Autor Wątek: Norbert synek Aischy  (Przeczytany 49537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aischa

• entuzjasta
  • data ślubu: 29.04.2006
Odp: Norbert synek Aischy
« Odpowiedź #510 dnia: 13 Listopada 2007, 09:05 »
dzieki kochane

ja chyba oszaleje, od wczoraj znow zaczal kaszlec, znow dusznosci i poswistywania, ide z Norbim na 11:30 do lekarza. Nie wiem co jest ze w tydzien po wyjsciu ze szpitala znow sie zaczyna to samo. Juz drugi raz sie tak dzieje.

Odstawilam mleko i przetwory mleczne, zobaczymy co bedzie. Moze on na kurz tak reaguje. No nie wiem, niczego sie nie dowiem jak nie odwiedze alergologa. Na moje oko to astma niestety, jedyna osoba w rodzinie ktora tez ma astme jest moj mlodszy kuzyn, tez ma od niemowlaka.

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #511 dnia: 13 Listopada 2007, 10:57 »
Aischa tulam Was mocno :przytul: :przytul: :przytul: :przytul: Bardzo mi szkoda Norbercika.. :'(

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #512 dnia: 13 Listopada 2007, 23:53 »
O kurcze :(
No to idz do alergologa i lepiej sprawdz czy to astma....może nie ?

U nas mojego męża dziadek miał astme...wiec tez mały mógł dziedziczyc..
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #513 dnia: 14 Listopada 2007, 11:31 »
Jedno jest pewne .. trzeba jak najszybciej konsultowac to  z Arelgologiem bo takie
zapalenia krtani.. oskrzeli..dusznosci to moze byc na tle alergicznym niestety!
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #514 dnia: 15 Listopada 2007, 00:01 »
...Norbercik znowu w szpitalu ...chyba ma astmę...
...oby nie :(
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #515 dnia: 15 Listopada 2007, 09:23 »
  :-\  :-\ :-\

kurcze...

DUZO ZDROWKA  :-*

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #516 dnia: 15 Listopada 2007, 13:45 »
 :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #517 dnia: 15 Listopada 2007, 22:06 »
Miejy nadzieje , ze to nic poważnego  :-\

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #518 dnia: 16 Listopada 2007, 23:08 »
I nadal ich nie ma :(

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #519 dnia: 17 Listopada 2007, 10:23 »
jestesmy tylko ze wczoraj juz nie mialam sily  wlaczac komputer

niestety podejrzewaja astme na tle alergicznym i nie tylko, przy przeziebieniu tez mu sie uaktywnia

zrobili mu testy skorne i okazalo sie ze jest uczulony na roztocza i w mniejszym stopniu na jajka, na mleko cale szczescie nie z czego sie ogromnie ciesze, mial pobierana krew na test alergiczny ale wynik dopiero za 6 tyg.

Narazie jestesmy na przepustce do wtorku a pozniej na kontrole mamy sie zglosic. Pi wczorajszym tescie alergicznym troche Norbercika wysypalo ale sa to pojedyncze krosteczki ale mysle ze to wynik testu, co o tym sadzicie?

Jestesmy na inhalacjach i tyle, zastanawiam sie czy nie podac mu Zyrtec...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #520 dnia: 17 Listopada 2007, 10:43 »
Skoro miał robione testy to i może od tego ma te krosteczki ?
A zyrtec ...a kazali ci podawac ?
Nam lekarz kazał dawać chyba z 8 kropli dziennie nawet jak sie nie bedzie nic dziac , ja jednak nie daje mu tego bo uważam ze skoro  jest ok to po co organizm uzalezniac od leku ?
jednak ty jestes w innej sytuacji  ::)
Sama nie wiem ? Moze z 4 kropelki dziennie ?

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #521 dnia: 17 Listopada 2007, 10:47 »
wczeniej lekarz rodzinny kazal podawac 2 x 5 kropli ale teraz w szpitalu nic nie mowili a ja nie zapytalam

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #522 dnia: 17 Listopada 2007, 10:55 »
No to podawaj .

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #523 dnia: 17 Listopada 2007, 11:50 »
Tak mi przykro, że Norbercik choruje... Tulam Was  :przytul:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #524 dnia: 17 Listopada 2007, 12:13 »
dzieki Asiu

nie sadzilam ze bedziemy mieli w domu alergika, zadno z nas nie jest alergikiem ;) a moze jest ale tego nie wiemy, tez mamy zamiar wybrac sie na testy :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #525 dnia: 17 Listopada 2007, 12:15 »
A kiedy na testy ?

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #526 dnia: 17 Listopada 2007, 13:39 »
A jak to jest z testami u takich małych dzieciaczków? Nie za wcześnie? Też bym chciała zrobi Mieszkowi testy alergiczne ale kompletnie nie wiem czy już mozna czy jeszcze czekac... :-\

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 17 Listopada 2007, 13:58 »
Gdzies mi sie obiło o uszy , ze od 3 rok ?   ::)

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #528 dnia: 17 Listopada 2007, 14:06 »
my lezymy w szpitalu na odziale alergologi i pulmonologii dzieciecej, pytalam jak to jest z tymi testami, nigdy nie sa miarodajne nawet u starszych dzieci ale warto zrobic aby miec jakis obraz.

my na testy wybierzemy sie jak mąż bedzie mial wolne i jak Norbercik sie troche podleczy

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #529 dnia: 19 Listopada 2007, 18:43 »
Biedny jest...
wkurzajace to jest  >:( rodzice nie maja alergii... dziecko na przysłowiwym cycu....
i AZ ASTMA  .... i to tak wczesnie  ::) >:(

A powiedz mi jak robia te testy ? ? ?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #530 dnia: 19 Listopada 2007, 20:00 »
Chyab chodzi o te próby uczuleniowe na rece  ::)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #531 dnia: 19 Listopada 2007, 20:40 »
ale jak to wyglada ?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #532 dnia: 19 Listopada 2007, 22:58 »
No chyba tak....np. bierzesz migdała i pocierasz ręke w jakims tam zaznaczonym miejscu i czekasz czy bedzie reakcja, obok robisz to samo np. z jajkiem itd  ::) tak??????
prosze sie nie smiac jak cos :)
W praktyce najczęściej stosowane są:
Test punktowy (prick test),
Test śródskórny,
Test naskórkowy (płatkowy).
TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA

Badanie polega na celowym spowodowaniu kontaktu alergenu podejrzanego o wywoływanie objawów chorobowych ze skórą, a następnie na interpretacji zmian skórnych (bąbla, rumienia, nacieku).

CZEMU SŁUŻY BADANIE?

Celem badania jest sprawdzenie, czy organizm zareaguje wytworzeniem stanu zapalnego w miejscu wniknięcia alergenu w powierzchowne warstwy skóry.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
Potwierdzenie wywiadu alergologicznego - czy domniemany alergen odpowiedzialny za objawy chorobowe wywołuje reakcje skóry o typie zapalnia alergicznego.
Ustalenie właściwego alergenu przewidzianego do ewentualnego leczenia odczulającego, gdy niemożliwe jest jego wyeliminowanie tego alergenu z otoczenia chorego.
Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza alergologa

BADANIA POPRZEDZAJĄCE
Badanie ogólne krwi, moczu i RTG klatki piersiowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA

Nie wykonuje się badania w wypadku zaostrzeń choroby alergicznej, ostrej choroby infekcyjnej i przewlekłych chorób układowych (np: chorób nowotworowych, kolagenozy).Przed wykonaniem testów chory powinien przerwać na co najmniej 48 godzin pobieranie leków przeciwhistaminowych (tavegyl-clemastin, diphergan, hydroxizyna, phenazolina), zyrtec, clarityna, fenistil, retard preparatów wapnia i kortykosterydów. W wypadku zażywania leków przeciwhistaminowych o przedłużonym działaniu (hismanal, zaditen), intal i tilade, chory powinien zaprzestać ich pobierania co najmniej 20 dni wcześniej. Testów nie wykonuje się w czasie działania leków sterydowych (kortykosterydów) o przedłużonym działaniu (Diprophos, Depo-Medrol, Kenalog, Polcortolon). W dniu badania należy unikać większych wysiłków fizycznych.

OPIS BADANIA

Testy skórne zakłada się na wewnętrznej powierzchni przedramienia lub na plecach pacjenta, w miejscach, w których skóra nie jest zmieniona zapalnie.

Test punktowy

Ryc.13-2 technika wykonania testu
punktowego

Test punktowy jest prosty w wykonaniu, bezpieczny, bardzo swoisty, lecz stosunkowo mało czuły. Badający wykonuje go w odstępach co 3 cm, łącznie z wykonaniem testów kontrolnych (histamina 1/1000 i rozpuszczalnik), rozpoczynając od nakładania kropel alergenu na skórę. Nożyk do testów punktowych (lub igłę) badający trzyma prawie równolegle do skóry badanego i delikatnie popycha nożyk przez kroplę alergenu tak, aby ostrze weszło w powierzchowną warstwę skóry, nie powodując krwawienia. Następnie unosi lekko koniec ostrza i wycofuje je. Do każdej kropli używa się nowego nożyka lub igły. Na każdym przedramieniu u dorosłego można wykonać od 10 do 12 testów. Dodatnie reakcje w postaci bąbla otoczonego rumieniem występują po upływie 15 do 20 minut, ocenia się je na podstawie wielkości bąbla i rumienia (Ryc.13-2). Inną metodą oceny testu jest porównanie średnicy bąbla po alergenie do bąbla po histaminie. Technika testu punktowego została ostatnio uproszczona. Na ostrze nożyka do jednorazowego użytku naniesiono alergen, omija się tym samym nakładanie kropli alergenu na skórę. Specjalna budowa nożyka standaryzuje głębokość nakłucia.

Test śródskórny

Ryc.13-3 technika wykonania testu
śródskórnego

Test śródskórny jest bardziej pracochłonny i czulszy, lecz mniej swoisty niż test punktowy. Przy teście śródskórnym roztwory alergenów są nabierane do strzykawek z drobną podziałką o pojemności 1 ml. Badający wprowadza igłę prawie równolegle do skóry badanego i śródskórnie wstrzykuje 0,03 - 0,05 ml roztworu alergenu, wytwarzając pęcherzyk o średnicy 3 - 4 mm (Ryc.13-3). Wyniki testu odczytuje się po 15 do 20 minut (reakcja natychmiastowa) oraz po upływie 6 - 8 i 24 - 48 godzin (reakcja późna). Obserwuje się wielkość bąbla, rumienia lub nacieku. Uważa się, że dodatni test punktowy potwierdza uczulenie, natomiast ujemny test śródskórny pozwala je wykluczyć.

Test naskórkowy
Test naskórkowy ma zastosowanie szczególnie w diagnostyce alergii zawodowej. Służy on przede wszystkim do oceny reakcji alergicznej typu IV (według Gella Coombsa). W teście naskórkowym badający nanosi alergeny na specjalne plastry i przykleja je badanemu na plecach lub na ramionach na okres 24 godzin. Zachodzące reakcje alergiczne uzewnętrzniają się w postaci zaczerwienienia, pęcherzyków i guzków. Odczytu dokonuje się po 24, 48, 96 godzinach. Reakcje ocenia się w skali od + do ++++.

Wyniki testów skórnych przekazywane są w formie opisu.

CZAS

Test punktowy i test środskórny trwa 2 godziny, założenie testu naskórkowego trwa kilkanaście minut. Testy naskórkowe wymagają kolejnych kilkunastominutowych wizyt w czasie ustalonym przez wykonującego badanie lekarza

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE
Przed badaniem
Zaostrzenie objawów choroby alergicznej.
Ostre choroby infekcyjne.
Choroby przewlekłe (np. leczenie nadciśnienia tętniczego).
W czasie badania
Wszelkie nagłe dolegliwości (uczucie osłabienia, kaszel, chrypka, duszność, zaburzenia połykania, zaburzenia widzena, świąd skóry, bolesność w miejscu podania alergenu).
JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?

W dniu badania należy unikać ekspozycji na alergeny i większych wysiłków fizycznych.

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU

Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji ogólnej, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie (szczególnie po teście śródskórnym), chory po wykonaniu testów powinien pozostawać pod obserwacją lekarza przez co najmniej 2 godziny.
Mogą wystąpić również nadmierne reakcje miejscowe, takie jak: obrzęk, zaczerwienienie, oraz ogólne, takie jak: uczucie rozbicia i podwyższona ciepłota ciała. Powyższe objawy należy zgłosić lekarzowi.

Badanie może być powtarzane wielokrotnie i wykonywane jest na ogół u młodych pacjentów. Badania nie wykonuje się u kobiet ciężarnych.

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #533 dnia: 20 Listopada 2007, 09:03 »
nie Elu, to jest ze najpierw pani pisze sobie dlugopisem na rece cyferki ktore beda odpowiadac nastepujacym alergenom, pozniej naklada kropelkowo alergen (ma takie specjalne buteleczki, mleko np normlane takie) i nakluwa igielka specjalna. Pozniej czeka sie 15 min i patrzy czy jest reakcja uczuleniowa czyli babel i jakiej wielkosci.

Norbercik mial takie testy ale tez z krwi i na te trzeba czekac 6 tyg na wynik.

Po tych testach skornych wlasnie Norbiego wysypalo troche i ma takie babelki ale zaraz wlasnie jedziemy na kontrole do szpitala bo przepustka sie konczy, mam nadzieje ze spokojnie wrocimy do domu :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 20 Listopada 2007, 09:06 »
aha...

a które sa lepsze tzn bardziej wiarygodne dla takiego malucha?

WRACAJCIE SZYBKO   :przytul: :przytul: :przytul:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #535 dnia: 20 Listopada 2007, 10:06 »
Biedny maluszek :'( :'( :'( Tulam Was mocno!

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #536 dnia: 20 Listopada 2007, 12:17 »
dla maluchow najlepsze sa z krwi

wlasnie odebralam wypis ze szpitala tak wiec diagnoza jednoznaczna: astma oskrzelowa

wyniki testow z krwi za 5 tyg tzn dokladnie Immunoglobuliny klasy SIgE bo klasy IgA mamy 43 mg% (Norma - 70-400) a klasy IgM 84,8 mg% (Norma 40-230)

tak czy siak jest alergikiem i astmatykiem wiec pani doktor zasugerowala zeby starac sie o zasilek dla Norbercika z ZUS-u

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #537 dnia: 20 Listopada 2007, 12:22 »
 :'( :-\ :-\ :-\
biedny jest ..
ucałuj go od nas...

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #538 dnia: 20 Listopada 2007, 12:28 »
 :'( :'( :'( :'(
Szkoda mi Norbercika... :przytul: :przytul: :przytul: :przytul: :przytul:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #539 dnia: 20 Listopada 2007, 12:48 »
dzieki dziewczyny

zapomnialam napisac ze wykryli tez u Norbercika refluks zoladkowy co tez dawalo wlasnie objawy napadu kaszlu i swiszczacego oddechu bez wymiotow i ulewan
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2007, 12:50 wysłana przez Aischa »