Autor Wątek: szczepienia- MMR II , Priorix  (Przeczytany 10401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: szczepienia- MMR II , Priorix
« Odpowiedź #150 dnia: 2 Listopada 2008, 11:30 »
Rybka a można tak?
wiele mam by tak chciało
mam znajomą ktora już kilka miesiecy odwleka szczepienie i dostaje jakieś pisma ponaglające
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 2 Listopada 2008, 17:15 »
Jak widać można. Moja pediatra/alergolog swojego synka nie szczepiła też. Jako powód podaje alergię na białko jaja kurzego (podobnie jak w szczepionce przeciw grypie ono jest - ja np nie moge się szczepić na grype) i powiedziała że ona się boi wstrząsu u małęgo i go nie szczepi. A młody ma już 3 lata. Sama mi powiedziała ze jak beda się gdzieś pytać to zeby mówić ze nie wolno, ze alergolog nie wyraziła zgody.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #152 dnia: 2 Listopada 2008, 20:16 »
no i pozamiatane...
jak się chce to zawsze się wymówka znajdzie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #153 dnia: 2 Listopada 2008, 22:21 »
ale to co pisze rybka mi wydaje się ok. jak dziecko jest uczulone na białko jajka kurzego to po co mu je podawać czy to w formie szczepionki czy w formie jajka na  miękko ??  wiadomo ze oganizm uczulonego dziecka zareaguje alergicznie nawet na malą dawke alergizujacego go białka.

Zuzia przeciwko odrze, śwince i różyczce była szczepiona Priorixem. był w przychodni. co do bolesnosci to nie zauważyłam żeby ją bardziej bolało. A tego się obawiałam, bo 13 miesieczne dziecko jest bardziej świadome niz 6 mieszieczny szkrab. bardzo obawialam sie tego szzczepienia. ale jak Zuzu dostała czerwony, mamusiny portfel to tylko na ukłuciu trochę popłakała.
wczesniej rozmawiałam zlekarką na temat , akurat, MMR i powiedziała mi że w tym wieku wykrywa się też autyzm. że dopiero dzieci w tym wieku wykazują pewne objawy autyzmu i ze akurat pokrywa sie o ze szczepionką. chba marolka o tym tez kiedys pisała.

A co do skojarzonych to a zawsze czytałam i słyszałam, że są lepiej oczyszczone, bezpieczniejsze i zawierają mniej czegoś tam niż byłoby w sumie we wszystkich tych 3 czy 4  szczepionkach jakie dziecko dostaje naraz.   zuzie szczepiłam skojarzoną 5 w 1 , pentaximem i nigdy nie było problemu. nawet goraczki nie miała. chyba tylko przy ostatnim szczepieniu , tym po 16 miesiacu była bardziej marudna. ale tez tego szczepienia nie odsypiała tak jak poprzednich.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #154 dnia: 4 Listopada 2008, 11:36 »
Lila ile musze odczekac zeby isc z Malym na szczepienie po chorobie? Dzis juz z Nim ok. Czy za tydz w czw bedzie ok?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 4 Listopada 2008, 11:48 »
tydzień lub dwa...i tak decyduje badanie lakrskie i czymdziecko brało antybotyki...jak cięka to była infekcja;
teoretycznie to mozna już po tygodniu szczepić, ale lekarze z reguły daja nakładkę dwóch tygodni i to tez zależy od "szkoły" lekarza.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #156 dnia: 4 Listopada 2008, 11:57 »
Nie mial antybiotyku, tylko zastrzyk z Fenicortu (czy cos takiego) no i ta biegunke.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #157 dnia: 6 Listopada 2008, 23:25 »
Wiecie co czytam o tych szczepieniach i mam aż gęsią skórę, bo muszę to wszystko od nowa przechodzić. Wiktor po urodzeniu był szczepiony Hepavaxem, a Oskar Euvaxem B.
Następne szczepienia weźmiemy skojarzone, ale stracha mam teraz że nie wiem.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #158 dnia: 7 Listopada 2008, 10:58 »
Euvaxem?
czyli tą szczepionką, o ktora byłą ta cała awantura?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #159 dnia: 7 Listopada 2008, 11:37 »
Ja też mam pietra.Mam nadzieję,że jak dostanie trzecia dawkę z engerixu(każda dawka była inna,1-Hepa coś tam,2-euvax no i teraz zdecydowałam się zakupić engerix)to nie stanie się nic złego ??? Lila co ty o tym sądzisz?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #160 dnia: 7 Listopada 2008, 11:45 »
szczerze...
zbyt łatwo jest Was w panikę wpędzić...
po kazdej szczepionce jak i po kazdym leku może sie coś stać - tyle, że są to pojedyńcze przypadki - a ze teraz mamy globalne media to o każdym pierdnieciu doniosą.

kup Hepavax bedzie mieć przynajmniej dwie szczepionki takie same; mi sie taki misz - masz osobiscie nie podoba, ale mówię osobiście, nie żebym była wyrocznią;
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #161 dnia: 7 Listopada 2008, 12:01 »
U mnie byly 2 dawki z hepa wiec teraz co mam zakupic? Bo tak jak Beti bedziemy to samo robic szczepienie.Tyle ze ja w pozniejszym terminie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 7 Listopada 2008, 12:11 »
spytaj sie co jest w przychodni...jak Hepavax to nie masz problemu
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #163 dnia: 7 Listopada 2008, 12:25 »
u mie w przychodni jest tak,że nikt się ciebie nie pyta jakas chcesz szczepionkę.
nie chodzisz z żadnymi receptami do apteki. idziesz na szczepienie i dostajesz to co pielegnierka ma w gabinecie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #164 dnia: 7 Listopada 2008, 12:27 »
owszem Mariol co jest z rozdzielnika to jest i wg rozdzielnika....
dlatego mówie dziewczynie żeby się spytała, bo wg rozdzielnika najczęściej jest Hepavax lub Euvax
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #165 dnia: 7 Listopada 2008, 12:27 »
to tak jak u nas, tyle ze jak wykopowalam skojarzona infamix  to dostawalam recepte z nią ale tez nikt nie pytal i nic nie mowil.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 7 Listopada 2008, 12:31 »
Infanrix
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 7 Listopada 2008, 22:01 »
u mnie tez tak jest jak mariolka pisze. raz zdarzyła mi sie taka sytułacja ze musiałam wykupic szczepionkę w aptece. ale to dlatego ze pani ktora szczepoi miała wolne i wszystkie szczepienia wykonywała pani z innej przychodni.

zuzia tez byla szczepiona euvaxem.

po kazdej szczepionce jak i po kazdym leku może sie coś stać - tyle, że są to pojedyńcze przypadki - a ze teraz mamy globalne media to o każdym pierdnieciu doniosą.
niedawno był w tvn taki którki repotarz na temat efektów ubocznych szczepien.  i w tedy sobie pomyslalam o tym watku. o tym jak mariolaka pisała o MMR i autyzmie.  i dochodze do wniosku ze ili ma racje.  lekarze tylko powinni informowac rodziców zeby zwrócili uwage na pewne sprawy po szczepieniu, czyli na reakcje poszzepienne ale w takim szerszym zakresie niz podwyższona temp.
mnie sie wydaje ze sczepic trzeba. jakby mnie było na to stac to zuzek  pneumo i meningokoki juz by miala wszczepione, a tak to czekam do wiosny....

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #168 dnia: 15 Kwietnia 2009, 09:14 »
No i co..... byłam 2-mce temu u pediatry i powiedziała, że szczepią Priorixem, wczoraj przychodzimy, a tu MMR Provax (czy jakoś tak) czyli podejrzewam MMR II.... pewnie coś się pozmieniało w między czasie, no nic. Wczoraj po szczepieniu był marud i te jej dzikie rzucania się do tyłu.... zwalam to na karb późnej godziny i zmęczenia, nic sobie nie wkręcam...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 15 Kwietnia 2009, 21:46 »
w przychodni jest to co aktualnie ma na stanie sanepid, bo to jest przez nich rozsyłane do przychodni...
trzeba się orientować jak działa ten system...
tyle w temacie
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #170 dnia: 16 Kwietnia 2009, 09:30 »
No domyśliłam się, że wtedy mieli Priorixa a potem dostali MMR II.... niestety ja szaraczek nie pomyślałam, że tak to może wyglądać.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Kwietnia 2009, 11:23 »
Dziewczyny,niedługo będę szła z małym na szczepienie przeciwko odrze śwince i różyczce.Chcemy wykupić Priorix. Czy razem z tą szczepionką mogę zaszczepić synka przeciw pneumokokom? To będzie dopiero pierwsza dawka,bo wcześniej nie szczepiłam. Jaką tą szczepionkę przeciw pneumo wybrać?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Kwietnia 2009, 15:41 »
możesz...
Na pneumokoki to jest jedna szczepionka...Prevenar, zatem wyboru nie masz  ;D
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Kwietnia 2009, 16:15 »
Dokładnie jak Lila pisze, jak sie pytałam o ta MMR II i Priorix i babeczka powiedziala, ze to co sanepid da to maja, wiec przed szczepieniem ale najwyzej tydzien trza sie dowiadywac i jak bedzie MMR II wtedy odplatnie zamowi Priorix :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Kwietnia 2009, 17:39 »
Podejrzana szczepionka wycofana z rynku

to wiadomośc z ostatniejchwili
czy na rynku nie ma innej szczepionki?
o tej znowu coś słychać

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Kwietnia 2009, 17:44 »
pewnie że jest inna...nawet niejedna
w tym polski preparat, do którego nie ma się co przyczepić...Hepavax...

ale nie po to z nimisterstwa ktoś wziął kupe szmalcu (być moze nadal go bierze) żeby teraz preparat zniknął z rynku 
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Kwietnia 2009, 18:00 »
a jak miałabym zorganizować sobie inną dla dzieci jak sie urodzą?
tą bezpieczniejszą?
rozumiem,że 100%płatan
ale mam to gdzies
jak tzreba zapłacę

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Kwietnia 2009, 19:52 »
Mariolka w tym wątku Lila już kiedyś wsio pisała, a w skrócie:

a) idziesz do lekarza np. pierwszego kontaktu i prosisz o recepte na Engerix ok. 5o zł lub Hepavax
b) wykupujesz (przewozisz w lodowce)
c) Zaznaczasz w szpitalu, ze chcesz podac swoja szczepionke (moj maz poszedl do pilegniarki oddziałowej), dostarczasz po porodzie ( my dostarczaliśmy jak sie znalazlam na porodowce, brat nam dowiozl bo my rodzilismy ;) )
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Kwietnia 2009, 19:55 »
na przewóz również musze mieć lodówkę?

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Kwietnia 2009, 20:02 »
Tak