Autor Wątek: Kolejna plaga egipska - babcia  (Przeczytany 13556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Kolejna plaga egipska - babcia
« Odpowiedź #210 dnia: 29 Stycznia 2010, 15:27 »
Dziubas ....bardzo dobra argumentacja...
Proponuję jeszcze dodać, ze poniosą koszt stomatologa oraz koszt lakowania i lakierowania zębów..
Tak dosłownie powiedziałam mojej mamie...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #211 dnia: 29 Stycznia 2010, 15:57 »
wraz z wiekiem dziecka wlasciwie ciężej mu zaszkodzic w kwestii jedzenia
dodatkowo moja pepla to zaraz sie pochwali co dostała od babci więc tesciowa juz sie boi cokolwiek przemycić

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:08 »
Nie chce rozpoczynać jałowej dyskusji ale dla mnie ktoś kto nie mogąc samemu utrzymać swojej rodziny na swoim garnuszku, decyduje się na nią, a jeszcze potem, nie daj boże na dzieci - jest absolutnie nie odpowiedzialny.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #213 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:09 »
Z ust mi wyjęłaś...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #214 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:44 »
wrzucę swoje trzy grosze
nie wszystko jest albo białe albo czarne
w życiu są jeszcze odcienie szarosci pośrodku...
Lila to wspaniale,że Ty masz takich dziadków,których można sobie wychować.Ale nie wszyscy tak mają.I nie znaczy,że są niezaradni czy coś.Po prostu są ludzie takiego typu,których wychować się nie da...
...którym izolacja na 4 miesiące od wnuka,lata i powiewa...
i full innych spraw, może się jeszcze, na złośliwy i podły charakterek babci składać...

Ja mam to szczęście,że nie mam takich problemów z dziadkami, bo żadnych nie mam na miejscu
i myslę,że na wiele rzeczy i tak bym nie pozwoliła...
z rodzicami nigdy bym nie chciała mieszkać i też uważam,że moga tylko i wyłacznie zaszkodzić młodemu,docierającemu się małżeństwu,wtrącając się  "dobrze radząc"

to co napisała rybka to prawda,może przykra,może bolesna,ale prawda
i nie tzreba mieć od razu swojego domu,ogrodu...
czasem wystarczy wynajęta kawalerka...

ja za mężem pojechałam ze Szczecina do Gdyni w 7 mies. ciąży,bez mebli,sprzętu(miałam telewizorek 14 cali),bo nie wyobrażałam sobie tego inaczej.Że nie będzie wychowywał dziecka,że będzie przyjeżdżał do Szczecina na weekend raz na dwa tygodnie do moich rodziców...taka opcja nie wchodziła w grę...
weszłam do pustego mieszkania,gdzie na początek jako podstawa kupiłam sobie tylko łóżko(w zaawansowanej ciązy,nie mogłam spać na podłodze).Za 2 miesiace miało się nam urodzić dziecko-a Ja nie miałam wózka,łózeczka,ubranek i tego wszystkiego ,co potrzebuje noworodek...
I jakos się udało...dorobilismy się swoich rzeczy,swoich mebli,swoich dywanów,swoich firanek
pomału, małymi kroczkami...Wiele małżeństw chciałoby mieć wszystko na raz,od razu,z nieba...

od tego czasu minęły 4 lata,własnie teraz w styczniu.Teraz oprócz synka urodziły nam się bliźniaczki(los tak chciał) i co...?nie żałuję...
trzeba chcieć odciąć pępowinę

"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #215 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:49 »
racja Mariol trzeba chcieć....
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #216 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:51 »
Rybko, może i dużo prawdy w tym co napisałaś, ale znane mi się historie całkowicie do tego nie pasujące, gdzie o braku odpowiedzialności nie może być mowy, a niestety los chciał aby dane małżeństwa zamieszkały z rodzicami/teściami...życie płata figle, na które czasami nie mamy wpływu...niestety.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #217 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:55 »
A co do dziadów.... racja...jednych można wychować.
Tych co im na poprawnych kontaktach z wnukiem nie zleży, którzy nie rozumieją na czym polega rola dziadka i gdzie jest ich miejsce w procesie wychowywania...albo tych co po prostu mają wnuki w nosie... to można spokojnie olać.
I to bez żalu...
Lepiej nie mieć dziadków jak mieć głupich...

A Tobie Mariol należą się brawa za wybranie trudnej drogi, zamiast dziwnego układu z tatusiem na odległość.

Ja stoję przy zdaniu i to nie swoim a mojego ojca..."młodzi zawsze na swoim".

— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #218 dnia: 29 Stycznia 2010, 19:57 »
dlatego anusiaaa mówię,że nie wszystko jest albo czarne albo białe
ale czasem jest tak,że niektórym osobom tak jest łatwiej...
nie tzreba się o nic martwić,jest wikt i opierunek
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #219 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:00 »
Aniu ja rozumiem że życie pisze różne historie, ale znam takich przypadków kilka, jak nie kilkanaście że na wspólne małżeństwo decydowali się ludzie młodzi, zaradni zyciowo, którzy zajmowali jeden z dwóch pokoi w 40m mieszkaniu, gdzie ten pierwszy pokój zajmują rodzice jednego z nich i niepełnosprawny brat. Do tego mają psa - amstafa. I roczne dziecko. Wyobrażasz to sobie? Bo ja nie. Dla mnie to własnie nieodpowiedzialność.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #220 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:02 »
no właśnie...a dlaczego nie chcą sie wyprowadzić?
Boże z takiej ciasnoty?
normalnie ten pokój powinni odstapić temu niepełnosprawnemu bratu...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:05 »
Twierdzą że ich nie stać. Ok, rozumiem, oboje pracują, w sumie młodym zajmuje się jej mama, maz tez w pracy.. U nich w pokoju, gdize stoi szafa, biurko z komputerem, łóżeczko młodego i ich rozkładane spanie to się ruszyć nie można..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #222 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:09 »
ale jak oboje pracują to nie stać ich nawet na wynajęcie jakiegoś mieszkania jednopokojowego?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:21 »
Mariola pytanie tylko PO CO? Skoro mają nagotowane, posprzątane, dziecko można zostawić??

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #224 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:25 »
Ja za to ze nie zdecydowalam sie mieszkac z moimi rodzicami wspolnie w wielkim domu badz wybudowac sie obok nich w jednej miejscowosci nie moglam sie porozumiec i tak do dzis nie moga zrozumiec ze dziecko doroslo i w koncu pepowina zostala odcieta .....  sama sie zastanawiam czy nie cieszy ich fakt ze jestem samodzielna i mam wlasna rodzine na ktora tak dlugo czekalam  ......

Tak wiec postawilam na swoim wolalam kupic dzialke ( dosc drogo nas to kosztowalo) niz miec  ja od moich rodzicow za darmo ..., i tak  wyszlo ,ze moje dziecko ma  o jedna babcie i dziadka mniej ..... z ich wyboru .... przezylam wesele i przezyje reszte zycia ...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #225 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:31 »
Mariola pytanie tylko PO CO? Skoro mają nagotowane, posprzątane, dziecko można zostawić??
no to właśnie o tym mówię,że niektórym tak jest łatwiej...wikt i opierunek jest,a reszta jakos będzie
tylko nie chcę,aby zaraz sie obraziły wszystkie dziewczyny,które mieszkają z rodzicami
bo sa i takie,które tak chcą i wszystkim wszystko pasuje...no i dobra...nie wnikam
jakaś symbioza jest
gorzej jak nie wszystko układa się elegancko

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #226 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:34 »
to ja jestem chyba wyjątkiem... mieszkamy z teściami, których wręcz uwielbiam, dało się ich odpowiednio wychować jeżeli chodzi o małą  ;)
a za około 2 lata zaczynamy budować domek... na przeciwko ulicy  ::) to jest działka małża... może gdyby nie fakt że mąż ma firmę razem z ojcem w której i ja pracuję, i biuro i całą resztę mamy w domu, to może by to inaczej wyglądało. ale jest jak jest i dobrze mi z tym... i gdyby nie to że mamy na razie tylko pokój+kuchnia+łazienka swoje, gdyby był jeszcze jeden pokój dla młodej to może w ogóle byśmy się nie budowali...  taki typ i z nich i z nas  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #227 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:37 »
Elegancko jest wtedy kiedy rodzice szanują autonomię dzieci i rozumieją, że wspólne pomieszkiwanie jest przejściowe...bo ktoś zbiera kasę na swoje, albo czeka az sie wybuduje...albo żeby kredyt dostać musi studia skończyć i zacząć pracę...itp...

Ale jeśli ktoś w ramach tego, że użycza kąta rości sobie prawo do wtrącania się i decydowania o sprawach o których nie powinien, to coś jest nie tak...
A wychowania dziecka tyczy się to przede wszystkim.

Madziq, ale wy stanowicie raczej poprawny układ...
— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #228 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:43 »
Lilia nawet bardzo poprawny, chodziło mi raczej o to że w ostatnich postach każda pisała o osobnym mieszkaniu  ;) Na szczęście na moich teśćiów narzekać nie mogę  ;D
przepraszam Liliann miało być  :P

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #229 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:53 »
Ja na tesciowa takze nie narzekam bo naprawde dobra kobieta zawsze stanie na wysokowsci zadania , na poczatku probowala conieco ale z czasem pokazalam ,ze to w koncu moje dziecko , az pozniej sama nawet bala podjac decyzje czy po przebytej chorobie wziasc Matiego na spacer , zawsze czekala na moje zdanie ....  i o wszelkich problemach z nia rozmawiam czy to jest mile czy nie .... sa nerwy ale  zawsze dochodzimy do porozumienia , bo wole jej mowic w oczy co mysle  a  nie poslugiwac sie mezem....

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #230 dnia: 29 Stycznia 2010, 20:58 »
Ale jeśli ktoś w ramach tego, że użycza kąta rości sobie prawo do wtrącania się i decydowania o sprawach o których nie powinien, to coś jest nie tak...
z ust mi to wyjęlas :P dlatego jak to mój maż mówi "dla naszej higieny psychicznej lepiej ze mieszkamy sami"-choc moglibysmyz  tesciami..ale :
mąż zna moje zdanie ,ze doszloby do rozlewu krwi normalnie ,bo pomijając fakt ze moja tesciowa to dobra kobieta jest ;D to ma nature dyktatora-niestety w kazdej dziedzinie.
Pozatym mąż ma zdanie jak ja :P ,sam wyszedl z propozycją wynajmu mieszkania ulice dalej od rodziców wlasnych na czas budowy domu.Faktem jest ze dom budujemy po 10latach bycia razem na wynajmowanym ::) ::) ::) ale dopiero teraz jest mozliwosc...
NIGDY nie pomyslalam o mozliwosci mieszkania ani z moimi rodzicami,ani z tesciami.
Bo dalmnie predzej czy pozniej wyjdzie z tego kaszana.Moze nie w bezposredniej rozmowie,moze nie prosto w oczy..ale za plecami-co uwazam za 100%gorsze niz wylozenie kawy na lawe.Niestety wiem ze moja tesciowa nigdy nie nic nie powiedzialaby wprost.
Co do realcji dziadkowie-wnusia :P to poprostu mówie wprost.Na poczatku byl bunt ,kazania,przewracanie oczami..ale jak raz ją tesciowa poczestowala mercii w ilosci sztuk 3 a mala potem wysypana jak muchomor byla i lecialo z niej obiema dziurkami ;) to sie jej zapytalam czy oto jej chodzilo?Bo jesli jest glucha na moje argumenty to sory,ale mam inne zdanie ,a nie zamierzam ją wiecznie przekonywac ze nie jestem wielblądem...wiec wyjscia ma dwa:albo bedzie robic po swojemu i będe ja odwiedzac 2 razy w roku choc mieszka obok ,albo poslucha co mówie doniej..teraz mam spokój.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #231 dnia: 1 Lutego 2010, 11:40 »
Zmieniajac temat podam Wam coś super, co mi wczoraj wlosy zjerzyło na głowie.

Pojechalismy do teściow i których ZU przebywa 2-3 dni w tygodniu. Tesciowa jak do tej pory nie dawala jakiś rad odnosnie wychowania, jedzenia itp. nawet mialam wrazenie, ze sprawniej jej wychodzila opieka na Zuzka niz mojej mamie (opiekowala sie wczesniej dwojka innych wnkukow + pracowala w przedzkolu w prawdzie w kuchni, ale za jej czasu i kucharki czesto opiekowaly sie dzieciakami  ::) ).

Tesciowie mieszkaja w domu i palą w piecu wiec kaloryfery okolo 7 nad ranem staja sie zimne i dziadek dopiero po 7 na nowo dorzuca do pieca wiec w domu jest chlodno, ale nie zimno. Przystalam na to, zeby Zu nosila do czasu nagrzania kalofryerow dodatkowa bluzeczke, ale wczoraj babcia sie wygadala, ze zaklada Zu.....i teraz UWAGA....CZAPECZKĘ (na szczescie Zu nie lubi czapek i zaraz ja sciaga - madra dziewczynka). Jak to uslyszalam to zamarlam i nie wiedzialam co powiedziec, w zyciu bym na to nie wpadla, ze mozna rocznemu dziecku w domu czapke zakladac  :mdleje: :mdleje: Potem naswietlilam babci czym grozi przegrzanie itp. i zabronilam podobnych ekscesow :-\

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #232 dnia: 1 Lutego 2010, 12:26 »
anusiaa . wpisz to w "drobne przewinienia" babcia chciała dobrze ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #233 dnia: 1 Lutego 2010, 12:57 »
noooo też bym to w ten dział ujęła...
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #234 dnia: 1 Lutego 2010, 14:26 »
Mowicie...chciałam już wprowadzić do "Ciężkich przewinien" ale niech ma.... 8)

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #235 dnia: 1 Lutego 2010, 15:14 »
no ja wczoraj miałam kolejna awanture. tym razem poszło o łożeczko. mój mąż sam je zrobil , ale tesciowej sie nie spodobalo ustawienie. kiedy powiedzialam , ze chce żeby stalo tak jak jest, to zaczela plakac , że nie ma już nic do powiedzenia. mąż na szczęście nie wzruszony , olał mamuske i zajął się zdnerwowana zona. aktualnie szukamy mieszkania do wynajęcia. a propo odpowiedzialności , o ktorej była mowa. nie zawsze uklada się w zyciu tak jak chcemy. niestety my odczuliśmy kryzys, a moraly jakie probowala prawić jedna forumowiczka powinna zostawić dla siebie. zwłaszcza jak nie ma pojęcia jak wygląda sytuacja

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #236 dnia: 1 Lutego 2010, 15:19 »
Współczuje Ci i to bardzo !
Zamiast żyć sobie spokojnie w zgodzie i w szczęsciu macie niepotrzebne awantury !
Współczuje Ci bardzo !
Sama mam czasem "awantury" ale nie z teściami a z rodzicami , bo z nimi mieszkamy !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #237 dnia: 1 Lutego 2010, 17:12 »
a moraly jakie probowala prawić jedna forumowiczka powinna zostawić dla siebie. zwłaszcza jak nie ma pojęcia jak wygląda sytuacja
co konkretnie masz na myśli?
o słowa rybki?że nieodpowiedzialny jest ten,kto decyduje się na założenie rodziny i dzieci,nie będąc w stanie jej utrzymać?
czy co?

anusiaaa co do tej czapeczki,to może przy tych mrozach dwudziestostopniowych i nieogrzanym mieszkaniu o 7 rano,to babcia się wystraszyła,że dzieciak zmarznie?
może chciała dobrze...?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #238 dnia: 1 Lutego 2010, 17:23 »
... babcie zawsze chcę dobrze  ;D ::)