Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2730 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:03 »
Lusi ja miałam tak samo...w tej chwili, jak nasz syn dostaje kolejną czekoladę od kogoś to grzecznie dziękujemy i mąż zjada...ile można mówić babciom i znajomym, że nasze dziecko tego nie je  ::) zresztą...ja "walczę" w tej chwili z pytaniami odnośnie karmienia mm córki. ostatnio od teściowej usłyszałam, ze skoro dziecka nie przystawiałam to mleko zanikło. do szału mnie doprowadza ta cała nagonka na mm. w szpitalu stres bo wręcz cie zmuszają do takiego karmienia, a w domu goście, którzy wszystko wiedzą najlepiej...jakbym co najmniej dziecko truła podając mu mleko modyfikowane :'(

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2731 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:09 »
Osoby postronne zawsze wiedzą lepiej  ;)
Nie ma na to lekarstwa.

Lila dostaje góry słodyczy. Najbardziej wkurzają mnie smakołyki okołoświąteczne (mikołaje, zajączki) z pseudoczekolady bo czekoladę moje dziecko już jada  ;)
Nie rozumiem też kupowania słodkości z tłuszczami utwardzonymi czy mój "ukochany" olej palmowy  ::)
Dlaczego ktoś chce, żeby moje dziecko jadło takie coś  ???
Nie pojmuję tego  :-\

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2732 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:26 »
Bo nie wie, że sa to składniki szkodliwe, bo nie wie, że one w ogóle tam są, bo przeciez 'jedzenie jest dobre'. Większosc ludzi nie czyta składów produktów.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #2733 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:30 »
Czasem to jest nieświadomość ale osoby z mojego otoczenia wiedzą bo trąbię o tym od lat.
I to zdziwienie przy Wigilii - jak to, 4 lata i pieroga nie dostanie  ;D No nie bo grzybów nie jada

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #2734 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:33 »
Ja ostatnio pękałam z dumy :) mone dziecko spróbowało czekoladkę i powiedziało blee:) spróbowało kolejne i znów oddało :) taka dumna jestem z mojego dziecka :) nie odmawiam jej słodkości ale w pierwszym roku nie dostawała żadnych czekoladek itp a jak coś słodkiego to własny wypiek był :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2735 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:33 »
Czasem to jest nieświadomość ale osoby z mojego otoczenia wiedzą bo trąbię o tym od lat.
I to zdziwienie przy Wigilii - jak to, 4 lata i pieroga nie dostanie  ;D No nie bo grzybów nie jada

U mnie grzyby też budzą kontrowersje od 4 lat w tym roku już w oczy mi powiedziano ze sobie wymyśliłam bo mój rozmówca jadł grzyby od "piaskownicy"  i nic mu nie było

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2736 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:38 »

U mnie grzyby też budzą kontrowersje od 4 lat w tym roku już w oczy mi powiedziano ze sobie wymyśliłam bo mój rozmówca jadł grzyby od "piaskownicy"  i nic mu nie było

oooo tak, takie teksty też uwielbiam. "my jedliśmy i żyjemy"...wszyscy zawsze wiedzą lepiej

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2737 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:40 »
anulka w tym linku pisza ze na piersi owszem do 6mca nic innego ale przy mm jest rozszerzanie w sumie tak jak bylo wczesniej..

no tak  :P To ja nie ten link wkleiłam. Gdzieś było, że teraz od 6 miesiaca, co mnie ucieszyło, bo w sumie żałuję, że próbowałam podawać od 4 i wydaje mi się, że to mogło też spowodować problemy... ale u nas to raczej problem jest głębszy, więc być może nie miało to aż takiego znaczenia.

"I żyjemy" - my favourite  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2738 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:40 »
O grzyby u nas też babcię nr 2 elektryzują  ;D Babcia nr 1 zreformowana.

A prezenty w postaci słodyczy własnie idą do Kościoła w sobotę ze święconką tzn. można tam zostawić jedzenie dla potrzebujących.
Nie wrzuciłam tylko wspominanych mikołajów czekoladowych bo nie wypada  8) Mąż zje.
Zuza sama z dumą pakowała paczkę i łyz nie uroniła nad słodyczami, aczkolwiek uwielbia :)

Bardziej za to od tych ala czekoladowych krolików i Mikołajów denerwują mnie śmiejżeli i inne cuda "z witaminami" ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #2739 dnia: 1 Kwietnia 2015, 14:49 »
Żelki mamy nieco opanowane dzięki dentystce - hasło żelki oklejają zęby jakoś działa.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2740 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:00 »
Ale mnie denerwuje fakt przynoszenia ich Zuzce. Czy ktoś przeczytał etykietę jakie to tam witaminy niby są ::)
Dlaczego worka owoców nie przyniosą, tylko żelki z witaminami.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2741 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:04 »
Ale mnie denerwuje fakt przynoszenia ich Zuzce. Czy ktoś przeczytał etykietę jakie to tam witaminy niby są ::)
Dlaczego worka owoców nie przyniosą, tylko żelki z witaminami.

Bo nie można dziecku bronić słodyczy, bo ty też jadlas izżyjesz. Bo ona tak lubi, bo aż jej się oczy świecą

U nas problem zazwyczaj mały, nikola jest uczulona na różne rzeczy. Slodycze jadą w piątki. Sama wybiera jednego w sklepie

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2742 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:06 »
Moi rodzice i siostra słuchają się mnie i nie dają mu takich prezentów, ale reszta to uwielbia.
Mój wie czego nie może jeść i sie denerwuje jak to dostanie. Potrafi nawet rzucić taka pseudoczekolada  ;D
Ciotki mówią, ze rozpuszczony  ::) a ja wymyslam.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2743 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:07 »
A własnie, że Ona nie lubi :P woli czekoladę ;D

U nas w weekendy są słodycze, chyba, że Zu śpi - wtedy z mężem buszujemy po szafie ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2744 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:10 »
A mnie nie obchodzi co sądzą inni i co inni przynoszą, też wiem, co z tym zrobić  ;D.

Bliska rodzina i znajomi są zreformowani na szczęście, ale dalsi juz są po prostu nieświadomi niestety.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #2745 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:13 »
A mnie dziwi skąd moda na przynoszenie dzieciom słodyczy. Książka, gra, ewentualnie coś do ubrania ale słodycze?!

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2746 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:15 »
Zawsze tak bylo. Moja babcia mówi, ze nie można do dzieci bez czekolady  ::) i często jest tak o wyrób czekoladoodobny niestety.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #2747 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:15 »
To my mamy inny "problem"  ::) od chwili wprowadzania dziecku różnych potraw ( zaczynając of course od warzyw ) po dziś dzień staram się wpoić mojemu dziecku zdrowe nawyki żywieniowe .. dużo warzyw..produktów pełnoziarnistych..owoce ble ble ble ..bardzo mało słodyczy a jak już to tylko to co sama upiekę ALE co z tego skoro moje dziecko ma taki zapęd do jedzenia że szok  :o myślałam że skoro nie uczę jej, nie używamy słodkiego smaku to moje dziecko nie będzie miało zapędów do słodyczy..bo skoro Wasze to i moje  ::) guzik prawda.. obojętnie czy to będą urodziny, święta czy inne uroczystości , które dziecko będzie stało przy stole lub co chwile do niego podbiegało by chwycić coś dobrego ?? moje  ::) i tylko moje  ::) niedawno paru kolegów Natalii miało urodziny..wiadomo tort, jakieś tam przekąski itp.. wszystkie dzieci zajęte były zabawą..prócz mojej..w jednej ręce np chrupek a w drugiej ciasteczko.. żadne nie zjadło do końca kawałka tortu prócz mojego  ::) czy nawet będąc u koleżanki na podwieczorku (wcześniej zjadając solidną porcję zupy i drugiego dania) moje dziecko domagało się 3 !!! dokładek placuszków z bananem  ::) wyżaliłam się.. nie wiem jak poskromić apetyt mojego dziecka.. na razie..nie jest jakoś mega gruba ..wzrost 88 cm i waga 12.8 kg ale jak tak dalej pójdzie  ::) nie wiem gdzie popełniłam błąd ?? może błędem jest w ogóle nie dawanie słodkości dzieciom ?? ja jej baaardzo ograniczałam więc jak raz spróbowała gdziekolwiek to zapamiętała że w domu tego nie dostanie to gdziekolwiek musi nadrobić zaległości..nie wiem  ::)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2748 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:21 »
To nie wina tego, ze nie dajesz, bo ja nie daje i mój nigdzie nie jada. Na urodzinach jako jedyny torta niezjada, nawet swojego. Batony oddaje mi lub, o zgrozo, wyrzuca. Nawetcukierkow ze swojej piniaty nie zjadł, a sam kupował.
Chyba od dziecka zależy, kazdema swój gust.
Jeśli w domu ma zdrowe jedzonko to grubą nie będzie

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2749 dnia: 1 Kwietnia 2015, 15:53 »
Alinka - może być tak, że na "imprezach" czuje się spuszczona ze smyczy.
A w domku też ciagle je?

Ja mam z Zuzą ustalone zasady. Zawsze pyta czy może wziąć? Więc gdy jestem obecna mogę decydować ile weźmie czego. Gorzej, jak mnie nie ma.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2750 dnia: 1 Kwietnia 2015, 17:38 »
Trudno wyczuć gdzie jest problem czy to kwestia gustu czy spuszczenia ze smyczy. Hania lubi czekoladę ale tylko i wyłącznie gorzką. Bardzo lubi też ciastka żytnie na ksylitolu, to akurat sama piekę i to tyle z jej słodyczy. Nie wiem czy błędem będzie nie dawać w ogóle bo do 2 roku życia nie dawałam a potem już trochę odpuściłam dając jej wybór. Moja uwielbia owoce w każdej ilości. Może to zastępuje słodkie w naszym przypadku. Może Twoja mała ma po prostu świetny apetyt i na razie prowadziła bym tylko obserwacje zwłaszcza, że jak piszesz w domu słodkiego nie dostaje.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2751 dnia: 1 Kwietnia 2015, 20:51 »
Alinka, mój ma zapędy na słodycze, oj ma  8). Co z tego,że do 1,5 roku ich nie jadł, co z tego, że w domu słodyczy nie ma, że ja piekę cos bardzo rzadko. Niestety w gościach mógłby jeść bez konca - ale u nas jest o tyle wygodnie, że najpierw zajęty jest nowościami, zabawkami, innymi dziećmi, nowym miejscem w ogóle, a stołem wykazuje zainteresowanie dopiero pod koniec odwiedzin  ;). Ja mam też ze sobą jego przekąski, jakies chrupki, banana, jak to zje, to znów się bawi. Mam nadzieje, że umiar mu w końcu przyjdzie z wiekiem, i póki co zawsze któres z nas jest przy nim, a babcie znają zasady.

Loona, Ty nie dostawalaś za dziecka słodyczy?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #2752 dnia: 1 Kwietnia 2015, 20:57 »
Dostawałam. Bez umiaru. I bujam się z nadwagą do dziś  ::)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2753 dnia: 1 Kwietnia 2015, 21:00 »
 :D :D :D to chyba czeka mnie tu lincz, bo ja wlasnie jestem osobą, ktora idąc do znajomych posiadajacych dzieci, przynosi coś słodkiego, najczęściej jajka z niespodzianką  :D

alinko ja się nie znam, ale... to chyba tak jest,że zakazany owoc smakuje najlepiej i skoro Natalka w domu nie może słodkiego, to nadrabia w innych miejscach, bo to przecież nic dziwnego,że dziecku smakują słodycze... Myślę że z czasem z tego wyrośnie. A wagą tez się nie zamartwiaj...ja w jej wieku bylam mega pulpetem  ;) :D Mama mówi,że ciągle coś jadlam i kiedy tuż po obiedzie widzialam jak ktoś je, to znowu chcialam  ;D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2754 dnia: 1 Kwietnia 2015, 21:01 »
Ja tez dostawalam i jadlam i nie ma nadwagi, Ilonka to nie przez to :P

Kiedys slodycze i owoce byly luksusem, stad przynoszenie czegos w gosci, a zostalo to do dzis.

Antek tez by jadl slodkie na potege, pilnowac trzeba. Na szczescie je tez wszystko inne wiec nie odmawiam mu slodkiego, bo zaraz siega po cos innego, chocby jablko czy warzywo. Ostatnio zjadl pol surowej marchewki, ogorka tez lubi.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2755 dnia: 1 Kwietnia 2015, 21:14 »
:D :D :D to chyba czeka mnie tu lincz, bo ja wlasnie jestem osobą, ktora idąc do znajomych posiadajacych dzieci, przynosi coś słodkiego, najczęściej jajka z niespodzianką  :D

alinko ja się nie znam, ale... to chyba tak jest,że zakazany owoc smakuje najlepiej i skoro Natalka w domu nie może słodkiego, to nadrabia w innych miejscach, bo to przecież nic dziwnego,że dziecku smakują słodycze... Myślę że z czasem z tego wyrośnie. A wagą tez się nie zamartwiaj...ja w jej wieku bylam mega pulpetem  ;) :D Mama mówi,że ciągle coś jadlam i kiedy tuż po obiedzie widzialam jak ktoś je, to znowu chcialam  ;D

Piątka, ciocia Ola ma zawsze Kinder Jajo przy sobie  ;) Ale zawsze też pytam, no prawie zawsze  ;) czy maluch może.

Mnie osobiście nie rażą słodycze które moje dzieci dostają, przecież to my decydujemy czy je zjedzą czy też nie.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2756 dnia: 1 Kwietnia 2015, 21:20 »
Ola a mnie raza, bo Nikola uczulona na jakiś składnik słodyczy ( chyba kakao) a jedna osoba. Rodziny z uporem kupuje tonę słodyczy czekolad batonow. Kładzie przed moim dzieckiem wszyscy podjadaja i pada hasło " no ja bym ci dała ale mamusia...."

Teraz Nikola już rozumie, ale kiedyś byłam jej wrogiem w takich sytuacjach

Co wasze dzieci w wieku roczku jadly na kolację?

Kiedy zaczęł y jeść wieprzowine?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2757 dnia: 2 Kwietnia 2015, 07:22 »
U mnie w domu zawsze był ogrom słodyczy,  znajomi,  rodzina tez przynosiła i ja nie umiem bez nich żyć.  Są dni,  żejem tylko ssłodycze  :'(
Dlatego małemu nie ddaję.

Kolacji nie jada, od zawsze mleko. Tużpprzed snem butla mm nie zagęszczanego niczym .teraz kubek nie butla, ale też tylko to.
My też nie jemy kolacji.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2758 dnia: 2 Kwietnia 2015, 07:24 »
U mnie w domu zawsze był ogrom słodyczy,  znajomi,  rodzina tez przynosiła i ja nie umiem bez nich żyć.  Są dni,  żejem tylko ssłodycze  :'(
Dlatego małemu nie ddaję.

Kolacji nie jada, od zawsze mleko. Tużpprzed snem butla mm nie zagęszczanego niczym .teraz kubek nie butla, ale też tylko to.
My też nie jemy kolacji.

To o której je ostatni posiłek?

Moja nie dostaje mm

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2759 dnia: 2 Kwietnia 2015, 07:27 »
Około 16. Podwieczorek. Najczęściej owoce, warzywa, szklanka sokuz sokowirówki,  budyń,  jogurt naturalny itp.