Autor Wątek: AMELKA - córcia naszej Myszki i Irka juz na świecie!!!!  (Przeczytany 103819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
Odp: AMELKA - córcia naszej Myszki i Irka juz na świecie!!!!
« Odpowiedź #480 dnia: 28 Grudnia 2007, 17:37 »
Olu Amelka jest prześliczna... podczytuje Wasz wątek i z podziwu wyjść nie mogę- bardzo fajna z Was rodzinka!!

A Julka... to Twoja siostrzyczka?? Przeprasza, nie doczytałam... :oops:

Miło Aniu, że nas odwiedzasz :D Dziękujemy :) Tak Julka to moja siostrzyczka ;)

Żebyście mnie nie zlinczowały za zaległości na forum to mam dla Was niespodziankę- to co lubicie najbardziej- fotki rzecz jasna :D

Amelka dzieliła się opłatkiem z najbliższymi  :Serduszka:

Tatuś z córunią

Mamusia z córunią

Chwila zapomnienia...

A tu z wyprawy rodzinnej nad Morze Północne- w końcu obiecane kiedyś już zdjęcie z wózkiem  :P

Generalnie trwają przygotowania do jutrzejszej uroczystości, jak zwykle trochę zamieszania, a ja powoli w czuję się jak nie w swoim domu ::) ale to zapewne chwilowe.
Z nowości to...jako że Amelia skończyła już miesiąc, zaczęłam dawać jej herbatki takie po 1szym miesiącu. Narazie próbujemy rumiankową z hipa. Dostaje 50 ml dziennie i wpływa na nią dobrze. Kłopoty kupkowe póki co jeszcze są. Od ostatniego czopka cisza i naprawdę mam nadzieję, że nie będę musiała znowu interweniować.
Z moim pokarmem nie za dobrze, jakoś coś słabo się produkuje  :-\ i mam bardzo mało, ale staram się przystawiać małą do piersi chociaż dwa-trzy razy w ciągu doby. Kłopoty są, ponieważ mała nie za bardzo chce ssać, jeśli już to szybko się męczy, zasypia i się nie najada, co skutkuje krótkim spaniem. Dlatego po kąpaniu wieczornym daję jej butelkę i wtedy śpi dobrze i długo. Na butli w nocy przesypia nawet 4 - 4,5 godziny więc budzę się czasem tylko dwa razy. Na cycku potrafi budzić się co 1,5 godziny  :-[
Tak jak wszystko było ładnie pięknie, tak z tym karmieniem i kupką teraz jakoś nie  teges...Ale będę walczyć. Chyba też udzielają się emocje już nam obu, Julka potrafi dać popalić i narobić hałasu, zresztą przy takim maluchu to jest tysiące dźwięków i kilometrów dziennie. Ale jak wszystko wróci do normy to mam nadzieję, że również karmienie i kupka wrócą ;) Po Amelii widzę, że odczuwa, że pełen dom jest non stop, bo już czasem nawet u babci płacze i tylko u mnie na rękach się uspokaja, poprostu jest nie przyzwyczajona do obecności tylu ludzi w domu.
No to na tyle. Dam znać po chrzcinach jak poszło ;)
Buziaki

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #481 dnia: 28 Grudnia 2007, 17:46 »
Śliczna z niej dziewczyna! To chyba po mamusi  :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #482 dnia: 28 Grudnia 2007, 17:50 »
ślicznie wyglądasz!!
bo że mała to śłodziak to wiadomo  ;)
co do karmienia - u mnie laktację nakręciły herbatki
a miesiąc karmienia to dla mnie super wyczyn - mnie juz męczy po 12 dniu  ::)  ;)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #483 dnia: 28 Grudnia 2007, 20:07 »
a mnie po 11  ;D hahahaha

no moj po cycku tez nie długo spi... no chyba ze faktycznie sie uwiesi i je non stop przez min 30 min... ::)

czekam na fotorealcje z jutrzejszego wydarzenia :D

ps. Olus slicznie wygladasz, a Amleka  - cudna :-*

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #484 dnia: 28 Grudnia 2007, 20:12 »
sluchaj jak mala nie moze zrobic kupy to nie zalamuj sie tak szybko bo jak dajeszjej sztuczne to moze troszke potrwac zanim sie brzuszek przyzwyczai
ale rumianek powinnien pomoc
a jak masz malo pokarmu t opij  herbatki jakies z anyzem

a tak  to cudnie wygladacie i sliczny wozeczek  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #485 dnia: 28 Grudnia 2007, 21:55 »
Ale super foteczki :D
A ty jaka chudzinka jestes :D Zazdraszczam , tak pozytywnie :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #486 dnia: 29 Grudnia 2007, 01:21 »
Tak tak laseczki karmienie to nie jest prosta sprawa, ale dacie radę (Anusia i Vall) ;)

Dziękujemy za miłe słowa :D

sluchaj jak mala nie moze zrobic kupy to nie zalamuj sie tak szybko bo jak dajeszjej sztuczne to moze troszke potrwac zanim sie brzuszek przyzwyczai
ale rumianek powinnien pomoc

no właśnie od ponad tygodnia regularnie dostaje sztuczne mleczko na przemian z moim  ???

a jak masz malo pokarmu t opij  herbatki jakies z anyzem

mam tą hipa dla karmiących, ale na małą wpływa niestety nie za dobrze :/ generalnie nie jest najgorzej. Mój pokarm doatje tak często jak to możliwe- minimum 2-3 razy na dobę, a przy dokarmianiu sztucznym naprawdę mała lepiej śpi- szczególnie w nocy  ::)

A ty jaka chudzinka jestes :D

No widzisz a mąż mówi na mnie grubasku  ;) i łapie mnie ciągle za wystającą skórkę na brzuszku która ciągle jeszcze niestety obecna ;)
ale przy takim maluszku nie sposób jest zabrać się za ćwiczenia, przynajmniej w moim przypadku- próbowałam, ale zawsze jak siadałam do brzuszków to mała albo się budziła, albo coś mi się przypominało, albo ktoś przyszedł.... i tak w koło. Ale mi to narazie nie przeszkadza. Za to nadal walczę z delikatnymi rozstępami po bokach  :-[ nawet nie wiedziałam, że to rozstępy, bo takie jakieś dziwaczne jak dla mnie, ale spoko do wakacji się ich pozbędę ;)
Ech coś nie mogę spać ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #487 dnia: 29 Grudnia 2007, 10:17 »
Ola!!Malutka słodka jest jak cukierek!!!!!a Ty -wygladasz swietnie-jak młodsza siostra mamy Amelki ;D ;D ;D ;D(wiem co mówie bo wiem tez ze ja na bank będe jeszcze długo po porodzie jak balon napompowany wygladac)
a powiedz jak sie sprawdza wózek?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #488 dnia: 29 Grudnia 2007, 11:44 »
Olu - wyglądasz ślicznie! I nie daj sobie wmówić, że jest inaczej Kochana!
A Amelka taka drobinka słodka  :) taki cukiereczek do całowania  :-*

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #489 dnia: 29 Grudnia 2007, 12:04 »
Pięknie wyglądasz, a malutka jest śliczna. Wogóle bardzo ładna z Was rodzina

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #490 dnia: 29 Grudnia 2007, 15:48 »
A myślałam, ze tylko u mojego Filipa problemy ze snem po mleku z piersi.
Ja też zaczynam podawać mu butlę, na razie raz dziennie bo faktycznie lepiej po niej śpi.

Wyglądacie rewelacyjnie:)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #491 dnia: 29 Grudnia 2007, 19:22 »
tylko wiesz co kochana ja to nie wiem czy jak chcesz ja karmic piersia to dobrze ze jej dajesz butle ze sztucznym
zaraz wytłumacze o co mi chodzi
jak bedziesz ja przystawiac bardzo czesto (takze w nocy ) to cyce zaczna produkowac wiecej
wiec moze jednak karm ja w nocy tez cycem?

ale to oczywiscie twoja decyzja
sama wiem co to znaczy w koncu sie wyspac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #492 dnia: 29 Grudnia 2007, 20:22 »
No wlasnie,moze powiecie ze co ja moge wiedziec na ten temat wkoncu poki co mamusia nie jestem ale tak jak jagodka pisze to zeby byl pokarm w 90% zalezy od czestosci przystawiania malej do piersi i powinno sie to robic jak najczesciej i jak najdluzej po pod wplywem ssania pokar zaczyna byc produkowany....Pewnie wygodniej jest dac butle ale mysle ze warto sie poswiecic wkoncu pokarm naturalny jest o wiele zdrowszy...To tylko taka moja mala wskazowka jako dietetyczki:)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #493 dnia: 29 Grudnia 2007, 20:36 »
No ja nie karmilam i nie uwazam zeby sztuczne bylo gorsze... ale jak ktos chce walczyc o pokarm to warto!

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #494 dnia: 30 Grudnia 2007, 17:30 »
a powiedz jak sie sprawdza wózek?

Wózek jest ok. Na spacerki i wyprawy jest super, tyle tylko, że do bagażnika trzeba kółka ze stelaże ściągać i to jest uciążliwe ::)

A propo pokarmu. Przystawiam małą w ciągu dnia i pokarm się produkuje, więc nie jest źle. Trochę jak zwykle kłopoty ze ssaniem, ale cierpliwie czekam aż malutka się nauczy i nabierze sił by się najadać na zapas.

Kłopot niestety jest z kupką  :-[ I tu PROSZĘ WAS O PORADĘ.
Ostatnio- trzy dni temu dałam małej czopek glicerynowy i zrobiła kupkę taką twardą i zielonkawą. Do dzis znowu nie zrobiła a widać, że ją męczy, bo napina się i prze tak jakby chciała zrobić a nie mogła. A przy tym ma takie gazy, że nie dość, że budzą ją co chwila ze snu, to jeszcze mają taką woń, że aż mi małej żal. Nie wiem jak jej pomóc. Masujemy brzuszek, zginamy nóżki przyciskając do brzuszka, dajemy herbatki na przemian z wodą przegotowaną, ja jem zgodnie z dietą karmiących i nie wiem skąd te zaparcia  ??? ??? ???
Niby takie dzieciaczki mogą nie robic kupki nawet dobre kilka dni, ale zy przy tym mogą się aż tak męczyć?  :-\ Dziś to już jest aż blada z wysiłku i tak wyczerpana, że nawet nie chce ssać butelki, nie ma siły.
Nie wiem jak jej pomóc, bo przecież ciągle czopków nie będę dawała, bo przestanie wogóle sama robić  :-[
W internecie wyczytałam, że przyczyny mogą byc różne, nawet wizyta rodziny na dłużej w domu burzy naturalne warunki domowe, do których maluch mógł się przyzwyczaić.
Zastanawiałam się, czy to może to mleczko modyfikowane??? Ale przecież wcześniej też jej dawałam troszkę mleczka modyfikoanego i robiła kupkę regularnie  ???
Proszę Was poradźcie coś  :blagam:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #495 dnia: 30 Grudnia 2007, 18:41 »
Z kupka to jest roznie - moze jej nie byc bo mleko sztuczne jest innej konsystencji i zmienia sklad w organizmie, nie dalas jej go czesciej lub wiecej ostatnio?
U nas problemy z kupa trwaly max 3 dni i bylo ok, zamiast czopka mozesz sprobowac termometr rteciwy wsunac delikatnie, czasem pomaga....

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #496 dnia: 31 Grudnia 2007, 09:45 »

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #497 dnia: 31 Grudnia 2007, 14:16 »

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #498 dnia: 1 Stycznia 2008, 09:50 »
jak Amelka z rodzicami witała Nowy Rok :) ??

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #499 dnia: 1 Stycznia 2008, 10:25 »
Witaj Olu,

w końcu znalazłam chwilkę na poczytanie Twojego wątku. Amelka jest przesłodka, kruszynka kochana:) A Ty wyglądasz super!! Ja cały czas mam nadzieję, że niedługo zmieszczę się w swoje spodnie sprzed ciąży, choć nie wiem, czy to się uda, bo w ciąży bardzo rozszerzyły mi się biodra.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! Niech Amelka chowa się zdrowo, a Wy cieszcie się nią każdego dnia!!

Pozdrawiamy

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #500 dnia: 1 Stycznia 2008, 13:25 »
Ja niestety nie poradzę w sprawie kupek ale życzę szczerze by ten problem szybko i bezboleśnie minął.

Ślicznie wyglądacie:)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #501 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:12 »
nie dawaj jej tego czopka bo to bez sensu
czopek nie rozrzedza kupy tylko daje poslizg
moze spróbuj jej ograniczyc sztuczne mleko to na twoim powinna zaczac robic
a ja poprostu pisze o tym naturalnym ale sama wiem ze to wcale nie takie super fajne i mile lezec 24h na dobe z cyckiem na wierzchu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #502 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:27 »

a ja poprostu pisze o tym naturalnym ale sama wiem ze to wcale nie takie super fajne i mile lezec 24h na dobe z cyckiem na wierzchu

ot i sedno sprawy  ;)
ehhhh ::)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #503 dnia: 2 Stycznia 2008, 15:15 »
trzeba miec wzgledny spokój i ludzi dookola ktorzy rozumieja o co chodzi

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #504 dnia: 2 Stycznia 2008, 20:36 »
hej hej W NOwym roku :)

jagodka24 staram się teraz dawać małej tylko moje mleko, kłopot w tym, że nie produkuje się tyle ile powinno  :-\ ale to już chyba czynniki zewnętrzne mają wpływ...ciągle coś- wiadomo jak to "pełna chata" ::) ale myślę, że jak zostaniemy znowu we dwie przez większość czasu, to wszystko się znów ureguluje- i mleko w cyckach i spanie Amelki- bo i z tym ostatnio kłopot. Wiadomo jest już coraz "starsza" i nie będzie ciągle spała, ale wczoraj na przykład od 10 rano do 20 po kąpaniu nie przespała ciągiem nawet dwóch godzin  :o :o :o w szoku byłam i te ślepia wpatrzone we wszystko wkoło. Zaczyna już widzieć i słyszeć równocześnie i może to dla niej nowość i dlatego tak ma  ??? ale myślę, że również sytuacja w domu, do której nie była przyzwyczajona.
W sylwestra północ przespała za to czadu dała zaraz po aż do 5 rana  :mdleje: myślałam że mi nogi w tyłek wrosną ::) ale czego się nie robi dla własnego maluszka ;) a ile kilometrów w sypialni już zrobiłam to szok-jeszcze trochę i maratonik walniemy z córcią ;)
Dziś z kolei kolki mamy na topie i tak co dzień coś. Jem za trzech, żeby się mleko produkowało, mała wisi mi na cycu praktycznie non stop żeby pobudzić laktację, ale mimo wszystko daję jej herbatki i dokarmiam sztucznym mleczkiem, bo widzę,że jest niedojedzona.
Na dodatek musiałam pójść z nią do lekarza,bo podczas przewijania wyczułam jakąś grudkę mniej więcej koło pachwiny po prawej stronie nóżki. Lekarz stwierdził, że nie ma się czym martwić i jak będzie większe, to wtedy mam przyjść ::) Nie mam pojęcia co to może być, może przepuklina czy cuś  ???

Buziaki dla wszystkich

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #505 dnia: 5 Stycznia 2008, 22:11 »
hej dziewczynki wpadłam tylko na chwilkę  :-[

Ma wyrzuty sumienia, że tak mało ostatnio w waszych wątkach się udzielam  wogóle na całym forum...ale rodzinka cały czas okupuje nas ;) i czasu brak.

U nas bez zmian. Kupkowy problem niestety ciągle jest...od poprzedniego razu cisza i znowu dzis darła się i prężyła z bólu...kiedy widzę jak się męczy to ustępuje i niestety znowu zaaplikowałam jej czopek.
Poza tym guziołek nadal też jest i to chyba przepuklina, bo kiedy mała się pręży to robi się wiekszy  :( lekarz poprzednio powiedział, ze to nic. Ale w poniedzialek ide znowu do innego bo ot tak guziołki sie nie pojawiaja  ::)

Pierwsze ciuszki juz poszły do nastepnej dzidzi, bo Amelka waży już 3440 kg  ;D Tak juz urosła że szok, patrzy już rozgląda się hehe i jest kochaniutka  :Serduszka:

Obiecuje nadrobic zaleglosci juz niebawem (rodzice odjezdzaja w srode wiec wroce do was :) )

Pozdrowionka

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #506 dnia: 5 Stycznia 2008, 22:18 »
Ola
nie przejumuj  sie - rozumiemy brak czasu
to może podrzucisz jakąś fotkę twojej dużej córci?
3440 - ładnie przybrała od urodzenia

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #507 dnia: 5 Stycznia 2008, 23:26 »
Ehh już miałam wklejać jak się mała obudziła  ;) ale proszę oto nasza mała "wielka" Amelka :D

to narazie tyle, będą oczywiście fotki z chrzcin i inne, ale na chwilę obecną są jeszcze w aparacie ::)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #508 dnia: 6 Stycznia 2008, 00:04 »
Wybaczamy ci :) .....wlasciwie wybaczymy jak nam pokazesz małą :)
ooo są foteczki :) dziekujemy :) wybaczamy :()

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #509 dnia: 6 Stycznia 2008, 00:10 »
Masz śliczną córeczkę Olu :D :D :D