Autor Wątek: Mateuszek - Nasz największy Skarb  (Przeczytany 95006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
Odp: Mateuszek - Nasz największy Skarb
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Września 2008, 10:14 »
Beti ale Śliczniutkie fotki a Mati taki duuuuuużyyy  ;D ;D ;D

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Września 2008, 10:29 »
Dzięki Macherku. No rośnie rośnie jak na drożdzach. Już nie pamiętam jaki był po narodzinach :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Września 2008, 10:33 »
Ja kupuje glutenowe bobovitym np mleczno-pszenna, ale ona jest po 6 m-cu.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Września 2008, 10:34 »
... to tak dla przypomnienia Mamusi Kochana  ;D ;)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #304 dnia: 29 Września 2008, 10:50 »
Martyna1985 a podawałaś ją od którego msc?Od 6?
Pewnie te z glutenem są dla starszych dzieci,a dla tych po 4 msc to są wszystkie bezglutenowe.Więc z tego wynika,że powinnam kupić taką po 6 msc i dać ją teraz ???

Macherku, dzięki że wstawiłeś fociaka. Ale maluuusii mój synuś  ::) Dobrze,że sa fotki, bo tak to człowiekowi trudno by było zapamiętać te cudowne pierwsze chwile po narodzinach :) 

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #305 dnia: 29 Września 2008, 11:02 »
Beti wprowadzasz wszystko na własną rękę czy konsultujesz z pediatrą?
Mi np. pediatra poleciła, że skoro tyle nowości maluszek mój dostał i to szybko bo od ok 4 miesiąca będąc na piersi (wróciłam już do pracy to dlatego), że gluten wprowadzimy po kolejnym szczepieniu czyli jak Patrysia będzie miała 6,5 miesiąca.... i ja się tego trzymam. Zakupiłam już kaszke manną i będę dodawała łyżeczkę do posiłku dziennie (no chyba że mi pediatra coś innego podpowie).

• Chuck Norris
« Odpowiedź #306 dnia: 29 Września 2008, 11:09 »
Nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęłam dawać, ale wydaje mi się, ze po skończonym 5 m-cu. A ile Mateuszek ma m-cy?

Juz sobie policzylam ile ma m-cy:) Ja bym skonsultowala to z lekarzem,albo dała narazie minimalne ilości glutenu.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 11:10 wysłana przez martyna1985 »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #307 dnia: 29 Września 2008, 11:46 »
Beti powiem Ci tyle jesteś strasznie chaotyczna.
Najchętniej wprowadziłabyś dziecku wszystko do razu. A z drugiej strony ciągle martwisz się kolorem kupy. I gdzie tu konsekwencja?
Oprócz tego chcesz traktować synka wg starych zaleceń żywieniowych, a raz wg nowych. Zdecyduje sie na jakieś. Nowe wcale nie znaczy lepsze - to się akurat glutenu tyczy.

Co do mleka Nan R też się zastanawiałam,ale chyba przejdziemy na Nan active 2. Czy moge go już wprowadzić czy lepiej poczekać ten miesiąc i zmienić mleko na dwójkę od 6 miesiąca?

Tu masz odpowiedź wg nowych wytycznych żywieniowych.

W myśl aktualnej (2006) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się, aby u dzieci żywionych sztucznie stosować mleko początkowe do czasu wprowadzenia pokarmów uzupełniających (w praktyce przez całe pierwsze półrocze), a mleko następne dopiero w 2. półroczu życia.

Wprowadzenie glutenu
Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż.
W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia.
U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.
Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań.

Acha i tak wczesne wprowadzenie glutenu nie oznacza wcale porcję kaszki, a jedynie dodatnie jednej łyżki np do mleka.
I nie spiesz się tak strasznie z tymi nowościami. Malego nic w życiu nie ominie, a jak coś mu sie o tydzień czy dwa opóźni, też nic sie nie stanie.
Ponieważ masz tak użo pytań radziłabym spisac wszystkie i udać sie do swojego lekarza i z jego pomocą usystematyzować sobie wszystko.

A tu masz link do orientacyjnych wytycznych żywieniowych wg nowych zasad

http://server.activeweb.pl/wwwpulsmedycyny/files/file/zalzyw2.pdf
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 11:59 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #308 dnia: 29 Września 2008, 16:41 »
No może i jestem chaotyczna,ale to wynika z mojej niewiedzy. Nie mam zamiaru wprowadzać wszystkiego naraz. Po prostu pytam się o to wszystko,żeby się jakoś przygotować do wprowadzania tych nowości. Jak narazie wprowadziłam marchewkę,jabłko i sok jabłkowy.

Dzięki za wytyczne. ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #309 dnia: 29 Września 2008, 18:12 »
BETI, wszystkiego sie trzeba nauczyć. Ja tez na poczatku wprowadzałam pojedynczo, pozniej zostalam przygnieciona przez dobre rady rodziny, że Gabrysia powinna jesc juz normalne jedzenie i co? cos ją uczulilo i teraz musze eksperymentowac co. Takze spokojnie:)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #310 dnia: 29 Września 2008, 18:39 »
Cudny Mateuszek :*
 Nowosci pojedynczo sie wprowadza i obserwuje czy nie ma uczulenia.

Pozdrawiamy.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Września 2008, 08:47 »
Dzięki dziewczyny za cenne rady. Tak jak liiann napisała tak też zrobiłam.Idę w piątek do lekarza i o wszystko się na spokojnie wypytam.  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Września 2008, 08:54 »
Beti weź zeszyt spisz pytania i zapisz odpowiedzi.
Ja tak robiłam jak szłam na kontrolne wizyty z Ewą....

Aha i jak możesz umów sobie wizyte na sam początek lub koniec (pierwszy lub ostatni numerek), bo teraz wiadomo co grasuje i wrócisz z przychodni z przeziębionym dzieckiem.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Września 2008, 08:56 »
Wizyta na 9.00 Mam nadzieję,że nie będzie dużo ludzi.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Września 2008, 09:01 »
Ja tez spisywalamm wszystko na katrce bo jak szlam to nagle zapomnialam wszystkiego.
No ale masz wejscie bez kolejki z malym dzieckiem  ???

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #315 dnia: 30 Września 2008, 09:05 »
No ale masz wejscie bez kolejki z malym dzieckiem  ???

Nic mi o tym nie wiadomo.Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka i mnie przepuści  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #316 dnia: 30 Września 2008, 09:06 »
Ewelinko w porządnych przychodniach są numerki na godzinę i nie ma wchodzenia bez kolejki bo sie burdel robi.
Przynajmniej w mojej tak jest. Przychodze i wchodzę, nikogo nie wpuszczam i nie przepuszczam. Każdy ma swoją wyznaczoną godzinę, a jak się spóźni to won na koniec kolejki.
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #317 dnia: 30 Września 2008, 09:11 »
A u nas zapisują na godzinę a jak się przyjdzie to i tak się trzeba pytać kto ostatni.
Mój mały juz wcale nie chce leżeć.tylko by siedział. Wszystko go juz interesuje.Co jest w pobliżu jego ręki to złapie.Nadal czekam az uda mu sie przekręcić na brzuszek,albo z brzuszka na plecy.Coś tam próbuje wykombinować,ale mu jeszcze nie wychodzi.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #318 dnia: 30 Września 2008, 09:14 »
no to lipa z tym czekaniem.
ja sobie specjalnie przychodnię upatrzyłam...

Nie bój sie przewróci się jak przyjdzie jego pora...moja wczoraj dała skręta z brzuszka na plecki i tu zupłenie nieoczekiwanie i z nienacka....
Jak znam życie to za jakis czas przestanie to robić, a potem znowu zacznie. Dzieci tak mają...
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #319 dnia: 30 Września 2008, 09:29 »
A moj maly spi jeszcze na spacerkach.
Co do kolejek to jesli jest na godzine to przychodzisz 8:55 i wchodzisz no chyba ze sa opoznienia.
U nas nie ma na godziny, sa kolejki, ktor przyjdzie ten jest osttani dlatego ja wchodze bez kolejki.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #320 dnia: 15 Października 2008, 09:22 »
Dziewczyny,jak to jest z tym zwolnieniem dla męża na opiekę na dziecko i żonę?Do kiedy takie zwolnienie mój mąż może wziąć jeśli po moim porodzie tego nie wykorzystał?Czy juz przepadło?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #321 dnia: 15 Października 2008, 10:27 »
Prawo do świadczeń z ubezpieczenia społecznego przysługuje pracownikowi nie tylko w przypadku zachorowania, ale także wówczas gdy musi zaopiekować się dzieckiem lub innym chorym członkiem rodziny.
Pracownik może znaleźć się w sytuacjach życiowych, w których wykonywanie pracy okaże się niemożliwe. W niektórych z nich może liczyć na rekompensatę zarobków w postaci świadczenia z ubezpieczenia społecznego. Dzieje się tak wtedy, gdy zmuszony jest zaopiekować się dzieckiem lub innym członkiem rodziny.
W takich sytuacjach ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa przewiduje prawo do zasiłku opiekuńczego. Świadczenie to przysługuje pod pewnymi warunkami i nie zawsze, gdy pojawi się potrzeba opieki w rodzinie.
Prawo do płatnej opieki dotyczy zasadniczo trzech przypadków: konieczności opieki nad chorym dzieckiem do lat 14 lub w razie choroby innego członka rodziny oraz potrzeby sprawowania opieki nad dzieckiem do lat 8 w przypadku zaistnienia szczególnych sytuacji życiowych.

Tylko w trakcie ubezpieczenia

Zasiłek opiekuńczy przysługuje osobie zwolnionej od wykonywania pracy z powodu konieczności sprawowania opieki nad członkiem rodziny, która podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu. W odróżnieniu od zasiłku chorobowego, który można otrzymywać także po ustaniu tytułu ubezpieczenia, zasiłek opiekuńczy przysługuje wyłącznie w okresie trwania ubezpieczenia chorobowego.
Oznacza to, że po ustaniu obowiązkowego tytułu ubezpieczenia, osoba niepozostająca w stosunku pracy, traci prawo do zasiłku opiekuńczego. Inną kwestią jest to, że przysługuje o­n bez tzw. okresu wyczekiwania, o którym mowa w art. 4 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, a który warunkuje nabycie prawa do zasiłku chorobowego. Wymóg wyczekiwania nie dotyczy bowiem zasiłku opiekuńczego

Na innych członków rodziny

Zasiłek opiekuńczy przysługuje także z tytułu sprawowania opieki nad innym chorym członkiem rodziny. Do kręgu osób uznanych za członków rodziny zalicza się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku powyżej 14 lat. Warunkiem jest jednak, by osoby te pozostawały z pracownikiem we wspólnym gospodarstwie domowym w okresie sprawowania opieki.
Płatne zwolnienie z tytułu opieki nad innym chorym członkiem rodziny jest limitowane czasowo. Przysługuje przez okres 14 dni w roku kalendarzowym, niezależnie od liczby osób uprawnionych do zasiłku opiekuńczego, jak i bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki. Łącznie zwolnienie z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn nie może przekroczyć 60 dni w roku kalendarzowym

Gdy nie ma innej opieki

Nie zawsze, gdy pojawi się potrzeba opieki w rodzinie, pracownik ma prawo do zasiłku opiekuńczego. Warunkiem jest bowiem brak innych domowników mogących zapewnić opiekę choremu członkowi rodziny. Wyjątkiem jest opieka nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat. Wówczas zasiłek przysługuje nawet wtedy, gdy są inne osoby mogące zapewnić opiekę.
W przypadku chorego członka rodziny, warunkiem skorzystania przez pracownika z płatnego zwolnienia jest pozostawanie z nim we wspólnym gospodarstwie domowym. Warunek ten uważa się za spełniony, gdy pracownik pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z członkiem rodziny tylko przez okres choroby. W sytuacji gdy we wspólnym gospodarstwie domowym z pracownikiem pozostaje osoba niezobowiązana do opieki, przyjmuje się, że może być o­na uznana za domownika mogącego zapewnić opiekę dziecku tylko wówczas, gdy wyrazi na to zgodę.

Niezbędne dokumenty

Podstawą wypłaty zasiłku opiekuńczego jest zaświadczenie lekarskie wydane na formularzu ZUS ZLA przez lekarza, stwierdzające konieczność opieki nad chorym dzieckiem lub innym członkiem rodziny. Pracownik występujący o wypłatę zasiłku składa również wniosek o uzyskanie tego zasiłku na druku ZUS Z-15. Składa w nim oświadczenie o braku innych osób mogących sprawować opiekę nad chorym oraz o pozostawaniu z nim we wspólnym gospodarstwie domowym w czasie sprawowania opieki. Dokumentem wymaganym do wypłaty zasiłku z powodu konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem do lat 8 są:
• oświadczenie pracownika - w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły,
• decyzja inspektora sanitarnego zarządzającego izolację - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej,
• zaświadczenie lekarskie na zwykłym blankiecie - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym
ZOZ.

Zasiłek nie zawsze przysługuje

Miesięczny zasiłek opiekuńczy wynosi 80 proc. wynagrodzenia stanowiącego podstawę jego wymiaru. Podstawę wymiaru zasiłku wylicza się w oparciu o przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających zwolnienie od pracy z powodu opieki.
Zasiłek przysługuje za każdy dzień zwolnienia spowodowanego koniecznością sprawowania opieki, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Świadczenie to nie należy się za okresy niezdolności do pracy, w których pracownik na podstawie przepisów o wynagradzaniu zachowuje prawo do wynagrodzenia. Zasiłek opiekuńczy nie jest wypłacany za czas urlopu bezpłatnego, urlopu wychowawczego oraz tymczasowego aresztowania lub odbywania kary pozbawienia wolności. Pracownik traci także prawo do zasiłku opiekuńczego za okres, na który został zwolniony od pracy, jeżeli zwolnienie to wykorzystuje dla innych celów niż opieka.

Podstawa prawna
• Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 267).
• Rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. nr 65, poz. 742 z późn. zm.).
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #322 dnia: 17 Października 2008, 00:01 »
Nocne całuski dla Mateuszka  :-* :-* :-*

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #323 dnia: 22 Października 2008, 14:47 »
Lilkuś dzięki za info. A Tobie Macherku za całuski  :)

Dawno mnie tu nie było....
U nas narazie spokój. Szkrab ładnie zasypia w swoim łóżku z czego jestem niezmiernie zadowolona. Przesypia całe nocki bez pobudek(pewnie niedługo bo lada chwila będą ząbki).Zastanawiam się czy nie za długa przerwę mu robię w jedzeniu.Karmię go na śpiocha o 23 i dopiero potem je o 5-6. Ale nie budzi się w nocy.Czasem tylko pomarudzi przez sen i jak wyczuje ,że nie ma monia to się budzi.Ae jak dostanie z powrotem smoka to śp dalej. Ładnie je nowości.Wszystko co mu wporwadzę to mu smakuje. Jak narazie wprowadziłam kaszki ryzowo-bananową i malinową,zupki jarzynowe,szpinak z  ziemniaczkami,morele,jabłka,gruszki,sok jablkowo-winogronowy i jablkowo marchewkowy. niedługo będziemy wprowadzać mleko następne,ale to za 2 tygodnieNo i odczepiłam się od tych kaszek glutenowych  ;) Teraz szukam u siebie w mieście sklepów ze zdrową żywnością,bo mam ochotkę sama zacząć gotować...

Mam pytanko.Wodę btelkowaną to do kiedy najlepiej podawać do robienia mleka?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 22 Października 2008, 14:54 »
Beti, my podajemy do dziś butelkowaną. W ogóle u nas było odwrotnie, bo na początku Mała dostawała przegotowaną kranówę, ale od jakiegos czasu dajemy jej mineralną.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #325 dnia: 22 Października 2008, 14:59 »
Oooo,to długo podajecie tą wodę.
Martyna,masz konto na smykach?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #326 dnia: 22 Października 2008, 15:00 »
Długo i myślę, że szybko z niej nie zrezygnujemy. U nas woda od ok 3 tyg żółtawa.

Tak, mam tam konto.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #327 dnia: 22 Października 2008, 15:03 »
Po suwaczku się domyśliłam.Ja tez mam,ale rzadko tam zaglądam.Nawet wystawilam fciaka na konkur hihihi. Nawet nie wiedziałam,że są tam suwaczki...

Ja jak bedę rezygnowała z butelkowanej,to zakupię filtr do wody. Ale chyba pozostanę do roku czasu przy butelce. Myślałam,że to może za długo,ale widzę,że nie...

• Chuck Norris
« Odpowiedź #328 dnia: 22 Października 2008, 15:06 »
Szczerze? założyłam to konto tylko dla suwaczka. Nawet nie wiem co tam na tej stronie jest:) Ostatnio zmieniałam licznik i ktoś mnie dodał do swoich przyjaciół, ale że byl to jakiś nieznany mi mężczyzna - wykasowałam go. Jednak z czystej ciekawości wieczorem zagłębie się w tamtym portalu:)

My mamy filtr, ale nie wiem, czy on tak dobrze filtruje. Zdarza się, że Gabi dostanie wodę przefiltrowaną przegotowaną, ale to tylko wtedy jak skończy nam się zapas baniaków.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #329 dnia: 22 Października 2008, 19:26 »
A my Wiktorowi od początku robiliśmy mleko na przefiltrowanej przegotowanej kranówce.