Autor Wątek: szczepienia- MMR II , Priorix  (Przeczytany 11871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: szczepienia- MMR II , Priorix
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Października 2008, 14:26 »
tutaj zobacz juz w zeszłym roku wstrzymano Euvax bo były informacje o zgonie 3 noworodkow
w zeszłym roku
http://www.archi.radio.growl.pl/archi-3486.html

tutaj strona Głownej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu szczepionki dla dzieci z 10 października 2008

[http://www.archi.radio.growl.pl/archi-3486.html]http://www.gis.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=471&Itemid=50][http://www.archi.radio.growl.pl/archi-3486.html

szukam...szukam
sama chcę znaleźć
pamiętacie jak wtedy w poniedziałek wieczorem o tym rozmawiałyśmy w Hadze?
a ten artykuł przeczytałam we wtorek i miałam wkleić link ale wyleciało mi z pamięci
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Października 2008, 14:32 »
widze tylko info z 2007 roku o wycofaniu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Października 2008, 14:39 »
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jasia_zabila_szczepionka_euvax_b_78836.html#artykul
przy tym normalnien ryczeć sie chce
Światowa Organizacja Zdrowia nakazała wycofanie tych szczepionek

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Koreanska-szczepionka-zabila-noworodka,wid,10476673,wiadomosc_prasa.html
tutaj masz link do decyzji Państwowego Inspektoratu farmaceutycznego z dn. 25.09.08 o wycofaniu szczepionki

http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WS/WS_2008-09-25-013.pdf
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Października 2008, 14:39 »
A możecie napisać od kogo powinnam dostać receptę na szczepionkę Engerix ( to, ta szczepionka, którą podaje się pierwszej lub drugiej  ??? dobie życia), jeżeli w szpitalu będą szczepić inną?? I czy one są dostępne w aptece "od ręki" ??
Aha i czy ew. Hepavex, jest ok??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Października 2008, 14:48 »
Fakt chce sie płakać...
Nie lubie tego preparatu, bo jak mówiłam nie ma wszystkich badań jak inne szczepionki tego typu...

Sama dziecku kupiłam Engerix, bo to z kolei jest pewny i najlepiej przebadany preparat...niektórzy się w głowę pukali, że to robię...ale każdy ma mieć prawo swoje za uszami, no to mam i ja, a że to moje dziecko to se mogę...krzywdy mu przecież nie robię...wręcz przeciwnie.

Gdyby sekcja potwierdziła, że przyczyną zgonu jest Euvax to powinno się go w końcu wycofać z polskiego rynku....do jasnej ciasnej...

Hepavax jest ok...

receptę może Ci lekarz rodzinny wstawić, nawet Twój ginekolog...jakikolwiek lekarz...
szczepionka jest dostępna w aptece,
acha popros o dawkę pediatryczną;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Października 2008, 15:03 »
lilliann tylko widzisz roznica jest taka,że ty masz wiedzę medyczną
i możesz wiedzieć jednak więcej w danym temacie
a my z perspektywy zwykłego zjadacza chleba, nie mamy pojęcia o pewnych rzeczach i po prostu czasem nawet nie wiemy czym szczepią nasze dziecko
w końcu idziesz do lekarza a nie do znachora, to myślisz,że lekarz wie najlepeij co jest dla dziecka najlepsze

przecież ja nie jestem w stanie sprawdzać każdego leku, ktory mi przepisze pediatra, bo nie mam o tym zielonego pojęcia

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Października 2008, 15:19 »
Ja się dowiadywałam jaką szczepionkę podają w Stargardzie. Dr Broński powiedział mi, że u nas szczepią Priorixem. Czy ta szczepionka jest ok?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Października 2008, 15:20 »
podobnoż lepsza od MMR II

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Października 2008, 16:47 »
No a można sobie zazyczyc np. tej Priorix zamiast MMRII i nawet samemu zakupic ???

[color=maroon
Hepavax jest ok...

receptę może Ci lekarz rodzinny wstawić, nawet Twój ginekolog...jakikolwiek lekarz...
szczepionka jest dostępna w aptece,
acha popros o dawkę pediatryczną; [/color]

lila, dzieki :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Października 2008, 17:13 »
a pewnie, że mozna...
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #130 dnia: 30 Października 2008, 17:18 »
A ja po 9 listpada miałam iść na ostatnie szczepienie przeciw wzw. Mój mały był szczepiony własnie tą Euvax B  :-\ I co teraz? Dostanie ostatnia dawkę inną szcepionką np tą engerix? Można tak? Bo rozumiem,że tej euvax już nie ma, a przynajmniej nie powinna być dostępna w przychodniach?

Kurde,że wcześniej nie wiedziałam,to bym poprosiła o engerix. Teraz jestem w stresie

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Października 2008, 17:27 »
poszłam przed chwilą sprawdzić czym Tymek był szczepiony - priorixem

szczerze mówiąc nie interesowałam się tematem przed szczepieniem
tak jak Mariolka pisze:
w końcu idziesz do lekarza a nie do znachora, to myślisz,że lekarz wie najlepeij co jest dla dziecka najlepsze

ANCYMONEK :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 30 Października 2008, 17:30 »
to nie jest kwestia lekarza....nie zawsze...raz nie mam czasu na wywody, bo sie spiesze...wczesniej wysmarowałam posta, ale przez to, że cholerny serwer forumowy muli, to mi zżarło...
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Października 2008, 17:46 »
to zdanie wyszczególnione z Mariolki wypowiedzi, jest dla mnie uogólnieniem, metaforą....
chodzi mi wogóle o to, że część rodziców nie wie o tym wszystkim, o czym tutaj piszecie.
Mając dziecko maleńkie, wiele ma się na głowie.
Juz na początku trzeba się zdecydować na szczepionkę normalną, bądź skojarzoną. Przy tym temacie poszłam do mojej pani doktor po poradę. Wybraliśmy normalną - z wielu wzgledów.

I dalej już się nie interesowałam. Nie wiedziałam, że mam czym ;)
bo przecież z maluchem dzieje się tyle innych rzeczy! ;)
i ja mam zaufanie do lekarzy, do przychodni, nie mówię o konkretnej, tylko
nie muszę się na tym znać przecież...

a wychodzi na to, że rodzic musi "wiedzieć" wszystko ;) jakie buciki dziecku kupić, czy pileluchować, czy nie, jaką szczepione podać... bo w tym temacie jest wiele sprzeczności i wiele - my rodzice - robimy na czuja.
Tak już mamy ;) przecież wszystkie nasze wybory są i tak dla dobra dziecka (w naszym rozumieniu)
ANCYMONEK :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 30 Października 2008, 18:01 »
lila nie wiem jak zrozumialaś to zdanie moje, ktore wyszczegolniły dziewczyny, ale to była metafora
że generalnie idąc do lekarza i otrzymując lek, tymbardziej lek obowiązkowy(jakim jest szczepienie), to przeciez ja nie zadaję sobie pytania, czy to może zabic mi dziecko?
po prostu wierzę,że ktoś się na tym zna, ktoś to sprawdzi, ktoś zalecił,że to jest sprawdzone

bo ja nie jestem lekarzem i nie mogę wchodząc do gabinetu od razu atakowac lekarza czy aby na pewno to jest nieszkodliwe
albo,że proszę pani/pana ja przeczytałam w necie na forum,że ta szczepionka zabija...
to miałam na myśli
ja wiem,że lekarz całkowicie nie odpowiada za leki, ktore są dopuszczone do obrotu

chodziło mi o to,że idąc do pediatry muszę mieć jakieś zaufanie. nie mogę na dzień dobry zakładać,że każdy lek jest bee i o wszystko podejrzewać o niebezpieczeństwo

tutaj większa wina jest chyba instytucji odpowiedzialnych za dopuszczenie tego do obiegu

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Października 2008, 23:10 »
spoko spoko dziewczyny...
ja wiem, że Wy nie nacieracie....a ja chciałam trochę napisać jak to wygląda z obu stron, bo znam obie: lekarza i systemu, w którym pracuje i rodzica, bo tez nim jestem;
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 31 Października 2008, 00:35 »
No to się teraz wywnętrzę.
Każdy produkt leczniczy dopuszczony do obrotu w danym kraju jest bezpieczny (oczywiście dopóki czasem w praniu nie wyjdzie, że bezpieczny nie jest). Istnieje system, który ma tego pilnować, ale wiadomo jak każdy system idealny nie jest.

Podobnie jest z Euvaxem. Miliony ludzi się nim szczepi, a powikłania występują w jakimś tam odsetku - jak po każdym leku. Nie ma preparatów idealnych.
Nie zmienia to fakt, że  jakiś względów jest tańszy o połowę od najstarszego i najbardziej przebadanego preparatu dostępnego na rynku. Zapewne ma tu wpływ miejsce jego produkcji - tania siła robocza.

To, że jakaś partia leku jest wycofywana czasowo z obrotu też mnie zbytnio nie dziwi, często bowiem dotyczyć to np. bardzo dobrych i drogich antybiotyków. Jakiś czas temu wycofano bardzo silny i dobry lek, bo coś mu się tam wytrącało we fiolce. Po czym okazało się ,że nie miało to żadnego wpływu na jego działanie, ani na pacjenta i wszystko wróciło do normy.

Lekarz pracujący w danym ZOZie nie ma większego wpływu na to jaki preparat zakupuje placówka. Wiadomo, że zawsze będzie to produkt najtańszy, bo za taki płaci NFZ - tak jak ma to miejsce w przypadku Euvaxu. NFZ refunduje szczepionkę na wzwB w kwocie najtańszego produktu.
Logicznym jest, że nikt nie będzie do interesu z własnej kiesy dopłacał.

Namawianie pacjenta do zakupu droższego preparatu, nawet jeśli w mniemaniu lekarza jest skuteczniejszy i bezpieczniejszy, może być odebrane przez pacjentów dwojako.
Jeden weźmie to za dobrą monetę. Inny nie i potem w kuluarach przychodni będzie krążyła plotka, że firma lek produkująca sponsoruje doktorowi wycieczkę na Kanary lub dopłaca do każdej wystawianej przez niego recepty.

Z innej strony -  to w kwestii Prorixu i MMRII - naprawdę nie ma żadnych wiarygodnych badań mówiących o tym, że gorszy jest ten drugi preparat. Było natomiast dużo domniemań, dużo kaczek dziennikarskich i nawet film fabularny na ten temat, a to rozbudza wyobraźnię.
Wydaje mi się, ale tu sobie nic uciąć nie dam (dużo czytam i mogło mi się pokićkać z przeładowania), że niby Priorix jest bardziej oczyszczoną szczepionką…być może, bo jest tez droższy, niewiele, ale jest. W przychodniach obie szczepionki występowały często zamiennie, bo to jednej nie było na rynku, a była druga itp. sytuacje.

Dlatego Kamyczku niestety, ale matka musi być wielodzielna, musi czytać i co nieco wiedzieć.
I po prostu pytać. Wiadomo, że ja w tej sytuacji zawsze będę miała nad Wami przewagę z racji zawodu, no ale to tak samo jak prawnik będzie miał ode mnie lepiej sądząc się np. o spadek z ciocią prawda?

Z tym sugerowaniem pacjentowi konkretnych preparatów sprawa jest zawsze śliska, a to dlatego, że media nadmiernie rozbuchały pewne sprawy. Dlatego wielu lekarzy nie sugeruje nic na siłę, nie inicjuje pewnych dyskusji, bo nie leży to w ich interesie. Inaczej jak pacjent sam zagai, wtedy rozmowa jest zupełnie inna.
Ja osobiście bardzo rzadko wdaję się w tego typu rozmowy.
Są osoby z nadmiernie wybujałą potrzebą szukania dziury w całym…kiedyś była na forum dyskusja o tym, że ginekolog gorliwie namawiający pacjentkę do bankowania komórek macierzystych ma cos z tego interesu…a być może był on o sensowności tego procederu święcie przekonany.

Tak jak ja jestem świecie przekonana o wyższości Engerixu nad Euvxem, chociaż tak naprawdę nic na ten drugi preparat nie mam…ale mam wybór i wolę wypluć te kilkadziesiat złotych z własnej kieszeni i podziękować NFZ-owi za sponsoring.
Podobnie jak o wyższości Klacidu nad Fromilidem, czy Losecu nad jakimkolwiek innym generycznym preparatem omeprazolu.
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #137 dnia: 31 Października 2008, 07:23 »
A jak poproszę o trzecia dawkę z engerixu,a nie jak do tej pory miał z euvaxu to nie powinno być problemu?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 31 Października 2008, 09:02 »
nie powinno, ale dowiedz sie czy w przychodni jest Engerix, jeśli nie ma, musisz wcześniej wykupić receptę w aptece i przynieść szczepionkę.
Uwaga na warunki transportu - tego nie powinno wozić sie w torebce, tu potrzebne są odpowiednie temperatury - temperatury lodówki.
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 31 Października 2008, 13:59 »
dziewczyny a kiedy dzieciak dostaje tą szczepionke?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Października 2008, 14:13 »
Engerix, euvax czy Hepavax w 1.dobie zycia, a mmr II lub priorix w 13mcu.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 31 Października 2008, 16:31 »
tak wiec ja już nie wiem co Marcel dostał
musiałabym pogrzebać w karcie
ale poza tym w szpitalu przeciez nawet nie wiesz co podają
przynajmniej mnie nikt o zdanie nie pytał w szpitalu

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #142 dnia: 31 Października 2008, 19:40 »
Mnie tez nikt nie pytal. Zaszczepili i tyle. U nas Hepavaxem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 31 Października 2008, 21:20 »
powinno być wpisane w książeczce zdrowia....
to jest szepienie wykonywane w pierwszej dobie życia, potem w 6 tż, potem w 6 mż...
Szpital szczepi tym co ma - obecnie najczęciej Euvax lub Hepavax...zapobiegliwi rodzice mogą kupić inną szczepionkę i wóczas bez problemu w szpitalu ją podadzą, ale wiadomo trzeba przypilnować w dniu szczepienia.
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #144 dnia: 31 Października 2008, 21:26 »
az zerknęłam...u nas Hepavaxem
i co teraz mam 3 szczpienie 24.11. i mam zakupic cos innego ??

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #145 dnia: 1 Listopada 2008, 11:32 »
My mieliśmy Hepavax, potem coś jak Inf. heg...i ostatnia teraz to Engerix i na razie wsio ok (i z tego co tu wyczytałam te szczepionki są ok). Po 10 m-cu mam wizytę u lekarza i podpytam o to, czym szczepią w 13 m-cu, jak coś poproszę o receptę na Priorix... bosz czarna magia dla mnie.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 1 Listopada 2008, 11:37 »
Dla mnie tez to czarna magia my mielismy Infamix skojazone x3 i teraz czeka nas żółtaczka.
Mam prosic o Engerix ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 1 Listopada 2008, 13:40 »
jesli szczepienie odbywało sie INFANRIX HEXA to nie ma szczepienia w 6 m życia na żóltaczkę....bo ta szczepionka już ją w sobie zawiera...

proponuje dokładna analize kalendarza szczepień

http://www.szczepienia.pl/mmw/img/kal_normal.gif

— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #148 dnia: 1 Listopada 2008, 19:24 »
yy mala pomylka bedzie WZW B
czyli co bo sie pogubilam - oczywiscie czytalam o szczepieniach.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 1 Listopada 2008, 21:30 »
U nas zapadła decyzja po konsultacji z pediatrą że NIE SZCZEPIMY MMR II ani niczym innynm co jest obowiązkowe w 13 miesiącu. Dopiero w stuczniu żółtaczka.