Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #2010 dnia: 12 Sierpnia 2007, 21:51 »
Skoro przedemna porod to wizyta u dentysty w porownaniu do niego to pryszcz

co racja to racja  ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2011 dnia: 13 Sierpnia 2007, 09:16 »
WITAMY nadal w dwupaku :)
O dentyscie narazie zapomniałam - zab nie boli ( dawał znac przy jedzeniu lub piciu czegos zimnego lub goracego ) . Poki co probuje dodzwonic sie do Sadu do Tarnowskich Gor - od 7:30 nikt nie raczy mi odebrac :(
Najsmieszniejsze jest to ze sis tez dostala takie wezwanie do zaplaty tych nieszczesnych 6 zł i teraz co mamy obie wplacic po 6 zł ? Niby dlaczego ? Przeciez wniosek byl jeden . Jeny te sady powinni pozamykac ...

No nic zmykam do sklepu a potem jakis obiadek i male powolne sprzatanko.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2012 dnia: 13 Sierpnia 2007, 11:22 »
Nie no znowu leje ... Cała noc padało tak ze myslałam ze maz do pracy lodzia poplynie ;) Pol nocy spedzilam na balkonie patrzac w deszcz ... bylo aby czym oddychac.

Nawet nie zauwazyłam wczesniej ze dzis zaczyna sie 36 tydzien :) Z tej okazji mała dawka info :)
TYDZIEŃ 36
(34. tydzień po poczęciu)

Wielkie sprzątanie
Mimo ogromnego brzucha wytapetowałaś pokój, umyłaś okna lub wysprzątałaś piwnicę ? Oznacza to, że odczuwasz "instynkt zakładania gniazda". Nie jesteś w tym odosobniona - tak zachowuje się większość... zwierząt. Ale uważaj, bo poddanie się nagłemu impulsowi do szorowania podłóg może niespodziewanie zakończyć się na sali porodowej !

Ty
Kobiety, które rodzą po raz pierwszy mogą zauważyć już wyraźnie opuszczenie brzucha - to dziecko "wstawia się" do macicy. Dzięki temu lżej Ci wprawdzie oddychać, ale ucisk na pęcherz moczowy powoduje, że jesteś częstym gościem w toalecie. Jednak nie ograniczaj płynów ! Wystarczy, że będziesz unikać napojów moczopędnych, takich jak kawa czy herbata. Przytyłaś już zapewne ponad 10 kg i czujesz się bardzo ociężała. Nic dziwnego - Twoja macica jest 1000 razy większa niż przed ciążą.
Twoja skrupulatność w przygotowaniu mieszkania na przywitanie malutkiego gościa może męczyć osoby z Twojego otoczenia. Tobie natomiast sprawia przyjemność analizowanie najdrobniejszych szczegółów dotyczących porodu czy opieki nad dzieckiem. Być może w ten sposób chcesz zająć swoje myśli i zmniejszyć niepewność przed zbliżającym się wielkim wydarzeniem?

Twoje dziecko
Dziecko ma już prawie 50 cm długości. Maluchowi jest bardzo ciasno -miejsca wystarcza już tylko na wiercenie. Twój brzuch przypomina obecnie sceny z filmu "Obcy". Niemal przez cały czas faluje, przybierając dziwaczne kształty. Tobie pozostaje jedynie zgadywać, czy maluch prostuje właśnie nogę, rękę, a może wypina się pupą na cały świat...
Twoje dziecko stale przebywa wśród różnego rodzaju dźwięków. Nieodłącznie towarzyszą mu odgłosy pracy Twoich narządów wewnętrznych. Słyszy bicie Twojego serca i pracę Twoich jelit. Słyszy także odgłosy życia codziennego - szczekanie psa, warkot odkurzacza, czy nawet ściszone głosy domowników. Mimo, że w uszach malucha znajduje się płyn owodniowy, to odbiera on dźwięki na drodze pozaakustycznej. Potrafi więc różnicować natężenie dźwięków, ich rytm i akcent.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Misja sprzatanie u mnie niestety nie ma chyba zwiazku z "wiciem gniazda" lecz z moimi czwartkowymi urodzinami :( Jeny jak ja nie znosze swoich urodzin :( Zwłaszcza ze nie wiem czy do tego czasu nie wyladuje w szpitalu. Rodzinie powiedziałam ze urodzin nie odprawiam bo siły nie mam no moze JEDYNIE kawa i ciacho choc i to mi sie nie usmiecha. Niestety Rafcio mi pomoc nie moze bo dzis i jutro w pracy jest po 14 godzin a w swieto tez pracuje wiec sobie sama musze radzic. Zamowie ciacha w cukierni i endo finito.  Własnie zabieram sie do prania ciuszkow ktore wczoraj dostałam :) Sliczne sa - zwłaszcza biały pajacyk z welurku z dalmatynczykami :)
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2007, 11:25 wysłana przez Antalis »

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #2013 dnia: 13 Sierpnia 2007, 11:24 »
Antalis tych sądów to ja nie zazdroszczę :!: mam nadzieję, że wszystko uda się jeszcze załatwić...Wypoczywaj kochana :D Buziole :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #2014 dnia: 13 Sierpnia 2007, 12:53 »
Mam nadzieje , ze urodzinki jeszcze spedzisz w domciu . Ja tegoroczne spedzilam w szpitalu  8)

Spraw urzedowych nikt nie lubi i to chyba juz norma  ;D

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #2015 dnia: 13 Sierpnia 2007, 13:59 »
ale masz łądny brzuszek - też bym taki chciała :):):)

no i zakupki jak zwykle udane

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #2016 dnia: 13 Sierpnia 2007, 21:35 »
Antalis ja na twoim miejscu chyba nie robiłabym urodzin, wszyscy napewno zrozumieją...

Zakupy hoho już finiszujesz ;)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2017 dnia: 14 Sierpnia 2007, 07:48 »
Heloł
Co do urodzin to serio tylko kawusia i ciacho.

Dzis ide do " zebologa " bo wczoraj wieczorem po scianach chodziłam :( Po dentyscie USG, potem do rodziców, zrobienie odrostów co by Kacper sie nie wystraszył mamy :P a potem powrot do domku i lezakowanko. Ciekawe co mi gin powie  ::)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2018 dnia: 14 Sierpnia 2007, 07:50 »
Antalis jaką Ty masz dzisiaj fajowa datę na liczniku: 35 tydzień ciązy i 35 dni do przyjścia na świat Kacperka :D

Mam nadzieję, że wieści lekarzowe będa oki :D Życzę jak najmniej bolącej i nieprzyjemnej wizyty u dentysty...

Tymczasem leżakiuj sobie a nie po ścianach chodź- takie wyczyny w tym tygodniu ciązy :P :o
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2019 dnia: 14 Sierpnia 2007, 11:42 »
Heloł
Co do urodzin to serio tylko kawusia i ciacho.

Dzis ide do " zebologa " bo wczoraj wieczorem po scianach chodziłam :( Po dentyscie USG, potem do rodziców, zrobienie odrostów co by Kacper sie nie wystraszył mamy :P a potem powrot do domku i lezakowanko. Ciekawe co mi gin powie  ::)

Trzymam kciuki za dentyste , czekam na wiesci z USG  :tupot: i oczywiscie na foto fryzurki  ;D

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2020 dnia: 14 Sierpnia 2007, 12:17 »
uuuu kochana, bole od zebologa zaraz beda zalagodzone przez przyjemnosci u fryzjera- ech mi sie marzy takie spa dla glowy  :P

No i koniecznie melduneczek kochana z fociakami oczywiscie :D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2021 dnia: 14 Sierpnia 2007, 15:10 »
uuuu kochana, bole od zebologa zaraz beda zalagodzone przez przyjemnosci u fryzjera- ech mi sie marzy takie spa dla glowy  :P

No i koniecznie melduneczek kochana z fociakami oczywiscie :D

podpisuje sie pod tym obiema rekami :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2022 dnia: 14 Sierpnia 2007, 16:14 »
Juz jestem w domku.
Bedzie krotko i wezłowato bo zabek boli :(
Ale sie wkopałam - w przyszłym tygodniu kolejna wizyta, zabek leczony jest kanałowo :( Obym zdarzyła przed rozwiazaniem.
Na USG moje domysły sie potwierdziły - mały juz głowką w dół pakuje sie na spotkanie rodziców :)
Co do włosków ... szkoda gadac - farba praktycznie mi nie chwyciła a szczypało nieziemsko ehh...

Ok ide "połazic po scianach" z bolu poki tabletka nie zacznie działac.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2023 dnia: 14 Sierpnia 2007, 16:16 »
Juz jestem w domku.
Bedzie krotko i wezłowato bo zabek boli :(
Ale sie wkopałam - w przyszłym tygodniu kolejna wizyta, zabek leczony jest kanałowo :( Obym zdarzyła przed rozwiazaniem.
Na USG moje domysły sie potwierdziły - mały juz głowką w dół pakuje sie na spotkanie rodziców :)
Co do włosków ... szkoda gadac - farba praktycznie mi nie chwyciła a szczypało nieziemsko ehh...

Ok ide "połazic po scianach" z bolu poki tabletka nie zacznie działac.

Bidulka , jedyna dobra wiadomosc ,ze maly juz jest glowka  w dol. Mam nadzieje ,ze bol przejdzie, sproboj sie polozyc i pospac troszke  :przytul: :przytul: :przytul:

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2024 dnia: 14 Sierpnia 2007, 17:27 »
To, że jest główka w dół o niczym nie świadczy- moja Oliwka tak od połowy ciąży "wisiała sobie"... Z tym zębem to nieciekawie...mam nadzieje, że wyleczysz go szybciuchno i zapomnisz o bólu...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2025 dnia: 14 Sierpnia 2007, 17:50 »
Demko no niby o niczym nie swiadczy ale jesli do tego dochodzi jzu rozwarcie to znaczy ze juz jest blisko :)
Martwiłam sie wczesniej ze robi sie rozwarcie  a mały nadal nie przyjmuje pozycji, bałam sie ze sie zacznie porod i małego trzeba bedzie obracac wiec dzisiejsza "diagnoza" bardzo mnie ucieszyła ( choc od kilku dni mialam wrazenie ze jest ok, zreszta brzuszek mi opdał :) )

A do tego te skurcze...co prawda to pojedyncze "wybryki" narazie ale zaczynam czuc stresa :(

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2026 dnia: 14 Sierpnia 2007, 18:15 »
Bidulko- współczuję ci z tym zębem... podobno najgorszy ból to ból zęba i ucha... ech  :przytul:

włoskami się nie przejmuj, jeszcze sobie poprawisz

a odczuwalny stres jest chyba naturalny  ;)

Ściskam

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2027 dnia: 14 Sierpnia 2007, 19:48 »
Kochana mobilizujący stres jest wskazany :)
Brawa dla Kacperka za przyjęcie pozycji startowej  ;D ;D

Offline megi28

• uzależniony
  • data ślubu: 30.09.2006
« Odpowiedź #2028 dnia: 14 Sierpnia 2007, 19:58 »
Cześć Antalis ale ten czas leci, ty już niedługo spotkasz swojego maluszka, ale wytrzymaj jeszcze chociaż 3 tygodnie. Bólu zęba nie zazdroszczę ja nienawidzę chodzić do dentysty ale muszę się wybrać bo kilka ząbków do robienia będę miała po ciąży:(
Nie stresuj się za bardzo i więcej relasu bo potem już o nim możesz zapomnieć:)

Pozdrawiamy:)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2029 dnia: 15 Sierpnia 2007, 09:52 »
Czesc  :)
Rany juz nie pamietam kiedy tak dlugo spałam ( ale co sie dziwic po 3 nocach gdzie sen to tylko jakies 4 godziny a wczoja doszly do tego dwa APAP'y bo zab dawał popalic ) . Nawet nie wiem kiedy maz wyszedł do pracy.
Dzis swieto a ja sie musze wziasc za robote bo sie ze wszystkim jutro nie wyrobie.Znaczy dzis poscieram powolutku tylko kurze ,poprasuje stosik serwetek, ubiore łozeczko :D ( jutro przychodzi do nas moja babcia ktora jeszcze u nas nie byla - jest chora i strasznie ciezko jest jej chodzic nie mowiac juz o wejsciu na 4 pietro ale powiedziala ze przyjdzie bo musi zobaczyc mieszkanie i pokoik swojego pierwszego prawnusia :) ).Mezus jutro ma wolne wiec pojdzie odebrac ciasto, pomyje mi podłogi i zrobi małe zakupki.
Dzis w nocy znowu te cholerne skurcze łydek :( Myslalam ze juz sobie poszły a one tylko uspiły moją czujnosc.

No nic trza by było cosik zjesc i wypic kawke na obudzenie :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2030 dnia: 15 Sierpnia 2007, 10:19 »
 Super ,ze sie choc dzis wyspalas . Babcie extra jak chce zobaczyc kacik prawnusia  :brawo_2:

Super ,ze mezus Ci pomoze w myciu podlug i w zakupach  :D

Jeszcze troszeczke wytrzymaj kochana i niedlugo synus bedzie juz z Wami  :skacza:

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #2031 dnia: 15 Sierpnia 2007, 12:05 »
Antalis...maleństwo układa się główką w dój już nawet w 30 tygodniu..

Moja mała od 32tyg ciąży jest ułożona główką w dół, rozwarcie mam na 2 palce od tygodnia i nic się niedzieje (a wcześniej -miałam na 1 palec przez prawie 2 m-ce) więc się na zapas nie matrw...ja mysle,że Kacper jeszcze sobie w brzuszku dłuuugo posiedzi..sama zobaczysz
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2032 dnia: 15 Sierpnia 2007, 12:36 »
Martini, Lea dzieki :) Mam nadzieje ze macie racje ;)

A teraz mam pytanie - moze głupie, moze powinnam to wiedziec ale nie wiem :P
Otóz: na ktorej stronie materacyka ( kokosowej czy gryczanej ) powinien lezec niemowlaczek ? Wydaje mi sie ze na kokosowej ale głowy nie dam. No i jak odroznic jedna od drugie ?? Jedna szelesci jakby miala w srodku sianko a druga jest "cicha" ktora jest ktorą ??
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2007, 12:43 wysłana przez Antalis »

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #2033 dnia: 15 Sierpnia 2007, 12:42 »
Najpierw dziecko lezy na tej bardziej gładkiej czyli kokosowej . Potem się zmienia na gryczana czyli tą bardziej wypukłą .
U Martulki w wątku gdzies był poruszany ten temat ...kiedys ...:)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2034 dnia: 15 Sierpnia 2007, 14:27 »
Dzieki Ela :)
Po zebraniu niezbednych informacji łozeczko juz ubrane  ;D i w pełnej krasie czeka jutro na ogladanie - głownie przez prababcie Kacperka :) Takze pokoik gotowy - tylko maleństwa brakuje.
Rany kto by pomyslał rok temu ze teraz bede czekała na malenstwo.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2035 dnia: 15 Sierpnia 2007, 14:38 »
Witaj kochana kawał czasu mnie nie było ale widze ze Ty juz w pelnej gotowości :) zobaczysz jak szybko zleci ten czas oczeiwania a jak malenstwo będzie na świecie to czas jeszcze szybciej bedzie płynął :) co do materacyka to na kokosowj stronie pierw kładź maluszka tak jak napisla Ela :) buziaki
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #2036 dnia: 15 Sierpnia 2007, 19:10 »
Antalis super ze juz jestes w pelnej gotowości. pochwalisz się nam łóżeczkiem?

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2037 dnia: 15 Sierpnia 2007, 19:30 »
Antalis super ze juz jestes w pelnej gotowości. pochwalisz się nam łóżeczkiem?

własnie miałam o to samo apelować  ;) :D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2038 dnia: 15 Sierpnia 2007, 21:06 »
 No to juz wszystko gotowe  ;D Fotka lozeczka by sie przydala  ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2039 dnia: 16 Sierpnia 2007, 07:43 »
W dniu Twoich urodzin
 życzę Ci dnia urodzin tak miłego,
jak tylko miłym być może ten dzień -
spędzony w otoczeniu pełnym miłości, przyjaciół i rodziny.
Marta vel Vall
:bukiet: :bukiet: :bukiet: