Autor Wątek: Jagna77 zafasolkowala :)  (Przeczytany 70171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Odp: Jagna77 zafasolkowala :)
« Odpowiedź #690 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:44 »
ale jeśli była przerwa

ale przerwa musi byc dosc spora..nie wystaczy tydzien, czy dwa...  ::)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #691 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:47 »
ok, rozumiem... dzięki :D
« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2007, 14:50 wysłana przez PumoRi »

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #692 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:59 »
No chyba, że do pracy wrócisz nie na jeden dzień tylko na 60 dni, to wtedy to 182 dni się anulują i ZUS liczy od nowa.

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #693 dnia: 3 Sierpnia 2007, 15:21 »
miałam chyba 3 tygodnie, czy cztery pomiędzy, więc sumuję, ale spoko, wychodzi mi 51 dni na razie i nie planuję dłużej :) dzięki za wyjaśnienia :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #694 dnia: 3 Sierpnia 2007, 15:31 »
Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni.
 Nie ma sprawy PumoRi

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #695 dnia: 4 Sierpnia 2007, 00:50 »
Witaj Jagusiu!
Napisałam ostatnio do Ciebie krótkawią domość ale widzę, że ją "wcięło"... ja to mam ostatnio pecha z tym netem!!!Poddaje się ...  :biala_flaga:

... w każdym bądź razie chciałam Ci powiedzieć że strasznie się cieszę że u Ciebie wszystko OK!!! :ok:
I jestem pod wrażeniem że czas tak szybciutko leci i Wasze ciążowe tygodnie też ... w sumie macie już z góreczki!!! ;D
Oj zleci szybciutko i zanim się obejrzycie to maleństwo będzie już z Wami na świecie !!! hihihi
POZDRAWIAMY!!!
Aga i Kamilka  ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #696 dnia: 4 Sierpnia 2007, 20:57 »
AGULA witam serdecznie w naszym wateczku  :uscisk: :skacza:

Wczoraj wieczorem wybralismy sie do Szczecina na ten zlot zaglowcow a wrocilismy kolo 1 w nocy. Super ,z epojechalam , rozerwalam sie troche z meza kuzynka i jej chlopakiem . Zaglowce zrobily na mnie niesamowite wrazenie , bo z tak bliskiej odleglosci ich nigdy nie widzialam  :)
  Foty z tej wyprawy wkleje jutro bo dzis juz nie mam sily je zgrac na kompa  :mdleje: , bo dopiero do domciu wrocilam  :D

Od samego rana  dzis na nogach. Pojechalismy do meza babci i pojechalismy z nia do Stargardu na zakupy i tak caly dzien zlecial  :D
 Pozatym u nas wszytsko oki doki  ;D :D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #697 dnia: 5 Sierpnia 2007, 13:15 »

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #698 dnia: 5 Sierpnia 2007, 14:51 »
SUPER FOTKI!!! ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #699 dnia: 5 Sierpnia 2007, 17:36 »
AGULA dziekujemy  :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #700 dnia: 5 Sierpnia 2007, 21:37 »
a ja miałam tam byc :) :) :) w sensie w szczecinie :)

Bardzo ładnie wygladasz a spokoj bije Ci z twarzy na 5 km :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #701 dnia: 6 Sierpnia 2007, 00:42 »
Potwierdzam opinię Martyxyz!!!
Jaguniu wyglądasz bardzo promiennie!!!  :ok:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #702 dnia: 6 Sierpnia 2007, 07:48 »
Alez musiało byc fajnie :) Fotki super ;) Ślicznie wygladasz kochana Jaguś  :D

ps. ja byłam na takim zlocie.... Żaglowców, w Gdyni chyba 4 lata temu  ;)

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #703 dnia: 6 Sierpnia 2007, 07:49 »
Jaguś ależ Ty pięknie wyglądasz !!!!!  :-*

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #704 dnia: 6 Sierpnia 2007, 10:40 »
Martaxyz11 AGULA Vall AndziaK dziekuje Wam kochane za te mile slowa , jak narazie czuje sie swietnie wiec nie zamartwiam sie niczym i ciesze jak tylko moge stanem blogoslawionym  :D ;D

Dzis po poludniu mam wizyte , ide prywatnie do gina skontrolowac sie a w srode do przychodni po zwolnienie i odebrac te papierki na zasilek  :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #705 dnia: 6 Sierpnia 2007, 14:43 »
TAK MA BYC DO KONCA !!  :D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #706 dnia: 6 Sierpnia 2007, 14:48 »
TAK MA BYC DO KONCA !!  :D

I tak bedzie  :ok:

Wlasnie dzwonilam do lekarki czy normalnie dzis u nas przyjmuje , bo wole sie upewnic niz tam czekac na marne  :D

Tak wiec okolo 16 ide sie skontrolowac , zobaczymy co mi dzis powie , znowu poslucham sobie serduszka mojego maluszka  :skacza:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #707 dnia: 6 Sierpnia 2007, 14:59 »
No to czekamy na same pomyslne wiesci :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #708 dnia: 6 Sierpnia 2007, 15:01 »
Jak zmieniasz się Ty i Twoje ciało w 6 miesiącu ciąży?

--------------------------------------------------------------------------------
Regularnie możesz już odczuwać ruchy maleństwa. Rozrastająca się macica, która osiąga już wysokość pępka powoduje, że Twój kręgosłup wygina się do przodu i coraz trudniej jest Ci chodzić. Możesz odczuwać drętwienie i mrowienie kończyn, spowodowane nagromadzeniem się płynów w okolicy zakończeń nerwowych. W tym okresie lepszą pozycją do spania jest ułożenie się na boku niż na plecach, gdyż bardzo często, wstając gwałtownie z łóżka (jeśli śpisz na plecach), możesz odczuwać zawroty głowy. Są one spowodowane spadkiem ciśnienia, gdyż macica zaczyna uciskać tętnicę główną i w związku z tym następuje zmniejszony dopływ krwi do mózgu. Napinająca się skóra brzucha może swędzieć. Jeżeli zauważysz na niej rozstępy - zaopatrz się w odpowiedni krem i masuj siebie oraz rzy okazcji malucha. W związku z tym oraz wzrastająca wagą możesz czuć niemoc wykonywania niektórych obowiązków domowych, ale od tego właśnie są bliscy i partner. Pod koniec 6 miesiąca Twój oddech może ulec skróceniu, to przez powiększającą się macicę uciskającą płuca oraz przeponę.

Jak zadbać o siebie w 6 miesiącu ciąży?

--------------------------------------------------------------------------------
Może warto w tym okresie pomyśleć o krótkim urlopie razem z przyszłym tatą? W tym stanie powinnaś dobrze znieść kilkugodzinną podróż, pamiętając jednak o częstych przerwach i krótkich spacerach. Najlepiej, jeśli w taką podróż wybierzecie się własnym samochodem lub ewentualnie pociągiem. Kilkugodzinna jazda autokarem, z niewielką ilością miejsca na nogi i krótkimi przerwami, może być dla Ciebie zbyt męcząca. Tygodniowy wypoczynek nad morzem czy w górach doskonale wpłynie na Twoje samopoczucie i sprawi, że maluszek, który rozwija się pod Twoim serduszkiem, także będzie zadowolony :). W związku z powiększającą się macicą, która uciska przeponę i płuca, możesz mieć kłopoty z oddychaniem, zadbaj o siedzenie prosto, możesz też spróbować spać w pozycji półsiedzącej. Ponieważ brzuszek jest coraz większy i cięższy, o pranie czy mycie okien poproś tatę dziecka. Uważaj na żylaki - postaraj się unikać stania, śpij z wysoko ułożonymi nogami.

------------------------------------------------------------------------------------
Odżywianie w II trymestrze ciąży

W drugim trymestrze ciąży dotychczasowy sposób odżywiania młodej mamy powinien ulec kolejnym zmianom. W tym okresie Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne wzrasta bowiem o 300 kcal. W praktyce oznacza to, że dodatkowo musisz teraz zjeść jeden niewielki posiłek. Komponując swoją dietę, cały czas pamiętaj, że w Twoim brzuszku rozwija się teraz maleńki człowieczek, do którego dociera wszystko to, co Ty jesz. Dlatego ważne jest, żebyś jeszcze więcej uwagi poświęcała temu, co znajdzie się na Twoim talerzu. Nie wszystko bowiem, co jest dobre dla Ciebie, jest dobre także dla Twojego maleństwa.
Surowe i niedogotowane mięso
Jeśli do tej pory na imieninach u cioci zajadałaś się tatarem, teraz powinnaś go zdecydowanie unikać. Surowe mięso może być zarażone pierwotniakiem Toxoplasma gondii, wywołującym chorobę zwaną toksoplazmozą, która jest niebezpieczna dla rozwijającego się w Twoim brzuszku maleństwa.

Surowe ryby i owoce morza
Surowe ryby, a także owoce morza mogą być zarażone bakteriami, pasożytami, a także metalami ciężkimi pochodzącymi z coraz bardziej zanieczyszczonego środowiska. W czasie ciąży zrezygnuj więc z wypadów na sushi. Sięgaj natomiast po różnorodne ryby morskie, które samodzielnie możesz upiec z dodatkiem aromatycznych ziół lub ugotować na parze z ulubionymi warzywami. Kupując ryby, pamiętaj, że zawsze powinny być one świeże i powinny pochodzić ze znanego źródła.

Pleśniowe sery
W ciąży nie powinnaś jeść serów pleśniowych typu camembert czy brie, a także innych zawierających dodatek niepasteryzowanego mleka. Produkty te mogą być zakażone groźną bakterią Listeria monocytogenes, która może doprowadzić do rozwoju listeriozy - niebezpiecznej dla Twojego maluszka choroby.

Surowe jaja
Na najbliższy czas musisz pożegnać się z koglem-moglem czy słabo ugotowanym jajkiem, oczywiście jeśli do tej pory byłaś jego zwolenniczką. Dzięki temu ograniczysz ryzyko rozwoju wielu niebezpiecznych chorób, m.in. związanych z działaniem groźnej salmonelli.

Alkohol
W czasie ciąży musisz pożegnać się z alkoholowymi imprezami. Spożywany w nadmiarze alkohol jest bowiem bardzo niebezpieczny dla maleństwa, które rozwija się w Twoim brzuszku. Może np. być przyczyną tzw. płodowego zespołu alkoholowego, do którego objawów zalicza się m.in. opóźnienie rozwoju intelektualnego. Pamiętaj, że każda, nawet najmniejsza dawka alkoholu dociera także do Twojego dziecka. Dlatego lepiej, byś przez kolejne miesiące ciąży zachowywała abstynencję, niż narażała swoje maleństwo na rozwój nieodwracalnych zmian.

Mocna kawa i herbata
Mocna kawa i herbata nie są mile widzianymi składnikami diety mamy w czasie ciąży. Zawarte w tych napojach związki (kofeina i teina) nie tylko działają pobudzająco - również na Twoje dziecko - ale także pogarszają wchłanianie wielu składników odżywczych, m.in. bardzo ważnego w czasie ciąży wapnia i żelaza. Postaraj się więc zastąpić te napoje kawą zbożową lub bezkofeinową, a także słabymi herbatkami owocowymi lub ziołowymi.

Preparaty witaminowo - mineralne
Mimo że w drugim trymestrze ciąży pojawia się jeden dodatkowy posiłek, w dalszym ciągu trudno jest samodzielnie ułożyć odpowiednią dietę. Duże starania mam nie zawsze jednak idą w parze z całkowitym pokryciem zapotrzebowania na potrzebne składniki odżywcze. W dalszym ciągu pamiętaj zatem o regularnym przyjmowaniu Feminatalu N, dzięki któremu zadbasz o odżywienie swojego organizmu i nie dopuścisz do rozwoju niebezpiecznych dla Twojego maluszka niedoborów pokarmowych.

No to czekamy na same pomyslne wiesci :)

Z pewnoscia przybede z nimi  :skacza:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #709 dnia: 6 Sierpnia 2007, 15:03 »
O fajny artykul :) Masz takie cos na pozniejsze miesiace ??

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #710 dnia: 6 Sierpnia 2007, 15:07 »
Tak kochana  :D

http://www.feminatal.pl/index.html?logout=1

Tylko najwiecej informacji jest po zarejestrowaniu sie . Zycze przyjemniej lektury.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #711 dnia: 6 Sierpnia 2007, 15:14 »
Dzieki wielkie :)
Kurcze tam mnie kwalifikuja jako 9 miesiac - juz zupelnie glupia jestem z tymi miesicami. Ja myslalam ze w 9 miesiac wejde 16 sierpnia ( moje urodzinki :) ) czyli miesiac przed terminem .

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #712 dnia: 6 Sierpnia 2007, 16:43 »
Dzieki wielkie :)
Kurcze tam mnie kwalifikuja jako 9 miesiac - juz zupelnie glupia jestem z tymi miesicami. Ja myslalam ze w 9 miesiac wejde 16 sierpnia ( moje urodzinki :) ) czyli miesiac przed terminem .

Anatlis kochana - ale ciąza w sumie trwa 10 miesięcy :) liczonych po 4 tyg :)

Jagus czekamy na wieści  :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #713 dnia: 6 Sierpnia 2007, 19:36 »
No wiec jestem. Przyjechal po mnie maz , pozniej trzebabylo sie posilic czyli zjesc obiadek  :)

W jednym zdaniu wszystko jest oki doki  :D
 Cisnienie w normie wraz z pulsem , bijace serduszko slyszalysmy  :) Nadal mam brac jednak Luteine . Poprosilam lekarke aby dokladniej sie przyjzala czy dobrze mylse ,ze nadal mecza mnie zdrozdze , pomimo ,ze ostatnio jak je wykryto podczas badania moczu mialam przepisane 2 opakowania clotrimazolum i niestety nie ustapily. Zrobila mi wymaz bakteriologiczny z poczwy i zbadala pH ( Ph jest ok ) Przepisala mi Nystatyne doustnie ale z kupnem kazala sie wstrzymac bo w srode zadzwini do mnie jak wyszedl ten posiew i powie czy jednak mam brac ta Nystatyne . Odebralam swoja cytologie i jest idealna .
Porozmawialam sobie  z nia o mich miesniakach i o planowanym cc. Wszystko mi wyasnila co i jak i kiedy bym ja miala. Odradzala mi takze porod w Pyrzycach .Tak wiec mam do wyboru dwa szpitale, na Pomorzanach albo w Zdrojach. Mysle , ze bede sklonna bardziej do zdroi ze wzgledu na to ,ze  ta lekarka wlsnie tam pracuje . Dowiedzialam sie ,ze Miejski prawdopodobnie ma byc we wrzesniu zlikwidowany i cala kadra gin-pol ma sie przeniec wlasnie do Zdroji . Wytlumaczyla mi ,ze bezpieczniej jak i dla mnie tak i dla dziecka bedzie abym byla w Szczecinie ze wzgledu nawet na wyposazenie w maszyny i oczywiscie czas jesli chodzi o nieplanowane dostarczenie krwi z banku krwi.Gdyby cos sie dzialo w Pyrzycach i tak mnie by musieli transportowac do szczecina a to juz jest dodatkowy czas . Tak wiec dla wlasnego spokoju jednak woel rodzic w Zdrojach.
 Juz na dzien dzisiejszy wiem ,ze chce mnie polozyc w 37 tc na oddzial i czekac do 40 tc aby wykonac planowo cc, chyba ,ze cosby sie dzialo wtedy oczywiscie wykonuja cc. W Pyrzycach z pewnoscia nie czekali by do 40tc tylko pocieli by mnie wczesniej a wiadomo ,ze im dluzej dziecko w lonie matki tym lepiej .
 Ma czekal na mnie przy naszej budowie i widzial jak dziewczyna ktora byla przedemna wyszla i zdziwiony byl ,ze tak dlugo bylam w gabinecie. Naprawde ta lekarka nigdy sie nie spieczy , duzo rozmawia i odpowiada na wszelkie pytania. Bada dokladnie i bez pospiechu . Jak narazie jestem z jej opieki bardzo zadowolona.

Mysle ,ze wszystko opisalam wam bo tyle tego ,ze sie rozpisalam  :D Jak cudownie jest slyszec bijace serduszko swojego maluszka  :skacza:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #714 dnia: 6 Sierpnia 2007, 19:40 »
 :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #715 dnia: 6 Sierpnia 2007, 19:43 »
Dzisiaj bede spala spokojniej  :skacza:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #716 dnia: 6 Sierpnia 2007, 19:45 »
Jagna, super wieści!!! Dobrze, że Pani Ci wszystko wytłumaczyła...

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #717 dnia: 6 Sierpnia 2007, 19:52 »
martyna1985 bardzo mnie uspokoila , bo wszystko spokojnie wytlumaczyla i dokladnie wiem na czym stoje.

zapomnialam ,ze takze powiedziala mi ,ze napewno nie beda mi usuwali tych miesniakow podczas cc bo to juz bedzie za bardzo ryzykowne ,ze wzgledu na wieksze krwawienie i rozmiar macicy jest nienaturalny , jedynie jakby podczas cc nacieli  jakiegos miesniaka wtedy musza go usunac ale przec dd zrobia dokladne USG i beda cieli aby tego uniknac.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #718 dnia: 6 Sierpnia 2007, 20:07 »
Super wiesci :) masz rację ze wybierasz ten w Zrojach ? nie wiem jak to odmienic bom nietutejsza :)
no i reszta argumentów jest na TAK :)
wazne miec taki wewnetrzny spokoj ze porod i cała opieka bedzie ok :)

Cieszę sie tez ze wszystko dobrze z maleństwem :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #719 dnia: 6 Sierpnia 2007, 20:11 »

Cieszę sie tez ze wszystko dobrze z maleństwem :)

I to mnie cieszy najbardziej  :skacza: :skacza: :skacza: