Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2659934 razy)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #10290 dnia: 18 Lipca 2018, 21:16 »
Hotel Monica Isabel czy jakoś tak. Sam hotel nie jest wypasiony, ale fajnie położony. Super baza wypadowa. Zresztą zobaczymy jeszcze jak wyjdzie cenowo. Inna opcja to Kanary. Zakochałam się w zdjęciach Agulli. Zobaczy się. Na razie przed nami Korfu.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #10291 dnia: 18 Lipca 2018, 21:41 »
Maggi przepięknie tam macie!

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #10292 dnia: 18 Lipca 2018, 22:35 »
Jeszcze kilka z dzis - Split i okolice :)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #10293 dnia: 18 Lipca 2018, 22:38 »
my za rok chyba USA i  NY :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #10294 dnia: 18 Lipca 2018, 23:19 »
Orientujecie się w pkp? Do biletu rodzinnego dziecku wystarczy dowod.  Jest na stronie- dokument potwierdzający wiek dziecka.  Nie musi mieć legitymacji?

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #10295 dnia: 19 Lipca 2018, 06:26 »
japcio dzięki. Hotel fajny i przy plaży na takim mi zależy. Też będę czekała na ceny bo planujemy na 2 tyg. Ale ogólnie nie ma fajnych hoteli. Lepsze są na kanarach czy Hiszpanii kontynent. Kanary polecam,jesteśmy zachwyceni. Korfu też świetne,dużo do zwiedzania.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #10296 dnia: 19 Lipca 2018, 06:28 »
Dojeżdżam pociągiem do pracy i tu jak widzą małe dziecko, to nie chcą żadnego dokumentu, ale jak już starsze to tylko legitymacja. Natomiast słyszalam o jakimś dalekobieżnym, że kobieta dostała mandat, bo nie była w stanie udowodnić, że jej dziecko może jeszcze jeździć za darmo, a nie na połowę biletu - powinna mieć akt urodzenia  :mdleje:
Dowód dziecku jak najbardziej wystarczy  :D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #10297 dnia: 19 Lipca 2018, 07:07 »
Muszę zerknąć na ta portugalie, bo kilka lat z rzedu nie znalazłam nic all. ...

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10298 dnia: 19 Lipca 2018, 07:31 »
To co, Daria? Znów razem? :) Nam też marzą się dwa tygodnie.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10299 dnia: 19 Lipca 2018, 07:57 »
Dojeżdżam pociągiem do pracy i tu jak widzą małe dziecko, to nie chcą żadnego dokumentu, ale jak już starsze to tylko legitymacja. Natomiast słyszalam o jakimś dalekobieżnym, że kobieta dostała mandat, bo nie była w stanie udowodnić, że jej dziecko może jeszcze jeździć za darmo, a nie na połowę biletu - powinna mieć akt urodzenia  :mdleje:
Dowód dziecku jak najbardziej wystarczy  :D

Dziękuję:*

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10300 dnia: 19 Lipca 2018, 08:23 »
Orientujecie się w pkp? Do biletu rodzinnego dziecku wystarczy dowod.  Jest na stronie- dokument potwierdzający wiek dziecka.  Nie musi mieć legitymacji?

Jeżeli taki jest zapis na stronie to wystarczy jakikolwiek dokument. Skoro nie wyszczegolnili to styknie, co masz.

maggi - pięknie.
Moja znajoma z pracy zaproponowała nam rejs po chorwackich wodach.
Wynajmują "łódkę" i będą przez tydzien pływać od zatoczki do zatoczki :)
Bosko.
Ale choć jestem odważna, zaraz po tym byłam na filmie "41 dni nadziei" to jednak na ten moment się z dzieciakami nie odważę :P
Ale kiedyś, może.
Chorwacja jest na prawde piękna.

Ja urabiam męża na marzec na wakacje, zmiast letnich przyszlorocznych. Ale nie bede zapaeszać.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #10301 dnia: 19 Lipca 2018, 08:28 »
Moi rodzice w tym roku jadą na katamaran po chorwackich wodach :) Ania ja bym pojechała bez dzieci. Szczerze to postanowiłam że na zagraniczne wycieczki juz ich nie zabieram. Koniec basta- za rok dzieci zostaja z dziadkami a my jedziemy ODPOCZĄC. Bo serio z nimi to sie nie da.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10302 dnia: 19 Lipca 2018, 08:34 »
Anusia ponownie dziękuję za info :*
Jesteś niezastąpiona :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10303 dnia: 19 Lipca 2018, 09:00 »
Moi rodzice w tym roku jadą na katamaran po chorwackich wodach :) Ania ja bym pojechała bez dzieci. Szczerze to postanowiłam że na zagraniczne wycieczki juz ich nie zabieram. Koniec basta- za rok dzieci zostaja z dziadkami a my jedziemy ODPOCZĄC. Bo serio z nimi to sie nie da.

Nie, to nie mój styl podróżowania :)
Może i fizycznie byl odpoczęła - jeden dzień na plaży może byc zniosła, ale psychicznie byłaby to dla mnie męczarnia.
Naucze obydwoje pływać i popłyniemy.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10304 dnia: 19 Lipca 2018, 09:12 »
Ja może ich zabiore jak będą starsi i będą chcieli jeszcze z nami jechać. Teraz to my im wystarczamy więc wspólne wakacje pl. Szlag mnie trafiał jak jechalismy trasą grossglockner, metr od nas przepaść, dookoła 30 trzysysięczników, widoki takie że zapiera dech, jesteśmy na najwyższym parkingu w Europie a co robi moj syn??!! Czyta kawały na komórce! Pamietam że my z rodzicami też raz pojechaliśmy do Francji na Lazurowe i tak samo na przełęczach mój 10 letni brat grał w karty mając w nosie wszystko dookoła :) to był nasz ostatni wspólny wyjazd ;) my jezdzilismy sami, oni też, zaliczalismy wspólne wypady nad morze i nad jezioro w okolicy. Historia zatacza krąg ;P

♡ Szymon & Leon ♡

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10305 dnia: 19 Lipca 2018, 09:17 »
Chyba trudno oczekiwać, ze kilkulatek będzie  fascynował się  tym samym co jego trzydziestoparoletni rodzice ??? Co to za podejście w ogóle  :-\

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10306 dnia: 19 Lipca 2018, 09:20 »
Moj tez nie jara się widokami, woli czytac komiksy, ale to nie powód,  zeby jeździć bez Niego.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #10307 dnia: 19 Lipca 2018, 09:24 »
Kurcze dziewczyny była ostatnio już o tym dyskusja, po co to powtarzać  ??? Każdy robi jak mu pasuje ::)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10308 dnia: 19 Lipca 2018, 09:26 »
Loona- 10- latek, od Leona nie oczekiwałam mega zafascynowania. Ale skoro ich to nie kręci to po co? Wspólne wakacje w Polsce. Nie musze ciągnąć ich na drugi koniec Europy żeby wspólnie spędzić czas. Jak będzie miał mieć pasję do podróżowania to i tak ja bedzie miał.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10309 dnia: 19 Lipca 2018, 09:42 »
Moja Zuza ma różnie.

Czasami siedzi i bacznie obserwuje wszystko, co jest w koło, komentuje "mamo, a pacz ;) co ten facet, ma na głowie", "mamo, nie chciałabym tam wpaść", a czasami siedzi i patrzy na film na tablecie ( w sumie to sie ciesze bo jest cisza w aucie).

Nie mam z tym problemu.

Mega dużo pamięta wbrew pozorom. Niektóre takie mało istotne rzeczy np. kilka dni temu dzwoni do mnie z podwórka "Mamo, prawda, że leceliśmy największym samolotem na świecie, prawda. Bo mi Majka nie wierzy" :P:P:P
Po Tajlandii zrobiła w szkole prezentacje o kraju, sama ją przygotowała (ja tylko czasami pomagałam), ale było w niej info takie jakie chciała tam umieścić czyli co jadła (owoce, których w PL nie ma), że nie jeździ się na słoniach, o buddyzmie ( dobrze, że nie cenzurowała pani katechetka :P).
Czyli jednak coś z tego wynosi ;)

Offline amuszta

• bywalec
« Odpowiedź #10310 dnia: 19 Lipca 2018, 09:47 »
Dziewczyny a jaki kierunek w lutym polecicie? Zalezy mi aby sie wygrzac. No i zeby nie bylo za drogo. Egipt chodzi mi po głowie. Ew. Maroko ale na stronie MSZ pisza ze nie zalecaja. Sama nie wiem...

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10311 dnia: 19 Lipca 2018, 09:50 »
No i takie podejscie Ania jest fajne. Gdyby mój starszy tak miał to ja też miałabym inne podejście. Miałam też inne jak był jeden. A teraz... to jest wieczna walka między nimi. Non stop... Męczące to jest a ja nie mam ochoty się użerać. Jak Szymek był sam to był inny wymiar wycieczek ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10312 dnia: 19 Lipca 2018, 10:00 »
Dziewczyny a jaki kierunek w lutym polecicie? Zalezy mi aby sie wygrzac. No i zeby nie bylo za drogo. Egipt chodzi mi po głowie. Ew. Maroko ale na stronie MSZ pisza ze nie zalecaja. Sama nie wiem...

W Maroko w lutym nie jest gorąco i na bank sie nie wygrzejesz nad Oceanem ;) to po pierwsze.
Po drugie błagam, jak juz czytacie ostrzeżenia na stronie MSZ to czytajcie je ze zrozumieniem.

"Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza jednak wyjazdy w przygraniczne regiony Maroka (zwłaszcza na Saharę oraz tereny graniczące z Mauretanią i Algierią".

Zdecydowanie bardzie uważałabym na Egipt, aczkolwiek ostrzeżenia są ad:

Ze względu na szczególnie wysoki poziom zagrożenia bezpieczeństwa, MSZ odradza podróże:

na Półwysep Synaj (z wyjątkiem Sharm el-Sheikh);
do strefy pustynnej i rejonu oaz na zachód od Doliny Nilu do granicy z Libią i na południu do granicy z Sudanem;
do strefy pustynnej na wschód od Doliny Nilu (z wyjątkiem głównych dróg łączących Kair bezpośrednio z miejscowościami: Ismailia, Port Said i Suez oraz ośrodkami turystycznymi położonymi nad Morzem Czerwonym: Ain Sokhna, El Gouna, Hurghada, Safaga i Marsa Alam);
do Delty Nilu i na wybrzeże Morza Śródziemnego (z wyjątkiem Port Said i Aleksandrii; uwaga: podróż z Kairu do Aleksandrii inną drogą niż autostrada Alexandria Desert Road nie jest rekomendowana);
do Doliny Nilu pomiędzy Kairem i Luksorem (z wyjątkiem Luksoru) oraz pomiędzy Asuan i granicą z Sudanem (z wyjątkiem Abu Simbel); uwaga: podróże do Luksoru, Asuan i Abu Simbel powinny odbywać się drogą lotniczą;
do rejonu południowo-wschodniego, przy granicy z Sudanem (trójkąt Halaib, Shelatin).
Na pozostałym obszarze Egiptu zalecane jest ograniczenie podróży do miejscowości turystycznych i zakwaterowanie w strzeżonych obiektach.

Ostrzeżenie przed podróżą w kolorze ciemnozielonym jest również we Francji, UK czyli jak np. w Maroku.

A odpowiadając na twoje pytanie. W Europie nie wygrzejesz się nigdzie w lutym.
Patrz bardziej na Kanary.
Za to Azja - cieplutko bo to sezon.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10313 dnia: 19 Lipca 2018, 10:00 »
Gosia dzieki za namiary:-)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10314 dnia: 19 Lipca 2018, 10:03 »
Anusia, wszystko ok, ale w hotelach też mordowano turystów. Zamachowcy pojawiali się na plażach od strony morza. Byłam w Egipcie 15 lat temu i więcej tam nie polecę. Cykor jestem.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10315 dnia: 19 Lipca 2018, 10:07 »
Anusia, wszystko ok, ale w hotelach też mordowano turystów. Zamachowcy pojawiali się na plażach od strony morza. Byłam w Egipcie 15 lat temu i więcej tam nie polecę. Cykor jestem.

Ja też ostatni raz 10 lat temu i niestety bardzo żałuję, ale piramid dziecku nie pokaże :(

Offline amuszta

• bywalec
« Odpowiedź #10316 dnia: 19 Lipca 2018, 10:07 »
O wlasnie przeczytalam ze w Turcji odwolali stan wyjatkowy.

Anusiaaa cyt. inf ze strony MSZ o Egipcie. Nie przytoczylas wszystkiego.

Moze dochodzić do ataków na miejsca odwiedzane przez turystów, miejsca kultu religijnego, bazary, centra handlowe, hotele, restauracje i bary. Nie można wykluczyć ataków na lotniska (w tym samoloty) oraz autobusy przewożące turystów.

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 10:14 wysłana przez amuszta »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10317 dnia: 19 Lipca 2018, 10:14 »

Dlatego napisała, że bardziej boję się Egiptu.
Ja tam nie polecę.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10318 dnia: 19 Lipca 2018, 10:15 »

amuszta.

Dlatego napisałam, że bardziej boję się Egiptu.
Ja tam nie polecę.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10319 dnia: 19 Lipca 2018, 10:23 »

Wyspy Kanaryjskie. W Turcji też będzie przyjemnie, ale nie wiem czy na tyle aby się wygrzać.