Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3576842 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #32460 dnia: 17 Lutego 2013, 13:00 »
taka lista życzeń...
część sensowna, część mniej...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #32461 dnia: 17 Lutego 2013, 13:01 »
Można sobie założyć pewne rzeczy, moim zdaniem to taka lista życzeń.
Ja np zapomniałam poprosić o lewatywę, myślę że gdybym miała plan porodu to może położna by mi przypomniała  ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32462 dnia: 17 Lutego 2013, 13:06 »
czyli widzisz z Twojego punktu widzenia ma to sens;

z mojego - jakoś nie widzę, tyle, że ja plan porodu wymieniłam na własną położną, z którą tak naprawdę poród omawiałam w 2008 roku przy Ewie, a teraz to po prostu "rozumiałyśmy się bez słów"

w podsumowaniu - jak toś chce i czuje, że mu się to przyda, to niech robi
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32463 dnia: 17 Lutego 2013, 13:08 »
A ja nie wiem czy zrobię, może wymienię na męża który tym razem będzie pamiętać  ;D
W sumie mogę sobie mieć taką ściągę  ;)
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32464 dnia: 17 Lutego 2013, 13:13 »
chociaż może to czasem co niektórym osobom uzmysłowi, że np nie wszyscy chcą tego golenia, lewatywy itp...
albo nacięcia krocza, którego da się uniknąć, tylko wymaga to trochę wysiłku od personelu
wiadomo ciachnąć łatwiej
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32465 dnia: 17 Lutego 2013, 13:20 »
Ja mam właśnie wrażenie że tam gdzie rodziłam Tymka było tak, że położne były zorientowane na wszelaką ochronę i jakby bez wyraźnego głosu proszę mi zrobić - zwyczajnie nie robiły  ;) Ale to moje odczucie. Bo wszystkie przykłady które podałaś w moim przypadku nie były wykonane, oprócz nacięcia o czym ostrzegały już na początku, wyraziłam zgodę w razie konieczności - widocznie zaistniała bo nacięcie miałam sromotne  ;) Oprócz tego sama zachęcała do mojej aktywności na wstępie też zapytała o wszelkie leki i znieczulenie, pewnie sama zrobiła mi taki plan  :D
BOY
GIRL

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #32466 dnia: 17 Lutego 2013, 13:21 »
dziewczyny od jakiegoś tygodnia zaczęły mnie boleć plecy (tak na dole ) położna mówi, że to normalne a ja się zastanawiam czy to nie za wcześnie? jakoś to nie jest straszny ból , ale tak się zastanawiam co to będzie później...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32467 dnia: 17 Lutego 2013, 13:22 »
milcia są rożne miejsca
takie jak Ty opisałaś i takie, gdzie człek by rodzić nie chciał i multum "pośrednich"...
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32468 dnia: 17 Lutego 2013, 13:24 »
Mnie jakiś tydzień cz dwa temu dopiero odpuścił ból pleców.
Mam tyłozgięcie macicy i męczyło mnie strasznie, wywaliło brzuch i przestały mnie boleć.

Lila w ogóle śniło mi się że poszłam na wizytę do edno w Medi... a tam za biurkiem Ty :) Mam wizytę w środę i chyba zaczęłam przeżywać  ;)
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32469 dnia: 17 Lutego 2013, 13:31 »
haa haa dobe...
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32470 dnia: 17 Lutego 2013, 13:36 »
milcia są rożne miejsca
takie jak Ty opisałaś i takie, gdzie człek by rodzić nie chciał i multum "pośrednich"...

Podsumowują wydaje mi się że warto chociaż przejrzeć taki plan porodu aby wiedzieć co może nas spotkać, co z czym się wiąże i o czym możemy same zadecydować. Najlepiej zrobić to przed zapoznawczą wizytą na porodówce alby wypytać położną w danym szpitalu jakie mają tam nastawienie do różnych akcji podczas porodu  :)
BOY
GIRL

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #32471 dnia: 17 Lutego 2013, 14:07 »
Tutaj też coś takiego obowiązuje, ja mam tylko jedną prośbę jak najmniej studentów  ;D
W PL przy uzg zadali mi pytanie czy zgadzam się na studentów, ja oczywiście że nie ma problemu spodziewałam się 3 przyszło z 12!
Zwijam się z bólu, a lekarz omawia każdy mój narząd, a miał tylko sprawdzić czy aby nie ma ciąży pozamacicznej.
I tekst "Oooo tu nic nie zobaczymy, bo pani strasznie zagazowana jest"  ::)
Brrrr po tym przeżyciu zaznaczam że studenci jak najbardziej - na kimś muszą się uczyć ;) - ale w rozsądnej ilości.
Przy pierwszym porodzie dostałam jedną która badała mi rozwarcie i później jeszcze jedną która krążyła dosłownie jak cień ;)

Reszta planu bez zmian, dostać się do szpitala urodzić z pomocą położnych tym razem bez zoo, mąż może sobie patrzeć jak się męczę albo iść kawę wypić, po 2 dobach zawinąć się do domu.

Justa normalne, mnie w pierwszym trymestrze bolały więc też bardzo szybko, później przestały, a teraz jak się nabiegam dają o sobie znać. 
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32472 dnia: 17 Lutego 2013, 14:14 »
a skąd Iza wzięłaś ten plan? czy to gdzie się zaznacza m.in. tych studentów?

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #32473 dnia: 17 Lutego 2013, 14:55 »
Nie dostałaś "listy życzeń" ze szpitala razem z zaproszeniem na usg?
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32474 dnia: 17 Lutego 2013, 16:22 »
w sumie to rzuciłam tylko na to okiem tzn data i godz. na usg i miałam zerknąć do tego później , i zapomniałam ale zaraz to zobaczę raz jeszcze :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #32475 dnia: 17 Lutego 2013, 19:10 »
Ja ten plan widziałam ostatnio w jakiejś dzieciowej gazecie i mówiąc szczerze umiałam się bo wg mnie to plan układa się sam i trzeba postępować elastycznie w zależności od tego jak przebiega poród...zresztą wydaje mi sie, ze w Polsce nie ma zbyt wielu położnych, które beda traktować poważnie takie listy... ::)

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #32476 dnia: 17 Lutego 2013, 19:28 »
Pomocy czy paracetamol  można brać w ciąży? Mam tylko lek dla dziecka 24mg/ml. Jeśli tak to w jakiej dawce. Zaraz oszaleje głowa mi pęka i nic z domowych sposobów nie pomaga.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32477 dnia: 17 Lutego 2013, 19:30 »
Można, standardowa dawka paracetamolu w tabletce to 500mg np Apap czy Paracetamol.
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32478 dnia: 17 Lutego 2013, 19:31 »
weź 500mg....jak nie pomoże dołóż drugie 500mg

na tym etapie ciąży możesz w razie braku efektu wziąć ibuprofen
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32479 dnia: 17 Lutego 2013, 19:32 »
20 ml - sporo  ;)
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32480 dnia: 17 Lutego 2013, 19:34 »
wychleje dziecku wszystko  ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #32481 dnia: 17 Lutego 2013, 19:46 »
Nie dałam rady wypiłam 10ml i czekam na cud. Liczę że skoro nie zażywam normalnie tabletek to tak mała dawka na mnie zadziała ;)
Nie wiem co się dzieje normalnie po spacerze mi przechodzi, spać się nie położę później w nocy będę się męczyć.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32482 dnia: 17 Lutego 2013, 20:46 »
Dziewczyny jak to jest z badaniem przyzierności karku ?Jakie są normy ??
U mojego maluszka wyszło 2mm w 12t1d.
Lekarka powiedziała że wszystko jest dobrze,ale tak z ciekawości pytam.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32483 dnia: 17 Lutego 2013, 20:48 »
Do 2,5mm chyba. Moja miała 2.1 mm.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32484 dnia: 17 Lutego 2013, 20:50 »
U mojego tez było 2,1 mm

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32485 dnia: 17 Lutego 2013, 20:50 »
Aaa no to już wiem  ;).Dzięki!

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32486 dnia: 17 Lutego 2013, 22:48 »
Moje jedno pierwsze miał 1,68 a drugie 1,7.

Właśnie robię listę pytań do mojej endokrynolog i tak się z ciekawości zapytam Lila i dziewczyny które biorą lub brały w ciąży euthyrox,
wiadomo że trzeba łykać na czczo i pół godziny po nie jeść a jak to robiłyście kiedy miałyście próbę z glukozą, brałyście tabletkę przed pobraniem czy dopiero po badaniu?
BOY
GIRL

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #32487 dnia: 17 Lutego 2013, 23:01 »
Brałam po pobraniu - na wszelki wypadek ;) Ale nie wiem czy tak trzeba :P

Tak właściwie to nawet nie mogę sobie przypomnieć czy aby na pewno tego dnia łyknęłam tabletkę  ???

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #32488 dnia: 17 Lutego 2013, 23:53 »
Ja ten plan widziałam ostatnio w jakiejś dzieciowej gazecie i mówiąc szczerze umiałam się bo wg mnie to plan układa się sam i trzeba postępować elastycznie w zależności od tego jak przebiega poród...zresztą wydaje mi sie, ze w Polsce nie ma zbyt wielu położnych, które beda traktować poważnie takie listy... ::)

No ja miałam plan porodu, gdy rodziłam drugi raz. Pierwszy poród odbył się tak niespodziewanie, że jechałam do szpitala nawet bez torby.
Nikt w szpitalu wielkich oczu na taki plan nie robił, ale zaznaczyłam od razu, że jest to plan do moich rozmów z personelem (o czym nie zapomnieć wspomnieć, głownie dla męża, bo ja to raczej nie byłam w stanie rozmawiać...), zaznaczone było czego na pewno nie chce, co w razie ewidentnej konieczności zaakceptuję a z czym nie mam problemu. Jeśli pokażecie coś takiego mężowi to na pewno ułatwicie mu przejście przez poród, bo wiele tak naprawdę zależy od niego...Gdy macie skurcze naprawdę nie podyskutujecie o zasadności nacinania krocza i nie wyłuścicie położnej dlaczego absolutnie sobie tego nie życzycie; albo nie  wstaniecie o własnych siłach z pozycji leżącej i nie posadzicie się same na krzesełku porodowym- będziecie potrzebowały pomocy, pewnie położnej i męża. Gdy dopiero co dostałyście noworodka na brzuch naprawdę nie myśli się o tym, aby zabronić położnej np kąpać dziecko, albo że dacie dziecko do badania gdy będziecie na to gotowe i prosicie o uprzedzenie Was, że chcą bąbla już zbadać- dziecko raczej nie schudnei i skurczy się w ciągu pierwszych kilku minut...A ocenę APGAR można zrobić na brzuchu mamy. Jest wiele możliwości- ale z personelem trzeba rozmawiać, a nie sobie czegoś ostro żądać (to się sprawdza w większości przypadków). Jeśli położna nie będzie znała naszej opinii, naszych pragnień to poleci sztampowo i wg schematu który przerabiały tysiące razy a Wy możecie poczuć dyskomfort lub wręcz mieć poczucie, że coś wam odebrano w tym dniu (niestety wiem co mówię, pierwszy poród był bardzo daleki od moich wyobrażeń i to nei dlatego że dziecko było chore...).
Więc drogie ciężarne- ROZMAWIAJCIE! Z osobami mającymi towarzyszyć w trakcie porodu jak i z personelem w trakcie "godziny zero"- tu właśnie przydaje się plan porodu. Wiele można osiągnąć za tak niewiele, a wymarzone pierwsze chwile z maluszkiem są BEZCENNE :)

Plan porodu przydaje się też osobom mocno uporządkowanym, którą lubią mieć choćby ułamek nadziei, że mają nad czymś kontrolę ;)

I zakładam, że tworząc plan porodu nie zakłada się, że wszystko w 100% będzie zrobione wg planu, bo poród z założenia jest dynamiczny i może się z minuty na minutę wiele zmienić... Aeniolek, wydaje mi się, że kobieta która taki plan tworzy zdaje sobie z tego doskonale sprawę.

No i na koniec- jeśli nie zaczniemy z położnymi i lekarzami rozmawiać i dawać im choćby delikatnie odczuć że w szpitalach i na oddziałach, szczególnie położniczych, to oni są dla nas a nie my dla nich- to nigdy nic się nie zmieni. Od czegoś te zmiany trzeba zacząć, a najlepsze do tego są pacjentki które dopominają się o swoje prawa i mówią czego chcą.

P.S. Oczywiście wszystko co napisałam dotyczy maluszków zdrowych, urodzonych w naturalny sposób :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #32489 dnia: 18 Lutego 2013, 11:29 »
wydaje mi sie, ze bralam po glukozie, przynajmniej mialam taki plan, bo w tej chwili glowy nie dam, ze w ogole ja lyknelam :P...
 musze sie pozalic...kurcze od jakiegos tygodnia mam straszne bole stawow, bioder, krzyza, a najgorsze sa bole drobnych stawow rak, ciezko mi nawet je zgiac, a kazda manipulacja czy proba utrzymania jakiegokolwiek przedmiotu konczy sie grymasem bolu :'(...
miala ktoras podobnie?
juz jestem zmeczona ta ciaza, a przeprowadzka dopiero za tydzien, wiec musze jeszcze troszke wytrzymac :-\...