Autor Wątek: ILE ZADATKU??  (Przeczytany 7366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
ILE ZADATKU??
« dnia: 28 Marca 2007, 13:26 »
Wiatam.. chcialam sie was doradzic a propo sali. Planujemy slub na 2008 i przydalo by sie juz pojezdzic za salami, ale chcialam sie zapytac ile zadaja zadatku bo nie wiem na jaka sume sie szykowac, a z czyms trzeba jechac.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2007, 13:35 »
Czesto jest tak ze własciciele sal sami mówia ile tzreba zostawic zadatku. Kwoty sa rozne i wachaja sie od 50 zł do 300-500 zł , z wiekszą kwota sie jeszcze nie spotkałam

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2007, 13:36 »
ja za samo wynajęcie sali bez obsługi płaciłam 150 zł

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2007, 13:44 »
ale ile jest ze wszystkim jak  placi sie od osoby??

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2007, 13:51 »
Cytat: "katza"
ale ile jest ze wszystkim jak placi sie od osoby??

Ja placac za sale w restauracji płaciłam chyba z 200 zł zadatku ( tak jak pisałam w roznych miejscach domagaja sie roznej kwoty ) ale to na prawde zalezy od własciciela ile "zaspiewa".

Offline ewak
  • bywalec
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2007, 14:12 »
katza my placilsimy 2000 zl zadatku (przy czym to jest zadatek za sale i za nocleg lacznie). Ale wszystko pewnie zalezy od tego jak duze bedzie Wasze wesele, ile kosztuje.  

A tak poza tym, rozpietosc podawana tutaj jest tak znaczna, ze moze warto rozwazyc mozliwosc przelalnia zadatku na konto resturacji np. Przeciez w dobie pieniadza wirtualnego nie koniecznie musicie miec je ze soba fizycznie :wink:
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2007, 14:17 »
Cytat: "ewak"
katza my placilsimy 2000 zl zadatku

Zaraz na poczatku przy "zaklepywaniu" sobie sali ??
Z tego co ja wiem to na "Dzien dobry" nikt nie wymaga az takiej kwoty.Czesto jest tak ze para rezerwuje sobie sale ale w kazdej chwili moze z niej zrezygnowac ( niestety wiekszosc włascicieli nie oddaje zadatku ) wiec taki wydatek od razu to chyba przesada.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2007, 14:24 »
Moja siostra zapłaciła 1000 zł, własciciel lokalu chciał 10% całkowitych kosztów wesela - tak mniej więcej. Z tym, ze to jest zaliczka a nie zadatek. Zadatek z tego co wiem, jest niezwrotny.

Offline Wioleta

• forumowicz
  • data ślubu: 14 czerwca 2008
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2007, 14:33 »
przy oglądaniu sal nie płaci się żadnej zaliczki przecież.... i nie wybiera się pierwszej sali z brzegu i wpłaca od razu zaliczkę... my zjeździliśmy mnóstwo sal... i chcieli różnie...albo 10% albo kwotowo. My wpłaciliśmy zaliczkę 500 zł ale nie podpisaliśmy umowy tylko mamy KP... myślicie że powinniśmy podpisać umowę?? :drapanie:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2007, 14:37 »
Cytat: "KAHA"
Z tym, ze to jest zaliczka a nie zadatek. Zadatek z tego co wiem, jest niezwrotny.

No własnie o to mi chodziło. Zadatek to takie "zabezpieczenie" sobie terminu a zaliczke wpłaca sie jak juz sie jest na 100% zdecydowanym. Tak ja to rozumiem.

Offline Aniutek83
  • maniak
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2007, 15:07 »
my płacilismy 1000 zł zaliczki przy podpisywaniu umowy! Tyle odgórnie sobie zazyczyli!
Ceny sa rózne ale tak u nas zazwyczaj to 500- 1000 zł!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2007, 15:19 »
Cytat: "Aniutek83"
my płacilismy 1000 zł zaliczki przy podpisywaniu umowy!

Ale to juz było przy podpisaniu umowy. Z tego jak rozumiem tworczynie tematu chodzi jej o zadatek nie zaliczkę.
O to ile płaciłyscie przy "zaklepywaniu" terminu a nie przy podpisywaniu umowy.Najczesciej jest tak ze umowe podpisuje sie dopiero po pewnym czasie.

Offline Aniutek83
  • maniak
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2007, 15:25 »
my  zaraz jak tam zajechalismy to po zdecydowaniu sie musielimy podpisac umowę - umówilismy sie zaraz na drugi dzien i podjechalismy z tym zadatkiemi i podpisalismy umowę!
Ale jakby ktos przyjechał jeszcze w ten sam dzien po nas z kasą to byśmy wypadli z obiegu!
Było wielu chetnych to musielismy sie spieszyć !
Ale ludzie bez podpisania umoiwy na ta sale tez wpłacali tyle zadatku!
A my podpisaliśmy umowe bo tak chcieliśmy - po co czekac! Skoro z wielu wybraliśmy ta salę!
Dla scisłości Antalis- oni od zaklepania biora 1000 zł!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marca 2007, 15:27 »
A to za sale czy juz za całe wesele. Tzn. musielisci placic osobno za sale ??

Offline rajdowka

• Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2007, 15:52 »
Podstawowe pytanie przede wszystkim.. dlaczego zadatek nie zaliczka? no i pytanie na jakiej zasadzie jest wplacany.. jest cos spisywane?

Offline Aniutek83
  • maniak
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Marca 2007, 16:30 »
U nas to jest tak-
My nie płacimy osobno za sale a osobno za gości!
Po prostu powiedzmy ,że łaczny koszt wesela to 13 tysiecy!
Za wszystkich gości z obu stron- to wpłaciliśmy ten 1000 jako taki zadatek- zaliczka i bedziemy musieli potem dopłacic 12 tys!
Zalezy od liczby gosci po prostu wpłacimy całościowa kwote pomniejszoną o 1000 zł!
MY wpłacalismy jeszcze na razie za 1 domek z noclegami- 150 zeta!
I na umowie mamy wpisane wpłacony zadatek- zaliczka 1150 zł  - do zapłaty jeszcze 12 tys!

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Marca 2007, 16:40 »
Super dziekuje, teraz w sobote bedziemy jezdzic i ogladac, zobaczymy moze juz sie cos uda znalesc, moze polecacie mi jakies fajne i nie zbyd drogie knajpiki (od 90-130 za os.) tak na 70-80 osob

Offline dorka_9

• uzależniony
  • data ślubu: 30 sierpnia 2008
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Marca 2007, 17:26 »
My po obejrzeniu sali na necie pojechaliśmy tam i pan nas wpisał w zeszycik i mieliśmy 15 dni do wpłacenia zaliczki.Płaciliśmy 1000 zł i podpisaliśmy umowę parę dni później

Offline dorka_9

• uzależniony
  • data ślubu: 30 sierpnia 2008
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Marca 2007, 17:29 »
Aha katza bierzcie sie szybciutko do szukania sali i nie odkładajcie tego bo jak ja byłam miesiąc temu tu już w fajnych miejscach było wszystko po zarezerwowane na 2008.My musieliśmy przełożyć datę ślubu z pierwszej soboty sierpnia na 30 sierpnia bo już tam gdzie chcieliśmy nie było miejsc.Owocnych poszukiwań.Daj znać jak coś :skacza:  znajdziecie

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marca 2007, 21:09 »
My płaciliśmy zaliczkę w wysokości 1000 zł.... to było 10% całej sumy.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Marca 2007, 22:27 »
A my płacilismy 800zł potem to będzie odliczone od kwoty całego wesela! a za osobe placimy 130zł bez ciast i alkoholu

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Marca 2007, 22:30 »
a gdzie weselicho Katrinko??? zna ktos moze gosciniec Paradise na przeczycach?? nie wiecie jak tam moze robia sluby??

Offline martadu
  • użytkownik
  • **
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2007, 00:20 »
Po pierwsze jest róznica prawna miedzy zaliczką a zadatkiem.  Ma to ogromne znaczenie. W sensie prawnym korzystniejszy jest zadatek. Jeżeli po wpłaceniu juz kwoty (np rezerwacja sali 100zł) z jakiś przyczn właściciel sali się wycofa zwraca ci jedynie tę zaliczkę w kwocie 100zł, natomiast jeżeli był to zadatek to właściciel ma obowiązek wypłacić ci (jako karę) podwojoną kwotę 100zł czyli 200zł. Zadatek to zabezpieczenie interesów obu stron (strona która sie nie wywiąże z umowy płaci dwukrotnosć zadatku)

Offline ewak
  • bywalec
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2007, 06:36 »
Cytat: "Antalis"
katza my placilsimy 2000 zl zadatku

Zaraz na poczatku przy "zaklepywaniu" sobie sali ??
Z tego co ja wiem to na "Dzien dobry" nikt nie wymaga az takiej kwoty.Czesto jest tak ze para rezerwuje sobie sale ale w kazdej chwili moze z niej zrezygnowac ( niestety wiekszosc włascicieli nie oddaje zadatku ) wiec taki wydatek od razu to chyba przesada.

Antalis, ja zadatkuje badz zaliczkuje jedynie w momencie, gdy jestem pewna swojego wyboru. Nie organizuje wesela, pesymistycznie zakladajac, ze z niego zrezygnuje :wink: Oczywiscie za tym idzie podpisanie rowniez umowy, z wyraznym podkresleniem kwoty przedplaconej w celu rezerwacji. Z moich doswiadczen, ktore sie w tym watku sie tez potwierdzaja, wynika, iz na ogol uslugodawcy zadaja zwyczajowe 10%-15% . My robimy wesele w osrodku wypoczynkowym, zapewniamy wszystkim gosciom nocleg. I w naszym przypadku, te 2000 zl to jakies 13% calosci oplat (wesele + nocleg) co w swojej pierwszej wypowiedzi zaznaczylam.

Roznice pomiedzy zadatkiem a zaliczka sperecyzowala juz martadu. Ja dodatkowo polecam to porwnanie, ktore w rownie przystepny sposob objasnia co jest korzystniejsze dla uslugobiorcy.
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline ewak
  • bywalec
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Marca 2007, 06:57 »
Cytat: "KAHA"
Z tym, ze to jest zaliczka a nie zadatek. Zadatek z tego co wiem, jest niezwrotny.

No własnie o to mi chodziło. Zadatek to takie "zabezpieczenie" sobie terminu a zaliczke wpłaca sie jak juz sie jest na 100% zdecydowanym. Tak ja to rozumiem.

Niestety nie moge edytowac poprzedniego posta, wiec gwoli wyjasnienia dopisuje jeszcze - zadatek jest zwracany, o ile rozwiazanie umowy nastapi za porozumieniem stron. Ma on glowienie na celu jakby wzmocnienie umowy, poprzez silniejsze obligowanie uslugodawcy do wykonania uslugi niz zaliczka.

Zadatek - w moim przekonaniu - powinno sie wplacac jedynie jesli sie juz zdecydowanym na dana usluge, a nie bron Boze w celu "przyklepania terminu", bo jesli sie rozmyslimy to na pewno on przepadnie. Zreszta podobnie powinno sie uwazac z zaliczkowaniem.

Obie formy zostaja zaliczone na poczet przyszej uslugi, o ile takowa zostala prawidlowo wykonana.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2007, 07:17 »
Zadatek - w moim przekonaniu - powinno sie wplacac jedynie jesli sie juz zdecydowanym na dana usluge, a nie bron Boze w celu "przyklepania terminu", bo jesli sie rozmyslimy to na pewno on przepadnie

Dlatego zadatek to niewielka kwota. Ja taka płaciłam w Domu Kultury ( 50 zł ) a gdy znalazłam ładniejsza sale to zrezygnowałam z Domu Kultury ( o dziwo pieniazki zwrocono ) i "zajełam sobi emiejsce " w mojej ostatecznej juz sali weselnej.
Czesto jest tak ze młodzi znajduja ciekawa sale, wpłacaja zadatek a w miedzyczasie szukaja jeszcze .Gdy znajda cos sciekawszego rezygnuja  z poprzedniej nie tracac nic albo bardzo niewiele. Daletgo nie zgodze sie ze zadatek wpłaca sie gdy sie jest juz na 100% zdecydowanym na usługe. Dla mnie wpłata taka do zaliczka.

A i podkreslam - te zdarzenia miały miejsce PRZED podpisaniem umowy.
Po pewnym czasie podpisywałam umowe z lokalem i tam juz była wpłacana ZALICZKA.

Offline Aniutek83
  • maniak
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2007, 07:48 »
Ale to wszystko zalezy OD LOKALU!
Raczej wszyscy dostosowywują się do tego czego żąda właściciel sali czy tez kierownik lub manager!
U nas nawet jak byśmy jeszcze nie podpisywali umowy tez by żąali 1000 zł- ale w momencie gdybyśmy zrezygnowali to zwróciliby nam to!
Tak samo jak bysmy zrezygnowali teraz juz z podoisana umową!
Znam osoby , które jeszcze nie podpisywały umowy ale juz wpłacały zaliczke tudziez zadatek za naszą salę !
U nas zgodzili się abyśmy przyjechali na drtugii dzień bo byliśmy na 100 % zdecydowani na ta salę!
my wcześniej mielismy zarezerwowaną salę ale bez zaliczki- zadatku ale właśnie nas wystawili bo ktoś przed nami wpłacił kase za większa ilość ludzi- bo niestety w tej sli zaliczka była dowolna im więcej ten pierwszy i im więcej gośći!
Wiec nie mozemy tu uogóolniać ILE- tyle ile zazyczy sobie właściciel!
I zalezy jakie warunki prponuja- u nas niektóre lokale żądaja od razu podpisana umowy! Bo więcej jest chętnych nizlokali niestety!

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Marca 2007, 08:08 »
My mamy zapłacić 500 zł za salę, a w tej chwili jesteśmy zapisani i mamy potwierdzić 20 kwietnia. Żadnych zaliczek nie musimy płacić. A co do sali na przyszły rok to faktycznie mało jest już wolnych terminów, ale najlepiej odrazu jechać a nie dzwonić. Nam w 2 miejscach powiedzieli, że brak terminów a jak przyjechaliśmy to się okazywało, że jednak są. :hahahaha:
Powodzenia w szukaniu :skacza:

Offline ewak
  • bywalec
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Marca 2007, 08:15 »
Dlatego zadatek to niewielka kwota. Ja taka płaciłam w Domu Kultury ( 50 zł ) a gdy znalazłam ładniejsza sale to zrezygnowałam z Domu Kultury ( o dziwo pieniazki zwrocono ) i "zajełam sobi emiejsce " w mojej ostatecznej juz sali weselnej.
Czesto jest tak ze młodzi znajduja ciekawa sale, wpłacaja zadatek a w miedzyczasie szukaja jeszcze .Gdy znajda cos sciekawszego rezygnuja  z poprzedniej nie tracac nic albo bardzo niewiele. Daletgo nie zgodze sie ze zadatek wpłaca sie gdy sie jest juz na 100% zdecydowanym na usługe. Dla mnie wpłata taka do zaliczka.

A i podkreslam - te zdarzenia miały miejsce PRZED podpisaniem umowy.
Po pewnym czasie podpisywałam umowe z lokalem i tam juz była wpłacana ZALICZKA.

Antalis to, ze zwrocono Tobie pieniadze w Domu Kultury wynika jedynie z zyczliwosci i uprzejmosci. Ja wybierajac sale pytalam ile czasu mam na podjecie decyzji. Dogadywalam tez mozliwosci zaplacenia zadatku/ zaliczki (zalezy jak sie kto zgadzal) przy pomocy przelewu. Dlatego nie bardzo rozumiem, dlaczego zostawilas te 50 zl w Domu Kultury.... Bo ja nigdzie nie dalam ani zlotowki za przetrzymanie terminu. No ale ja w sumie szybko podjelam decyzje.

Odnosnie wplacania zaliczki w momencie podpisywania umowy - IMHO zaliczka jest korzystniejsza dla uslugodawcy. Dlatego czesto nie chca sie oni godzic na zadatki, bo w momencie zerwania umowy przez uslugodawce, musialby on zwrocic uslugobiorcy dwukrotnosc wplaconej kwoty. Poza tym w mysl prawa, jesli w umowie nie jest wyraznie sformulowane, ze uslugobiorca wprzekazuje na poczet uslugodawcy zadatek, to przedplata ZAWSZE jest traktowana jako zaliczka.

Z mojej strony EOT, bo mam wrazenie, ze nasza dyskusja ewoluowala na kwestie prawne, zamiast udzielac merytorycznej podpowiedzi autorce watku. Aniutek83 ma racje, to wszystko zalezy od lokalu i nie mozna generalizowac.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
ILE ZADATKU??
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Marca 2007, 08:43 »
Antalis to, ze zwrocono Tobie pieniadze w Domu Kultury wynika jedynie z zyczliwosci i uprzejmosci.

Wiem dlatego napisałm ze o dziwo oddano mi pieniazki.

Dlatego nie bardzo rozumiem, dlaczego zostawilas te 50 zl w Domu Kultury

To był wymagany warunek. Oni maja bardzo napiety grafik i tak zapewne chronia sie przed "wystawieniem do wiatru".

Aniutek83 ma racje, to wszystko zalezy od lokalu i nie mozna generalizowac.

No a co ja pisałam na poczatku ??

Aniutek83, czy musisz w kazdym swoim zdaniu wstawiac wykrzyknik ?? Przez to Twoje odpowiedzi moga byc pochopnie zrozumiane i odebrane.To tak jakbys na wszystkich wrzeszczała ;p