Autor Wątek: AGD w waszych kuchniach i łazienkach :D  (Przeczytany 647772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
Odp: AGD w waszych kuchniach i łazienkach :D
« Odpowiedź #1530 dnia: 26 Marca 2014, 09:44 »

Imaginacja jak czytałam opinie o Zelmerach to parę osób skarżyło się właśnie że łopatki nie sięgają właśnie do dna misy  ::)

czyli  nic mi się nie uroiło  ;)  gwarancja wyszła  w zeszłym roku   i po ptokach ale przynajmniej mam wskazówkę  na przyszłość   na co zwracać uwagę

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #1531 dnia: 26 Marca 2014, 11:43 »
w tym białym sięgają prawie do dna ...
a co z tym ekspresem? nikt nie doradzi?  ;) chodzi mi o taki tylko do porcji espresso

Ja mam DeLonghi I jest ok

http://www.amazon.com/DeLonghi-Kmix-Espresso-Maker-Orange/dp/B005MM7XUQ

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1532 dnia: 26 Marca 2014, 14:27 »
Po prostu, żeby wychodziło dobre, mocne espresso.
Jeżeli zależy Ci wyłącznie na espresso to ekspres do kawy za kilka tysiaków jest naprawdę zbędny. Wystarczy dobra kafeteria (czyli np ze stali nie rdzewnej) gdzie sama możesz dowolnie regulować moc espresso.
Już chyba nawet wklejałyśmy zdjęcia w tym wątku, kilka forumek takie ma ale nie wiem czemu teraz nic nie piszą :D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1533 dnia: 26 Marca 2014, 14:41 »
Po prostu, żeby wychodziło dobre, mocne espresso.
Jeżeli zależy Ci wyłącznie na espresso to ekspres do kawy za kilka tysiaków jest naprawdę zbędny. Wystarczy dobra kafeteria (czyli np ze stali nie rdzewnej) gdzie sama możesz dowolnie regulować moc espresso.
Już chyba nawet wklejałyśmy zdjęcia w tym wątku, kilka forumek takie ma ale nie wiem czemu teraz nic nie piszą :D
dzięki  ;) ale chodzi Ci o coś takiego, co stawia sie na gaz? to nie wychodzi dobra espresso, przynajmniej mi nie smakuje  :P nawet nie podobna do espresso, ale może mam kiepską... w każdym razie nie chciałoby mi się tego pilnować na kuchence. Wolę coś co się tylko włączy i samo zrobi, ja w tym czasie ubiję mleko i wyjmę lód z zamrażalnika...
Chodziło mi o prosty ekspres ciśnieniowy, ale wiem, że nie z każdego wychodzi dobra kawa i dużo zależy od ekspresu, dlatego pytałam.... Myślałam, że może macie jakieś sprawdzone.
Chyba jestem wymagająca  :) ale latem codziennie wydaję na kawę 1,5 eur i kupuję tylko w 2 sprawdzonych miejscach. Inne mi nie smakują  :) Choć to też kwestia proporcji mleka do kawy...
Warto by było zainwestować w dobry ekspres, bo by się trochę zaoszczędziło.
Edzia ten fajny, zobaczę czy u nas są. Dzięki!

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1534 dnia: 26 Marca 2014, 15:23 »
Można to postawić na gaz ale wiem, że są też elektryczne.
Nie wiem czy masz kiepską ale na pewno nie może być aluminiowa dlatego napisałam o nierdzewnej.
Dużo zależy od ekspresu ale nie wszystko. Nie każda kawa nadaje się do ekspresu i nie każda kawa nadaje się do kafetery dlatego może Ci nie smakować. Musiała byś sobie poszukać odpowiedni gatunek kawy o odpowiedniej mocy.  To niestety nie jest tak, że wsypiesz cokolwiek i będzie ok. Bardzo ważna jest np grubość zmielonej kawy o czym niestety nie każdy wie. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że sama jakość kawy w PL delikatnie mówiąc taka sobie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1535 dnia: 26 Marca 2014, 15:46 »
Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że sama jakość kawy w PL delikatnie mówiąc taka sobie.
prawda, prawda  :) ale to w Grecji lubię tylko w 2 miejscach... i tam chcę kupić, albo kupić w Pl i zabrać... w PL nawet nigdzie nie widziałam Cappuccino Freddo  ::)

Anulla, bardzo cenne uwagi, dzięki! Pogadam z kumpelą, która pracuje w kafeterii i parzy super kawę i dopytam jaką kawę kupują. Na co dzień do niej nie chodzę, bo daleko, ale robi świetną.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1536 dnia: 26 Marca 2014, 18:28 »
Popieram  anulla_p   w całości
 ekspres czy kawiarka   najlepiej zwracać uwagę z  czego wykonana kawiarka  i  ile bar ma  przy ekspresie
ale  duże znaczenie ma jakość  wsypywanej kawy

też mam delonghi   ale  duży i nie narzekam ;)

szczerze Cappuccino Freddo    chyba jeszcze nie piłam  albo nazwy nie potrafię skojarzyć ???

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1537 dnia: 26 Marca 2014, 18:29 »

Edzia ten fajny, zobaczę czy u nas są. Dzięki!

W PL widzialam identyczne, ale pod inna nazwa firmy. Chyba Kenwood kmix.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #1538 dnia: 26 Marca 2014, 19:09 »
Ja sobie chwalę Dolce Gusto i espresso tez wychodzi dobre choć uwielbiam najbardziej Latte Macchiato Vanilla i Mocha ;-)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1539 dnia: 26 Marca 2014, 19:17 »
Ja sobie chwalę Dolce Gusto i espresso tez wychodzi dobre choć uwielbiam najbardziej Latte Macchiato Vanilla i Mocha ;-)

A spróbuj chai tea latte, au lait albo dalmayer (dwie ostatnie u nas chyba jeszcze nie do kupienia niestety) - przepadniesz  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1540 dnia: 26 Marca 2014, 19:19 »
Au lait zarabiste, wiem :-) mam i pije w zasadzie codziennie tylko male to :-D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1541 dnia: 26 Marca 2014, 19:33 »

Nie piszcie anulce80 (wielbicielce/smakoszce espresso) o kawie z kubeczka, bo to zbrodnia :P
Rownie dobrze moglaby nasypac kawy do kubka i zalac wrzatkiem ;) Kto by napisal, ze to tez kawa.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1542 dnia: 26 Marca 2014, 20:15 »
Racja Edzia, racja!
Pogadam z kumpelą, która pracuje w kafeterii i parzy super kawę i dopytam jaką kawę kupują. Na co dzień do niej nie chodzę, bo daleko, ale robi świetną.
To nie jest głupi pomysł pod warunkiem, że nie przychodzi do nich kawa w dużych srebrnych workach bez żadnych napisów. Spytaj tez jakiej firmy mają ekspres, który im tą kawę robi :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1543 dnia: 26 Marca 2014, 20:31 »
Au lait zarabiste, wiem :-) mam i pije w zasadzie codziennie tylko male to :-D

Mała ??? To niby duża poranna kawa na pobudzenie jest więc jakąś mega dawkę potrzebujesz ;) Walnij sobie dalmayera. Powinna Ci podpasować.

Edzia - ok :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1544 dnia: 26 Marca 2014, 20:33 »
Ja pije po 3-4 mocne kawy, może dlatego ;-)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1545 dnia: 26 Marca 2014, 22:10 »
wydaję na kawę 1,5 eur
o mało;-))) ja płacę 3;-)))) uwielbiammmmmmmmmmmmmmmm kawkę......

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1546 dnia: 27 Marca 2014, 10:11 »

Nie piszcie anulce80 (wielbicielce/smakoszce espresso) o kawie z kubeczka, bo to zbrodnia :P
Rownie dobrze moglaby nasypac kawy do kubka i zalac wrzatkiem ;) Kto by napisal, ze to tez kawa.
haha Edzia aż taką smakoszką nie jestem  ;) zimą piję kawę "po polsku" czyli zalewaną wrzątkiem  :D
Teraz mi się przypomniała jak poszłam do rodziców koleżanki, która przyjechała na święta z chłopakiem Hiszpanem i u swoich rodziców robiła dla nas kawę (tam pewnie mieli maszynę). Chłopak jak tylko mnie zobaczył od razu wołał zszokowany: Ania, wiesz co ona zrobiła? wsypała kawy do kubka i zalała to wodą!!!  :o :o :o Jak mu powiedziałam, że ja też taką piję to zaniemówił  :P

No ale latem piję Cappucino Freddo (espresso z pokruszonym lodem, na to ubite mleko w małej ilości), czasem Frappe, ale nie lubię kawy z cukrem, a do Frappe chociaż pół łyżeczki trzeba dać, bo się tak nie ubije...

Nie toleruję kawy z cukrem, z większą ilością mleka i może dlatego nie kręcą mnie kapsułki, ale chyba raczej dlatego, że to jest mocno przetworzone.. wolę już szkodzić sobie samą kawą i nie dokładać do tego jeszcze chemii  ;)

Daria, w GR  1,5 na wynos, a w kafejce jak chcesz usiąść to też 3 -3,5 euro, frappe trochę tańsza - ok. 2,5 EUR na miejscu i często 1 euro na wynos.

Anulla, oni tam mają takie wielkie profesjonalne machiny, to są całkiem inne marki niż te dostępne dla "szaraczków"  :-\
No ale dobra, kupię po prostu jakiś najzwyklejszy ekspres dobrej marki i powinno być ok.  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1547 dnia: 27 Marca 2014, 11:27 »
anulka 80 wybierz ten co poleca Edzia, świetny sprzęt.

Swoją drogą sprawdziłam sobie i pod kenwood i pod delonghi różne rzeczy, okazało się, że kenwood już dawno temu został wykupiony przez delonghi i stąd te same sprzęty mogą występować pod dwoma różnymi nazwami tak jak w przypadku np tego ekspresu do kawy.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1548 dnia: 27 Marca 2014, 21:44 »
Tez bylam zdziwiona jak zobaczylam go w PL pod calkowicie inna firma.

A jakie kawy mielone polecacie?
Ja przewaznie kupuje komercyjne, typu Starbucks albo Dunkin Donuts, bo sie nie znam na innych markach.
Czy spotkalyscie sie z przechowywaniem kawy w zamrazalce? W Stanach duzo ludzi tak robi, podobno nie wietrzeje tak szybko.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1549 dnia: 27 Marca 2014, 22:43 »
też byłam zaskoczona bo w UK tylko jako delonghi właśnie występuje.
a odnośnie kawy to różnie, zależy co mi w sklepie akurat w oko wpadnie najczęściej 3 i 4. Tzn to jest oznaczenie jak mocna jest kawa. Edzia u Ciebie w US też są tak numerowane? U mnie jest od 1 do 5.
W sumie to mam swoją jedną ulubioną kawę dallmayr ALE...
nie ta co się pojawiła w sklepach w Szczecinie. Tamta jest jakaś dziwna, nie wiem gdzie jest pakowana ale z całą pewnością nie smakuje jak ta niemiecka. Czasem jak mnie najdzie potrafię sobie po nią zrobić wycieczkę na drugi koniec Londynu do niemieckiego sklepu ;D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1550 dnia: 27 Marca 2014, 23:32 »
Nie, nie ma numerkow. Bardziej nazwy typu: medium/dark roast, french roast, house blend.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1551 dnia: 28 Marca 2014, 13:20 »
 ja  kupuję lavazzę w ziarnach albo dalmayerkę ;)  ale złapałam ostatnio w w selgrosie ziarnistą wosebę  jeszcze nie otworzyłam ale piłam  sypaną  parzoną po turecku  i o dziwo smakowała i nie jest kwaśna

ale   ......dostałam  w prezencie przywiezioną   prawdziwą  kenijską kawę w ziarnach ,że tak powiem łomatkobosko :)  normalnie czułam się  jak bym siedziała  na środku szałasu i wąchała  z tydzień nie myte nogi  ;) ;D a jakiego kopa miała    ;D ;D niestety  wylądowała w misie   nie zmielona ze świecami  nie daliśmy rady  ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1552 dnia: 28 Marca 2014, 13:27 »
ja  kupuję lavazzę w ziarnach albo dalmayerkę ;)  ale złapałam ostatnio w w selgrosie ziarnistą wosebę  jeszcze nie otworzyłam ale piłam  sypaną  parzoną po turecku  i o dziwo smakowała i nie jest kwaśna

ale   ......dostałam  w prezencie przywiezioną   prawdziwą  kenijską kawę w ziarnach ,że tak powiem łomatkobosko :)  normalnie czułam się  jak bym siedziała  na środku szałasu i wąchała  z tydzień nie myte nogi  ;) ;D a jakiego kopa miała    ;D ;D niestety  wylądowała w misie   nie zmielona ze świecami  nie daliśmy rady  ;)
;D ;D ;D pewnie suszona na słońcu, a tam nie wiadomo co chodzi i zaznacza terytorium  ;)

a macie młynki?
czy w Polsce też są w jakiś sklepach takie duże, że każdy może sobie zmielić? bo nie widziałam, a w Grecji takie są w sklepach.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1553 dnia: 28 Marca 2014, 13:30 »
Mam ekspres z młynkiem  ale sam młynek posiadam    zanim kupiliśmy  ekspres  obecny miałam bez młynka  kosztował 40 zł i mieliłam  sobie kawę do "łychy" ekspresowej  zupełnie inny smak jak już kupiona mielona a jak pachnie  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1554 dnia: 28 Marca 2014, 14:03 »
Też mam ekspres z młynkiem, kawę kupuję przez neta z polskiej palarni

imaginacja2 pamiętasz skład tej kawy i nazwę, z ciekawości pytam  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1555 dnia: 28 Marca 2014, 15:03 »
Edzia, aż się musiałam dokształcić z rodzajów palenia kawy. Szybki kurs palenia kawy i już jestem oświecona co to french roast ;D Zapomniałam też wczoraj napisać, że jak już otworzę paczkę kawy to faktycznie trzymam ją w lodówce na półce z warzywami. Ale słyszałam też o zamrażalniku.

Mam młynek żarnowy - dostawkę do maszynki do mielenia mięsa zelmer diana.

Ta dostawka jest to mielenia ziarna i kawy ale ja ją kupowałam właśnie z myślą o kawie.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1556 dnia: 28 Marca 2014, 16:50 »

imaginacja2 pamiętasz skład tej kawy i nazwę, z ciekawości pytam  ;D

;D ;D   no niestety  , przykro mi bardzo  ;)  ale  ziarno nie różni się w wyglądzie niczym  od  zazwyczaj kupowanych  ;)

jak se pomyślę o tym suszeniu na słońcu i co tam chodzi  po terytorium  to mi tak jakoś  ;)  :-\

nie wiedziałam ,że kawę można  trzymać  w lodówce

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1557 dnia: 28 Marca 2014, 17:43 »
Edzia, aż się musiałam dokształcić z rodzajów palenia kawy. Szybki kurs palenia kawy i już jestem oświecona co to french roast ;D Zapomniałam też wczoraj napisać, że jak już otworzę paczkę kawy to faktycznie trzymam ją w lodówce na półce z warzywami. Ale słyszałam też o zamrażalniku.

;D

o i jest jeszcze breakfast blend i taka najbardziej lubie.

a macie młynki?
czy w Polsce też są w jakiś sklepach takie duże, że każdy może sobie zmielić? bo nie widziałam, a w Grecji takie są w sklepach.
W Stanach sa praktycznie w kazdym sklepie. No i w Starbucks mozna sobie samemu zmielic i zabrac do domu.
Ale generalnie malo osob robi sobie kawe w domu (chyba tylko smakosze), wiekszosc kupuje na zewnatrz. Takze norma jest zobaczyc kogos w pidzamie i walkach na glowie, bo wyskoczyl sobie po poranna kawe ;) Mnie to zawsze zadziwia, bo mniej czasu zajmuje zrobienie w domu niz wyjscie i podjechanie samochodem do Starbucks (chociaz sa drive thru ;)).

Kiedys znajoma na widok czajnika elektrycznego u mnie w domu, zapytala co to? Na co druga: "W Europie gotuja w tym wode", "Cool" ;D
Bo oni jeszcze sa na etapie czajnikow z gwizdkiem stawianych na kuchence ;) Albo wstawienie kubka z woda do mikrofali. Ale w sumie po co sie meczyc, lepiej herbate tez kupic poza domem :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1558 dnia: 28 Marca 2014, 22:57 »
quote author=Edzia link=topic=8813.msg2067616#msg2067616 date=1396025031]
Kiedys znajoma na widok czajnika elektrycznego u mnie w domu, zapytala co to? Na co druga: "W Europie gotuja w tym wode", "Cool" ;D
[/quote]
umarłam :hahaha:

Rano jak zwlekam się z łóżka nikt by mnie nawet wołem nie zaciągną po kawę na zewnątrz :D Nie wiem czy wiesz Edzia, że u mnie natomiast jest modne robienie rano zakupów w piżamie. Często jest to dół od piżamy (bo na gór[ze kurtka) i kapcie ;D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1559 dnia: 28 Marca 2014, 23:12 »
Rano jak zwlekam się z łóżka nikt by mnie nawet wołem nie zaciągną po kawę na zewnątrz :D Nie wiem czy wiesz Edzia, że u mnie natomiast jest modne robienie rano zakupów w piżamie. Często jest to dół od piżamy (bo na gór[ze kurtka) i kapcie ;D
U nas standard ;) Dzieci tak tez potrafia pojsc do szkoly.