Autor Wątek: Poronienie - i co dalej ?  (Przeczytany 106640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Poronienie - i co dalej ?
« Odpowiedź #540 dnia: 9 Grudnia 2009, 11:39 »
A myślicie, że staranka w drugim cyklu to dobra decyzja? Jeśli po zabiegu @ pojawiła się regularnie i trwała 5 dni, czyli tak jak przez zabiegiem? I jeśli będzie owulacja w tym cyklu, czyli drugim.... Mam mętlik w głowie.....

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #541 dnia: 9 Grudnia 2009, 12:05 »
Japcio my zaczeliśmy staranka w od razu po pierwszej @ od zabiegu - udało się zajść w 3 cyklu dopiero ale tą ciążę też straciliśmy. Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak się czujesz psychicznie. Ja byłam gotowa, lekarz dał pozwolenie więc zaczeliśmy się starać. Jak się wachasz to lepiej poczekać do pełnej decyzji. Bo tak to będziesz cały czas w strachu (choć normalnie i tak będziesz w strachu) ale teraz może to być cały czas strach że jeszcze mogliście poczekać jeden cykl.
Musisz być na to gotowa.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #542 dnia: 9 Grudnia 2009, 12:13 »
ricardo Psychicznie czuję się.....wiadomo jak czuje się kobieta po stracie dziecka :( Ale wiem, że i za rok będę opłakiwać tę Fasolkę :( Nie chcę czekać kolejnego cyklu, bo marzę o dziecku. I myślę, że za tydzień wznowimy staranka..... Przecież gdyby coś było nie tak z moim organizmem, nie dostałabym @. A to chyba znak, że wewnątrz mnie wszystko wróciło do równowagi. Przecież za miesiąc też bym się denerwowała, i za kolejny miesiąc również......

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #543 dnia: 9 Grudnia 2009, 12:22 »
Wiem jak się czujesz :) Mi tego nie musisz mówić  :-*

Stres na pewno będzie, ale oprócz niego musisz być gotowa. Jeśli się wahasz czy na pewno wszystko ok to odczekaj jeszcze jeden cykl, ale jak czujesz się na siłach do działania, do chęci posiadania dziecko, do gotowości obdarzenia miłością małego człowieczka który może zamieszkać w Twoim brzuszku to ja nie widzę przeciwwskazań :)

Ja już potrafię myśleć o stratach na spokojnie. Smucę się, ale nie płaczę. Widać tak musiało być a Bozia mi to wynagrodziła Małą Kluseczką w moim brzuszku.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2009, 21:28 wysłana przez liliann »

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #544 dnia: 9 Grudnia 2009, 12:37 »
Japcio, a co na to lekarz?

Offline svene

• zapaleniec
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #545 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:06 »
to jest 2 cykl. ale dostałaś na razie 1-wsza miesiączke po zabiegu, tak?
ja bym się wstrzymała jednak jeszcze..

Offline tasiek
  • Wiktor 2.10.2010 :D
  • entuzjasta
  • Szczęśliwi jak nigdy:D, zakochani jak na początku:
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #546 dnia: 9 Grudnia 2009, 15:19 »
japcio rozumiem cie...hehe bo mam podobne myśli ...co ma byc to i tak będzie...

jeden dzień taki a kolejny inny...ehhhh kobieta zmienna jest:/

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #547 dnia: 9 Grudnia 2009, 16:10 »
wrzucam link dziewczyny która zaszła zaraz po łyżeczkowaniu-@ nie nadeszła...i choć wiem ze to ryzyko to mam nadzieje ze jej się uda i bede śledzić jeje losy heheh jeśli sie będzie dalej udzielać:)

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1144,104072212,104072212,ktory_tydzien_ciazy_.html

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #548 dnia: 9 Grudnia 2009, 20:19 »
svene Tak, tak... właśnie skończyła mi się @, czyli jestem już w drugim cyklu (6 dzień cyklu). Będę testować, czy jest owulka. Mam jeszcze tydzień do namysłu..... sama już nie wiem, co zrobimy..... Rozum mówi, żeby jeszcze poczekać...... a serce każe brać się do działania, bo bardzo czekamy na maleństwo...... Mamy dylemat......

Offline svene

• zapaleniec
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #549 dnia: 9 Grudnia 2009, 20:41 »
wiem wiem...rozum swoje a serce swoje.
jednak mimo wszystko uważam, że to za wczesnie. lekarze mówia że minimum 3 miesiące. wiadomo że sa wyjątki od tego. Ale lepiej poczekac jeden cykl niz przechodzic drugi raz to samo. Takie jest moje zdanie. Przemyśl to jeszcze...

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #550 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:30 »
niestety nie jest powiedziane ze jeśli poczeka kolejny cykl to wszystko będzie dobrze...są dziewczyny co zachodzą od razu i wszystko jest ok i sa też takie co odczekaja 5 miesięcy i i tak nic to nie daje...zeby ktoś dał gwarancje ze będzie dobrze ehhh :-\ japcio a czy mozesz mi przypomnieć czy znasz przyczyne poronienia? robiłaś badania? w którym tygodniu straciłaś dzidzie?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #551 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:17 »
No dokładnie - to nie jest powiedziane, że jak od razu uda sie zajść po pierwszej @ to tez moze się nie udać. My mimo pozwolenia starania się po pierwszej @ zaszliśmy dopiero w 3 cyklu a i tak straciliśmy ciążę, więc co ma być to będzie.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #552 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:46 »
dzis zrobiłam test...chciałam sprawdzić czy poziom bety spada...i pojawiła się jedna kreseczka...i  z jednej strony radość...z drugiej takie dziwne uczucie: jak to przeciez niedawno były piekne dwie  >:(. sprawdziłam też z ciekawości temperature znacznie spadła:/ i znów: jak to pzrecież zawsze była powyżej 37,00 a dzis ehhh....36,54

i choć daje to wszystko nadzieje że organizm wraca do stabilizacji jakoś tak smutno  :-\

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #553 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:33 »
Tasiek ale tak poprzez sprawdzenie przez test to nic nie da... Najlepiej jakbyś przejechała się do labka i tak sprawdziła betę - to jest najbardziej wiarygodne.

I nie sprawdzaj tak... odpocznij od tego, nie myśl o tym, nie porównuj... To nic nie da a tylko wpadniesz w deprechę.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #554 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:37 »
ale dlaczego mówisz ze nic nie da? przeciez test wychwytuje bete juz od 25  ja miałam ostatnia bete 3800 wiec skoro jest jedna kreska to spada ewidentnie jak dla mnie....czy nie?
co do deprechy to jestem silna baba heheh...i mam już kolejny cel:) wiec nie bedzie tak źle:) mam nadzieje:)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #555 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:41 »
Bo najważniejsze, żeby beta spadła do mniej niż 2. Wg norm labolatoryjnych powyżej 2 jest ciąża. Albo powyżej 5 - nie pamiętam już jaka jest ta norma.

A Ira nie mówił Ci, żebyś powtórzyła betę czy spadła całkowicie?

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #556 dnia: 10 Grudnia 2009, 11:15 »
nie nic nie mówił o becie...dał skierowanie do szpitala na usg po 3 dniach od krwawienia...poszłam na usg stwierdzili ze wszystko bardzo ładnie sie oczyszcza brak " resztek" po poronieniu...to mam nawet zapisane na karcie która dostałam ze szpitala i tyle

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #557 dnia: 10 Grudnia 2009, 11:15 »
powyzej 5 chyba

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #558 dnia: 10 Grudnia 2009, 11:36 »
No to spoko. U mnie to inaczej wyglądało organizacyjnie z tymi wizytami, szybciej wszystko się skończyło więc i pewnie postępowanie inne.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #559 dnia: 10 Grudnia 2009, 12:25 »
tasiek Straciłam ciążę w 4-5 tygodniu. Krwawienie zaczęło się w 4, a w 5 pewnie było już po wszystkim i miałam zabieg. A co do przyczyny, wszyscy lekarze, którzy mnie badali, powiedzieli, że .... czasem tak bywa.... Nie podali konkretnej przyczyny, bo jej nie znali. Widocznie natura zdecydowała, że coś jest nie tak i trzeba zapłodnione jajeczko wydalić. Nikt nie zlecił mi bety po zabiegu. Ale dzień przed zabiegiem wynosiła ok 5, więc spadła drastycznie i uznano, że jest po ciąży.

A co do staranek, muszę wszystko przemyśleć..... Mam na to tydzień...... Myślę jednak, że instynkt macierzyński każe mi próbować..... Zobaczymy....

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #560 dnia: 10 Grudnia 2009, 22:17 »
A ja jakbym mogła cofnąć czas, poczekałabym troszkę więcej. Zaszłam w ciążę zaraz po poronieniu w 5 tygodniu. Kolejną straciłam w 9 tygodniu. Możliwe że macica nie była dość silna aby utrzymać ciążę.
No i podobnie jak większość dziewczyn po stracie chciałam być jak najszybciej ponownie w ciąży.
Wydaje mi się że z czasem emocje związane ze stratą są jakby słabsze, ja potrzebowałam około 2 lat na to aby nie płakać gdy o tym wszystkim wspominam. 

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #561 dnia: 10 Grudnia 2009, 22:47 »
Ja tak sobie czytam i czytam, i rozumiem Was dziewczyny. Ja rowniez chcialabym jak najszybciej byc w ciazy i cieszyc sie z fasolki. Jednak wiem ze tym moim pospiechem chce zastapic moja fasolke ktora stracilam. Nowa fasolka i ciaza nie powinna byc w zamian za stracona. Do takiego podejscia potrzebuje czasu. Pogodzenia sie ze strata i wyczekiwaniem na nowe szczescie.
My staranka wznowimy w styczniu, po malutku. Mam zamiar bez stresu i nerwow wyczekiwac naszej kruszynki. Wiem ze tym razem bedzie zdrowa ;-)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #562 dnia: 11 Grudnia 2009, 09:52 »
Teraz też tak myślę jak Agaga - drugą ciążę straciłam 21 listopada a 2 kreski na teście miałam 1o maja - nie musiałam czekać tyle czasu co agaga, ale to jednak było kilka miesięcy, o kilka miesięcy za długo jak wtedy myślałam. Ale może faktycznie - organizm musiał jakoś dojść do siebie, odpocząć całkiem od ciąży... Choć nie powiem, bo i tak tą ciąże miałam od początku zagrożoną, ale mimo wszyst udało się ją utrzymać.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #563 dnia: 11 Grudnia 2009, 12:00 »
Japcio, ja jednak na Twoim miejscu bym jeszcze poczekała ze starankami. Mi lekarz powiedział, że takie minimum to są 3 cykle, które należy odczekać, by organizm się dobrze zregenerował i przygotował do kolejnej ciąży. Ja miałam zabieg 6 listopada 08, a w lutowym cyklu 09 poczęliśmy naszą Hanię:))) wierzę, że Wam również się uda!
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #564 dnia: 17 Grudnia 2009, 21:09 »
Mam pytanko do dziewczyn ktore poronily i nie mialy lyzeczkowania.
Jaka byla wasza pierwsza @? Ja poronilam 5go listopada. 13go grudnia zaczelam plamic. Wygladalo to jak poczatek @ niestety na tym sie skonczylo. Nie wiem co mam myslec. Plamilam bardzo skapo. Martwie sie ze jest cos nie tak. To powinna byc moja pierwsza @ po poronieniu jednak nie czuje zadnych objawow @ tylko bardzo skape plamienie.Brzuch mnie pobolewal na owulacje i wszystko wydawalo sie ok.
Czy ktoras z was tez tak miala? czy to normalne? Martwie sie ze moze cos jest nie tak a ze mieszkam w UK nie chce isc do GP bo nie mam do nich zaufania.

Poradzcie prosze  :(

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #565 dnia: 18 Grudnia 2009, 09:22 »
Szczerze to nie mam pojęcia... Ja miałam normalną @
A nie masz możliwości zadzwonienia do jakiegoś prywatnego gina z PL który by Ci powiedział przez tel? Chociaż tak czy siak chyba przydałaby się wizyta u lekarza.

Offline ily

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #566 dnia: 18 Grudnia 2009, 09:32 »
dziewczyny a jak szybko spadała Wam beta? spotkałyście się z tym, żeby w ciągu trzech dni spadła z ok 11500 mIU/ml do 2300mIU/ml? to spadek o ponad 9000 w ciągu trzech dni! :/

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #567 dnia: 18 Grudnia 2009, 09:41 »
Mi spadła bardzo szybko, tylko że ja miałam wynik ok 90 o ile dobrze pamiętam. Ale to chyba możliwe.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #568 dnia: 18 Grudnia 2009, 10:55 »
moim zdaniem bardzo dobrze ze spada szybko

Offline Jessie
  • zapaleniec
« Odpowiedź #569 dnia: 18 Grudnia 2009, 12:35 »
i ja też do Was muszę dołączyć :) wczoraj na usg dowiedziałam się,że moja fasolka nie żyje. ;( pani doktór powiedziała, że potrzebny zabieg i jutro mam się zgłosić do szpitala. ;( Czemu ja czemu... to już był 10 tydzień. Miało być tak pięknie.chyba za szybko się cieszyliśmy , Beta spadła dużo. już nie ma szansy....