Autor Wątek: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??  (Przeczytany 47128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline epata

• forumowicz
  • data ślubu: 03.07.2010
Odp: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Marca 2009, 16:26 »
nie znam się, nie brałam żadnych z wymienionych

ale musze wam sie pochwalić :D Jest @ po 49 dniach. Coć bardziej przypomina plamienie, ale może jeszcze się rozkręci :D
we wtorek zrobiłam test, wczoraj byłam u ginekologa po tabletki na wywołanie ( test robiłam tylko dlatego, bo wiedziałam że inaczej nic mi nie przepiszą) jak się okazało nie trzeba było.
Mogłam wczesniej postarszyc tą moją @ szybciej może by się namysliłą  :hahahaha:

Offline Iga_

• bywalec
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Marca 2009, 16:36 »
no to w końcu :)

jak już będziesz jej miała dość, to ją do mnie przyślij - czekam, byleby nie za długo  ;D

Offline epata

• forumowicz
  • data ślubu: 03.07.2010
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Marca 2009, 16:44 »
dobra, będę to miała na uwadze :) zapewne bedzie to zaraz po pierwszym skrecającym zęby bólu ;)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Marca 2009, 20:24 »
No to gratuluję :) u mnie też się tak zaczynało najpierw kilka dni plamienia a poźniej się rozkręciło

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #124 dnia: 26 Marca 2009, 20:28 »
to ja tez poprosze @, bo dzisiaj 47dc i nic, temperatura znowu sobie wzrosla :) a test w 43 dc negatywny :(

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #125 dnia: 1 Kwietnia 2009, 21:51 »
Madejka3 a u ciebie dalej bez @ widziłam, że masz masz przepisane mniejmy nadzieje, że pomoga :) i już nie bedziesz musiala długo czekać

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #126 dnia: 2 Kwietnia 2009, 08:16 »
martusia83 u mnie 54 dc i @ nie ma, ale dostalam luteine wiec powinna przyjsc. do tego potem inne wspomagacze na owulacje i zbicie prolaktyny :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #127 dnia: 2 Kwietnia 2009, 18:10 »
Oh biedaczku  :przytul:
Trzeba by było nakrzyczeć na tą twoja @ może by się przestraszyła i w końcu pojawiła :Rezyser: no zostaje jedynie pocieszenie, że taki stan nie może wiecznie trwać

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #128 dnia: 3 Kwietnia 2009, 11:24 »
a ja tez zapomniałam się pochwalić dostałam @ 47 dc  ;D
rano się już spodziewałam bo lady comp wskazał niższą temperaturkę
Ale powiem wam że była to najbardziej bolesna @ w moim życiu chyba masakra
Ale najważniejsze że była ;D

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #129 dnia: 3 Kwietnia 2009, 12:03 »
Ale najważniejsze że była ;D

no wlasnie - najwazniejsze, ze byla. Martusia, moja nie boi sie nieczego ;)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #130 dnia: 3 Kwietnia 2009, 23:55 »
Ale pomyśl jak będziesz świętować jak się w końcu pojawi  :skacza:

Offline mietowka
  • entuzjasta
  • data ślubu: 06.06.2009r
« Odpowiedź #131 dnia: 5 Kwietnia 2009, 08:55 »
dokładnie jak się pojawia to wtedy jest ogromna radość :D
wiem to z autopsji  ;D
« Ostatnia zmiana: 5 Kwietnia 2009, 22:32 wysłana przez liliann »

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Kwietnia 2009, 23:13 »
Madejak3 jak u Ciebie pojawiła się w koncu, bo to już chyba sporo czasu upłyneło.

A u mnie na razie takie nierówne cykle ostatni trwał 18 dni a ten teraz 36 i nic żadnych bóli przed jak zwykle, ale za to zaczyna sie jak zwykle plamienie, kóre trwa kilka dni i pózniej sie rozkręca i wszystko to trwa dobre 8/9 dni  :/

A wiecie co głupio mi o tym pisać ale wydaje mi się ze włoski nad ustami stały mi się ciemniejsze nigdy tak nie miałam nawet jak wczesniej nie brałam tabsów, jestem przerażona mam nadzieję, że nie urośmie mi wąs  :buu:, myślę czy nie wybrać sie do lekarza i żeby może zrobił mi badania hormonalne bo nie wiem jak mam sobie to wytłumaczyć  :||

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #133 dnia: 23 Kwietnia 2009, 10:05 »
martusia do mnie przyszla chyba w 7 dniu po odstawieniu luteiny :) teraz mam juz 11dc i od poczatku tego cyklu jade na bromergonie. zaczelam od 1/4 tabletki i mialam straszne bole glowy, ale w sumie przeszlo i biore juz 1/2. takze jestem pozytywnej mysli. potem od 16 dc duphaston i miejmy nadzieje cykle sie wyrownaja.

ale widze, ze ty tez masz zamieszanie ze swoimi cyklami, raz dlugi, raz krotki i te plamienia - 9dni @ :o

z wasikiem tez zauwazylam, ze mam wiecej nad ustami, ale jasnych :( czy to czasami nie jest przyczyna za wysoekigo meskiego hormonu?

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Kwietnia 2009, 15:36 »
O rany ale tu sie zmienilo .... dawno mnie tu nie bylo i tyle stron dzoszlo  :o

Jakies czas temu pisalam ze biore tabletki coprawda na poprawienie cery ale to zawsze hormony.
27 marca je odstawilam i tak od tego czasu myslalam sobie jak to bedzie przy kolejnej @
Martwilam sie czy te tabletki cos mi tam nie przestawia .....
..... i dzisiaj rano obudzil mnie straszny bol brucha - czyli @ przyszla - strasznie sie ucieszylam :)
Mam nadzieje ze kolejne beda przychodzily tak regularnie jak dotad :)

Dziewczyny a Wam zycze zeby te sprawy sie jak najszybciej unormowały :)

Kurcze, jende chca jak najszybciej dostac @, drugie nie chca jej zeby tylko okazalo sie ze maja fasolke w srodku - czemu to wszystko takie pokrecone .... ahhhhhh

Buziaki  :-* :-* :-*

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Kwietnia 2009, 15:53 »
Madejka3 to samo sobie pomyślałam że to hormony męskie i dlatego chce sobie zrobić badania pod tym kątem, ale dzisiaj nie umiałam się dodzwonić do lekarz. Tym bardziej, że nigdy tak nie miałam a jakoś nie uśmiecha mi sie robic depilacjiw  tym miejscu. Ty masz jasne włosy to pół biedy ja mam ciemne i od razu wszytko widać, narazie fakt faktem nie jest ich jeszcze na tyle żeby je depilować ale jest więcej :(

No a z @ to mam teraz wielką jedną niewiadomą, myślałam, że jak dostałam pierwszy raz normalnie to będzie ok ale jednak nie.
To straszne odstawiasz tabletki i wpadasz w nastepne, szkoda słów tylko my kobiety musimy się tak męczyć :/

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #136 dnia: 23 Kwietnia 2009, 19:10 »
hmm ... ja jak wiecie problemy z okresem mam do dziś, do tego jeszcze te policystyczne jajniki eg  :buu:
ja miałam robione badanie hormonalne i wyszedł mi podwyższony testosteron i to właśnie wtedy skierowano mnie na usg i wyszło że te jajniki takie są z torbielkami.
testosteron jest winny temu
więc teraz znowu jestem na duphastonie bo @ nie przyszła i jak teraz dostane to mam brac Diane35 na obniżenie go i później odrazu starania o dzidziusia
jakie to jest wszystko trudne
naprawdę zróbcie sobie za wczasu badania i zadbajcie o siebie, bo jak przyjdzie pora na dziecko to żeby nie było za późno

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #137 dnia: 24 Kwietnia 2009, 23:17 »
Mietowka a chcieliście się starać o dzidzie czy teraz jak to wszsytko wyszło to decyzja przyśpieszona. Życzę Ci żeby wszystko się poukładało.

Ja już sie umówiłam na 19 maja do lekarza i powiem mu że chce badania hormonalne, usg i cytologie mam nadzięję, że nie będę zbyt wiele żądać i nasza służba zdrowia stanie na wyskości zadania :)

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Kwietnia 2009, 09:03 »
hm martusia odstawiłam tabletki bo wiedziałam, że pora już na to -  bo będziemy się starać o dzidzie po ślubie już czynnie :)  Chciałam się do tego jakoś przygotować oczyścić trochę organizm, zrobić badania no i wtedy się posypało . Więc zaczynam walkę z tym po to aby być szczęśliwa jak najszybciej się da.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Kwietnia 2009, 09:59 »
Kurcze to ja tez chyba musze zmusić mojego lekarza żeby mi dał skierowanie na te hormony wiecie że ja nigdy nie miałam robionego badania na hormony nawet zanim i tabsy przepisywali

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #140 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:46 »
katasha7 normalne lekarz przepisuje tabletki i o nic nie pyta a powinien wogóle zacząc od tego badania :/

A ja właśnie też bym chciała zrobić te badanie bo nigdy nie miałam, tylko obawiam się, że lekarz będzie chciał mnie spławić - powie mi, że jeśli wszystko jest ok to po co, ale będę walczyć  :nerwus:. A nie wiecie jak bym na własną ręke chciałą zrobić te badania to ile by mnie to kosztowało. Jak bym je zrobiłą prywatnie to powinien mi skierowanie przepisać bez problemu   

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Kwietnia 2009, 16:03 »
czytam te wypowiedzi to niesamowicie mnie bawią

Kiedy lekarz widzi wskazania do wykonania badań hormonalnych to jez zleca...ale kiedy to WY Drogie Panie chcecie je sobie sprawdzić dla zaspokojenia własnej ciekawości to róbcie je sobie na własną rękę...

Ideą leczenia i prowadzenie pacjenta jest to, że to lekarz decyduje jakie badania chce wykonać...i to konsultuje z pacjentem, ewentulanie prosi o zgodę itp...ale nigdy na odwrót.
Od "widzimisię" są prywatne laboratoria, prywatne kliniki itp

chyba musze zmusić mojego lekarza

zmusić?...jeszcze żaden pacjent do niczego mnie nie zmusił....
chyba, że poprosił...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Kwietnia 2009, 17:24 »
ja za badanie normalnie płaciłam - robiłam je bez skierowania. Poszłam powiedziałam, ze chciałabym takie i takie badanie i mi je wykonano.
Różnie one kosztują ja płaciłam ok 22 zł za każde

Ps

liliiann a czy lekarz ginekolog pyta czy masz problemy z owłosieniem ? albo czy pyta czy masz problemy z tarczycą ? Wydaje mi się że 99 % lekarzy o to nie pyta jak po prostu przychodzisz się zbadać. A w/w rzeczy mają wpływ na poziom prolaktyny czy testosteronu który jeżeli jest zbyt wysoki to będzie w przyszłości mógł powodować komplikacje przy zajściu w ciąże.
Więc proszę cię lepiej chyba jest sobie zrobić badania wcześniej a nie wtedy kiedy może być za późno. Lekarze nie myślą o tym tylko.. myślą jeżeli przychodzisz już z problemem - nie mogę zajść w ciąże  - to wtedy zlecają dopiero badania i szukają przyczyn, Albo wtedy kiedy okres ci się spóźnia 60 dni to wtedy zaczynają ...

No ale pamiętajjmy że każdy ma swoje zdanie. Moje akurat jest takie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 27 Kwietnia 2009, 18:15 »
Miętówka wybacz, ale z doświadczenia zawodowego jak 20-tolatka przychodzi do ginekologa i chce antykoncepcję to chce antykoncepcję, a nie badań w kierunku czy nie ma zaburzeń hormonalnych...bo ją to lotto...chce seksu bez przykrych konsekwencji w postaci ciąży.

liliiann a czy lekarz ginekolog pyta czy masz problemy z owłosieniem ? albo czy pyta czy masz problemy z tarczycą ?

Owszem moja ginekolog pyta...
A o problemach z owłosnieniem...to jest temat rzeka i wykładu sobie zoszczędzę...wierz mi można sobie spokojnie zajść w ciążę mając bujniej włosów tu i tam...
Wcale to nie musi zależec to od bezpośrednich zaburzeń hormonalnych osi podwzgórze - przysadka - jajnik...a na przykład od aktywności enzymów zlokalizowanych obwodowo...albo od wrażliwości pewnych struktur w skórze na hormony itp itd...

myślą jeżeli przychodzisz już z problemem nie mogę zajść w ciąże  - to wtedy zlecają dopiero badania i szukają przyczyn
I wtedy jest powód na robienie tych badań....patrz wyżej co napisałam...
19-nastolatka ma to gdzieś...jak przychodzi po pigułki, to ją nie interesuje czy potencjalnie jest mniej płodna od koleżanek i może mieć problemy z byciem matką w przyszłości....
Z reszta  nie można każdej kobiety w gabinecie traktować jak potencjalniej niepłodnej...nie popadajmy w przesadę.

Teraz to każda z Was widzi tylko i wyłącznie to jak organizm bedzie się zachowywał po odstawieniu tabsów, jak szybko wrócą regularne owulacyjne cykle, bo macie w głowach jedno - chcę dziecko...
Ile z Was miało to na myśli jak szłyście do ginekologa po pigułki?

Każdy widzi swój kawałek koszuli, akurat ten, który jest mu najbliższy...i to jest zrozumiałe...

Natomiast robienie każdej starającej się o dziecko apriori badań hormonalnych, bo jej po trzech cyklach nie wychodzi albo właśnie odstawiła pigułki i wpada w panikę, bo jest zewsząd bombardowana informacjami, jak to panuje bezpłodność jest absolutną głupotą...
Tak jak są wśród nas mądre i głupsze, ładniejsze i brzydsze, tak płodne i płodniejsze...jedna zachodzi od razu, druga po roku starań i ta i ta jest zdrowa...
A branie do siebie wszystkiego, bo tak ma koleżanka to zwykły owczy pęd...

Poczekajcie jak zajdziecie i urodzicie a po kilku miesiacach będziecie szukać kolejnej metody skutecznej antykoncepcji, bo na drugie dziecko nie czas....wtedy będą rozważania pigułka, wkładka, krążek???  I wówczas problem "płodności" znowu zejdzie na dalszy plan.

Jak mawia moja gin....jedna wydzwnia bo dramatycznie chce zajść w ciąże i nie moze....a za rok ma również dramatycznie ważny problem....nie chce kolejnego dziecka...
W życiu jest jak w kalejdoskopie...zależy co jest na wierzchu.

Tyle po krótce....bo akurat sie spiesze...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Kwietnia 2009, 22:34 »
Temat lekarzy to temat rzeka, ten do którgo teraz chodzę to jest już mój 4 lekarz ginekolog. I piszę o tym co wiem z własnego doświadczenia, trafić na dobrego lekarza, który nas wysłucha doradzi jest ciężko, wiem coś o tym bo wiele moich pytań pozostało bez odpowiedzi a takie gadki typu "spokojnie słoneczko" nie rozwiązują problemów. Więc proszę nie wsadzać wszystkich pacjentów do jednego worka tak jak nie można wsadzić lekarzy to jednego.

Wiem, że moja wiedza może nie jest zbyt wielka, ale po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać. Może żle to napisałam w poprzednim poście, ale bardziej mi zależy na tym by lekarz mnie wysłuchał wytłumaczył i doradził, przecież i tak nie zmuszę go do czegoś czego nie będzie chciał. Może zrobię sobie badanie prywatnie tak dla mnie, dla spokoju - czy to źle.  

A tak na marginesie to nie staram się o dziecko.  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 27 Kwietnia 2009, 22:55 »
Może zrobię sobie badanie prywatnie tak dla mnie, dla spokoju - czy to źle.   

Dla swojego spokoju to każda z nas może sobie robić co chce...ale nie może wymagać by obiektywny człowiek tym zachciankom ulegał.

Sama osobiście swego czasu zrobiłam sobie nadmiar badań dla uspokojenia wsłasnego czerepa, ale nie zawracałam tym głowy swojej doktor, bo by mnie wyśmiała i pewnie miałaby rację...ale wolnoć Tomku w swoim domku...
— Richard M. Devos

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
« Odpowiedź #146 dnia: 28 Kwietnia 2009, 10:12 »
I to jest słuszne podejście
Wyobraźcie sobie, że każda z nas idąc do lekarza ginekologa dostawałaby na wstępie serię badań do zrobienia, potem ta sama ilość pacjentek oblegałaby lab, wracała z wynikami do lekarza itd.... wtedy dopiero miałybyśmy problem z dostępnością usług medycznych, a i tak na wizyty niejednokrotnie trzeba czekać

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Kwietnia 2009, 13:54 »
Ja też się nie staram o dziecko
I uważam że lekarz powinnien robić serię badań zanim komus przepisze pigułki.
Często bywa tak że lekarze się poprostu niczym nie przejmują wciskali by ci do końca życia tabletki jako jedynie słuszną metodę.

Ja mam po odstawieniu bardzo długie cykle oststni 47dni i chciałabym wiedzieć czy po tylu latach brania tabsów wszystko jest w porządku z jakiej racji mam robić badania prywatnie jak płace na tą cholerną służbę zdrowia co miesiąc i to nie małe pieniądze

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Kwietnia 2009, 15:03 »
ok, rozumiem, że w Twoim przypadku są wydłużone cykle więc i wskazania do badań, chodziło mi o sytuacje, gdy przychodzimy do lekarza co roku na zwykłe badania kontrolne i nie ma żadnych symptomów że coś jest nie tak

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Kwietnia 2009, 15:43 »
Ja mam po odstawieniu bardzo długie cykle oststni 47dni i chciałabym wiedzieć czy po tylu latach brania tabsów wszystko jest w porządku

odczekaj najpierw minimum z 6 cykli po odstawieniu i dopiero zacznij się martiwć...pigułki to nie cukierki,
organizm też potrzebuje czasem czasu żeby "dojść do siebie"...

z resztą znam kilka zdrowych i dzieciatych kobiet mających cykle 45-47 dniowe...każda z nas ma swoją normę, to nie musi być to magiczne 28 dni...

— Richard M. Devos