Autor Wątek: szczepienia- MMR II , Priorix  (Przeczytany 10400 razy)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: szczepienia a autyzm
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2007, 08:46 »
wiesz co, jak będę na kolejnej wizycie u pediatry, to zapytam sie gdzie bym mogła zrobić takie testy z włosów na zatrucie rtęcią?pewnie to trzeba prywatnie, ale nawet nie wiem gdzie to zrobić?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Listopada 2007, 10:28 »
Mariola jestem poprostu wstrząsnieta !!!!!!!!!!
Szok !
Jak zakładałas ten wątek to poprostu go przeczytałam i aż tak bardzo się nie przejęłam .
Ale teraz widzę , że ta szczepionka mogła byc dla Marcela niebezpieczna, przez co są teraz problemy....
Podejzewasz ze mogła ona spowodować jakieś powikłąnia ?
Jak tak to co dalej ? Czy będziesz chciała aby ...no nie wiem kot....NFZ ponosił konsekwencje ?
Wiesz o co mi chodzi ?

Jetsem w totalnym sozku !

Wydrukuje sobie te artuluły i dam przeczytać mężowi...bo jak podczas szczepienia zaczne czytac skład szczepionki i wymyslac to powiedzą ze robie problemy itd....

Jedyne co mi nachodzi na mysl to SZOK !
Dopiero jak mam dzieckow idzę jak jest tragicznie w NFZ jezeli chodzi o zdrowie i życie naszych dzieci....
Nasz szpital tez jest super...bez rekawiczek zakładają dzieciom wenflony , leczą na zatrucie a maj aangine....koleżanki dziecko ma ok ok. 2 miesiecy katar i od 4 tygodni biegunke ale to normalne...a jak juz miała podkrązone oczy i cały dzien spała to lekarz powiedział , ze taka pogoda i dziecko spi...a była odwodniona....
Taka super jeet u na sopieka , i nie tylko nad dziecmi :(

czy te szczepionki są nadal uzywane ?
Bo ja we wtorekide szczepic na to małego ... 
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Listopada 2007, 10:53 »
Wydrukowałam i poszłam pokazac mamie , bo zazwyczaj ona jezdzi ze mna do lekarza .
...ona jest zapatrzona w naszą lekarz jak w obrazek...nie daj Boze jak chce jej cos doradzic , powiedziec  czy jak sie nie zgadzam z jej zdaniem...
 No i pokazałam jej to co tu w wątku jest napisane i powiedziała " no ale jak to widziszz ?  chcesz powiedziec doktor ze nie będziesz szczepic ? , ona jest lekarzem i się zna  "
Ona ma dobre stosunki z lekarzem , zawsze wszyscy się miło uśmiechają , zartują i nie mozna nic powiedziec ,bo nie wypada...bo to lekarz itd...
Tak wiec moja mama uważa ze robie problemy...pewnie jak pokaże mojemu mężowi tez to samo stwierdzi...
Super !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Listopada 2007, 16:15 »
wystarczy ela,że w google wpiszesz hasło MMR i poczytaj sobie z 5 pierwszych artykułów.A jak masz czas to więcej. To zobaczysz. Tak nadal szczepią tym, bo MMR jest obowiązkowa i refudnowana z NFZ. Kolega nie zaszczepił jeszcze, dziecko powinno być szczepione w maju, dostał wezwanie z sądu.Moja mam powiedziała,że jej kolega w Szczecinie odmówił zaszczepienia.To najpierw miał karę 1000 zł.A teraz ma sądowy nakaz.Tak mi mam powiedziała z relacji tego znajomego.W 1005 nie potwierdzę tego.
A żaden lekarz nie powie,że to szkodliwe, bo co mają gadać?Jak oni mają obowiazek szczepić dziecko, a nie siać panikę wśród rodziców...
Ale mówi juz chyba za siebie to,że na to niepicie Marcela kupowałam w aptece "lek na komplikacje po szczepionce MMR"(apteka sprzedająca głównie leki homeopatyczne).Więc jesli wogóle istnieje taki lek na coś takiego, to oznacza,że jednak są reakcje poszczcepienne.A wiadomo,ze dużo dzieci bez problemu przechodzi to szczepienie.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Listopada 2007, 18:48 »
zaraz zaraz... to MMR jest OBOWIAZKOWE ?????????????????????

a jak ja wole oddzielnie szczepic...? a nie wszystko na jeden raz?
przeciez sa rozne firmy chyba ??

ide do lekarza w srode...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Listopada 2007, 19:41 »
Marta to ty jeszcze nie szczepiłas ?

Podobno nie ma juz osobnych szczepionek  ::) ale nie wiem juz sama ...
Co www to inne informacje...
Dzisiaj rozmawiałam z babką od szczepien i oczywiscie nic nie słyszała o takich powikłaniach !
Szczepionka MMR2 jest super bezpieczna i 15 lat nią szczepi (a kiedy ona weszła w zycie ? ) , jezdzi na szkolenia co chwile i nic nie słyszła.....dziwne ! Wiadomo ze się nie przyzna...ale powiedziała że jak się bboję to moge wykupić płatną i wtedy kupię tą bezpieczniejsza...chwila , chiwla przed chwilą MMR2 była bezpieczna.....

I co mam zrobic ?
Narazie będe odwlekac szczepienie do wiosny . Zaszczepic , zaszczepie ale nie teraz gdy najwiecej ejst zachorowan  . A dodatkowo Dominik własnie przestał brac antybiotyk a jak wiadomo one bardzo osłabiają organizm....

Ciężko jest być matką i dbac o zdorwie i życie dziecka...:(
A no i jeszcze doczytałam gdzies...a siedziałam do 2 w nocy ....że autyzm często "wychodzi" mniej wiecej w tym wieku i często jest własnie kojazony z tą szczepionka. Jednak rozmawiałam z koleżanką która uczy w szkole specjalnej , ma dzieci z autyzmem i już z 15 lat temu na studiach gdy uczyli się o autyzmie mówiono ze ta szczepionka jest podejzana....

Nie znam podłoża autyzmu , jak ? co ? kiedy ? skąd ? itd wiec nie umiem sobie wytłumaczc medycznie jaki wpływ moze miec szczepionka...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Listopada 2007, 19:43 »
no bo to sie szczepi w 13 miesiacu zycia
 :drapanie:

o losie no zwariowac idzie  :glupek:

a swoja droga to ja chorowałam na wszystkie te choroby i zyje...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Listopada 2007, 20:13 »
No i co do szczepienia są rozne zródła....po skonczeniu roku , 13-14 miesiac...
Ja mam jutro , czyli rok i tydzien  ::)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopada 2007, 20:16 »
U nas będzie własnie 13 miesiac :)
Wyczytałam w tych artykułach ze KONIECZNIE nalezy robic przerwy 6 miesiecy miedzy szczepieniami....
i tak KOMbinuje czy jakbym chciała oddzielnie i co 6 miesiecy na kazda z tych chorób?  :drapanie:
no teraz bede miała 2 dawkę Pneumokiki.... ::)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Listopada 2007, 20:33 »
A no i jeszcze doczytałam gdzies...a siedziałam do 2 w nocy ....że autyzm często "wychodzi" mniej wiecej w tym wieku i często jest własnie kojazony z tą szczepionka. Jednak rozmawiałam z koleżanką która uczy w szkole specjalnej , ma dzieci z autyzmem i już z 15 lat temu na studiach gdy uczyli się o autyzmie mówiono ze ta szczepionka jest podejzana
też to czytałam,że własnie między 20 a 30 m.ż. ujawnia sie autyzm. Ale nawet na prawie każdej stronie stowarzyszeń dzieci chorych na autyzm, nazwa MMR pojawia się, jako "byc moze" przyczyna.
Ja wiem dziewczyny co teraz czujecie, bo przeżywałam to samo kilka miesiecy temu.Ale Ty Marta mozesz być troszkę bardziej spokojniejsza, bo autyzm ileś razy więcej wystepuje u chłopców

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Listopada 2007, 20:36 »
e Mariola nie bardzo mnie to przekonuje  :-\

kurcze a mozna nie szczepiec ?
tzn czy to jest takie grozne jak dziecko zachoruje na te choroby ?

jestem zielona jak groszek

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Listopada 2007, 20:55 »
Marta niezaszczepienie jest niebezpieczne
dla dziewczynek b. niebezpieczna jest różyczka, szczególnie potem w ciązy, bo uszkadza płód
dla chłopców:świnka w wieku dorosłym, powoduje bezpłodność
a odra to nie wiem jakie ma powikłania, ale pewnie też jest niebezpieczna.

Ja nie wiem Marta czy można niezaszczepić?chyba nie... bo to obowiązkowe i chyba sanepid moze nałożyć karę.
Ale tutaj nie chodzi o nieszczepienie. Moim zdaniem powinna byc możliwośc wyboru szczepionki przez rodzica, nawet z możliwością zapłaty całkowitej, sprowadzenia z zagranicy jakiegoś zamiennika. Bo nawet jak bym miała zapłacić w całosci, to bym pokryła koszty. Moja sąsiadka z piętra nie zaszczepiła synka.Miał mieć szczepionkę w lipcu. Dostają wezwania...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Listopada 2007, 21:19 »
Bo czekajcie czy ja dobrze kombinuję... poprawcie mnie

MMR to jest NAZWA szczepionki tak ?
czy nazwa szczepienia ?

rozumiem ze jak to jest nazwa leku to jest TYLKO 1 w kraju ? ? ? ? ?
nie ma innej firmy o takim działaniu ? ? ? ?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Listopada 2007, 23:06 »
MMR to nazwa firmy i jest to bezpłatna szczeppionka .
Jest też szczepionka na te trzy choroby z innej firmy z Priorix i koszt ok 60 zł
...Priorix firmy Glaxo

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Listopada 2007, 08:25 »
acha..
to jakbym chciała NIE TA firme tylko tą Glaxy ?
skoro to "na to samo" ? ? ?
no ja juztro wypytam wszystko moją pediatre

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Listopada 2007, 18:32 »
Ja dzisiaj zaszczepiłam tą płatna Priorix firmy Glaxo . Podobno bezpieczniejsza ...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Listopada 2007, 18:37 »
a ile kosztowała ?
czy mieli w przechodni ?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Listopada 2007, 19:35 »
Zaledwie 60 zł . U mnie akurat mieli w przychodni ,ale nie za dużo . Lepiej zadzwon i się zapytaj , zawsze mozesz w aptece dokupic :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Listopada 2007, 19:37 »
Zamowiłam podwoja wiztye wiec jak cos to skocze na dol o apteki ! :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Listopada 2007, 20:15 »
Napisz nam jutro co ci powiedzieli , bo jak wiadomo co lekarz to inne zdanie...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Listopada 2007, 20:20 »
wieczorem bo to na 17.00 wizyta...
sama jestem ciekawa

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Listopada 2007, 20:28 »
Boże!to istniała możliwośc wyboru innej szczepionki?Czemu oni o tym nie informują?Przecież zapłaciłabym te głupie 60zł, skoro wykupywałam mu skojarzone szczepionki...ciuesze sie dziewczyny,że miałyscie wybór

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Listopada 2007, 20:31 »
 :-\ Mariolu to nie Twoja wina.... 
nie mysl w ten sposob.. zrobiłas co mogłąs...
i powiem Ci szczerze ze ja mam podejscie jak jest szczepionka to zaszczepic wiec
zrobiłambym tak samo jak Ty !!!!!!

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Listopada 2007, 20:34 »
Ale gdyby nie ty to napewno bysmy tego nie wiedziały...bo to ty założyłaś ten wątek  :Daje_kwiatka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Listopada 2007, 20:39 »
i inne mamy - te przyszłe też

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Listopada 2007, 20:57 »
Cieszę się,że mogłam komuś pomóc, a moze nawet i czemuś zapobiec...? Ja nie chciałam nikogo namawiać do nieszczepienia dzieci, ale uważałam,że każda mama ma prawo wiedzieć, o podejrzeniach co do mmr i możliwych komplikacjach.I wspaniała jest wiadomość,że istnieje mozliwośc kupienia na swój koszt zamiennika...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Listopada 2007, 22:34 »
jednak po ponownym przeczytaniu watku stwierdzam,że nie powinnyście do końca sugerować sie moją opinią, bo sieję panikę i nie jestem ani żadnym ekspertem ani autorytem w dziedzinie pediatrii, psychiatrii, ani zadnej innej,więc to było moje prywatne zdanie. Możliwe,że bezpodstawne...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Listopada 2007, 22:39 »
 :bredzisz: :bredzisz: :bredzisz: :bredzisz:

ej no co Ty...

:biczowanie:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Listopada 2007, 23:01 »
Mariola ale gdyby nie ty to byśmy nie wiedziały  , że mamy wybór !

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Listopada 2007, 19:34 »
Byłam u swojej pediaty. Bede szczepić za miesiac w 14 miesiacu ( 13-15 miesiac ).
Szczepionką PRORIX.

Zapytałam co sadzi o tym powikłaniach gdzie mowi sie o autyzmie.
Ogolnie nie jestem w stanei dokłądnie przytoczyc tego co mowiła ale postaram sie jak najpełniej.

Powiedziała, ze to jest jedna wielkie nieporozumienie zeby nie powiedzic bzdura!
Gdyby autyzm mogł byc wynikiem szczepionki to byłoby bardzo dobrze ale to nie jest tak prosto.
Sam autyzm jest zbyt skoplikowany aby wogle moiwc o tym OD CZEGO.
A juz rozpoznanie go w niecałe kilka miesiecy po szczepionce to jakies nieporozumienie.
MUSIAŁY byc inne przesłanki i to wczesniej co BARDZO trudno stwierdzic!!!
Jako ze ma praktykę w leczeniu dzieci z Afryki to wie dlaczego u nich jest taka umieralnosc dzieci,
brak antybiotyków i szczepien.
Tą szczepionką szczepi sie NA CAŁYM swiecie wiec gdyby był chociaz jeden dowod medyczny swiadczacy o tym ze to
po szczepionce jest autyzm to co by sie działo w USA gdzi za krzywy wzrok mozna podac kogos do sadu.
A zaczeło sie to od lekarza z wielkiej brytanii w 97r który napisał w jakisms artykule ze MOZE byc po szczepoeniu i
on jest przeciwniekiem szczepienia - jest oskarzony o to ze nie podjac szczepionek dzieciom zamrły na któras z tych chorob.

Powiedziała ze OCZYWISCIE DZIAŁANIA NIEPORZDANE  MOGA BYC ..jak po kazdym leku... no ale nie AUTYZM - niemozliwe.
Ale ilsc ich i siła jest zbyt mała aby brac je w wynikach.
Pozatym ilosc ich i ewentualne powikłania wynikajace z NIE SZCZEPIENIA SA TRAGICZNE w skutkach i bardziej grozne niz samo szczepienie.....
Widziała powkiłaknia po przykładowiej ODRZE u dzieci nie szczepionych i z powikłaniami....

to tyle co pamietam .. jak cos to dopisze