Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3517143 razy)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #16230 dnia: 16 Sierpnia 2010, 12:33 »
Byłam raz świadkiem takiej sceny. Dworzec autobusowy, ludzie czekają na autobus, które włąśnie nadjeżdżał. Pani bacznie obserwuje autobus, gdzie się zatrzyma żeby trafić prosto na drzwi. W trafieniu przeszkadzało jej kilku ludzi to ich z łokcia poczęstowała w żebra gdzie popadło, żeby jej się przesunęli po czym jak bus już stanął to się tak pchała do wejścia żeby być pierwsza, że potrąciła na schodach matkę z kilkuletnim dzieckiem. Tak ją ztratowała, że się przewróciła biedna na tych schodach i cudem jej się udało wymanewrować, że nie upadła na dziecko, które przed sobą prowadziła. Ludzie zaczeli na babsztyla krzyczeć, ale nic sobie z tego nie robiła nawet nie powiedziała przepraszam. I to jest wychowana starsza pani, która umie tylko na wszytskich burczeć, że nie wychowani a ona taka schorowana i słaba, ale przepychać się i ludzi tratować potrafi. Ah, jak sobie to przypomnę to zawsze się zdenerwuje :)  

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #16231 dnia: 16 Sierpnia 2010, 12:43 »
A ja mam pytanie- dzisiejszej nocy nie spałam dobrze, to znaczy jak leżałam na plecach to bolał mnie brzuch. Ja wiem, że nie powinnam na plecach spać ale żeby aż to się skonczyło bólem brzucha??

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16232 dnia: 16 Sierpnia 2010, 12:47 »
Mam pytanko o lewatywę :) W szpitalu, w którym będę rodzić nie wykonuje się jej (chyba w Polsce odeszło się już wszędzie od tego....). Położne mówiły, żeby zrobić lewatywę samemu w domu. Można ją kupić w aptece. No właśnie, ale jak to wygląda? Czopek? Jakiś płyn? Mam nadzieję, że wypróżnię się naturalnie, ale lepiej wiedzieć co i jak. Orientujecie się?

U nas lewatywa jest w szpitalu wiec sie nie odchodzi od tego wszedzie. To taki plyn, ktory wlewa sie za posrednictwem rurki do odbytu ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16233 dnia: 16 Sierpnia 2010, 12:49 »
Japcio pyta o postać tej zakupowanej w aptece  ;)

Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu kupowałam dla kogoś i był cały zestaw, włącznie z urządzonkiem do zrobienia wlewu ale nie wiem czy sama sobie zrobisz ::)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16234 dnia: 16 Sierpnia 2010, 12:56 »
Japcio ja kupilam w aptece Enema ... buteleczka dosyc spora z plynem ... jesli chcesz moge Ci ja dac bo ja jej nie zuzylam   ;)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16235 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:02 »
Takie cuś ...

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #16236 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:16 »
Liczyłam, że to będzie czopek, a nie wieeeeeeelka butla płynu :)  Natalia, mam nadzieję, że nie będzie mi potrzebna. Chyba miałabym opory, żeby sobie samej zrobić....

anusiaaa , w szpitalu powiedziano nam, że kobiety wywalczyły sobie w ramach walki o godność samodzielne golenie krocza i lewatywę. Że niby te dwie czynności były dla nich poniżające. I dlatego teraz robią to same. Przynajmniej w "moim"szpitalu.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16237 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:23 »
Heheh mnie tez to przerazilo ... kiedy mi sie przypomnialo o lewatywie zadzwonilam do mamy b byla akurat w miescie zeby mi kuila no i kiedy mprzywiozla mi ja zagladam do woreczka z apteki i po kolei wyciaga co tam kupila i patrze ... pytam "co to za pudelko" patrze a tam napis enema  :o :o wyciagam i myslalam ze padne ... ale na szczescie udalo i sie wszytsko zlatwic przed porodem  ;D ;D

Co do szpitalnych zasad to ja nie wiem bo ani nie bylo mowy u mnie o lewatywie ani o goleniu ... takze nie wiem jak to jest ale mysle ze w kazdym szpitalu maja jakies tam swoje zasady !!

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16238 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:33 »
Liczyłam, że to będzie czopek, a nie wieeeeeeelka butla płynu :)  Natalia, mam nadzieję, że nie będzie mi potrzebna. Chyba miałabym opory, żeby sobie samej zrobić....

anusiaaa , w szpitalu powiedziano nam, że kobiety wywalczyły sobie w ramach walki o godność samodzielne golenie krocza i lewatywę. Że niby te dwie czynności były dla nich poniżające. I dlatego teraz robią to same. Przynajmniej w "moim"szpitalu.
mnie w szpitalu zapytano czy chcę lewatywę.
osobiście nie widzę nic poniżającego w robieniu lewatywy czy goleniu krocza w szpitalu...

gorsze dla mnie były komentarze miłej pani doktor  jak juz leżałam na połogu - "aaaa to pani darła się najgłośniej"

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #16239 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:37 »
w szpitalu w którym rodziłam lewatywę robiono wszystkim, nie rozumiem co jest poniżającego w robieniu lewatywy albo w goleniu krocza  ::)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16240 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:41 »
Mi podczas porodu rowniez by to nie przeszkadzalo !! Porod to taki specyficzny czas kiedy roznego rodzaju wstydliwe zachowania raczej nie maja miejsca  ;)

gorsze dla mnie były komentarze miłej pani doktor  jak juz leżałam na połogu - "aaaa to pani darła się najgłośniej"

Anka a babeczka mowila to w zartach czy bardziej po zlosci  ??? Bo ja o zlosci to lekko nieladnie z jej strony !!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #16241 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:51 »
Ja wolę lewatywy od walnięcia kupska przy porodzie ;) Choć i jedno i drugie jest całkowicie normalne...
Fakt, że przed porodem kobieta raczej sama się oczyszcza i często ta lewatywa jest zbędna.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #16242 dnia: 16 Sierpnia 2010, 13:54 »
U nas w szpitalu nie robią lewatywy tylko dają czopek glicerynowy.
Ja na szczęście rodziłam rano więc nic praktycznie nie jadałam ;) . A golenie....hmmm ja przed wyjazdem do szpitala pojechałam prawię na zero  ::) ;D ;D ;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16243 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:03 »
Ja też jestem za lewatywą, krocze wolę sama obsługiwać bo używam kremu - maszynka mnie strasznie podrażnia i już widzę co by było po tradycyjnym goleniu  ::)

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #16244 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:05 »
lewatywa...
upokarzające to może być jedyne wypróżnienie na sali porodowej wg mnie, a przecież wiadomo, że może ona też przyspieszyć akcję porodową!
nie rozumiem kobiet, które odmawiają, ale ich prawo...
ja, jak tylko przekroczę próg IP zażyczę sobie tą przyjemność :)

golenie nie będzie potrzebne, bo regularnie załatwiam ten temat osobiście - jakoś tak się wyćwiczyłam, że nadal daję radę ;)
jeśli dla kogoś to także wstydliwy proceder, warto pomyśleć wcześniej. to nie jakaś fanaberia lekarzy, czy położnych - golą mały fragment potrzebny do nacięcia.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16245 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:05 »
Maja, dokladnie kupowaną Eneme w aptece opisuje bo taka mialam ;)

I  jak Ania, nie widze w tym nic ponizajacego, wg mnie bardziej ponizajace jest, ze sie tak wyraze "zesranie" w czasie porodu ;) W ogole dla mnie ta lewatywa to nie bylo nic takiego. Bywaly gorsze rzeczy.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16246 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:07 »
Oj kupka podczas porodu to rzecz najzwyczajniejsza na świecie . Personel nie zwraca na to uwagi ;))

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16247 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:13 »
Oczywiscie, ze tak, ale dla mnie to to jest upokarzajace, a nie lewatywa ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #16248 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:23 »
A kupka w trakcie porodu w wannie? :) :) :)  Liczę, że mój organizm sam się w porę oczyści.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #16249 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:24 »
Ja też od razu poprosiłam o lewatywę, mimo, że była 6 rano i od wieczora nic nie jadłam, a poprzedniego dnia miałam biegunkę. A samą lewatywę jakoś inaczej sobie wyobrażałam, a tu myk i po sprawie ;)
Nie chciałabym mieć pełnego jelita w czasie partych :)

Z golenia też skorzystałam, bo sama już nie dawałam rady a mąż się bał że mnie zatnie :)

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #16250 dnia: 16 Sierpnia 2010, 14:48 »
Tez ostatnio rozmyslalam ;) o kupie podczas porodu a to ze wzgledu na to, ze tutaj lewtywy nie robia :( Mysle, ze zakupie sobie to cudenko-Eneme i zrobie ja sobie sama. Tylko sie zastanawiam kiedy jest odpowiedni moment zeby ja zrobic (jak zaczna sie skurcze?)i czy jezeli organizm sam powiedzmy pare godzin wczesniej sie oczysci tez sie ja zaleca
Aeniloek czemu nie wolno spac na brzuchu ???-to moja ulubiona pozycja od zawsze

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #16251 dnia: 16 Sierpnia 2010, 15:15 »
Dziewczyny może wyda Wam się to głupie, ale jak to jest z goleniem. Trzeba wszystko wygolić do zera? ???

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #16252 dnia: 16 Sierpnia 2010, 15:16 »
przeczytaj moją wypowiedź ;)

nie trzeba na zero...

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16253 dnia: 16 Sierpnia 2010, 15:19 »
Nie nie trzeba na zero ;) Tu chodzi raczej o skrócenie włosków

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #16254 dnia: 16 Sierpnia 2010, 15:25 »
caril nie wiem jakim cdem jakoś pominęłam twoja wypowiedź skupiłam się na czytaniu o lewatywie ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16255 dnia: 16 Sierpnia 2010, 16:00 »
milena, u mnie nie trzeba na zero, ja nawet zapomnialam sie ogolic i mnie w szpitaulu nie ogolili rowniez..zapomnieli albo co ;D ???

aaa Milenka, paczka poszla do Ciebie ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16256 dnia: 16 Sierpnia 2010, 16:21 »

Anka a babeczka mowila to w zartach czy bardziej po zlosci  ??? Bo ja o zlosci to lekko nieladnie z jej strony !!

po złości...po złości...
i skomentowała to na obchodzie...
na szczęscie mój drugi poród był zaprzeczeniem pierwszego i mam naprwdę miłe wspomnienia. inna sprawa, ze w polichach (tam rodziłam drugie dziecko) lekarze mieli zupełnie inne podejście do pacjentek.

mój organizm nic a nic się sam nie oczyszczał przed porodem... ::)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #16257 dnia: 16 Sierpnia 2010, 16:44 »
baby jak to czemu nie wolno spac na brzuchu??????? przeciez to nie wygodnie tak na dziecku spac, ale domyslam sie ze chodzilo ci o plecy ;) najlepiej jest spac na lewym boczku z powodu lepszego przeplywu krwi ale co tu zrobic jak moj maly jak sie poloze tylko namlewym boku to nawala w bok piesciami, a jak na prawym to kopie niemilosiernie, dopiero jak leze na plecach to sie uspokaja i spi czasami, a czasami i tak wariuje. poza tym na plecach niewygodnie juz pozniej z wiekszym brzuchem.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16258 dnia: 16 Sierpnia 2010, 16:49 »
Anka .. no tak lekarz lekarzowi nierowny ... szpital szpitalowi rowniez !!

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #16259 dnia: 16 Sierpnia 2010, 16:55 »
Na brzuchu bo na dziecku się nie śpi  ;D. Na plecach wg książek lepiej nie bo obciąża się bardzo kręgosłup i przytyka naczynia krwionośne co może przyczynić się do zawrotów głowy. Gdzieś jeszcze czytałam, że na plecach uciska sie jakąś ważną żyłę czy tętnice ale nie pamiętam dokładnie  :drapanie: