Witajcie po weekendzie...trochę męczący, ale dobrze, ze juz koniec.
Cześć Martynko!!!!!!!!!!!!!
Ale mieliście piękny urlop, poprostu znowu się zakochałam w Egipcie
ten świat podwodny mmmmmmmmmmm ale się romarzyłam
przecudne zdjęcia ale mogłabyś jeszcze troszkę wkleić.
Ty wyglądasz ślicznie brzusio jeszcze malutki zgrabniutki ale teraz juz powinien wystrzelić.
Cieszę się że u dzidzi wszystko dobrze i że tak dobrze zniosłaś zmiany klimatyczne i sam pobyt, oby tak dalej niech brzusio sobie rośnie spokojnie.
Buziaczki ode mnie i od Lenki:)
Dziękuję Megi
Zdjeć więcej nie będe wklejała, bo wiekszość wkleiłam.
Buziaki
o tej zemście faraona naprawde nie wiedziałam...
ale dzięki za wyjaśnienie
Martynka cieszę się, że wizytowe wieści są dobre
I czekamy na fotki z wesela oczywiście 
Olu, zdjęcia mam tylko młodej pary, ale to nie będe ukazywała, bo może sobie tego nie życzą 
Pięknie dzidzia się zmieniła na liczniku:)
19 tydzień ale ten czas leci!!
Córeczka. Prawdopodobnie nie znasz jeszcze płci swojego dziecka, ale jeśli nosisz w sobie dziewczynkę, jej system rozrodczy jest już dobrze rozwinięty. Pochwa, macica i jajowody są już na swoim miejscu a jajniki zawierają pond 6 milionów prymitywnych komórek jajowych. Kiedy Twoje dziecko się urodzi, liczba ta zmniejszy się do około 1 miliona. Będą to wszystkie komórki jajowe jakie kiedykolwiek będzie mieć Twoja córeczka. Czyż nie jest fascynująca świadomość, że jajeczko, z którego rozwija się Twoje maleństwo jest dokładnie w tym samym wieku co Ty?
Synek. Jeśli nosisz pod sercem chłopca, jego system rozrodczy jest niemal w pełni rozwinięty. Jądra ukształtowały się i wydzielają testosteron mniej więcej od 10 tygodnia ciąży. Zewnętrzne narządy płciowe, które nabrały cech męskich w pierwszym trymestrze, wciąż rosną: Zwykle na tym etapie wyraźnie widoczna jest już moszna.
Maź płodowa. Mniej więcej w tym momencie skóra płodu zaczyna produkować kremową substancję zwaną “mazią płodową”. Jest to mieszanka tłuszczy wydzielanych przez skórę, martwych komórek i meszku pokrywającego ciało. Ta woskowata powłoka chroni skórę Twojego maleństwa przed działaniem otaczającego je płynu owodniowego. Większa część mazi zniknie jeszcze przed urodzeniem dziecka, chyba że nastąpi przedwczesny poród. Wcześniaki często rodzą się w znacznej mierze pokryte mazią płodową, natomiast noworodki urodzone w terminie mają resztki mazi w fałdach skóry.
Pomiar. Twoje maleństwo ma około 17,5 cm i waży od 195 do 240 gram.
Plamy na twarzy. Ciemne plamy moga pojawić się na nosie, policzkach i czole. Jest to typowa dolegliwość związana z ciążą. Są to plamy barwnikowe zwane „maską ciążową”. Ich powstaniu winne są hormony, które wywołują taki efekt u niektórych (nie u wszystkich) kobiet w ciąży. Hormony ciążowe są również odpowiedzialne za kresę ciemną, czyli ciemną linię biegnącą od pępka do kości łonowej. Zarówno plamy barwnikowe jak i kresa ciemna stopniowo zanikną po porodzie. Ekspozycja na słońce może spowodować dodatkowe ściemnienie pigmentu zgromadzonego w Twojej skórze. Pamiętaj więc aby smarować się kremem ochronnym z wysokim filtrem i pozostawać w cieniu jeżeli chcesz aby Twoja skóra zachowała bardziej naturalny kolor.
Ból wiązadeł. W miarę jak Twoja macica staje się coraz większa, wspierające ją wiązadła rozciągają się. Może się zdarzyć, że te rozciągnięte ścięgna spowodują ostry lub tępy ból w dolnej części brzucha, zwykle po jednej stronie. Możesz go poczuć gwałtownie zmieniając pozycję, lub też wstając się z krzesła lub łóżka. Tak jak w przypadku większości dolegliwości występujących w czasie ciąży, tak i w tym przypadku najlepszą radą jest wypoczynek. Mimo iż ból wiązadeł jest dość typowy, w przypadku jego wystąpienia lepiej będzie jeśli skontaktujesz się z lekarzem, położną lub pielęgniarką. Szczególnie jeśli będzie on budził jakiekolwiek Twoje obawy.