Autor Wątek: Mateuszek - Nasz największy Skarb  (Przeczytany 96121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziulek

• Chuck Norris
Odp: Mateuszek - Nasz największy Skarb
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Maja 2008, 12:32 »
beti po pierwsze to gratuluje serdecznie :) tyle przeszłaś ale ten skarb to wszystko Ci wynagrodzi :)

po drugie myślę ze kupkami naprawde nie masz sie co przejmować ...mój kubus przez pierwszy miesiąc zycia robił też kupke za każdym razem ..jeśli są one żółte to nic sie nie dzieje ...a to ze są wodniste to tez nic złego wkońcu maluszek nie ma czym jeszcze zrobić twardej kupki wiec spokojnie :)

cherbatke na laktacje piłam już od 2 dnia p porodzie i nic mi ani Kubciowi nie było ...skolei nie mogłam pić soków jabłkowych bo one powodowały wzdęcia i częste "pierdzenie" u kuby

a co do stawów to koło 6 tygodnia jest pierwsz wizyta u ortopedy a u okulisty jak skończycie 4 m-ce, a u mnie naprzykład połoznej wcale nie było ..już szybciej poszłam do lekarza jak kubi miał niecały miesiąc ...
Kuba 2007
Szymon 2010

Eva*
  • Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Maja 2008, 21:06 »
w końcu tu dotarłam.......... :hello:

iii gratuluję raz jeszcze!

słodziak z tego waszego syncia....te włoskiiii..... :Serduszka: i ma fajne duziiiieeee dłonie... :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Maja 2008, 22:46 »
widze beti ze mamy dużo wspólnego.

kupek może mić dużo i luźnych bo karmisz go piersią. Kolor powinny mieć żółty ale też mogą być zielonkawe, bo żólte kupy na powietrzu się utleniają i tym samym zmieniają kolor na zielonkawy.  A konsystencjia taka serowata coś jak twarożek. Ale to różnie bywa.

Zuzia bardzo dużo ulewała i tak samo źle jej się odbijało. Przy ssaniu łykała  ( i łyka dalej) bardzo dużo powietrza, a bąbelki powietrza kotłują się w brzuszku.  Jak są na wierzchu to szybko dziecko beka, a jak nie to później  ( co może trochę dziecko męćzyć ale nie musi) albo w cale. Przez te bąbelki przy odbijaniu Zuzia czasem wymiotowała. Ale po takiej akcji znowu jadła i było oki. Najważniejsze ze przybierała na wadze.
Pamiętam, że bardzo nas denerwowało to jej odbijanie. I ze cały czas ją pilnowaliśmy. Ale nie spała z nami, tylko u siebie w łóżeczku. W nocy dzieci jedzą spokojniej, nie krzuszą się tak i nie łykają powietrza i bardzzo często w ogole jej sie nie odbijało i było w porządku. 
Teraz myślę, że może źle ją przystawiałam ...ale mądry polak po szkodzie. zreszta mnie karmienia piersią nikt nie uczył, nikt mi nie pokazywał , nikt nie mówił co robię źle albo dobrze. wszystko szło intuicyjnie i pogladowo z gazet.  a o poradzie w poradni laktacyjnej to mogłam pomarzyć. może ty, jak masz możliwość, pogadaj z kimś jak masz małego przystawiać  aby nie łykał tak dużo powietrza.

Beti karmienia trzxeba sie nauczyć, przywykniesz do tego. Przywykniesz do wielu spraw. Tylko wiedz ze jesteś super mamą.

acha. pod materaz w łóżeczku połuż poduszkę. albo najlepiej taki klin pod materac. Jak małemu się źle odbija i mu się ulewa to lepiej aby spał na równi pochyłej (jak ja to nazywam).  po karmieniu  jak śpi kładź go na boczku, podobno najlepiej na prawym ale ja wychodziłam z założenia, że raz prawy raz lewy, co by sie główka nie odkształciła.  W wózku zuzia leżała na wznak ale sama układała główkę na bok. I zawsze część główkową miała lekko pochyloną.

możesz pić soki (ale nie za dużo), herbate czarną i zieloną. herbatke  z odrobiną cytryny tez mozesz pic bo dzieci zazwyczaj dobrze odobine cytryny toleruja. oraz herbatki latacyjne, koperek, ruzmianek, lipa, malina.

nie przesadzaj z nabiałem i jajkami, uważaj na wędliny (moja córka po nich ma wysypkę; dlatego ostrzegam). Jedz duzo miesa (gotowane, pieczone w piekarniku). teraz są juz dobre warzywa sezonowe typu :ogorki, rzodkiewka , sałata. Pomidory musisz wypróbować bo są alergenne. ale sporo dzieci bardzo dobrze je toleruje.

A mnie strasznie swędzi skóra na buzi.Nie moge się powstrzymać od drapania.No i chyba mam infekcję bo strasznie mnie piecze jak robię siusiu.

skórę na twarzy posmaruj jakimś kremem nawilżającym do skóry wrażliwej....może z serii dla dzieci....no nie mam pojęcia.
co do sikania to miałam podobnie i przeszło. Dużo pij. to co pijesz może iść w pokarm i w wypacanie się, wiec mało wydalasz. I to dlatego może cię piec. Tak mi to chyba tłumaczył lekarz ale to dawno było i mogłam cos pokrecić.  Jak bedziesz sie widziec z pediatra czy innym lek. to nie zapomnij zapytac sie.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Maja 2008, 22:47 »
Witam i melduję, że już wróciłem i przesyłam moc całusków dla Mateuszka a że jest cudny to nie piszę bo to tak oczywiste, że aż nie wypada  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Maja 2008, 12:06 »
Witajcie kochani :-*
A więc u nas tak: ja dostałam jakiegoś uczulenia i nie wiem na co ??? Cały dekold mnie swędzi,brzuch,nadgarstki,tułów.Te krostki są bardzo drobniutkie,taka kaszka.Jutro idę do dermatologa bo już nie mogę wytrzymać od tego swędzenia. Mati od wczoraj robi bardzo mało kupek, wczoraj cztery,a dziś jeszcze ani jednej.A jak zrobi to jest taka jak zawsze.Ehm...za duzo kupek źle,ale za mało jeszcze gorzej.Jeśli chodzi o jedzenie to mały ssie cyca dośc często - co 2-3 godziny,więc nie wiem co jest z tymi kupkami.Może to od tej żółtaczki,która jeszcze trwa. Pediatra był dziś u nas i sam nie wiedział czy wysłać małego do szpitala czy jeszcze poczekać.No i czekamy jeszcze 10 dni.Jak do tego czasu nie zejdzie to wtedy zobaczymy.No i na te oczka ropiejace dostał Mati biodacynę-antybiotyk.Nie jestem zachwycona,ale jak mus to mus. Dzis tez pierwszy raz wystawilismy małego na balkonik.Odrazu zasnął brzdąc jeden.A jutro wizyta u ortopedy.Pytałam sie jak to jest z tym usg i pediatra powiedział,ze bez róznicy kiedy pójdę.Dla pewnosci zadzwonie do szpitala i sie upewnie czy juz mozna robic to usg.Oki lecę ululac małego.Buziaki

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Maja 2008, 14:02 »
Życzę zdrówka dla Mateuszka   :uscisk: :Zakochany: a i Ty BETI musisz być dzielna a koniecznie sprawdzić to uczulenie bo może to tylko kwestia wody, mydła lub czegoś w tym rodzaju ale strzeżonego .....
Ewelinka chyba pobędzie jeszcze w szpitalu bo właśnie jej Miłoszek ma chyba (test za 2h) Żółtaczkę ale lepiej wyjść dwa dni później. Tak mnie zastanawia bo to żółtaczka mechaniczna więc gdzie jest sprawca  :?: :?: :?:
Co do usg to chyba nie ma różnicy kiedy zrobisz pierwsze my mieliśmy stosunkowo szybko ale rejestracja zweryfikowała czas i trzeba było Mateuszka sprawdzić znacznie później.
Serdecznie pozdrawiam  :uscisk: :okularnik:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Maja 2008, 14:04 »
Uczuleniem mogłaś nawet zareagować na jakis pokarm, nawet na taki, na ktory nie byłaś wcześniej uczulona.
Taki jest urok połogu - zmiany hormonlane moga dawać takie psikusy.

Co do oczu to antybiotyk jest wskazany wieć sie na niego nie krzyw....jeśi ropienie oczu nie przejdzie powinnaś pójśc do okulisty a on w razie potrzeby zaordynuje przepychanie kanalików łzowych. Zabieg taki wykonuje się po 3 miesiacu życia. Czasem kanaliki do tego czasu udrażniają się same, czaem potrzebny jest specjalny masaż i to wszystko pomaga...

U dziecka karmionego piersia kup może byc kilkanaście w ciagu dnia lub zero i wszystko jest normą. Pokarm matki jest ubogoresztkowy  i może wchłaniać się w całosci nie pozostawiając resztek stanowiacych stolec.
Wodnista konsystencja kału to też norma. Jelito dziecka nie potrfi tak resorobować wody jak Twoje, tak jak jego nerki nie umieją zagęszczać moczu, dlatego sika też na okrągło...

Beti czy chodziłąś do szkoły rodzenia???? Tam takie informacje to podstawa....byłabyś spokojniejsza, a tak straszliwie sie denerwujesz. Szkoda Ciebie...A Twoje podenerwowanie udziela się dziecku....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Maja 2008, 14:16 »
No i wypowiedział się fachowiec  ;D liliann - chwilami jak Cię czytam "nie potrafi tak resorbować wody" to nie wiem czy mnie nie wyzywasz  :taktak:  ::) :okularnik:

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Maja 2008, 10:16 »
On jest taki słodki... prześliczny!!!!
Miłego dnia  :-* :-* :-*

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Maja 2008, 09:45 »
Witaj BETI  :uscisk: co tam u Mateuszka  :?: :?: :?:
Przesyłam mu moc całusków  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: i uściski dla Mamusi  :uscisk: :uscisk: :uscisk:

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Maja 2008, 13:11 »
No to napisze jak u nas :)
USG w wieku 5 tygodni i 1 dzień, D3 dajemy od 2,5 tygodnia (K nie dajemy), kupek jest dużo od żółciutkich do zielonych. Co do oczka - u nas ropiało prawe oczko, lekarz na wizycie w 2,5 tygodniu kazał masować kącik wewnętrzny oczka bez żadnych leków, przeszło samo po ok 1,5 tygodniu, bo się kanalik udrożnił :))

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Maja 2008, 13:55 »
ja spóźniona jak zwykle, ale GRATULUJĘ z serca całego- zaraz zabieram się za zaległości :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Maja 2008, 08:05 »
Poranne całuski dla Mateuszka i Mamusi  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:
BETI rozumie, że uczycie sie nawzajem siebie i czasu mało ale mam prośbę o krótkie zdanko : jest  ok  :?: :serce: :Zakochany:

PS. o ile dobrze pamiętam masz kontakt z tete  :?: Pozdrów ją od tatko-dziadka i ucałuj bo nie zdążyłem z gratulacjami. Sorki, że w Twoim wątku  :uscisk: :Zakochany:
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2008, 08:08 wysłana przez macher »

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Maja 2008, 10:02 »
BETI, po pierwsze, to serdecze gratulacje!

Kupki i siuśki jak najbardziej są ok. Tylko martwi mnie to Twoje pieczenie podczas oddawania moczu. Ja też tak miałam po porodzie, potem przeszło, a potem wróciło... po 6 tygodniach od połogu dostałam zakażenia dróg moczowych i 41 stopni gorączki. Więc jeśli możesz, to idź do internisty i niech da Ci skierowanie na badanie ogólne moczu. Ja musiałam na tydzień przestać karmić maluszka - antybiotyk.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Maja 2008, 16:00 »
U nas oki  ;D Byłam u dermatologa i przepisał mi masci i jest lepiej bo juz tak nie swedzi.My d3 bedziemy dzis pierwszy raz podawac.Wit k tez nie podaję bo nikt nie zalecił.

U tete wsio oki.Maja je,spi i czasem rozrabia w nocy.Przekazę pozdrowienia.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Maja 2008, 07:37 »
I bardzo się cieszę, że oki  ;D :mrgreen: :mrgreen: :dzidzia: :Zakochany: jak by Ci się udało za jakiś czas to proszę o  :Fotograf: :Fotograf: :Fotograf:
Znikam na "chwilkę"  :uscisk: :uscisk: :uscisk: Całuski dla Mateuszka  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Maja 2008, 08:16 »
dzis młodym mamą slę:

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Maja 2008, 10:33 »
Dobrze że swedzenie przechodzi...o kupkach już wszystko napisane zostało :)

pozdrowienia sle maluszkowi i pozdrów prosze tetus i jej Majeczke :)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Maja 2008, 20:52 »
Mateuszek ma już trzy tygodnie. Z tej okazji fociaki dla Was :)

Ciekawe,gdzie rodzice mnie zabierają...

Lubię sobie pospać...jak tatuś  ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Maja 2008, 21:42 »
BETI, ale on jest śliczny!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Maja 2008, 21:48 »
to drugie zdjęcie rozbrajające....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Maja 2008, 13:47 »
śliczny chłopczyk :D :D :D

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 1 Czerwca 2008, 09:29 »

Mati na fotkach EKSTRA  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #83 dnia: 2 Czerwca 2008, 10:05 »
na pierwszej fote jaka minka  :P, prawdziwy myśliciel z niego

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 2 Czerwca 2008, 10:42 »
Ale fajny facet :)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 3 Czerwca 2008, 07:32 »
Poranne całuski dla Mateuszka  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: i Mamusi  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #86 dnia: 4 Czerwca 2008, 13:51 »
Hej kochani u nas dobrze.Mati jest cydnym synkiem i narazie bardzo grzecznym.Pozwala się wyspac rodzicom w nocy.Gybym go nie budziła na karmienie to przespałby całą noc. Jego największym przyjacielem jest cysio.Bez niego ani rusz.Mati ma bardzo duzą potrzebę ssania i cały czas by trzymał cysia.A przy okazji jadł.Musiałam mu zapodac smoka bo nie dało rady ::)Staram się tego unikac ale czasem to juz nie mozna inaczej.No i nareszcie zaczął rozglądac sie i przyglądac zabawkom. ;D

Ciągle tylko fotki i fotki,pospać nie dadzą czlowiekowi...

Na spacerku...

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:09 »
Bardzo fajnie, że sypia a że ma przywiązanie do cysia to osobiście wcale mu sie nie dziwię wszak To facet i powiem więcej tak mu zostanie  ;D ;D ;D
Coś mi się wydaje,. że na tej jednej fotce puszcza nam oczko  ;D ;D ;D  :brawo: :brawo: :brawo:

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #88 dnia: 5 Czerwca 2008, 17:42 »
BETI ja dopiero teraz tu dotarłam. Gratulacje ogromne! Masz, a raczej macie pięknego synka!

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 6 Czerwca 2008, 00:26 »
Witam wieczorowo  :uscisk: :Zakochany: sprawdź pocztę i oceń  :uscisk: Całuski dla Mateuszka  :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany: