Autor Wątek: Jagna77 zafasolkowala :)  (Przeczytany 69534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Odp: Jagna77 zafasolkowala :)
« Odpowiedź #660 dnia: 1 Sierpnia 2007, 16:30 »
z moich wyliczen wynika, z eja powinnam złożyć papiery w okolicach 12 wrzesnia..wie cpewnie na wizycie 16-go wezme sobei juz wsio...
A uważasz, że lepiej uprzedzic kadry że chciałbym te papiery wziąśc wtedy, zbey mieli rpzygotwane, czy tego jest na tyle mało, że od reki mi dadzą??
Chyba ZUS nie ebdzie sie czepiał jak dokuemnty od lekarz abeda z 16 sieprnia a złoze je np pod konie dopiero?? ::)
A ha i rozumie, ze lekarz zamiast wypełniac te śmeiszne druki do kopiuje co ma..i podbija pieczątke (u mojej gin nei ma ksera  ??? ::) )..

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #661 dnia: 1 Sierpnia 2007, 16:48 »
Vall lekarz nic nie kseruje tylko wypelnia jeden formularz a my same musimy skerowac nasze dokumenty medyczne  :) Takie jak ksiazeczka ciazy , wyniki , USG itp.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #662 dnia: 1 Sierpnia 2007, 19:28 »
No ślicznie rośniemy Jaguś:)
Ja tam widzę, że brzuszek coraz ładniejszy:)

Pozdrawiamy gorąco!!!!!!!!!!!!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #663 dnia: 1 Sierpnia 2007, 21:09 »
~monika~   :hello: i dziekujemy za mile slowa  ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #664 dnia: 2 Sierpnia 2007, 07:53 »
Vall lekarz nic nie kseruje tylko wypelnia jeden formularz a my same musimy skerowac nasze dokumenty medyczne  :) Takie jak ksiazeczka ciazy , wyniki , USG itp.

Dzięki Jaguś   :-* :-* :-*

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #665 dnia: 2 Sierpnia 2007, 08:08 »
~monika~ popieram :) i zgadzam sie w 100 % Brzuszek bardzo ładny :)

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #666 dnia: 2 Sierpnia 2007, 09:05 »
Jagus brzunio śliczny i widać, widac już :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #667 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:28 »
Vall wczoraj zapomnialam Ci napisac od kiedy jestem na zwolnieniu  :D Jestem na zwolnieniu od 19 kwietnia i ciagne je caly czas bez dnia przerwy.

Antalis AndziaK dziekuje kochane  :uscisk: :uscisk: :uscisk:

Dzis sama w domciu jestem  :D
 Maz w pracy a tesciowa zrobila sobie wypad do rodzinki , nie bardzo chciala jechac ale ja przekonalam ,z ejuz malych dzieci nie ma i nikt jej nie placze a obiadem niech sie nie przejmuje bo ja ugotuje i to nie problem  :)
 Rano bylam na miescie alwe tylko musialam kupic swierze pieczywo , przy okazji kupilam mleczko co by mi nie zabraklo bo ostatnio sporo pije  ;) oraz owoce i sok do picia  :) Przyznam sie szczerze ,ze kupilam takze sobie drozdzowke na deser  8) od czasu do czasu chyba mozna sobie pozwolic  ;) :D

Tak wiec na obiadek mam juz wszystko przygotowane tj schabowe rozklepane i doprawione , ziemniaczki obrane , tylko usmazyc i ugotowac i obiadek gotowy.Do tego ogoreczek malosolny i malslanka , tak wiec tesciowa az za spesjalnego zadania mi nie zostawila , najszybszy obiad na swiecie  ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #668 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:32 »
Vall wczoraj zapomnialam Ci napisac od kiedy jestem na zwolnieniu   Jestem na zwolnieniu od 19 kwietnia i ciagne je caly czas bez dnia przerwy.

no to ja od 17 kwietnia, ale z tygodniowa przerwą :) To niemal identycznie :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #669 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:44 »
 Jak ja dobrze wyliczylam to do 4 wrzesnia powinnam juz zlozyc gotowy wniosek do ZUSu ale ja wole to zrobic wczesniej i na spokojnie :D ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #670 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:48 »
ale Jaguś ty przeciez możesz urodzic  jescze w czasie zwykłego l4... 182 dni...  mi  jakby braknie jednego miesiąca....  ::)
Tobie pewnie ze dwa tygodnie co najwyżej, bo nie wiesz kiedy będzie cesarka  ::)..ehh..ta biurokracja  ::)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #671 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:55 »
Wlasnie wiem o tym ale dokladnego terminu cc nie znam wiec i tak musze chocby na te 2 tygodnie zalatwic ten zasilek , smieszne ale prawdziwe  ;) :D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #672 dnia: 2 Sierpnia 2007, 17:11 »
Wlasnie wiem o tym ale dokladnego terminu cc nie znam wiec i tak musze chocby na te 2 tygodnie zalatwic ten zasilek , smieszne ale prawdziwe  ;) :D

krótko mówiąc...   ::)  piep..... biurokracja  :-\

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #673 dnia: 2 Sierpnia 2007, 21:49 »
Dla mnie to kobiety w ciazy nie powinny zalatwiac zasilku rehabilitacyjnego tylko ciagnac dalej zwolnienie lekarskie . Ktos kto to wymyslil mial glupi pomysl , dal wiecej pracy ZUSowi oraz nam ciezarnym kaza biegac i zalatwiac glupie papuerki.

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #674 dnia: 2 Sierpnia 2007, 22:04 »
No niestety ten zus to wymyślił ktoś bardzo naćpany...
A tak na poważnie - t wprowadzili te durne zasady w maju 2005 roku.Pamiętam,bo ja właśnie chyba byłam jedną z pierwszych lub pierwszą na forum,która to załątwiała....
Oni to wprowadzili dlatego,żeby za dużo kobietom nie płacić....Wydaje się im,że skoro ciąża to nie choroba,to niby dlaczego mamy nie pracować  ::) ::)

Ja ta uważam,że jak kobieta chce i się dobrze czuje,niech racuje,ale to jej wybór.A ja np wolałam być na zwonieniu (z racji pracy i dla samej siebie) i drugi raz zrobiłabym tak samo...
Nie sprawdzali mnie,ale ogli  :-\
Aha,no i z tego co było iedyś- te papiery należy złożyć jakies 6 tygodni przed upływem tych 182 dni.
Paranoja rzecz biorąć..

Pozdrowionka

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #675 dnia: 2 Sierpnia 2007, 22:14 »
Wlasnie najgorsze jest to ,ze trzeba sie trzymac tych durnych terminow  :-\
 Zrozumialabym aby zaraz po tych 182 dniach zlozyc wniosek a nie 6 tygodni przed  :drapanie: idiotyczne  8)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #676 dnia: 3 Sierpnia 2007, 07:22 »
Jaguś ja CIe jeszcze ponudze, bo ja teraz jaks "ogłupiała" od wszystkiego i trzeba mi prosto, kawa na ławe  ;)

Czy na tych skserowanych papierach - ksiazczec, ,opsie usg, wynikach etc... tez ma byc oryginalna pieczec lekarza..mimo tego ze widzą jego pieczatki wszedzie na ksero..??   ::)

Domyslam się, że tak..ale to oznacza z eksero powinnam zorbic po kolejnej wizycie zbey było wszytsko jak najświeższe a potem wrócic do lekarza po pieczeć...i zawracac mu głowę..  ::)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #677 dnia: 3 Sierpnia 2007, 07:28 »
Vall tak masz racje kochana , lekarz musi to jeszcze podbic i sie podpisac ,ze to jest zgodne z orginalem  :)

Ja to nie czekam z wpisem na kolejna wizyte tylko teraz kseruje i na wizycie mi podbije. Mysle ,ze to co juz ma to wystarczajacy dowod ,ze jestem ciezarna i ciaza jest zagrozona . Ja nie bede czekala do samego konca terminu zlozenia wniosku , jakbym sie gorzej czula kto by mi to wszystko pozalatwial  :drapanie: a tak juz wszystko gotowe  :)

Mi od wczoraj cos znowu net szwankuje  :drapanie: co oni znowu wyrabiaja tam , chyba sie komus nudzi  :drapanie:
« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2007, 07:29 wysłana przez Jagna77 »

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #678 dnia: 3 Sierpnia 2007, 07:49 »
Vall tak masz racje kochana , lekarz musi to jeszcze podbic i sie podpisac ,ze to jest zgodne z orginalem  :)

Ja to nie czekam z wpisem na kolejna wizyte tylko teraz kseruje i na wizycie mi podbije. Mysle ,ze to co juz ma to wystarczajacy dowod ,ze jestem ciezarna i ciaza jest zagrozona . Ja nie bede czekala do samego konca terminu zlozenia wniosku , jakbym sie gorzej czula kto by mi to wszystko pozalatwial  :drapanie: a tak juz wszystko gotowe  :)

Mi od wczoraj cos znowu net szwankuje  :drapanie: co oni znowu wyrabiaja tam , chyba sie komus nudzi  :drapanie:

pewnie masz racje - tez nie bede czekac...akurat bed emiałą wyniki na wizytę do skeruje wczesniej, USG mam w przyszłym tyg (połowkowe)... i ksiązeczka jest :)

DZIĘKUJĘ very much  :przytul: :Daje_kwiatka:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #679 dnia: 3 Sierpnia 2007, 11:07 »
Jaguś brzuszek pierwsza klasa :) ROśnie w oczach - super!

Co do zasiłku - mi też"groziło" załatwianie tego bo dokładnie w dniu planowych narodzin (9maja) kończyły mi się te 182 dni ale moja kadrowa mi powiedziała że ponieważ jest to TAK blisko daty to jeżeli będzie przesunięcie to ZUS zacznie mi naliczać już macieżyński. Poszłam do ZUS-u i pani mi to potwierdziła. POwiedziała że nie mam po co tego składać bo jak np młoda urodzi się 13 maja, czyli przekrocze 182 dni o 4 to te 4 zejdą mi już z macierzyńskiego. Obłęd jakiś!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #680 dnia: 3 Sierpnia 2007, 13:57 »
Vall  nie ma sprawy kochana  :) Jakby co polecam sie na przyszlosc  :D
rybkawiedenka dziekujemy za mile slowa  :uscisk:

Bylam sie przejsc , skserowalam na miescie karte ciazy bo moje ksero jest za male do tak dlugiego dokumentu  :D ;)

Tak wiec w srode na wizyte i moge biec do ZUSu  ;D
Tak sie zastanawiam czy w ten poniedzialek nie przejde sie jeszcze prywatnie , bo ostatnio nie bylam , niech popatrzy na mnie  8) ;) ;D

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #681 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:21 »
o rany! dziewczyny, o czym Wy piszecie!? Możecie mnie uświadomić w jakiej sytuacji załatwia się taki zasiłek? Czy to zależy od długości zwolnienia? Ja nie wiem czy będę miała przedłużone l4, ale w razie co, nie mam pojęcia o formalnych tego aspektach? :( Uświadomicie mnie? Plisssss :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #682 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:27 »
Zasilek rehabilitacyjny trezba zalatwic wtedy kiedy bedziesz dluzej niz 182 dni . Jesli tak to 6 tygodni przed terminem uplyniecia tych 182 dni musisz zlozyc stosowny wniosek w ZUSie bo inaczej po tych 182 dniach nie dostaniesz pieniazkow na swoje konto  8)
 Tak niestety wymyslili nam urzednicy . Chorowac mozna pol roku czyli te 182 dni a ,ze ciaze nie jest choroba to trzeba zlozyc te papierki abysmy mialy normalnie dalej wyplacane pieniazki. Z tego co wiem ciezarnym z regoly nie odmawia sie wyplacania tego zasilku ale jest tez taka mozliwosc ,ze zostaniemy wezwane do ZUSu na komisje , bo moze beda chcieli sprawdzic lub po prostu zobaczyc  :o 8) ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #683 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:28 »
PumoRi ale tobie to nie gorzi, doipero pierwsze l4..wiec spokojnei zmiescisz sie w 182 dniach  :D

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #684 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:36 »
Vall, to moje drugie l4, ale między nimi chodziłam miesiąc do pracy. Te 182 dni muszą być w ciągu, czy takie przerywane też się liczy? Hmmm... nie planuję być tak długo na zwolnieniu, ale od przybytku głowa nie boli, więc wolę wiedzieć jak to jest :) dzięki!

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #685 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:38 »
Co do zasiłku- ja właśnie taki wniosek składałam (na zwolnieniu mogę byc tylko do 9.08, a termin mam na 22.08), lekarz wypełnił taki duuuży druk, kadrowa sama przysłała te bzdurne wylicznie (dzięki niej wiedziałam,że muszę się spieszyć), a książeczkę ciąży kserowałam w zusie. Pani poprosiła do tego oryginał, i po sprawdzeniu opatrzyła go pieczątką ,,Zgodne z oryginałem"- całe to składanie papierów zajęło mi jakieś 10 min (w zusie), i po 2 tyg. dostałam odpowiedź, że rokuję powrót do pracy i takie świadczenie zostaje mi przyznane...

Acha!!! Druk,który wypełnia lekarz ważny jest 1 m-c od daty jego wystawienia
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #686 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:39 »
Zwolnienia sie sumuje , wlicza sie takze kazda sobote i niedziele jak i swieta .

Mi pani w Zusie kazal zrobic ksero i potwierdzic przez lekarza ,ze sa zgodne z orginalami .

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #687 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:40 »
Druk,który wypełnia lekarz ważny jest 1 m-c od daty jego wystawienia

o to bardzo ważne info  :o Dzieki Lea  :)

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #688 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:41 »
Pumori...na zwolnieniu możesz być 182dni w jednym ciągu (razem z weekendami, świętami itp.) , ale jeśli była przerwa- to liczysz te dni od początku
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #689 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:42 »
Dlatego ja odrazu po otrzymaniu tych dokumento zaniose do ZUSu pomimo ,z ejest jeszcze troszke czasu ale ja bede miala to z glowy.