Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524068 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2790 dnia: 15 Maja 2015, 21:35 »
Słoiki. Nie miałam i nie mam swojego groszku, brokułu i dyni.
Dałam swojego ziemniaka to miał odruch wymiotny.
Teraz je pół na pół.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2791 dnia: 16 Maja 2015, 08:32 »
Marchew, dynia, jabłko, gruszka. Tylko sloiczki. Patrzylam na te po 4 miesiącu jednoskladnikowe.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2792 dnia: 16 Maja 2015, 16:31 »
Marchew, ziemniak, jabłko. Dynię podałam później RAZ i do tej pory już nie jadł. Wtedy pojawiła się rzadka kupa, więc zwaliłam na dynię.
Sama miksowałam.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2793 dnia: 16 Maja 2015, 16:44 »
ja też sama miksowałam i zjadałam resztę tego czego nie zjadł syn ;D na początku dawałam najpierw warzywa bo stwierdziłam że owoce smaczniejsze są więc niech spróbuje najpierw to co mniej smaczne ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2794 dnia: 16 Maja 2015, 20:49 »
ja od 10 dni podaję Klarce mannę, nie chce jej jeść...zaczęłam swojego mleka trochę wkrapiać, no i zjada calą malą plastikową łyżeczkę do karmienia  ::) dalam jej jabłko  - nie lubi, dalam marchewkę - tez nie chce  ::) tylko moje mleko chce  ::) ona jest duża, kluseczka (90 centyl) i nie martwi mnie jakoś strasznie jej niechęć do poszerzania diety, ale... no jednak cos by mogla chcieć jeść... :P
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2795 dnia: 16 Maja 2015, 21:01 »
Emm-a na pocieszenie...mojej kolezanki córka jest 2 tyg mlodsza od Gucia i ona jej od 2 mcy próbuje coś dać, a ona na wszystko ma odruch wymiotny. Tylko mleko chce.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2796 dnia: 16 Maja 2015, 21:15 »
Emma twoja córka ma jeszcze czas... moja najmłodsza rozczarowała się w jedzeniu ok 9 mca
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2797 dnia: 16 Maja 2015, 22:18 »
wiem, że ma czas, toteż się nie spina, ale... pediatra juz miesiac temu kazala dietę poszerzać, bo wlasnie ona taka duża i ponoc moje mleko jej może nie wystarczać i będzie miala niedobory rożnych skladnikow... a chcialam w sumei do konca 6 mies. tylko na piersi ja trzymać... no ale juz okazalo sie że ma niedobory wit.D, muszę jej dawać podwojną dawkę...no i dlatego zaczęlam tę dietę rozszerzać; Klarka z zainteresowaniem patrzy kiedy jemy, mam wrażenie że tez chce, no ale kiedy ją karmię...odmawia wspolpracy  :P
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2798 dnia: 27 Maja 2015, 22:48 »
A tam,pediatrzy. I co? na siłę masz jej wepchać? Nie lubię jak ktoś mi mowi, ze już czas mięso/żółtko/gluten dać i co wizyta to pada pytanie, czy już je.
Ostatnio się dowiedziałam, że Gutek za malo wypija z piersi (ciekawe skąd wie) i muszę mu jakiś mleczny posiłek dać.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2799 dnia: 27 Maja 2015, 23:43 »
wiem, że ma czas, toteż się nie spina, ale... pediatra juz miesiac temu kazala dietę poszerzać, bo wlasnie ona taka duża i ponoc moje mleko jej może nie wystarczać i będzie miala niedobory rożnych skladnikow... a chcialam w sumei do konca 6 mies. tylko na piersi ja trzymać... no ale juz okazalo sie że ma niedobory wit.D, muszę jej dawać podwojną dawkę...no i dlatego zaczęlam tę dietę rozszerzać; Klarka z zainteresowaniem patrzy kiedy jemy, mam wrażenie że tez chce, no ale kiedy ją karmię...odmawia wspolpracy  :P
cóż za bzdury? Jakiż niedoksztalcony pediatra.ZZdrowe przybierają ce na wadze dziecko przez 6 mies powinno być na piersi. Baaa może tylko na piersi być do 1 roku życia. Najlepszy czas na rozszerzanie diety przypada między 8 a 10 miesiącem gdy dziecko chętnie próbuje nowości.

Moja gardzila wszystkim do jakiegoś 9 miesiąca życia. Od 10 miesiąca zjadala kilka łyżek kaszy jaglanej na śniadanie. Teraz mając 14 mies nie można jej oderwać od jedzenia. Choć są dni gdy pierś wygrywa z inn y mi smakołykami

A robili Klatce wyniki ze wiedzą że ma niedobór Wit D?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2800 dnia: 28 Maja 2015, 09:12 »
Mój przez pol roku był tylko na piersi. Nasza pediatra zalecała rozszerzanie po 6 miesiacu przy KP i po 4 przy mm.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2801 dnia: 28 Maja 2015, 09:14 »
Takie są zalecenia sponsorowane przez firmy produkujące mm i słoiczki ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2802 dnia: 28 Maja 2015, 14:29 »
U nas na kp pediatra cisnela,żeby w 5 mcu dać gluten,bo takie sa nowe wytyczne.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2803 dnia: 28 Maja 2015, 18:25 »
ja dzisiaj byłam z córeczką na szczepieniu i też mi pediatra zaleciła za miesiąc rozszerzyć małej dietę. zobaczymy czy będzie chciała :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2804 dnia: 28 Maja 2015, 19:43 »
Co??? U 3 miesięczniaka? OMG.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2805 dnia: 28 Maja 2015, 19:45 »
Selena za miesiąc będzie miała 4 :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #2806 dnia: 28 Maja 2015, 20:19 »
Moja córka za 2 tyg. Będzie miała 4 m-ce ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby dawać jej coś innego niż mleko  ::)

W ogóle nie wiem jak się zabrać za to rozszerzanie diety przy skazie białkowe, będę musiała najpierw skonsultować to z naszą pediatra-alergologiem

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2807 dnia: 28 Maja 2015, 21:03 »
Vivka dla mnie też do niedawna to była czarna magia, ale powoli się wdrażam w temat  ;) jak Klara miała 5 mies i chyba tydzień, zaczęłam z małą łyżeczką manny...tak przez tydzień, potem dołożylam jabłko, ale Klara ma po nim rozwolnienie, więc na razie jabłko odpuszczamy :P obecnie zjada na śniadanie łyżkę manny + moje mleko, drugie śniadanie gruszka (słoikowa) + moje mleko, obiad marchewka (słoikowa) + moje mleko; w sumie tych produktów może się zbiorą dwie łyżki stołowe na dobę  ;) ale problemów z jedzeniem już nie ma...ehhh...to moje perfect baby  ;) daję słoiki, bo sama nie jestem w stanie zrobić np. takiego musu marchewkowego jak w słoikach, a Laleczka dławi się jak są jakieś drobinki... Z czasem jednak zamierzam sama robić jedzonko dla niej, dlatego słoiki zbieram, żeby móc zamrozić czy zawekować...zobaczymy jak będzie  ;)

Marta Klarce bardzo się pocą stópki - pediatra mówi, że to oznaka niedoboru wit.D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2808 dnia: 30 Maja 2015, 18:25 »
Beta, to suwaczek masz zły? Wg niego za miesiąc będzie miała 3... Bo po skończonym 4 się rozszerza, czyli na początku 5go...

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2809 dnia: 30 Maja 2015, 19:10 »
Selena to kiedy rozszerzać dietę wiem...mam już jedno dziecko. W tym temacie będę słuchać pediatry.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2810 dnia: 30 Maja 2015, 19:29 »

Moja twierdzi że sprawa z glutenem nie jest dokładnie przebadana a wytyczne zmieniane są co chwila

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2811 dnia: 30 Maja 2015, 19:57 »
To są stare wytyczne.  ::)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2812 dnia: 30 Maja 2015, 22:04 »
Bynajmniej nie narzucam Ci niewiedzy, tylko najpierw napisałas, że pediatra radzi rozszerzac diete za miesiac, a później, że za miesiąc będzie miała 4, to pytam, czy 4 skończone? Czyli za miesiąc będzie miała 4 miesiące i 5 dni? Czy 3 miesiące i 5 dni według suwaczka...

Bo jeśli pediatra mówi o rozszerzaniu diety u dziecka, które skończyło 3 miesiące, to naprawdę jestem w szoku, bo ciekawe wg jakich wytycznych daje takie rady...

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2813 dnia: 30 Maja 2015, 22:24 »
nie, no jasne, ze trzeci dopiero zaczyna, więc pediatra zaleca dietę rozszerzyć gdy zacznie czwarty. tak jak piszesz...synkowi też tak rozszerzałam tyle, że on jadł więcej niż ola. chętnie jadł nowe produkty..nie wiem jak będzie z olą...zobaczymy. może nie będzie taka chętna do próbowania nowych rzeczy jak synek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2814 dnia: 1 Czerwca 2015, 09:25 »
To są stare wytyczne.  ::)

Te stare są chyba teraz nowymi...nie wiem. Zrobiłam jak uważałam, a nie jak mi polecono.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2815 dnia: 1 Czerwca 2015, 09:41 »
A myślicie, że wprowadzenie marchewki miesiąc wczesniej czy później coś da??

Ja tam u Zuzy wszystko robiłam na czuja i teraz też tak zamierzam, a jak mi się uda karmić piersią to nie dam jeść  8) za wczesnie.

Najbardziej mnie śmieszy dawanie w pierwszym dniu po ukończonym jakimś miesiącu bo już trzeba ::) A jakby się dało w 2gim, albo w 5tym to co by się stało :P ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2816 dnia: 1 Czerwca 2015, 09:56 »
no właśnie dlatego ja też tak restrykcyjnie do tych wytycznych nie podchodzę :) każda z nas robi jak uważa...jeśli pediatra mi mówi, ze za miesiąc spokojnie mogę rozszerzać dietę to jeśli uznam, ze już czas to podam córce marchewkę

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2817 dnia: 1 Czerwca 2015, 10:51 »
Beta Twój suwak też coś szwankuje - pokazuje ze córka ma 2mce i 16dni a za 2dni bedzie miała 3mce prawda? Nie wiem co z tymi suwakami. Elemelki tez zle pokazuje ::)

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2818 dnia: 1 Czerwca 2015, 10:54 »
Ania naprawdę?? a ja na moim suwaku widzę, ze córka ma 2 miesiące i 29 dni. dziwne... :o jeśli wy tak widzicie to faktycznie cos jest nie tak...ona za dwa dni już 3 miesiąc będzie miała

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2819 dnia: 1 Czerwca 2015, 10:56 »
Ja widzę 2 miesiące 4 dni  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"