Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 366654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.
« Odpowiedź #1740 dnia: 17 Października 2008, 16:05 »
ale ten czas zleciał
faktycznie toż Maleństwo juz w 4 miesiać wkroczyło....

a thermomix faktycznie super sprawa.taki wykwintny obiadek w jedną chwilkę
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.
« Odpowiedź #1741 dnia: 17 Października 2008, 16:10 »
hee hee wykwintny to on by był jakbym jakieś zawijańce z nadzieniem porobiła...
chwilowo nie dam rady, nie znam chwili kiedy młodej sie jakowyś wyjec włączy....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1742 dnia: 17 Października 2008, 18:14 »
Lila cieszę się, że jesteś zadowolona z Thermomixa

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1743 dnia: 17 Października 2008, 19:53 »
Martulka...to jest rewelacja...
naprawdę zaoszczędza kupę czasu...i jakie zdrowe żarcie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #1744 dnia: 17 Października 2008, 22:05 »
liliann jak będziesz urządzała prezentację kiedyś - daj mi znać.Chętnie popatrzą na te cudenko.
Mam co prawda wszelkie pozostałe sprzęty, które sa jakby zawarte w TM, ale po prostu ciekawi mnie to urządzenie.

Co do brzuszka - ja  dawałam kropelki Miłkowi na kolki - ale nazwy nie pamiętam.I pomagał mu przykładanyy woreczek z pestkami czereśni  - podgrzany w mikroweli.Jest dostępny w Nemczech.Ja odstałam od znajomych.Potem krążył do wielu osób i teraz muszę odzyskac go od szwagra...

a masaż - rewelacja!!!!  A cena chyba nie jest strasznie wygórowana

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1745 dnia: 18 Października 2008, 21:16 »
wyjca środkoworeuropejskiego we wczesnym stadium nie zazdroszcze...

nie wiem co ci radzic w sprawie brzuszka. a mowilas to lekarce? ona cos ci podpowiedziała? czy to sa kolki czy bóle brzuszka ? troche mi sie nie podoba połączenie bólów brzuszka i zielonych, śmierdzacych kup....

a jak okres poszczepienny ?

co do ceny termomixa to moze jak na takie urzadzenie, jak na jego mozliwosci nie jest ona wygorowana ale jak na nasze przecietne pensje jest zbyt wygorowana.  bo np. moja pralka byla dwa razy tańsza niz to cudo....ale za cuda sie placi. mnie pozostaje liczyc ze troche stanieje.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1746 dnia: 18 Października 2008, 21:24 »
Lila i jak pomogłaś małej patyczkiem ?
Mozesz zamiast glicerynowego czopka , moze kawalątek mydełka ?
Nie wiem bo sama nie dawałam mydła ale niektóre moje klientki dak robiły  ::)
I wez może jej termometrem troszkę pomóż i moze gazy wylecą ?
I będzie lepiej  ::)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1747 dnia: 18 Października 2008, 21:27 »
a powiem Ci, że lekarce nic nie mówiłam...bo generalnie źle się z rodziną gada, zawsze zejdzie na jakieś pierdoły a nie na konkrety, a tak się złożyło, że akurat na szczepieniu był lekarz - rodzina...

Z kupą to jest tak, że jak jest codziennie to jest ładna żółta...a jak jest co drugi, trzeci dzień to można nią zabijać...

kolki to na pewno nie są...

Ja sie już sama nawet zastanawiałam i jedno co mi do łba przychodzi to dać ją na posiew...zadzwonie do kumpeli z mikrobów i spytam sie jak mam toto pobrać i czy są specjalne pojemniki czy wystarczy jałowy do posiewu na moczu...
ale tak z ręką na sercu na infekcję to mi to nie wygląda...za małe cuda się dzieją...

Ela mydo????  a wsadzałaś sobie kiedyś sama....jak nie to wsadź a potem pomyśl, że mogłabys dziecku to zrobić...okropnie szczypie, raz na sobie zastosowałam - dziękuję postoję...nic wtedy eei zrobiłam, ale myślałam za to, że mi odwłok odpadnie  ;D

Sama zrobiła przed chwilą...zamias odruchu odbytniczo- jelitowego posłużyłam się odruchem żoładkowo- jelitowym, jak widać równie skutecznym....

teraz dla odmiany nie moze zasnąć...

« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 21:50 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1748 dnia: 18 Października 2008, 21:36 »
Lila z mydełkiem nie próbowałam i nie mam ochoty tego robić  ;D Podpowidziałam tyle co wiedziałam :)
Jutro idz sobie po czopeczki do apteki i niech beda na zapas :)

Lila a czy trzeba dawać na posiew ? Wiesz z mała tak jak u nas ! Raz kupa jest raz jej nie ma :)
Mały najdłużej nie miał z 4 dni kupy az sam narobił po plery zanim czopeczek podałam :)

Może daj jej jakiś słoiczek ? Tzn troche jabłuszka ze słoiczka ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1749 dnia: 18 Października 2008, 21:43 »
eee tam.... "idź po czopeczki"....męża wyślę...

nie... wcale nie sądze, że trzeba dać na posiew tylko sobie głośno myślę...
jak mam dziecku wymyślać jakieś zaburzenia jelitowe, typu nietolerancja czegoś tam...to już lepiej zwykłą bakterię mieć nie??? zdecydowanie fajniej się leczy....

na jabłuszko to o miesiąc za wcześnie, z resztą nie mam nawet chyba, a wsłoiczku to już zupelnie nie mam :)
ale jak faktycznie wprowadzę marchew i jabłko to będę mieć większe pole do popisu...zawsze jakiś błonnik w zanadrzu;

teraz dla odmiany wyje...bo chce na ręcę....dam jej 30 minut, jak jej nie przejdzie, to nie wiem co....
chyba se z domu wyjdę...noc taka piękna...
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1750 dnia: 18 Października 2008, 21:48 »
lila a moze cycek?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1751 dnia: 18 Października 2008, 21:52 »
Może być cycowe jedzenie  ::) I dlatego cieżko coś tam strawić  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1752 dnia: 18 Października 2008, 21:55 »
no cycek w grę wchodzi...ale dam jej jeszcze te piętnaście minut...
chociaż serce mnie boli...
... ale ja z tym brzuchem walczę od 16...też mam dość....

Eluś po akcji z pieczarkami od czterech dni mam dietę po której nie ma prawa ją boleć...wsio na parze gotowane i żadnych cudów...

jest poszczepionkowa...to też pewnie dokłada swoje...
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1753 dnia: 18 Października 2008, 22:02 »
ja bym stawiała , ze jest głodna
ale wiesz to taka diagnoza przez neta - w sumie o kant .....uy rozbić

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1754 dnia: 18 Października 2008, 22:07 »
A Lila czy ty dawałaś jej już butlę ?
Bo powiem jako wyrodna matka , że to wygoda  :P
No i ty możesz pospać i odpocząć a dzieć najedzony , szczęśliwy spi :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1755 dnia: 18 Października 2008, 22:10 »
Ania nie...głodna nie jest...zaproponowałam jej butlę i wypluła smoka...

zasnęła...dałam jej w sumie 30 minut i sie wyrobiła...
jeśli sie obudzi dostanie cyca...jak nie styknie dopchnę ją butlą...

a jak nie, to o 3 ma i tak budzenie na jedzenie...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1756 dnia: 18 Października 2008, 23:09 »
po poprzednim szczepieniu tez mialas takie chocki klocki. wssztstko w tedy tlumaczylas szczepoionka na rotawirusy. moze to to samo.
smoczycajest w takim wieku ze zmienia sie jej częstotliwość kupiasta. (tak sobie siegnełam pamiecia jak to u zuzka było).
jesli cie moge pocieszyc to Zuzia tez dzis kupy ani jednej nie zrobila. dotego najadla sie troche kiszonej kapusty i baki takie sadzi ze hej-ho. az sie boje jutrzejszego poranka.

trzymaj sie mamuska. trzymaj sie. jutro bedzie nowy dzien i bedzie lepiej. MUSI BYĆ !

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1757 dnia: 18 Października 2008, 23:16 »
Gosia ona mi praktycznie od początku wali kupy w kratę - czyli co drugi dzień....
miała krótki okres, że szły codziennie...
dlatego tak se kombinuję, że taka jej uroda...

a jak jej dietę rozszerzę, to juz sie postaram o dostarczenie jej takich produktów, ze kloca postawi codziennie  ;D ;D ;D

bąków po kapuście to Ci nie zazdroszczę.... ;)

— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #1758 dnia: 18 Października 2008, 23:29 »
Nasza Mała pobiła dziś rekord - 4 kupy!!! A ile się przy nich nastękała i jaka purpurowa na twarzy była...
Powiem Ci, że nie wiem co gorsze - brak kupy czy taka ilość dziennie...

A teraz z innej beczki - jak zapodajesz Małej Sab Simplex, bo co innego wyczytałam na ulotce i co innego mówi mi znajoma, która swojemu dziecku podawała...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1759 dnia: 18 Października 2008, 23:38 »
na ulotce napisali .....cytuję:

Säuglinge und Flaschenkinder:
Jedem Fläschchen werden 15 Tropfen (0,6 ml) sab simplex beigegeben.

sab simplex mischt sich problemlos mit anderen Flüssigkeiten, z. B. mit Milch.

Bei Säuglingen, die gestillt werden, kann sab simplex auch jeweils vor dem Stillen mit einem
kleinen Löffel verabreicht werden.

i ja mniej więcej tak daję - 15 kropli, tyle, że nie do butelki a na łyżeczce do dzioba przed karmieniem jak mi się przypomni;

to nie jest lek, który zaszkodzi...zatem dawkowanie traktuję dość luźno...jak mi sie przekapie nie dramatyzuję....

a co znajoma wykombinowała????
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 23:48 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1760 dnia: 18 Października 2008, 23:43 »
tak trochę poza tematem
moje idealne  ;D dziecko jak widzi butlę z wit D3 to samo dzioba otwiera i czeka aż kropla spadnie
potem tak fajnie sie oblizuje
no nic - musiałam sie pochwalic  :bredzisz:
idę spać
do jutra. czekam na tel lub esa jak bedziecie ready

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1761 dnia: 18 Października 2008, 23:47 »
o ja pierdziu....dzioba na D nastawia....
anioł...istny anioł...

chociaż ja praktycznie D nie daję...znaczy teraz już daję, bo cosik mi sie widzi, że Młoda ma miękką potylicę...cioci - pani doktor też sie tak zdawało....ale biodra kostnieją jej dobrze...
w każdym razie od dzisiaj co jakiś czas jak mi sie przypomni daję jedną kroplę...

znaczy dzisiaj dwie...bo mi sie przekropiło...
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #1762 dnia: 18 Października 2008, 23:51 »
... Aniu nasz robi to samo  ;D kalka jakaś czy coś :?:

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1763 dnia: 18 Października 2008, 23:53 »
hahaha
anioł anioł
byle cieciem nie został  ;D
a i mnie sie z reguły "przekropli" albo zapomni o wit d3
ale jak jedna idealna matka polka pisała,z e jak zaczęła dawać d3 to zęby dziecku wyszły więc ja tez daje czasem mojemu bo on tylko dwie krzywe jedynki ma

nie kalka a Mati  ;D

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #1764 dnia: 18 Października 2008, 23:57 »
... i Mati  ;)

Pozdrawiam wieczorowo liliann ... uwielbiam czytać twoje komentarze   ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1765 dnia: 19 Października 2008, 08:44 »
Lila,a powiedz Mala ma problem ze zrobieniem kupy czy są one wg Ciebie 'brzydkie'poprostu?(znaczy wiesz jakas piana,śluz,zbytnia skleistosc..?)jak wiesz musialam mimo  woli do znudzenia ogladac KAZDA kupe-i jak wiesz Majka ma straszne zaparcia-wiec jesli widze ze juz naprawde jest jej ciezko i placze i nic nie pomoga-daje jej 3/4czopka glic.dla dzieci-unas zawsze sprawdza sie rewelacyjnie.a powiedz ile jesz nabialu?moze zastanow sie czy jej nadal bebilon pasi?Wiem ze o o kant dupy rozbic kwestie'bo unas to.." ale jak pamietasz mialam jazdy z kupami a to byla wina bebilonu...staram sie logicznie czytac co piszesz ale nic mi mądrego do lba nie przychodzi.Co do posiewu-ja dawalam w zywklych kalowkach.jak nie trzebabylo antybiogramu wynik byl po jednym dniu,a ze zawsze trzebabylo bo jakies scierwo wychodzilo-czekalismy 2-3dni.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2008, 08:59 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1766 dnia: 19 Października 2008, 09:35 »
Tetuńku kupkanie jej nie męczy...stęknie raz-dwa i już jest efekt; śluzu nie ma, piany nie ma, spoistość wg mnie prawidłowa...
są fragmenty niestrawionego białka...
nabiału praktycznie nie jem poza mlekiem do kawy;
także jak sama widzisz właściwie nic sie nie dzieje...
moze ja faktycznie machnę posiew dla spokojności, ale chyba bardziej po to żeby wykluczyć że cos tam jest niż czegoś tam szukać...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #1767 dnia: 19 Października 2008, 14:40 »
Co do Sab Simplex- stosowałam dokładnie tak jak na ulotce czyli 15 kropli przed karmieniem. A znajoma mówi mi, że pierwszego dnia dawała 2 krople przed każdym karmieniem, następnego dnia 5, potem 7, następnie 10 az do 15 doszła. A ja myśle sobie co to są te 2 krople? Toż to nic...

Co do witaminek - nasza Mała jak jest zmęczona wieczorem po kąpieli i jak jej te cuda aplikuję to tylko pyszczek otwiera i potem sobie mlaska z uwielbieniem, miny jakie przy tym robi - bezcenne :)

I też mi się czasem przekropi, ale co tam, jakoś się tym nie stresuje...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1768 dnia: 19 Października 2008, 17:58 »
A że tak spytam tan Sab Simplex to nimieckie kropelki dostepne w Polsce, tak ??? Czy sie myle ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1769 dnia: 19 Października 2008, 18:02 »
Biedna Ewcia! Mam nadzieję, że będzie lepiej.

P.S. Moja tez nastawia buziaka na witaminę.