Autor Wątek: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie  (Przeczytany 115915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HankaS

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.05.2015
Odp: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie
« Odpowiedź #120 dnia: 4 Grudnia 2014, 14:54 »
Ja planuję nie oszczędząc na niczym ;) A że w mega luksusach nei gustuję, to myślę, że nie bedzie tak źle ze ślubnymi funduszami. Raz się żyje, to wyjątkowy dzień i warto wykrozystać go na maksa :)
Poszukuj. . .

Offline Katarzyna_1988
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11/07/2015
« Odpowiedź #121 dnia: 5 Grudnia 2014, 20:22 »
Jedzenie, muzyka i fotograf - dla mnie najważniejsze :) mam sprawdzony catering, wybranych kilka zespołów, które brzmią naprawdę obiecująco, teraz trzeba wybrać, no i fotograf, konkurencyjna cena, a zdjęcia super :)

Doszłam do wniosku, że bez kamerzysty można się obejść i wolę zainwestować w profesjonalne zdjęcia :) płytę obejrzy się po weselu, a potem będzie zalegać na półce i jak jeszcze będzie działała, to odtworzy się ją przy okazji sprzątania :P.  Gdybym szastała pieniędzmi zapewne na kamerzyście bym nie zaoszczędzała, ale nie jest on dla mnie najważniejszy ;)

Dzisiaj zrobiłam również "szybki" przegląd sukien ślubnych w salonach w moim mieście, i sama nie wiem, które ceny są okej, a które to już lekka przesada :(

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Grudnia 2014, 21:21 »
A moim zdaniem każdy powinien sobie zadać pytanie na czym mu zależy a na czym nie, na co zwracał uwagę na weselach na których bywał a czego kompletnie nie pamięta. Ja nie będę oszczędzać na sali - jedzenie i "klimat" to dla mnie podstawa (nie wyobrażam sobie wesela w pałacu gdzie same kryształowe żyrandole i marmurowe podłogi ale też nie chcę mieć wesela w remizie) oraz na zespole (oczywiście w ramach rozsądku) bez dobrej muzyki i takiej charyzmy prowadzącego/wodzireja goście nie będą się dobrze bawić.
Wolę wydać więcej na kamerzystę niż na fotografa, bo moim zdaniem musi mieć większe umiejętności żeby zrobić dobry film z wesela, ostatnimi czasy modne sa teledyski ślubne czy też inaczej zwane zapowiedzi, bardzo fajna pamiątka, ale nie każdemu na filmie z wesela zależy. Ja z kilku wesel na których byłam mam tylko 2 filmy i kilka razy już do nich wracałam (równie często jak do zdjęć), zdjęcia wszystkiego nie oddadzą. Wódki drogiej nie bede kupować ale też nie byle co, akurat tu kwestię pozostawiam narzeczonemu.

Na pewno zaoszczędzę na:
- samochodzie (wynajem to dla mnie zbędny wydatek) i dekoracji samochodu (tylko drobny akcent będzie)
- dekoracjach w kościele (będę dopytywać się o pary które mają tego dnia ślub co ja żeby się złożyć poza tym u mnie stroi pani która na co dzień stroi kościół i to po kosztach)
- dekoracji sali (moja jest tak ladna, że wiele jej nie potrzeba, piękne świeczniki, materiały, serwetki sa w cenie a kwiaty będę sama układać nie wiele ich będzie)
- zaproszenia wyszukałam bardzo ładne w internecie za 2 zł, winietki i księge gości w postaci drzewa na odciski palców sama zrobię
- strojach (suknie bede szyć bo i tak nic mi się nie podoba z salonowych, chce skromną suknię, bez koła i halki, buty kupie bordowe, łososiowe lub cieliste takie co bede później nosić, biżuteria: bransoletkę pozyczę a kolczyki dostanę na urodziny, garnitur będzie bez kamizelki i z krawatem) 
- obrączki będziemy robić z naszego złota (część mojej po komunii i kolczyki z dzieciństwa + popsute i nieużywane złoto mam) u niedrogiego i małego jubilera
- poprawinach - zrobimy albo obiad albo poczęstunek po śniadaniu dla przyjezdnych w domu rodzinnym narzeczonego.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Grudnia 2014, 21:38 »
Kara-90, ja nie miałam zespołu,  goście nie schodzili z parkietu, dosłownie się "wypocili" i każdy chwalił taką decyzję, bo nie było przerw, głupich zabaw i anegdot nie na miejscu ;-) tylko porządną muzyka i tańce ;-)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Grudnia 2014, 22:02 »
doksik ale miałas dj tak?

Mi nie chodzi o to, że musi być zespół (a nie dj czy coś) tylko, ze musi byc to ktos sprawdzony w miare mozliwości. Musi dobrze grac i spiewac żeby było milo słychać w przypadku dj nie ma takiego problemu bo puszcza oryginały, ale musi puszczac taką muzyke do której goście beda się dobrze bawić. Poza tym część wodzirejska jest akurat dla nas ważna bo zależy nam zeby było kilka zabaw i przyśpiewek typu "kto się w styczniu urodził" albo "nie pijemy wódki". Ale obojętnie czy byłby dj czy zespół bo moim zdaniem jedzenie i musyka najwaznijsze sa.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Grudnia 2014, 22:14 »
Nie, DJ tez nie było ;-)

Offline zos12
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Kwietnia 2015, 15:32 »
Zdecydowanie nie oszczędzać na jedzeniu i muzyce.  Dobra orkiestra lub dobry DJ to podstawa dobrego wesela i nie ma co sie tu bawić w dusigrosza:-) Jak nie będziecie oszczędzać na muzyce, to zaoszczędzicie na całej reszcie-jedzeniu no i alkoholu, bo goscie nie beda mieli czasu ani na jedno, ani na drugie, tak będą tańcować:-)

Offline kmorawka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.01.2010
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:40 »
Na jedzeniu, na fotografie i na sali.
Jedzenie - kwestia oczywista.
Fotograf- jeżeli chcemy mieć zdjęcia robione przysłowiowym kalkulatorem - proszę bardzo.
Sala - ciężko będzie o dobrą zabawę, gdzie 100 osób jest skumulowanych w małej salce, gdzie przy tańcu trzeba uważać, by komuś talerza ze stołu nie strącić.

Offline kmorawka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.01.2010
« Odpowiedź #128 dnia: 2 Października 2015, 23:11 »
na muzyce i na jedzeniu no i na fotografie

Offline duda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Pęzino
« Odpowiedź #129 dnia: 15 Grudnia 2015, 23:25 »
Nie oszczędzajmy na jedzeniu!! Goście muszą być najedzeni... Baaa... Jedzonko musi być smaczne! :) co do reszty, czyli fotografa, orkiestry i takich innych to można mieć wiele do powiedzenia, ponieważ jeśli ktoś nie chce zdzierać z ludzi, to nie da ceny 3000, tylko 2000 :)

Mimo wszystko jedzonko jest niezmiernie ważne! :)

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Grudnia 2015, 16:55 »
Ja bym zaoszczędziła na alkoholach :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:21 »
Ja bym zaoszczędziła na alkoholach :)

Dosłownie dwa dni temu koleżanka powiedziała mi, że żeby zaoszczędzić nie będą dawać ludziom wódki weselnej... Jakby nie patrzeć zawsze to coś :) mieć, a nie mieć to różnica :)

Offline czarnabarbie

• forumowicz
« Odpowiedź #132 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:22 »
hehe no ja raczej myślałam, żeby kupić najtańszą wódkę z możliwych i tak nikt nie będzie patrzył na firmę no i 0,5l na parę tylko :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:52 »
Powiem szczerze, że hurtownie wychodzą ludziom na dobre. Są różne dodatki... Np. przy zakupie 5 butelek 0,5 l szóstą butelkę o takiej samej pojemnosci dostaniesz gratis :) naprawdę można się dogadać, podawać swoje propozycje :) my będziemy korzystać z lokalnego dostawcy :) tak jak już wczęsniej pisałam, możemy zwrócić to co nam zostanie :) podobna sytuacja jest z napojami gazowanymi, które także będziemy musieli dostarczyć na własny koszt :)

A przy okazji jak już będziecie oglądać sale, to spoglądajcie w regulamin czy biorą opłaty typu "korkowe", bo wtedy to już trzeba kalkulować czy bardziej opłaca się brać od właściciela sali czy kupować samemu :)

Offline czarnabarbie

• forumowicz
« Odpowiedź #134 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:59 »
Dzięki zwrócimy na to uwagę :)

Offline MartaAdi

• forumowicz
  • data ślubu: 23.09.2016
  • Ślub w: Sianożęty
« Odpowiedź #135 dnia: 22 Stycznia 2016, 21:02 »
My także uważamy że na orkiestrze, jedzeniu i fotografie nie ma co oszczędzać  ;D Ogólnie w przyjęciu weselnym oszczędności ciężko szukać, ale zawsze można wykazać się twórczością i samemu zrobić zaproszenia czy przystrojenie samochodu, to już zawsze jakieś oszczędności  ;)

Offline NatalinA
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.12.2016
« Odpowiedź #136 dnia: 22 Stycznia 2016, 23:54 »
Moim zdaniem lepiej oszczędzić na dekoracjach, zaproszeniach- ogólnie rzeczach, które możemy zrobić same. Zdecydowanie odradzam oszczędność na jedzeniu, muzyce. Byłam na weselu koleżanki i siostry. Obie maiły barmanów na swoich przyjęciach, opcja mojej siostry była droższa o 200 zł i koleżanka wolała przyoszczędzić i wyszła klapa ;( Szkoda mi było koleżanki bo widziałam jak chciała barmana Rysia pożreć wzrokiem ale jakaś lekcja dla przyszłych panien młodych była :) Dlatego lepiej zaoszczędzić na pierdołach a jak już znajdziemy coś co nas zainteresuje najlepiej sprawdzić opinię w necie :)

Offline MartaAdi

• forumowicz
« Odpowiedź #137 dnia: 23 Stycznia 2016, 11:27 »
No i tutaj mamy przyklad oszczednosci która boli  :-\

Offline krystyna123
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #138 dnia: 27 Stycznia 2016, 09:37 »
Nie warto oszczędzać na fotografie - niestety ja ten błąd popełniłam i pamiątki ze ślubu nie mam. Szczególnie żałuję, że nie mieliśmy sesji plenerowej  :(

---
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2016, 15:49 wysłana przez zibi »

Offline MartaAdi

• forumowicz
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Stycznia 2016, 13:10 »
Dokładnie, niektórzy uważają, że fotografie czy film ślubny są im nie potrzebne do szczęścia... Ja jestem innego zdania, to jest pamiątka na całe życie i nie powtórzycie tych ujęć jeśli wam fotograf zawali sprawę... A zawsze miło jest powspominać jak to ktoś wtedy wyglądał, czy nawet obejrzeć film z osobami których za parę lat już wśród nas nie będzie, miłe wspomnienia  :)

Offline kazik117
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.12.2015
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Stycznia 2016, 13:10 »
Na pewno nie warto oszczędzać na zespole, bo muzyka to przecież podstawa wesela. My wybraliśmy Zespół Format z Łukowa i wszyscy byli zadowoleni, a goście bawili się do białego rana :)

Offline Kistiu
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.06.2016
« Odpowiedź #141 dnia: 6 Lutego 2016, 17:13 »
Na pewno nie ma też co oszczędzać na sali. Można się czasem zdziwić, jak mój brat. Sala na pierwszy rzut oka wspaniała, okazało się jednak, iż akustyka fatalna, obsługa jeszcze gorsza a jedzenie to szkoda słów.

Offline Monika11
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 26 Lutego 2016, 19:20 »
Byłam na dwóch weselach. Pierwsze zdecydowanie bardziej mi się podobało ze względu na salę. Zgodzę się z poprzedniczką, że sala jest kluczem do udanego wesela. Jeśli będzie mała, w nieciekawym miejscu, to takie wesele dużo traci.

Offline Urska
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2.09.2017
  • Ślub w: Śląsk
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Kwietnia 2016, 22:27 »
Ja też bym nie oszczędzała ani na sali, ani oprawie, która też jest ważna, bo w końcu wesele trwa ileś tam godzin. Nie oszczędzałabym też chyba jednak na jakiś atrakcjach dla gości. Zresztą wiele restauracji, które organizują imprezy weselne proponuje fajne atrakcje  w całkiem przystępnej kwocie. Jak ludzie będą się fajnie bawić, to na pewno wesele przejdzie do historii ;)) Na czym więc tu zaoszczędzić?  Może rzeczywiście wziąć dj zamiast orkiestry? No też jestem za tym, aby zmniejszyć pulę alkoholu :)))
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2016, 17:45 wysłana przez zibi »

Offline arctica
  • nowicjusz
  • *
  • Ślub w: małopolskie
« Odpowiedź #144 dnia: 9 Maja 2016, 19:14 »
na pewno na filmach i na zdjęciach bo to pamiątkaraz na zawsze i tego nie powtórzysz :) ja nie wiedziałam wcześniej o filmowanie-wesel i żałuję bo mój kamerzysta był taki sobie, zero doświadczenia w sumie mieli na to wychodzi. W moich zdjęciach jest zero artyzmu :(
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2016, 09:48 wysłana przez Maja »

Offline Dakowski_Dwor

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 9 Sierpnia 2016, 10:15 »
jedzenie, kamerzysta i alkohol. Najważniejsze sprawy. Na tym się nie oszczędza.

Offline Pudelek_29
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: Jesień
« Odpowiedź #146 dnia: 9 Sierpnia 2016, 21:21 »
Pomijając oczywistości, jak klimatyczna sala i jej obsługa, jedzenie i muzyka, nie oszczędzajcie na obuwiu i bieliźnie.

Wierzę, że niektóre tanie buty mogą być wygodne, ale jakie obuwie za 20-30 zł (a można w tym przedziale kupić buty ślubne - uwierzcie) jest zdrowe dla stopy i bezpieczne? Nie ma takiego. But ma być wygodny, dopasowany do stopy, dobrze wyprofilowany, stabilny, najlepiej skórzany - takich zalet nie kupi się za grosze. Dobre buty muszą kosztować :)

Bielizna - tu temat zna każda dziewczyna, która cierpiała z powodu niedopasowanego stanika, z którego biust "ucieka", jest ściśnięty albo której pod pachami czy na plecach wychodziły "wałeczki". Bielizna (w tym ślubna) musi być pewna, dobra jakościowo, perfekcyjnie dopasowana - jeśli dziewczyna ma przy tym wymagający biust, stanik nie będzie kosztował 30 zł. Dobrze dobrana bielizna to wielki komfort - zero stresu, że coś się odepnie, opadnie etc. I tu niestety za wysoką jakością idzie wyższa cena. 

Offline Radosna
  • bywalec
  • data ślubu: 07.07.2017
« Odpowiedź #147 dnia: 9 Sierpnia 2016, 23:13 »
Niestety wydaje mi sie, ze choc za wysoka jakoscia zwykle idzie wyzsza cena, to za wysoka cena nie zawsze stoi wysoka jakosc. Chyba kluczem tutaj powinno byc wlasnie przymierzanie i szukanie do skutku. Zdarzyla mi sie kiedys przykra sytuacja, ze kupione w drogim sklepie koronkowe stringi po dwoch tygodniach (!) sie podarly. Tymczasem wiele rzeczy z bazaru uzywam do dzisiaj, choc maja juz kilka lat. Warto na pewno zapytac o porade specjalistke w jakims sklepie, ktora pomoze dobrac odpowiedni rodzaj bielizny, a potem np. kupic podobna w tanszym sklepie. W kwestii butow, to chyba w ogole najlepiej jest zaopatrzyc sie w jakies przeznaczone dla tancerzy. W nich musi byc wygodnie.

Offline Pudelek_29
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: Jesień
« Odpowiedź #148 dnia: 10 Sierpnia 2016, 11:13 »
Radosna zgadzam się - za wysoką ceną nie zawsze idzie wysoka jakość, niestety. Szukanie i porównywanie lub zaopatrywanie się w sprawdzonych miejscach to dobra metoda.

Wierzę, że zdarza się, że niedrogie rzeczy mają super jakość i na odwrót - kosztowne bywają kiepskiej jakości. Czasem można się naciąć, ale wybierając z głową można znacząco ograniczyć ryzyko nieudanego zakupu:)

Offline biedroneczkaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.08.2017
  • Ślub w: Warszawa
« Odpowiedź #149 dnia: 20 Września 2016, 14:49 »
Zdecydowanie nie warto oszczędzać na zespole i wodzireju. Dobra ekipa muzyczna rozkręciłaby nawet stypę :) Na lokalu też nie warto oszczędzać :)