Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2760 dnia: 2 Kwietnia 2015, 07:41 »
Moje dziecko uwielbia słodycze ::) dlatego musimy jej ograniczać...a moja babcia niedawno chciała zrobić Natalii niespodziankę, kupiła jej 12 Kinder Jajek, wielkanocnego królika z piernika i 20 dag jej ulubionych cukierków z galaretki ::) i była zawiedziona, bo Natalia nie ucieszyła się tak bardzo jak oczekiwała ;) oczywiście musiałam jej wydzielić i resztę schować bo sporo by mogła zjeść na raz...i już boje się tych wszystkich świątecznych słodyczy...dla mnie to jednak nie najlepszy pomysł....
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2761 dnia: 2 Kwietnia 2015, 08:39 »

Co wasze dzieci w wieku roczku jadly na kolację?

Kiedy zaczęł y jeść wieprzowine?

Moja wieprza nie je do teraz. Od wielkiego dzwonu. Nie uznaje tego mięsa ;)

A kolacje powinno się jeść, tak jak wzystkie inne posiłki. Prawidłowe odrzywianie to 5 razy dziennie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2762 dnia: 2 Kwietnia 2015, 09:53 »
Moi tez wieprza nie jedzą. A na kolacje wszyscy wariantowo: jaglanka, owsianka, kasza kukurydziana, manna, jajka czasem, sporadycznie kanapki,parowki
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2763 dnia: 2 Kwietnia 2015, 10:04 »
U nas na kolację ostatnio manna, jajka i owsianka.

Ale przeczytalam patent na dzieci i na moją działa. Zazwyczaj pytałam: co chcesz zjeść na kolację/sniadanie? A Zu odpowiadała co chciała (czasami niekoniecznie chce mi się robic placki jaglane czy naleśniki).
Teraz pytam: zjesz kanapkę z ogókiem czy z pastą jajeczną (szybkie obie) i Zu wybiera nie marudząc....takie to bylo proste ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2764 dnia: 2 Kwietnia 2015, 10:14 »
U nas na kolację ostatnio manna, jajka i owsianka.

Ale przeczytalam patent na dzieci i na moją działa. Zazwyczaj pytałam: co chcesz zjeść na kolację/sniadanie? A Zu odpowiadała co chciała (czasami niekoniecznie chce mi się robic placki jaglane czy naleśniki).
Teraz pytam: zjesz kanapkę z ogókiem czy z pastą jajeczną (szybkie obie) i Zu wybiera nie marudząc....takie to bylo proste ;D
Zazdroszczę ;) U nas nie działa. Jak zapytam co chcesz, odpowiada NIC, a jak zapytam chcesz makaron/ryż/placki... odpowiada NIE :P Czasem powie, że tak i wtedy zrobię, a ona spojrzy, powie leee i nie zje  ::) Niedawno przez miesiąc codziennie jadła na kolację surową paprykę, albo marchewkę, a teraz znowu nic, tylko mleko.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2765 dnia: 2 Kwietnia 2015, 10:40 »
U nas jest tak, że jak jest umowa na coś i Zuza potem marudzi to mamy "poważną rozmowę".
Mówię jej, że pytałam, sama wybrała, sama się na to zgodziła, ja się napracowałam, a ona teraz nie chce....jest mi bardzo przykro i inne duperele.
Zazwyczaj przeprasza i je :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2766 dnia: 2 Kwietnia 2015, 11:42 »
Tylko drób jecie?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2767 dnia: 2 Kwietnia 2015, 11:45 »
My nie jadamy wieprzowiny, chyba że u kogoś się trafi albo raz na przysłowiowy ruski rok piekę karkówkę z całości. Lila jada kaczkę, indyka, kurczaka, królika, cielęcinę i wołowinę. Wieprzowinę jedynie w postaci schabowego i też nie w domu ale późno dostała
Myślę, że w okolicach drugich urodzin

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2768 dnia: 2 Kwietnia 2015, 11:52 »
U nas drób, wół, cielak - kolejność nie przypadkowa :P

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2769 dnia: 2 Kwietnia 2015, 12:25 »
Mojemu daje schab, ale pieczony w domu jako wedlina. Schabowego kotleta nie jadł jeszcze.
On uwielbia ryby i indyka najbardziej. Z indyka większość jada czyli pulpety, mielone- sama miele-  na spaghetti czy hamburgery.
Cielecine zje, ale bez szału.

Ja zawsze pytam co chce zjeść, ale daje wybór 3-5 dan i z nich ma wybrać. Jak czasem nie chce to tez mowie, ze mi przykro, bo specjalnie dla niego robilam, przeprasza, tuli i zjada.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2770 dnia: 2 Kwietnia 2015, 12:37 »

Ja zawsze pytam co chce zjeść, ale daje wybór 3-5 dan i z nich ma wybrać. Jak czasem nie chce to tez mowie, ze mi przykro, bo specjalnie dla niego robilam, przeprasza, tuli i zjada.

jakbym dawała wybór 5 dań to zawsze by wybrała nalesniki :P
Wolę nie ryzykować i daje 2, które ewentualnie chce mi się robic.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2771 dnia: 2 Kwietnia 2015, 12:41 »
Kuba też wieprzowiny raczej nie je, zazwyczaj drób, cielęcinę, wołowinę. No i ryby :)
Nie wiem czemu, ale wędliny nie lubi.

Podepnę się pod pytanie Marty o kolację i spytam o śniadanko.
Dziewczyny a co Wasze dzieci jedzą na śniadanie? Bo moje dziecię coraz częściej wstaje i mleka nie woła, a ja poza kanapką z masłem i jajecznicą nie mam pomysłów. Parówki odpadają ::)
Dodam, że kaszkę typu owsianka, kukurydziana, jaglana z owocami je na drugie śniadanko...Potem obiad, na noc mleczko.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2772 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:01 »
U nas jest tak, że jak jest umowa na coś i Zuza potem marudzi to mamy "poważną rozmowę".
Mówię jej, że pytałam, sama wybrała, sama się na to zgodziła, ja się napracowałam, a ona teraz nie chce....jest mi bardzo przykro i inne duperele.
Zazwyczaj przeprasza i je :P
Fajnie... u nas nie działa.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2773 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:02 »
Ja bym zmieniła na ciepły posiłek na 1 sniadanie, a 2 sniadanie owoc np. ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2774 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:04 »
U nas na śniadanie od chyba 2 miesięcy nieprzerwanie jaglanka w różnej postaci

w weekend placki/naleśniki/omlet/jajecznica

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2775 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:07 »
Marta ale coś dajesz do tej jaglanki?

Ania ale owocem to mój żarłok się nie naje, zwłaszcza że obiad ma potem ok 16  ::) W ogóle zszokowałam się, że w żłobku obiad jest o 12:30 i przez te 8h jest 5 posiłków  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2776 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:15 »
No w przedszkolu jest śniadanie 8:30, potem II nie wiem o której i o 12:30 obiad, a o 14 podwieczorek więc jak moja Młoda przychodzi do domu o 16 zawsze dojada 8)

Ja do jaglanki daje najczęscie rodzynki i morele + jabłko prazone - mniammmmmmm :taktak:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2777 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:29 »
Bo zasada jest w przedszkolu taka - przynajmniej u nas: 9:30 śniadanie 12 - drugie danie, 14 zupa, i od 15 stoi miska z owocami/jogurt/chleb z masłem jako podwieczorek

Gosia u nas do jaglanki daję - na surowo - tarte jabłko + banan/awokado. Lub duszone jabłko z masłem i cynamonem. Czasem gotuję z mrożonymi malinami lub truskawkami. Czasem suszone śliwki/morele/żurawina/daktyle
Czasem gotuję samą z odrobiną masła i robię polewę - miksuję jabłko z truskawkami mrożonymi. Albo obok kładę prażone jabłka/gruszki

Dziś np. Nikola do podstawowej wersji (jaglanka banan, jabłko, truskawki - tę wersję jadła Amelia) poprosiła o Kakao i syrop z mniszka i wzięła to do przedszkola w ramach zamiennika za jogurt.

I dlatego ja nie wiem co dawać na kolację. Często jest to powtórka ze śniadania. Luba powtórka z obiadu  ::) Jakoś mało twórcza jestem przy drugim dziecku

U nas głównie dziczyzna - Amelia nie je bo jeszcze nie może. Ale robiłam gołąbki w mięsa wołowego i dodałam trochę świńskiego boczku No i Amelia wczoraj odrobinę wymusiła.

A czemu tak wieprzowiny unikacie? Ja unikałam kurczaków  ::)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2778 dnia: 2 Kwietnia 2015, 13:54 »
Na 1 śniadanie raczej na ciepło, na 2 owoc lub jogurt najczęściej.
Na 1 najbardziej lubi naleśniki z owocami, budyń, jajecznica na maśle z rzodkiewka, twaróg ze szczypiorkiem i papryka, hamburger domowy, racuszki z jabłkami, jajka na twardo, sandwicze z serem, tosty z serem.
Pieczywa nie lubi, czasem zje kromke chleba orkiszowego z masłem szczypiorkowym czy czosnkowym.

Zdarza sie, ze zje trochę jajecznicy z wiejska kiełbasa, bo tata taka jada na swoje rytualne śniadania i jak mały wczesniej wstanie, zobaczy to chce.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2779 dnia: 2 Kwietnia 2015, 16:35 »
Jahwe wyraźnie mówi, jakie zwierzęta mogą być spożywane, a jakie nie mogą być spożywane ;D ;D ;D
3 Mojż 11:3-8
Wolno wam spożywać mięso ze wszystkich zwierząt o rozdzielonych kopytach, czyli parzystokopytnych, i przeżuwających. Ale spośród przeżuwających i tych o rozdzielonych kopytach nie wolno wam spożywać zwierząt następujących: wielbłąda, który przeżuwa, ale nie ma rozdzielonych kopyt i dlatego powinien być dla was zwierzęciem nieczystym; świstaka, który też wprawdzie przeżuwa, ale nie ma rozdzielonych kopyt - niech uchodzi wśród was też za zwierzę nieczyste; zająca, który przeżuwa, ale nie ma rozdzielonych kopyt - też niech uchodzi wśród was za zwierzę nieczyste; świni, która ma rozdzielone kopyta, ale nie przeżuwa i powinna uchodzić wśród was za nieczystą. I dlatego nie tylko nie będziecie jeść ich mięsa, ale także nie dotkniecie ich, gdy już będą nieżywe. Będą dla was nieczyste.

Musi być halal i koniec ;D

My jemy wieprzowinę raz na ruski rok, albo schabowe, albo polędwiczkę. Wieprzowina jest tłusta, zalega w jelitach i może zakwaszać organizm i niszczyć florę. Więc ogólnie unikamy. U nas bardziej indyk, kurczak, wołowina, ryby.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2780 dnia: 2 Kwietnia 2015, 17:00 »
Jahwe nie ma nic wspólnego z halal he he he
Halal to od Allaha i koranu
A Jahwe zdecydowanie od koszernego ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2781 dnia: 2 Kwietnia 2015, 17:23 »
O patrz, myślałam, że halal to u judaistów...
Eh życie :blagam: ;)

Kiedyś też słyszałam opinię, że skoro dna świni jest zgodne z dna człowieka, to jedzenie świni jest kanibalizmem ;D

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2782 dnia: 2 Kwietnia 2015, 18:02 »
Bardzo ciekawy temat. A już szczególnie kiedy rozmawia się z osobą z danej kultury :)
Malgosiask, gdybyś mieszkała tam gdzie ja była byś bardziej oświecona ;D także spoko, nie przejmuj się ;)
mieszkając w PL to raczej na co dzień nie ma znaczenia

Kiedyś też słyszałam opinię, że skoro dna świni jest zgodne z dna człowieka, to jedzenie świn iest kanibalizmem ;D
dobre, jestem kanibalem ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2783 dnia: 2 Kwietnia 2015, 20:57 »
moje dziecko antykanapkowe i antyjajecznicowe wiec u nas na sniadanie wiele opcji nie zostaje. Najczesciej jest jakas kasza/ryz z serem/szynka/ lub z zupa jajkowa czyli ugotowane zoltko+woda (na slodko moja tez kaszy nie ruszy) lub kawalek chleba plus w reke ser/jakies miesko/ ogorek itp czasem konczy sie na kakao na mm (jak jade do pracy na 7 i musze ja zgarnac przed wyjsciem) potem tata proponuje cos jeszcze ale najczesciej juz nic nie zje przed przedszkolem (a tam ewentualnie suche platki z tego co slysze)
na kolacje czesto platki owsiane z mlekiem, lub cos z opcji sniadaniowej.. plus mm na wieczor

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2784 dnia: 2 Kwietnia 2015, 22:09 »
Antek uwielbia jajka, ostatnio zjadl jajecznice z trzech jaj.
Swinie tez ostatnio rzadko robie, ewentualnie schab lub gulaszowe.
Aaa i szynka mielona z lidla.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2785 dnia: 3 Kwietnia 2015, 08:20 »
No właśnie czyli z tego co piszecie dajecie na śniadanko to co my na II śniadanko, w związku z tym nie wiem co bym miała na II śniadanko dać...Znowu owoc? Nie bardzo...Jogurt odpada...Muszę przemyśleć temat...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2786 dnia: 3 Kwietnia 2015, 10:45 »
U nas jest

7-8 śniadanie mleczne (owsianka, manna, jaglanka, ryż, itp) z bakaliami

10 owoc

12 zupa warzywna

15 drugie danie

18 kolacja (bułka/kanapka + warzywo, naleśnik, racuchy z jabłkiem, twarożek ze szczypiorkiem, twarożek z jabłkiem i jogurtem itp.)

przed śniadaniem zaraz po obudzeniu i tuz przed pojsciem spac pije jeszcze mleko, ale nie duzo, tak po 120-150.

Wynika z tego, że nie jemy 2 śniadania i podwieczorku jako takiego. Czasem jak cos upieke to dostanie kawałek, wtedy kolacja jest lżejsza.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2787 dnia: 15 Maja 2015, 21:12 »
dziewczyny co najpierw dziecku podawalyście przy rozszerzaniu diety?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2788 dnia: 15 Maja 2015, 21:26 »
Dynię, później marchew, groszek, brokuł...później owoce.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2789 dnia: 15 Maja 2015, 21:33 »
sama miksowalaś czy sloiczki?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.