Autor Wątek: Tymon Emanuel - znany jako Kropek :D  (Przeczytany 70409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Tymon Emanuel - znany jako Kropek :D
« Odpowiedź #900 dnia: 23 Września 2008, 22:18 »
50 centyl...moje marzenie...moja siedzi na 10...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #901 dnia: 23 Września 2008, 22:20 »
lila
już ci mówiłam mój był na 3!!!
przestań smęcić po innych wątkach  ;D
poczekaj - dasz małęj zupkę, kaszke i owocki to nabierze fałdek!!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #902 dnia: 23 Września 2008, 22:21 »
jak sie sprawdza te centyle? Gabrysia z wagą 8050g i ok 74cm na ktorym jest?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #903 dnia: 23 Września 2008, 22:25 »
waga na 50 wzrost na 90 ... tak na szybko...
tu sobie zobacz...

http://siatkicentylowe.pl/
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #904 dnia: 23 Września 2008, 22:27 »
dziekuje Lilian, nie pomyślałam, ze można sobie spr i też znalazłam tą stronkę

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #905 dnia: 24 Września 2008, 20:30 »
przestań smęcić po innych wątkach  ;D

hahaha, nic nie szkodzi :-)

Ale fakt, Tymuś wskoczył na ten 50 po 2 miesiącach życia, jak przeszłam na sztuczne mleko.
A na tej stronie, którą podałyście (jest dokładniejsza niż moje odczyty z książeczki) Tymuś spadł pomiędzy 50 i 25 centyl  :( Czyli jednak w dół. Musimy nawiedzić koniecznie dok. niech go zważy jeszcze raz...

A u tymusia dzisiaj ciężki dzień, choć myślałam, że będzie gorzej...
Najpierw na 9 wizyta u logopedy, w OWI. Musiałam wstać o 6 i nie mogłam położyć Tymusia na pośniadaniową drzemkę, tylko od razu mycie, ubieranko i do wózka. Byliśmy punktualni.
Pani logopeda stwierdziła, że mowa Tymusia jest ok do wieku. O dziwo synio nawet u niej się nieźle rozgadał ;) Potem sprawdzała jego kojarzenie wyrazów. Pokazywała mu dwie różne rzeczy nazywając je, potem zamieniała ich miejsca i pytała Tymusia gdzie co jest. Trochę się obawiałam, czy synio zaskoczy, bo my się tak nie bawiliśmy. Ale okazało się, że synio zaskoczył i to swoją mamusię  :P Pokazywał wszystko bezbłędnie  :cancan: Najbardziej zaskoczył babkę tym, jak zamiast obrazka samochodu, na pytanie "gdzie jest auto" , pokazał zabawkowe auto, które pani pokazała mu jakiś czas wcześniej i później odłożyła na półkę ;D Stwierdziła, że niesamowita pamięć maluszka  :D No i zachwycona była tym, że Tymuś wszystko pokazywał łapką. Powiedziała, że to się nie zdarza często :) Ja tam nie wiem, ale wiem, że bardzo jestem z synia dumna  ;D ;D ;D Hahaha, i po wywiadzie ustnym ze mną i zajęciami z Tymusiem stwierdziła, że mam mądrzejsze dziecko niż mi się wydaje!!! Przepraszam kochanie, że Cię nie doceniłam  :Serduszka:
A potem było najgorsze, czyli grzebanie w buzi :( Powiedziałam jej, że nie chce uczyć się żucia i ona znalazła przyczynę. Tymuś ma nadwrażliwość jamy ustnej (co mi się od dawna zdawało, jak mu ząbki myję, strasznie się nie raz wkurza), przez co m.in. ma bliżej punkty wymiotne na języku i podniebieniu :( Musimy robić masaż jęzorka i podniebienia. Dziś wieczorem obeszło się bez krzyku i pogryzionego mamy palca  :P

To u pani logopedy. Potem zrobiliśmy sobie godzinny spacer na Kamienną Górę (pół godziny drzemki) i na 11 stawiliśmy się na rehabilitacji. Tam już było gorzej. Tymuś bardzo nie lubi jak pani rehabilitantka go dotyka i wrzeszczy w niebo głosy. I tu znowu straciłam orientację. Najpierw było "halo", że Tymuś się nie podciąga. Teraz robi to z zamiłowaniem, to znowu źle, że się podciąga, a powinien podpierać  >:( wrrrrrrrrr........... I jak wytłumaczyć Tymusiowi, że nie ma mnie łapać za szyję i wstawać? Płacz... :( No ale dobrze, spróbujemy i to opanować. Jak Tymuś skuma, to stanie się bardziej samodzielny :)
I tak już płakał i krzyczał i łzy krokodyle lały się po polikach całą szerokością oczek, że mamusia wzięła synia na rączki. A lepszy cwaniaczek co??? Ucichł od razu i strzelił do pani rehabilitantki szyderczy uśmiech  :hahaha: :hahaha: :hahaha: Kto nauczył nasze dziecię tego cwaniactwa?!?!?!?!?  ;D ;D ;D

W końcu ku radości Tymusia, wyszliśmy i pobiegliśmy spotkać się z babcią. Połaziliśmy po mieście w poszukiwaniu kurtki dla tatusia (mamusia już sobie zimówkę kupiła :) miodzio  ;D ). Potem spacerek na Skwerku, znów niecała godzina snu, aż w domu wylądowaliśmy o... 17!!!! Od 8 do 17 poza domem, w tym tylko 3 godziny nie na dworze  :D Ale się dziecię dotleniło. Padło nam jeszcze przed 19. Ale nic dziwnego, dziś pogoda była tak piękna, że wracać się nie chciało  ;D Ja to jednak jestem mieszczucho-morsko-powietrzny potwór. Do domu to tylko na spanie bym mogła wracać  :P

A teraz dziecię śpi, a mamusia przy kompie. W końcu kiedyś trzeba popracować, skoro w dzień się leniło  :P

Buziaki dla wszystkich odwiedzających nas cioć  :-*

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #906 dnia: 24 Września 2008, 20:44 »
No to owocny w wydarzenia dzień za wami.
A o co z tym podciąganiem i podpieraniem dokąłdniej chodzi Kaju, bo jakoś nie bardzo to rozumiem?;)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #907 dnia: 24 Września 2008, 20:49 »
Ale obszerny raport z dzisiejszego dnia :)

Buziaki dla zdolniachy  :-*
A ty mamuśka wstydź się, że nie doceniasz własnego brzdąca nununu

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #908 dnia: 24 Września 2008, 20:57 »
Monia, najpierw chodziło o to, że Tymuś miał awersję do ciągnięcia za rączki i dlatego nie chciał się podciągać do siadania. Teraz wystarczy mu dać jeden palec, a on już siedzi :) Ale podobno podciągając się, nadal spina ramionka, a my cały czas walczymy o ich rozluźnienie. Zauważ, że jak Fifi siada z leżenia, to zapewne robi to boczkiem, opierając się na rączkach. Tymuś takiego sposobu nie kuma, więc jeśli chce usiąść, musi złapać choć kawalądek najczęściej mamusi, tatusia, bądź innej osoby i siada od razu z plecków prosto. A jak nie zakuma siadania z podparcia, to ciężko będzie mu się nauczyć siadać zupełnie samemu :(

Martulka, żebyś wiedziała, że mi głupio  :-\...

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #909 dnia: 24 Września 2008, 20:59 »
aha już kumam:)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #910 dnia: 24 Września 2008, 22:10 »
a ta wizyta u logopedy to tak o...z waszej incjatywy czy ktos Wam polecil  ::) ??

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #911 dnia: 25 Września 2008, 09:42 »
Martuś każde dziecko, które trafia do OWI z jakichkolwiek przyczyn, dostaje rutynowo psychologa i logopedę. Panie sympatyczne, więc jakoś się nie wnerwiam na to, tym bardziej, że pani logopeda uświadomiła mnie jak karmić Tymusia łyżeczką i po jej radzie Tymuś jada bez śliniaka, bo nie potrzebuje (hehe, dostanie go na pewno jak sam za łyżkę złapie  :P ) Zobaczymy, czy sprawdzi się sprawa masażu i żucia :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #912 dnia: 25 Września 2008, 11:32 »
Ja w OWI miałam tylko neurologa (było podejrzenie o asymetrię), a potem był psycholog, logopedy w standarcie nie mieliśmy ;) ale generalnie bardzo sobie chwalę tą placówkę :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #913 dnia: 25 Września 2008, 20:12 »
Asiu pewnie co OWI to inny obyczaj ;) Widzisz, ja bym wolała tam neurologa, byłby pewnie rzetelniejszy, niż ten do którego trafiliśmy :( Ale nie skierowali nas do niego. Ale fakt pani psycholog i logopeda są oki :) Tylko pani rehabilitantka wyraźnie wkurza mojego synia...

Dziś mieliśmy przemiły dzionek, bo na spacerze spotkaliśmy moją szkolną przyjaciółkę z córeczką (dziś roczek) oraz jej koleżankę z bliźniakami (15 miesięcy). Poszłyśmy na plac zabaw na plaży (Asiu, pewnie pamiętasz z pobytu w Gdyni?). Było przemiło, Tymuś bardzo polubił się z Tosią, z którą najpierw wymieniał się zabawką, a później Tosia przytuliła i uściskała Tymusia, wprawiając tym w zadziwienie i radość obydwie mamuśki  :D
I było tak słonecznie i cieplutko, że znowu nie chciało się wracać do domu :)... Oby taka pogoda utrzymała się jeszcze długo, bo przykro robi się na myśl o nieruchomych dzieciątkach w wózkach, skrępowanych zimowymi kombinezonami :(

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #914 dnia: 26 Września 2008, 06:27 »
No to super ,ze Tymus rozwija sie prawidlowo ,  na kazdego przyjdzie czas  ;D

Milo tak sie spotkac z kolezankami a dzieciaczki mialy mila zabawe .

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #915 dnia: 26 Września 2008, 11:26 »
Milo tak sie spotkac z kolezankami a dzieciaczki mialy mila zabawe .

Oj bardzo miło :)
Choć przyznaję, że większość lata potrzebowałam bycia "sam na sam" z moim synkiem ;) Pewnie przez to, że miałam tak bardzo dużo pracy, Tymuś chodził na spacery z babciami, a jak ja się do niego dorwałam, to już chciałam być tylko dla niego :)
A teraz lato się skończyło i trzeba wykorzystywać każdy promień słońca na zabawę z dzieciulkami :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #916 dnia: 26 Września 2008, 23:19 »
Doczekaliśmy się szóstego ząbka!!!
Jest winowajca ostatnich tymusiowych marudzeń :) Powoli wraca apetyt, ale na razie niestety tylko na mleko. Dobre i to ;)

Humor też coraz lepszy.
Tymuś dzisiaj drugi raz mnie zaskoczył, kiedy to siedząc na leżaczku w kuchni, wypatrzył daleko na ścianie zdjęcie tatusia i krzyknął "dada", odpowiednio to akcentując! Wczoraj zrobił to samo w sypialni i na dodatek zaczął machać łapką "pa pa" do tatusia na zdjęciu!!! Dziś bez machania, ale utwierdził mnie w tym, że to wczorajsze to nie był przypadek   :Serduszka:

Niesamowite jak to maleństwo szybko rośnie i staje się coraz bardziej rozumne! Niedawno jeszcze tuliłam w ramionach maleństwo, dla którego świat ograniczał się do tych ramion. Dziś mamy małego chłopczyka, który wyciąga do nas rączki, stęskniony sam się tuli, albo odpycha jeśli akurat ma coś lepszego do roboty  ;)
Cieszyć się każdą chwilą, nawet tę cięższą, wszystko przeżywać dogłębnie, niczego nie przeoczyć... Moje małe marzenie...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #917 dnia: 27 Września 2008, 07:42 »
Daje do myślenia to co piszesz...ja ciągle jeszcze mam małego berbecia, ktróemu najlepiej w ramionach mamy. I już by sie chciało, żeby była starza, mądrzjesza...może faktycznie nie warto się spieszyć.
— Richard M. Devos

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #918 dnia: 28 Września 2008, 20:57 »
coraz częściej wydaje mi się, że chyba nie warto, tym bardziej, że to i tak wszystko przyjdzie. Wszystkiego w swoim czasie się doczekamy, a taka mała kruszynka jest tylko przez moment :)...

Wczoraj po raz czwarty Tymuś został wieczorem, jak już zasnął, z babcią. Rodzice urwali się za parapetówę do znajomych. Oj wesoło było, wesoło... I prawie same młode mamuśki na parkiecie królowały, zerwane z łańcucha   :P Trzeba się było wyszaleć na jakiś czas  ;)
A Słoneczko spało spokojnie, czekając na rodziców. Mały ukochany Skarbik  :Serduszka:

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #919 dnia: 28 Września 2008, 21:03 »
Pięknie - jak miło czasami wyjść z domu wiedząc że nasze skarby są pod dobrą opieką :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #920 dnia: 29 Września 2008, 23:20 »

Wczoraj Tymuś, nasz synuś skończył 10 miesięcy! Z tej okazji kupiliśmy mu dzisiaj prezent  :)

Na początku synuś był troszkę zdziwiony, onieśmielony widokiem aut i świateł, bo jak w nim zasiadł było już ciemno. Ale szybko poczuł się jak u siebie i choć widoki za oknem, dotąd nieznane, kusiły, małe oczka w końcu dały za wygraną. Sen okazał się tak miły w nowym foteliku, że po powrocie do domu, mamusi pierwszy raz udało się synia śpiącego położyć do łóżeczka  :D Śpi słodziaczek tak do tej pory  :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #921 dnia: 30 Września 2008, 08:58 »
uuuuuuuuuu nowy fotelik...
fajowa sprawa...
Mojej się spodoba na pewno. Ostatnio jak ją wsadzilam to był ryk dlatego, że nie opuściłam daszka w foteliku i nie mogła sobie obserwować. A jak bedzie już jeździc przodem to dopiero bedzie miała frajdę...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #922 dnia: 30 Września 2008, 09:08 »
Ekstra prezencior, buziaki dla 10miesięczniaka :-* :-*

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #923 dnia: 30 Września 2008, 21:45 »
Asiu, dziękujemy za buziaki i Wam również przesyłamy  :-*

Fotelik super i choć atrakcji za oknem dużo, chcemy Tymusiowi sprawić jakąś fajną zabawkę na drogę. Najlepiej kierownicę. Na razie znaleźliśmy dedykowany do tego fotelika blat:

ale szukamy czegoś jeszcze innego. Może spotkaliście się z jakimiś fajnymi kierownicami dla dzieciątek?

Dzisiaj byliśmy na ważeniu. Tymuś ma 9550g. Trzyma się nadal lekko poniżej 50 centyla, ale już nie spada w porównaniu do poprzedniego ważenia, więc jest dobrze :) Gorzej, że apetyt nadal słaby i ogranicza się do mleka :( Już nawet owoce nie smakują :( Jeśli do przyszłego tygodnia nic się nie zmieni, to dostaliśmy skierowanie na badanie krwi i moczu :( Mam nadzieję, że synio zacznie znowu jeść, bo nie chcę, żeby go kuli :(
Martwię się o niego. Kiedyś miał taki apetyt, że wciągał wszystko co mu dałam i w każdej ilości, a teraz walczę o każdą łyżeczkę, o każdy łyk... :(

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #924 dnia: 30 Września 2008, 21:54 »
kaja, my mamy coś takiego z tiny love
http://www.allegro.pl/item446588934_palak_tiny_love_super_car_bar.html

tyle, ze my jeszce nie przekładamy małego do "starszego" fotelika wiec nie jest używany
ale małemy sie podoba

też chcę kupić taki fotelik matiemu jak wy dla kropka  :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #925 dnia: 30 Września 2008, 21:58 »
Super fotelik :) Gabrysia jeździ w nowym od ok miesiąca i jest bardzo zadowolona (teraz, na poczatku był chaos :) ) Tez mamy maxi cosi, ale priori xp

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #926 dnia: 30 Września 2008, 22:02 »
a czym sie różnią te foteliki
ja jeszcze nie przesadzam małego bo wyczytałam, ze najbezpieczniej jest jeszvze maluchom w tych nosidełkach (tyłem do kierunku jazdy)
jest ciekawa strona na temat fotelików http://fotelik.info/

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #927 dnia: 30 Września 2008, 22:09 »
Aniu, dzięki, bardzo fany ten łuk, bardziej mi się podoba. tylko pytanie, bo nie mogę się doczytać - jak się go mocuje do fotelika?

Fotelik, przynajmniej na chwilę obecną bardzo nam się podoba i polecamy go z pewnością :)

A Priori xp? Mężuś mówi, że one są do nowych samochodów, które mają system Isofix. U nas nie dałoby rady go zamontować :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #928 dnia: 30 Września 2008, 22:12 »
A my nie mamy z isofixem...ale już teraz zglupialam, czy kupilismy xp czy sps, ale wg mnie niczym one się nie różnią.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #929 dnia: 30 Września 2008, 22:15 »
aaaaaaa jak z isofixem to tez nie dla nas
a ten pałąk mocuje siepod fotelikiem - ma regulowaną taśmę - widać to na zdjęciu na tej aukcji