powiedziała „yyyyyyyyyyyyy”.
W wolnym tłumaczeniu to znaczy „Zobacz, nowe, tym się dzisiaj będziemy bawić”.

Ewa próbuje nauczyć się nowych słów…”tik-tak” to zegarek…w języku Ewy „ti-ta” …też ładnie…no i nadal namiętnie śpiewa…”la laa laaa laaaaaa” najlepiej na dwa głosy.

Numerem jeden ostatnich dni jest niania…po prostu patrząc na Ewkę i na to jak się w stosunku do niej zachowuje, to aż chciało by się zaśpiewać  „You are the one. You are my number one…”
Miłość kwitnie…tuli się, wspina po niani. Dzisiaj poraczkowała aż pod toaletę, gdzie niania poszła zrobić siku - jak na nią to całkiem spory wysiłek, nie mówić już o tym, że Ewa baaardzo nie lubi raczkować po terakocie (lata na gołe nogi i kafle najwidoczniej nie są przyjazne dla kolan).
Na ręce do mnie nie chce w ogóle, bo po co.
Odejście niani też jest stosownie akcentowane płaczem o różnym natężeniu stosownie do kondycji dziecka. Bardzo zmęczona potrafi wyć aż dostanie wybroczyn, dzisiaj płakała tylko do momentu kiedy niania zamknęła za sobą drzwi, po czym dała odpocząć moim uszom i łaskawie zauważyła moją obecność.

A tak ogólnie to ładnie je, gorzej ze spaniem w dzień  - redukcja czasu drzemek, jest już faktem. W nocy jak zwykle sen niezakłócony, w tym również niezakłócony sen rodziców.

A teraz pytanie…Ewa ze względu na pracę stóp lata teraz na bosaka, a ponieważ ciepło to w samym bodziaku. Raczkowanie po panelach i terakocie to dla niej problem - twardo…natomiast w dresach ślizga się i też jej nie pasuje. Są może jakieś spodnie z gumą na kolanach do raczkowania? Widziałyście coś takiego?
Kombinować czy poczekać aż się na tyle w raczkowaniu wyrobi, że rodzaj podłoża nie będzie mieć znaczenia.?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
wielkie  brawa dla ewuni :)

w "oleńce" kupowłam zu  rajtuzy z gumkamina stópkach i kolankach.. ułatwia zycie  w raczkowaniu :)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ooo ta ja bym tym rajtkom stópki odcięła i zostawiłąbym tylko gumki na kolanach...
jutro Krzycho będzie miał kurs na "Oleńkę"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Boziu, jaką ty masz zdolna bestię w domku...tylko pogratulować.

A ta kromka chleba to jakiego chlebka: zwykłego czy jakiś inny???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
ale nowosci !  no brawa brawa moje panie..co ja tu czytam.z podziwu wyjsc nie moge !!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
A ta kromka chleba to jakiego chlebka: zwykłego czy jakiś inny???

Anusia przede wszystkim miękkiego   ;D ;D ;D bo ja się ma tylko dwa siekacze a dalej same dziąsła, to łatwo nie jest  ;D ;D
Dałam jej jakiś pszenno-żytni pytlowy, na jutro czeka pszenno-żytni na zakwasie...u mnie w domu zazwyczaj jest dobre pieczywo, bo ja jestem koneserką  ;), ale tego co bym jej chciała dać to jeszcze nie mogę, za twarde, a ona ma za mało zębów...
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
no to chyba wkrótce przyjdzie czas na dokładne zwiedzanie  ;) Gratulacje dla Ewuni  :-*

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
 ;D  ;D  ;D O tak się cieszę z postępów Ewuni

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
wow, to ogromne postępy :) rewelacja :) co do udoskonalonych rajstopek to nie doradzę, bo o takich z gumą na kolanach jeszcze nie słyszałam. Super, że teraz tyle fajnych rzeczy jest dla dzieci.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Piękna sprawa takie postępy. Brawo dla Ewy i wszystkich, którzy z nią ćwiczą. A niani szczerze zazdroszczę, ileż ona musi dawać Ewie ciepła i bezpieczeństwa, skoro tak za nią płacze. To są Lilu bardzo dobrze zainwestowane pieniądze.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Wow brawa dla Ewuni, zdolna z niej dziewczynka :)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
no proszę jakie postępy  ;D tak nie wiele ćwiczeń a jakie efekty...brawo Ewunia  :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #4752 dnia: 29 Kwietnia 2009, 18:13 »
no i doczekałaś się Lila raczkowania, byłam pewna, ze Cię Twoja własna córka nie zawiedzie  ;D
A niani pozazdrościć, złota kobieta musi być, że tak Ewa do niej ciągnie

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
a ciocia (razem z pewnym młodym kawalerem) są bardzo dumni z postępów Ewuni  :D
ANCYMONEK :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...a ja mam nadzieję, że czeka nas jedynie progresja...bez regresji... ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #4755 dnia: 29 Kwietnia 2009, 19:37 »
Czy ktoś może mi pokazać jak takie rajstopki wyglądają??  ::)
A Ewunia? Wielkie brawa!!
Jest to jeden z ulubionych wątków które podczytuje!
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Czy ktoś może mi pokazać jak takie rajstopki wyglądają??
sama bym chciała wiedzieć
na necie jakoś nigdzie takich nie znalałam
Niestety dzisiaj do sklepu nie dotarłam bo dzień w pracy mnie wykończył...kocham wizyty z szefem
Jutro też raczej nie dotrę, bo mam masę spraw do zamknięcia przed długim weekendem, a żeby było weselej mąż ma właśnie jutro wyjazd biznesowy do Opola czy Wrocka...też sobie termin obrali. ::)
Zostaję sama na placu boju...

Ewka nie zrobiła nic fantastycznego  ;D....dzień jak co dzień...baaaaaaaa nawet porządne poraczkować jej się nie chce...
— Richard M. Devos

Offline Zabcia

• forumowicz
dziewczyny na stronie www.baby-walz.com mozna wejsc pod Baby Mode, Socken & Co, Strumpfhosen i tam sa takie z "ochraniaczami". probowalam wkleic linka ale nie dzialal

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

takie masz np na myśli???
— Richard M. Devos

Offline Zabcia

• forumowicz
takie tam widzialam, osobisice z nich nie korzystalismy ale sa osoby ktore sobie je chwala

Offline aaaneta

• Chuck Norris
A ja mam pytanie po co ??? Tzn. po co takie rajstopki, jak będzie się dziecku ułatwiać życie to się nie nauczy. Moja zasuwa po całym mieszkaniu w koszulce i w zwykłych rajstopkach, już wie co zrobić żeby się mniej ślizgać, a ja nie mam w domu ani deka dywanu. Ja jestem przeciwna takim ułatwiaczom, w stylu anty poślizgowych rajstopek na kolankach i kasków do chodzenia po domu, bo a nóż się uderzy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
mam zagwostkę
tak sobie myślę, że nawet jak je kupię i do mnie z Niemcowa dotrą, to czy przypadkiem Ewka nie bedzie już śmigać i będą zbędne...
muszę się zastanowić

Aaaneta temu co mówisz też nie można odmówić racji...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
mam zagwostkę
 Ewka nie bedzie już śmigać i będą zbędne...

No właśnie. Zobaczysz jak już załapała o co chodzi to szybko ruszy do przodu. Ja zastanawiałam się przez chwilę czy nie kupić takich skarpetek, co mają anty-poslizg na podeszwie i górnej stronie stopy, ale zanim się zdecydowałam to Ewa załapała jak trzeba odginać paluszki żeby pójść szybko do przodu.
Jedyne co kupię to skarpetki z silikonową podeszwą do chodzenia po domu jak już będzie chodzić, z braku dywanów są u nas konieczne.

Offline Zabcia

• forumowicz
liliann wedlug mnie ewa szybko zalapie o co chodzi. a tak jak aaaneta korzystam tylko ze skarpetek z podeszwa silikonowa bo my tez mamy tylko parkiet w mieszkaniu. ewa nauczy sie po jakims czasie nieslizgania sie podczas raczkowania. i tak jak piszesz, zanim dotra z niemiec to ewa pewnie juz zalapie o co chodzi i po "kwiatkach"  :D

informacje o rajstopkach wkleilam tylko dlatego, ze chcialyscie wiedziec jak one wygladaja  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Skarpetki póki co dopadają bo Ewka i tak musi smigać na gołą stopę... ;D

dzięki Zabcia za www stronkę...

A pytam bo u mnie jak zwykle najbardziej przewrażliwiona jest niania, a mi się najwyraźniej udzieliło...
— Richard M. Devos

Offline Zabcia

• forumowicz
smiganie na golych stopkach najlepsze ale jamie zaczal chodzic w styczniu jak jeszcze zimno bylo i skarpetki byly potrzebne  ;D

a niania bedzie musiala sie przyzwyczaic. jamie na poczatku tez prawie sie nie mogl ruszyc bo sie rozkladal na brzuch, tak sie slizgal ale nauczyl sie. ewa przez jej, jak to mowisz lenistwo, moze bedzie potrzebowala wiecej czasu ale zalapie. juz niedlugo cie zaskoczy, zobaczysz  :)

a jeszcze jedno, na tej stronce widzialam tez takie chusteczki na glowie z UV ze Sterntaler. gdzies czytalam, ze chcesz takie ewie kupic. ale pewnie w polsce i tak troszke taniej mozna zamowic.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2009, 21:09 wysłana przez Zabcia »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
smiganie na golych stopkach najlepsze

mamy zalecenie od fizjoterapeuty, dzięki Bogu idzie lato...

Ewka jak trza to daje radę na panelach, fakt, że się czasem "rozjedzie"...no ale cóż...
Znowu będę musiała niani do głowy nakłaść...biedna niania jest narażana na moje specyficzne metody wychowawcze.
ale przeżyła gołe ewcine stópki
przeżyła to, że nie wolno jej kroić Ewie chlebka na kawałki, tylko ma dawać w całości do gryzienia
przeżyła, że nie wolno obcinać skórek od chleba
to i to przeżyje...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4767 dnia: 29 Kwietnia 2009, 21:48 »
moja tez sie rozjezdzała na panelach tym bardziej ze nauczyla sie raczkowac w domu gdzie wszędzie dywany
ale załapała i nie szło jej dogonić
ale z chodzeniem było gorzej bo porostu nie mogła za chiny ludowe wstać
i to pomogły jednak buciki

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
taa magik fizjoterapeuta był u nas wczoraj i też zalecał gołe stópki.Swoją drogą u mojego "niskonapięciowca" niby nie ma się do czego przeczepić ale szału też nie ma.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
a moja stoi czasem na brzegu dywanu i się cyrtoli....
wyleźć...nie wyleźć...
no i wyje przy okazji, bo dlaczego niby nie

Eluś gołe stópki podziałały - po trzech dniach ja już widziałam różnice w ich ułożeniu, pracy palców itp...poza tym Ewka zaczęla się odpychać placami od stóp i ruszyła do raczkowania. Zatem działa...
A niskonapięciowce chyba po prostu tak mają - bez szału...Twój ma jeszcze słuszną masę...
— Richard M. Devos