Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3522336 razy)

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #5850 dnia: 6 Stycznia 2009, 21:42 »
Hej hej wieczorkiem :-)

Gemini ja obstawiam 16 stycznia, bo widzę, że wolne jeszcze :-)
Dziubasku u Ciebie wiem, że 16-go to trochę wcześnie, ale skoro jeszcze wolne to ja też poproszę ;-)
Katrinka u Ciebie też obstawiam 16-go a co tam -  wespół zespół ;-) ale by było jakbyście wszystkie urodziły tego samego dnia! :-)

Siva faktycznie niezbyt czuła ta opieka w UK :-/
Masz możliwość zdobycia nospy? najlepiej nospy forte? W przypadku takich bóli, które właśnie nasilają się po wysiłku to dobrze jest wziąć nospę+magnez i położyć się z nogami wyżej - powinno pomóc. Ja też miałam takie pobolewania przez prawie cały pierwszy trymestr, a potem przeszło jak ręką odjął, więc i u Ciebie powinno się wkrótce uspokoić. Najważniejsze, że nie plamisz, więc to pewnie zmęczenie. Oszczędzaj się ile tylko możesz. Będzie dobrze ;-)

A u mnie brzucho ruszył do przodu - no i niestety waga też. Do 16tc praktycznie wcale nie przytyłam (ok. 1kg), a teraz na dniach brzucho wyskoczył, no i od razu 1,5kg na wadze do przodu. Dostałam dziś w prezencie takie urządzonko do słuchania tętna płodu, ale wyczytałam, że będzie przez nie coś słychać dopiero na początku III trymestru - bo to jest taki mały wzmacniacz po prostu, nie emituje żadnych fal. No ale dzięki temu jest w 100% bezpieczny. Cóż poczekamy. Narazie czekam na pierwsze konkretne ruchy :-)
« Ostatnia zmiana: 6 Stycznia 2009, 21:46 wysłana przez obri »

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5851 dnia: 6 Stycznia 2009, 21:45 »
Siva, to nie chodzi o rozumienie czy nie. W UK jest inaczej i jeśli nie ma możliwości badania przez lekarza to nie ma. Ale jeśli ja - takie jest moje zdanie i taką metodę zastosowałam będąc w ciąży - źle się czuję, to idę na zwolnienie. Jestem studentką, ale nawet jeśli pracowałabym, obojętnie na jaką część etatu zrobiłabym wszystko, żeby iść na zwolnienie, żeby tylko ciąża była zdrowa.

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
  • data ślubu: 08.2007
« Odpowiedź #5852 dnia: 6 Stycznia 2009, 21:55 »
martyna1985, ja starałam się o dziecko troszke czasu więc dla mnie dziecko jest najważniejsze. Ale skoro tutaj lekarz pierwszego kontaktu (bo do takiego w pierwszej kolejności musze sie udać)  mówi że to normalne i nie daje zwolnienia to co mam zrobić?? Na początku ciąży troszkę plamiłam, oprócz tego byłam przeziębiona, i nie dostałam zwolnienia, ton chyba juz troszkę rozjasni Tobie sytuację bardziej... Położna na moje niskie ciśnienie, czy zawroty głowy tez powiedziała że to norma  :(   Ja juz nie raz prosiłam o zwolnienie, i nie dostałam.  Tutaj po prostu tak jest - ciąża to nie choroba, nie ma na to zwolnień.

Orbi dzięki, mam no-spę i jak boli bardzo to biorę.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5853 dnia: 6 Stycznia 2009, 22:07 »
Siva, a co robią jeśli kobieta ma naprawdę zagrożoną ciąże? Czekają aż ją straci? Pytam z ciekawości.
Niech ktoś narzeka na Polskę, ale ja się cieszę, ze tu mieszkam. Przynajmniej w ciąży miałam porządną opiekę i teraz do dziecka też mam.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #5854 dnia: 6 Stycznia 2009, 22:33 »
Siva piszesz...Najgorzej jest jak za duzo pracuję, a pracować muszę, bo na zwolnienie nie ma szans. oraz...martyna1985, ja starałam się o dziecko troszke czasu więc dla mnie dziecko jest najważniejsze.

Musisz sie zdecydowac albo dziecko albo praca .
Wiem , ze aby utrzymać dziecko , rodzinę tzreba mieć pracę ale w Twoim wypadku praca może być zagrozeniem dla dziecka !

Sama też nie możesz sie leczyc wirtualnie i pytac który ból jest bezpieczny a który nie !
Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje...

Mi było bradzo cieżko zamknąć zakład w czasie ciaży ale jednak dziecko dla mnie było i jest ważniejsze !
 I teraz jak mały ma 2 lata cieszę sie że podjecłam tak dojrzały krok jak pójscie na zwolnienie !

Zreszta kobieta powinna mieć na uwadze to ze w czasei ciąży moze iśc na zwolnienie itd....

Tak wiec musisz zadać sobie pytanie....obys pozniej nie zalowała podjetej decyzji...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #5855 dnia: 6 Stycznia 2009, 22:47 »
Ale ja nie narzekam na Polskę słuzbe zdrowia, wręcz przeciwnie, w porównaniu z tutejsza jest super. I przede wszystkim , możliwość odwiedzenia prywatnego gabinetu. Tutaj jest tak, że do 12 tc nic nie robią, nawet jak kobieta krwawi- uważają to za naturalną selekcję i  w takiej sytuacji robią usg żeby stwierdzic czy to poronienie czy nie... Nie daja tutaj progesteronu, ja miałam z Polski i brała na własną rękę. Wiem, że jest Tobie cięzko to zrozumieć, mi też było i jest. Oni mają tutaj swój schemat, badania palpitacyjne brzucha i usg jest 3 razy podczas całej ciąży, i robi to położna, nie ginekolog.  Nie zarzucaj mi tylko  proszę, ze dziecko nie jest dla mnie najwazniejsze, jak pisałam starałam sie o nie pewien czas i jest dla mnie priorytetem. I jestem nawet w stanie zwolnic się z pracy, żeby wszystko było w porządku jeśli będzie taka potrzeba.  Pytam na forum, jakie bóle sa groźne, żeby wiedzieć, kiedy upracie domagac się wizyty, lub badania, bo do tej pory byłam zbywana stwierdzeniem że to normalne i jak to połozna powiedziała"nie czytac tyle w internecie" Nie wiem co jest kiedy kobieta ma naprawdę zagrożoną ciążę i wolałabym sie nie dowiedzieć (na pewno do 12 tyg nic nie zrobią)
Fajnie  :-\ chciałam się poradzic i podpytać innych ciążówek czy tez tak miały, zeby się uspokoić lub żądać czegoś więcej od mojego lekarza, żeby po raz kolejny nie zostać zbytą, a wyszło z tego niezłe zamieszanie i nagonka na mnie... Przeciez niektóre bóle w ciąży sa naprawdę normalne bo macica się rozciąga i nie wymagaq to zwolnienia lekarskiego prawda?? Tutaj naprawdę uważaja że ciąża to nie choroba i że kobieta ciężarna może pracować. Nie tak jak w Polsce, gdzie zwolnienia sa bardzo popularne.
Dzieki za wsparcie...
Ktoś, kto nie przechodził ciąży tutaj w uk nie zrozumie tego niestety.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #5856 dnia: 6 Stycznia 2009, 22:57 »
Siva spokojnie :przytul: powiem Ci tak, mój gin powiedział mi, że jak czuję bóle takie miesiączkowe( a na początku tak miałam), to dopóki po NoSpie przechodzi, mam się bardzo nie przejmowac

I tak robiłam, niestety w 20tc dostałam silnych bóli, skurczy właściwie, miałam wrażenie, ze mi brzuch ściska jakaś obręcz i na to mi NoSpa nie pomogła. Po badaniu okazało się, że szyjka mi się skraca, dostałam Fenoterol na podtrzymanie

Tak więc jeśli to lekkie bóle i po NoSpie przechodzi, to mam nadzieję, że wszystko jest dobrze

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ela - 08.01
Dziubasek - 09.01
Kuchasia - 10.01
Klaudia(Kasia) - 12.01
anulka331- 13.01
Adiana - 14.01
Wercia,Anelle82 - 15.01
Obri - 16.01
zuza14200 - 17.01
Katrinka - 18.01
elizabeth81 - 24.01
marta082008 - 25.01

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #5857 dnia: 6 Stycznia 2009, 23:00 »
ja równiez mieszkam w uk i wiem jak to jest z tymi zwolnieniami to nie jest takie proste jak w Polsce niestety ,ja wymiotowałam mdlałam, plamiłam ,pozniej krwawiłam ,wymiotowałam krwiął i chodziłam dzien w dzien do lekarza tu w uk do pracy nie dałam rady bo szłam na godz i wracałam albo wcale nie szłam i lekarze mowili ze to normalne a to wcale normalne nie było. Jak sądzicie, pojechałam do Polski powiedzieli że ja bym już od dawna leżała w szpitalu w takiej sytuacji jakie mialy miejsce, więc nie osądzajcie że dla kogoś praca jest ważniejsza bo to naprawde nie jest takie tu łatwę .Teraz jak się juz lepiej czuje byłam w polsce porobilam badania, wróciłam do anglii dzis znowu wymiotowalam a akurat miałam wizyte u lekarza już wczensiej umowiona noi co dopiero teraz jak w sumie nie potrzebuje wypisali mi na tydzien zwolnienie. To jest chore ale taka jest rzeczywistość. A badan ginekologicznych nie wykonują bo tylko sie ma spotkania z polożną a ona takich badan nie moze robić także do końca nie sprawdzaja szyjki nic brrrrr. Ja również miałam klucia czasem sie nasilaly czasem wcale nie było ,teraz od pewnego czasu nie miałam a dzis znowu bo sie poschylalam w pracy co nie co. Ale w swieta mialam takie klucia ze nie moglam wstac z lóżka nospy nie zarzywam ,biore dufaston. Mialam Usg zrobione i lekarz nie wie czemu tak się dzieje ,powiedział ze jest wszystko wporzadku

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #5858 dnia: 6 Stycznia 2009, 23:02 »
...czyli dziecko najważniejsze to powinnaś się udać w pierwszej kolejności do lekarza ginekologa , bo przecież tacy istnieją tam .
Prywatni jak i panstwowi.

My mozemy ci doradzic i podpowiedziec ale skoro wiekszosc dziewczyn ci radzi aby isc na zwolnienie i do lekarza to znaczy ze troche racji mamy .

Jak masz mozliwosc kupienia no-spy i magnezu to jak najbardziej powinnas to łykac.

Zreszta lekarzem nie jestem i tez ocenic Twojego zdrowia nie moge ...

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #5859 dnia: 6 Stycznia 2009, 23:15 »
Elu, no właśnie prywatnych ginekologów tutaj nie ma. A do państwowego jest sie cięzko dostac, i trzeba mieć skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu, czyli kółko sie zamyka, bo ten, jak i położna twierdza ze bóle sa normalne. nikola/23 miała jeszcze gorszą sytuacje i tez jej nie chcieli dać zwolnienia, to chyba świadczy o tym ze tutaj tak jest , a nie ze mi się nie chce isć na zwolnienie. Dla mnie Pieniądze nie są najwazniejsze.
Witaminki biore, ale jak piszecie że magnez to dokupię. (tak apropo żeby Wam jeszcze uśwaidomić jak tutaj jest, mi powiedziano,że witamin nie muszę brać, dopiero jak badania krwi wyjdą złe, to mi lekarz coś przepisze, więc sprowadziłam sobie z Pl prenatal)
Gemini dziękuję kochana,  :uscisk: do tej pory brałam no-spę jak mocno bolało, ale teraz chyba zaczne brać nawet jak będzie pobolewać...

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #5860 dnia: 7 Stycznia 2009, 00:38 »
Siva, Kochana, wiem, że jest tam ciężko, i podejście do ciąży do ok. 23 tyg. jest naprawdę kiepskie... ale przecież jest niepubliczna służba zdrowia - może w jakiejś innej/ większej miejscowości udałoby się jednak jakiegoś ginekologa napotkać? Bo samej naprawdę trudno odróżnić objaw fizjologiczne od tych nieprawidłowych, dowodem na to, że mimo dolegliwości nic się nie dzieje, jest długa, zamknięta szyjka, miękki brzuch i odpowiedni do wieku ciążowego mały człowiek z tętnem 120 - 160/min.... jak stwierdzić to bez badania? No-Spa i magnez na pewno Ci nie zaszkodzą, ale czasem to nie wystarczy, a odpoczynku (o ile jest wskazany) nie zastąpi żaden lek.. ja pracowałam do 30 tyg, bo mogłam, ale jak mi się zaczęła (bezobjawowo) skracać szyjka, to poszłam na zwolnienie... gdyby nie badanie, to nie wiedziałabym o szyjce, a tak 0już 37 tyg skończone... Ja bym Ci radziła poprosić o pisemne zaświadczenie od lekarza z przychodni, że nie widzi konieczności konsultacji ginekologicznej - może go to jednak skłoni do skierowania Cię?pozdrawiam b. ciepło..

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #5861 dnia: 7 Stycznia 2009, 09:49 »
Siva ja też rozumiem... przez 8 m-cy mieszkałam w UK i miałam styczność z tamtejszą służbą zdrowia... ::)
Gdybym na własnej skórze tego nie odczuła- nie uwierzyłabym, że tak tam się dzieje...
Niestety prawdą jest, że dla lekarza stamtąd ciąża do 12 tygodnia "nie istnieje" i nic nie robi się,
aby jej ewentualnie pomóc przetrwać... późnie coś się polepsza, ale w zasadzie do 23-26 tygodnia
dopuszczają samoistną "selekcję" i tyle! Dla nas jest to nienormalne, nieludzkie, ale tam właśnie tak jest...

Siva, postaraj się nie stresować, łykaj no-spę (ale też w granicach rozsądku), magnez i po pracy jak najwięcej odpoczywaj.
porozmawiaj też z szefową, czy mogłabyś liczyć na zmniejszenie ilości godzin w pracy, czy na dodatkową przerwę na odpoczynek...
może okaże odrobinę dobrej woli :)

3maj się cieplo!

--------------------------------------
obri, 16 stycznia
klaudia (Kasia), ANNUUSSIIA- 17 stycznia
madziq- 18 stycznia
asia- 19 stycznia
kuchasia, Adiana- 20 stycznia
zuza142000, Gemini- 21 stycznia
lady_yes- 22 stycznia
Katrinka- 23 stycznia
elisabeth81, ela- 24 stycznia
marta082008- 25 stycznia
anulka331- 26 stycznia
Wercia- 27 stycznia

Słoneczko jest wątek mamusiowy: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=2305.msg792608#new

Ostatnio nawet troszkę odżył :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5862 dnia: 7 Stycznia 2009, 10:20 »
Ania, ja obstawiam na 24.01. :)

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #5863 dnia: 7 Stycznia 2009, 10:36 »
o matko nie zdawałam sobie nawet sprawy że takie cyrki są w UK  :-\

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #5864 dnia: 7 Stycznia 2009, 11:15 »
Dziubasku, jeśli można to ja obstawiam 28 stycznia...i zgadnij dlaczego ? ;D ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5865 dnia: 7 Stycznia 2009, 13:20 »
Kaha... hmmm.... nie wiem... bo Ty się wtedy urodziłas? :D :D

Jakby był mały wodniczek to bym sie nie obraziła... :D Sama jestem spod tego znaku  ;D

--------------------------------------
obri, 16 stycznia
klaudia (Kasia), ANNUUSSIIA- 17 stycznia
madziq- 18 stycznia
asia- 19 stycznia
kuchasia, Adiana- 20 stycznia
zuza142000, Gemini- 21 stycznia
lady_yes- 22 stycznia
Katrinka- 23 stycznia
elisabeth81, ela, martyna1985- 24 stycznia
marta082008- 25 stycznia
anulka331- 26 stycznia
Wercia- 27 stycznia
Kaha- 28 stycznia

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #5866 dnia: 7 Stycznia 2009, 14:24 »
No dokładnie! Wodniczki fajne są przeca :D

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #5867 dnia: 7 Stycznia 2009, 14:39 »
Siva ja rozumiem Cię jeżeli chodzi o opiekę w czasie ciąży w UK..... ja mieszkam od kilku lat w Irlandii i tutaj też jest tak że w ciąży chodzi się do lekarza pierwszego kontaktu ale.........
Ja na początku miałam duże problemy i nie wahałam się iść na zwolnienie na 4 miesiące... pracowałam po 10 godz dziennie przez 5 dni w tygodniu i guzik mnie obchodziło czy poradzą sobie beze mnie...
Dziecko było najważniejsze...
Oo drugie lekarz jak tylko były wątpliwośc wysyłał mnie do szpitala na dokładne badania....
Po trzecie napewno jest w UK polski ginekolog lub polska przychodnia więc możesz jechać tam prywatnie na badania lub konsultację ginekologiczną.... taki lekarz również może Ci wypisać zwolnienie lub prowadzić ciążę...
Wiem że to jest dość duży koszt ale są ważniejsze sprawy niż pieniądze...
Radzę Ci poszukać takiego ginekologa lub przychodni i pojśc na wizytę...
I radziłabym również zmianę położnej...

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5868 dnia: 7 Stycznia 2009, 14:53 »
kurcze, dziubasku ty jesteś wodnikiem? nie powiedziałabym... znam ten znak na wylot (mąż i 2 funfelki są z tego znaku) ale jakoś mi nie pasujesz ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5869 dnia: 7 Stycznia 2009, 15:16 »
Elu... łaj??? :)
typowym wodnikiem rzeczywiscie nie jestem, ale ciekawi mnie dlaczego Ty tak myślisz?  :D

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5870 dnia: 7 Stycznia 2009, 15:54 »
Elu, no właśnie prywatnych ginekologów tutaj nie ma. 

Siva tutaj masz namiary na polskich lekarzy w UK... m.in. na ginekologa http://www.polskaprzychodnia.co.uk/

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #5871 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:15 »
Ja też wodnik, ja też ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5872 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:24 »
Jezu...jak ciezko miec dziecię, sprzątac i gotowac i być na bieżąco na forum ;D :P

Gem - obstawiam na twoj termin wg OM chociaż nie wiem jaka to data 8)
Dziubek, a u ciebie 22.01 ;)

Dla cioc  :-*

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5873 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:28 »
Ale cukiereczek!! Śliczna!

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5874 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:29 »
Troszkę to body za duże jakby ;D Ale ślicznie śpi....

Nie strasz, że mało czasu na forum, bo ja już zapomniałam jak to jest przy maluszku i żyję w błogiej nieświadomości ;D

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5875 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:32 »
Cudna Zuzinka  ;D ;D ;D

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5876 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:47 »
Jak macie ochotę obstawiać u mnie, to dopiero jak się zwolni miejsce z trójki Gemini, Katrinka, Dziubasek :P

Ja jestem po mega zakupach na Allegro (koleś ma sklep w Policach koło Dobosza) i w Bobolandzie.
Zadowolona jest baaaaaaardzo.  Mam kocyk, toto cudo polecane przez Lilę - becik, śpiworek i kocyk w jednym.
Rodzić mogę za chwilę, bo nie mam eleganckiej koszuli :)
Zostały mi do kupienia jakieś pierdoły...Pieluchy, jałowe gaziki ect.

Kupiłam w ciemno dwa smoki Avent'a - silikonowe, mam nadzieję, że są ok.

W ogóle warto kupować laktator? Jeśli tak, to jaki ?? Zastanawiam się czy nie pożyczyć...

Natomiast nigdy więcej nie pójdę do Tato. Zraziłam się maksymalnie...

Zuzia jest przesłodka  :-*
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5877 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:50 »
W Tato źle ?

A co to za cudo zakupiłaś ?
« Ostatnia zmiana: 7 Stycznia 2009, 16:52 wysłana przez Adiana »

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5878 dnia: 7 Stycznia 2009, 17:04 »
Nie jestem typem klienta, który każe koło siebie latać, ale w ciągu 15 min. nikt do mnie nie podszedł to raz, kiedy chcieliśmy zamówić wózek, to laska stwierdziła, że nie wiadomo na kiedy będzie i czy w ogóle, a tak poza tym to ja mam czas. No bo przecież do porodu to mi zostało full czasu  ::)
Dodatkowo 500 zł drożej niż w sklepie netowym.

Beznadzieja...
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5879 dnia: 7 Stycznia 2009, 17:11 »
Anusia, ty się nie baw w perfekcyjną panią domu tylko odpoczywaj i się wysypiaj.Co ty się już za gotowanie wzięłaś? daj na luz
A córcia śliczna...

Dziubasku, no jakoś mi nie pasujesz ;) . Ale wodniki to ogólnie fajne znaki tylko strasssssssszni indywidualiści
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"