na thermomixa
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/pychotka-lub-pani-walewska-na-tm-31/hafke3y6-b4909-861042-cfcd2-d9xx91rqbabka majonezowa
Składniki
masło, ilość do natłuszczenia formy
110 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
5 jajek
5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
180 g cukru
1 szczypta soli
120 g skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
270 g majonezu
cukier puder, ilość do oprószenia babki
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić.
Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 9. Rozdrobnioną skórkę z cytryny przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, odstawić.
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5, następnie ubijać kolejne 3 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważony cukier. Zdjąć motylek.
Dodać żółtka, rozdrobnioną skórkę z cytryny, mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia i majonez, wymieszać 10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 20 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Studzić w uchylonym piekarniku ok. 30 min, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na kolejne 15 min.
zwykly
https://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotkahttps://www.kwestiasmaku.com/przepis/babka-majonezowababka fajna, wilgotna mi zawsze wychodzi.Majonezu nie czuc