Autor Wątek: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2016  (Przeczytany 352224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paseczkowa
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16.04.2016
Odp: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2016
« Odpowiedź #990 dnia: 29 Października 2015, 19:28 »
Powiedzcie mi jak dzielicie koszty wesela? Zgodnie z tradycyjnym podziale czy pol na pol a może jeszcze inaczej j? A może wszystko sami oplacacie?

Offline majkaaaa

• bywalec
  • data ślubu: 22.04.2016
« Odpowiedź #991 dnia: 29 Października 2015, 19:57 »
My sami wszystko organizujemy i opłacamy.

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #992 dnia: 29 Października 2015, 20:39 »
My planujemy wspólnie uzbierać ok. 2/3 kosztów, a pozostałe 1/3 rodzice (z obojga stron) każde tyle ile może, bez tradycyjnego podziału, czy też po połowie, po prostu przy planowaniu wesela rodzice powiedzieli, że tyle i tyle są w stanie nam dołożyć, ale chcemy więcej sami odłożyć żeby rodzice mogli dołożyć mniej niż deklarowali.

Offline 90Wiola12

• forumowicz
  • data ślubu: 12.08.2016
« Odpowiedź #993 dnia: 29 Października 2015, 20:42 »
U mnie rodzice moi płacą za wesele i suknie. Kościół,  noclegi dla gości, fotograf, makijaż, alkohol, garnitur i całą resztę  my płacimy. 

Offline natalya
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.07.2016
« Odpowiedź #994 dnia: 29 Października 2015, 21:14 »
my nie mamy kamerzysty. podobaja mi sie te 3 min filmiki ze slubow ale jakos nie mam potrzeby. nie chcialam za to oszczedzac na fotografie.
my za swoje wesele placimy sami. moja mama nie ma kasy a tesciowie pewnie jakby uslyszeli zeby sie dolozyc to by powiedzieli ze jak nas nie stac to mamy imprezy nie robic ;D ciesze sie ze mozemy to sami pokryc.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #995 dnia: 29 Października 2015, 21:15 »
To sytuacja komfortowa moc sobie samemu dać radę z kasą.  Nikt też nie pretekstu "doradzać " :)

Offline paseczkowa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #996 dnia: 29 Października 2015, 22:01 »
U nas w sumie ustalone jest to ze jeśli chodzi o tzw. talerzyk to każde placu za swoja rodzinę bo u mnie będzie prawie 3 razy więcej rodziny niż u D.
A tak to reszta juz jakoś wspólnie przy pomocy rodziców.

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #997 dnia: 29 Października 2015, 22:17 »
To akurat prawda,że samodzielne finansowanie wesela daje więcej swobody i wyklucza nieporozumienia z rodzicami. My płacimy,więc będzie jak my chcemy.

Offline natalya
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #998 dnia: 29 Października 2015, 22:19 »
my placimy ale jakies komentarze mama daje czasami... a to ze po co tyle cieplych dan, dlaczego tylko ciasto a nie deser,  a jak to czarny album na zdjecia ze slubu  ;D

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #999 dnia: 29 Października 2015, 22:36 »
A no to wiadomo, u nas akurat z drugiej strony pewne komentarze wychodzą. Ale myślę, że gdyby się dokładali, dużo gorzej by to wyglądało. Mamy poważny argument w garści ;)
natalya rozbawił mnie ten komentarz z czarnym albumem na zdjęcia :)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1000 dnia: 29 Października 2015, 22:36 »
Dlaczego dj a nie orkiestra. ..

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #1001 dnia: 29 Października 2015, 22:37 »
No i kogo zaprosić, a kogo lepiej nie...

Offline natalya
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1002 dnia: 29 Października 2015, 22:41 »
kogo zaprosic a kogo nie... tez byl jakis komentarz.
mielismy kilka ksiazek slubnych do wyboru i ta czarna od razu nam sie spodobala. powiedzialam mamie ze biala sie poprudzi  ;D

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1003 dnia: 29 Października 2015, 22:44 »
Jakbyś miała mieć czarną kiecke to by pewnie zeszła :p

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #1004 dnia: 29 Października 2015, 23:00 »
W naszym przypadku o wiele mniej poważne sprawy niż czarna suknia są w stanie doprowadzić do palpitacji serca. Ale wiedzą, że nie mają na to wpływu, muszą przeżyć.

Offline martunia220

• bywalec
  • data ślubu: 13.08.2016
« Odpowiedź #1005 dnia: 30 Października 2015, 09:52 »
No to do księdza pójdę najpierw sama zobaczymy co powie :)
Co do kosztów to my tez sami opłacamy wesele, rodziców radzimy się w pewnych kwestiach też sami od siebie cos dopowiedzieli ale chyba szanują naszą decyzję i nie chcą sie wtrącać (przynajmniej na razie zobaczymy co będzie później ;)  )

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #1006 dnia: 30 Października 2015, 09:58 »
Dziewczyny ja już nie pamiętam czy poruszałam ten temat ale czy świadkowe będą miały u was bukiet (jeśli będziecie miały świadkowe ;) ) bo ja myślałam o takim korsarzu (kwiatowy stroik na rękę). Wydaję  mi sie wygodniejszy niż bukiet (liczę na to że gdzieś tam będzie mi pomagała z suknią w kościele bo będę miała tren (przynajmniej chce bo sukni u mnie jeszcze brak;) ) i nie będzie się zastanawiała co zrobić z bukietem bo stroik do ręki będzie przywiązany )

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #1007 dnia: 30 Października 2015, 10:49 »
Podobają mi się takie stroiki na rękę i myślałam o czymś takim dla świadkowej. Przede wszystkim jest to wygodniejsze od tradycyjnego bukietu,nawet niewielkiego, z którym nie do końca wiadomo co zrobić w pewnych sytuacjach.

Offline 90Wiola12

• forumowicz
« Odpowiedź #1008 dnia: 30 Października 2015, 11:36 »
Moim rodzice raczej się nie wtrącają. Mój tata mnie tylko poprosił żeby na wódce były naklejki " wódka weselna "   :)  a tak to róbcie co chcecie. W ogóle rodzice nie chcieli słyszeć ze sami za wszystko będziemy płacić.  Oni idą zgodnie z tradycją i koniec. 

A ci do bukietów. To myślałam o małym bukiecie małym. Ale ten korsarz pomyślę.  Porozmawiam ze świadkową

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #1009 dnia: 30 Października 2015, 11:56 »
No ja właśnie gadałam z moją i mówiła mi że jak ja bym chciała tak mam zrobić (nie ukrywam że jestem zaskoczona jej postawą że pyta mnie jaki kolor sukienki, krótka czy długa, jak chce żebym miała bukiet to będzie miała jak nie to nie szooook!) Ogólnie należy do osób które robią one uważają, a tu takie fajne podejście :) A właśnie pytała mnie się o sukienkę czy ma mieć długa czy krótką mi się ona podoba w krótkiej ale niektórzy mi mówią że świadkowa to powinna być w długiej ze elegancko to wygląda i takie tam... też tak myślicie?

Offline 90Wiola12

• forumowicz
« Odpowiedź #1010 dnia: 30 Października 2015, 12:23 »
Wydaje mi się ze do kolana będzie ok. Może być krótszy trochę. . Ale nie mini ! 

Ja jeszcze z moją świadkową nie gadałam co ubiera bo jeszcze jest duuuzo czasu. Zostawiam to na kwiecień/maj ;) i wtedy będziemy myśleć.

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #1011 dnia: 30 Października 2015, 12:37 »
U mnie świadkowa nie mieszka w Polsce i będzie szukała sukienki u siebie, znając ją kupi z trzy i wybierze najlepszą na wesele :)))
Duuuużo czasu ale tak zleci że szok, nie dawno miałam półtora raku bo zaczęłam wszystko ogarniać a tu juz 9 mcy zostało i już o sukience powoli trzeba myśleć :) Z drugiej strony cieszę si bo dziewczyny nie wiem czy tez tak macie ale ja żyje tym ślubem teraz;)
ciesze się ze ślubu z wesela i tego że cała rodzina będzie razem i całej tej imprezy. NO I RZECZ JASNA Z MOJEJ BIAŁEJ SUKNI no i poświęcam temu sporo czasu bo chcialabym żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik  ;)

Offline paseczkowa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1012 dnia: 30 Października 2015, 13:00 »
Dziewczyny ja już nie pamiętam czy poruszałam ten temat ale czy świadkowe będą miały u was bukiet (jeśli będziecie miały świadkowe ;) ) bo ja myślałam o takim korsarzu (kwiatowy stroik na rękę). Wydaję  mi sie wygodniejszy niż bukiet (liczę na to że gdzieś tam będzie mi pomagała z suknią w kościele bo będę miała tren (przynajmniej chce bo sukni u mnie jeszcze brak;) ) i nie będzie się zastanawiała co zrobić z bukietem bo stroik do ręki będzie przywiązany )
U mojego brata były dwie świadkowe - ja i siostra młodej.
Obie dostałyśmy mniejszą wersję bukietu Pani Młodej. Super, ale rzeczywiście dość niewygodnie.
Ja co prawda nie miałam co poprawiać bratu hehe ale potem ludzie wręczali mi kwiaty, wina itp. i nie zastanawiałam się czy nie zacząć brać niektóre torebki w zęby :D ale pomogła mi kuzynka całe szczęście, a mój D. na bieżąco latał obładowany do auta z tym wszystkim.
Myślę, że taki bukiecik na rękę będzie sto razy wygodniejszy :)

My będziemy mieć dwóch facetów za świadków, więc ten problem nam odpada :)

Offline paseczkowa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1013 dnia: 30 Października 2015, 13:05 »
Ja też się cieszę, chociaż jakoś jeszcze nie przeżywam :) może później mnie złapie, ale to już raptem 5 miesięcy zostało :)
Zobaczymy jak to będzie. Cieszę się, że w ogóle coś robimy, bo miało nie być nic. Trochę okrojona rodzina, szczególnie ze strony mojego D., no ale wiecie jak to w rodzinie, najlepiej się z nią wychodzi na zdjęciu. Jednak już mieliśmy sytuację, że dwie rodziny się obraziły, że zapraszamy ich bez dzieci (dorosłych już). Nie rozumiem tego trochę, bo w sumie powinni uszanować naszą decyzję, bez zbędnego tłumaczenia, że nie mamy kasy na wyprawienie wesela na ponad 100 osób, że mamy salę, w której robią kameralne wesela, itp.
Jakoś do końca stycznia chcemy dać ludziom czas na zastanowienie się, pewnie co nie co się wykruszy itp.

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #1014 dnia: 30 Października 2015, 13:20 »
Nie zamierzam specjalnie ingerować w strój świadkowej, bo wiem, że nie muszę. Wie jak powinna się ubrać, żeby wyglądać dobrze i stosownie do okazji, o to jestem spokojna. Jednak jestem pewna, że wybierze raczej sukienkę do kolan niż długą.
Osobiście nie dociera do mnie specjalnie fakt, że to już coraz bliżej. Wciąż było jeszcze tyyyyle czas, a patrzę na kalendarz i nie wierzę, że tak szybko minęło. Niby się coś załatwia po kolei, myśli o tym i o tamtym, ale żeby docierało, że to na mój własny ślub...jakoś nie. Ciekawe kiedy mnie trafi ;)
Najgorsze dla mnie jest, że nigdy nie wiadomo ile osób ostatecznie przyjdzie. Nie lubię być zawieszona w takiej niepewności, a przecież zanim się wszyscy zdeklarują, po drodze jeszcze może zmienią zdanie kilka razy. To jest chyba dla mnie najtrudniejsze  :-\

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #1015 dnia: 30 Października 2015, 15:13 »
no ja tez nie chciałam ale miło mi jak sie pyta czy mam jakieś specjalne życzenia co do jej stroju itp. :)
majkaaaa ty w drugiej połowie kwietnia a ja dopiero w połowie sierpnia a juz jak cos nowego załatwiam to emocje że szoook :)
A najlepsze jest to że na ślubie będę BECZEĆ, właściwie na życzeniach od gości będę wyć jak bóbr (taki już mam charakter), na zaproszeniu napisze żeby każdy chusteczkę miał ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1016 dnia: 30 Października 2015, 15:49 »
Marta może nie będzie tak źle ;)

Ja na cudzych ślubach ryczę, na swoim nie uroniłam nawet łezki :P

Offline majkaaaa

• bywalec
« Odpowiedź #1017 dnia: 30 Października 2015, 15:57 »
Wiecie kiedy poczułam ścisk w żołądku?Oglądałam kilka dni temu w tv powtórkę jakiegoś programu,który  pierwotnie był nadawany krótko przed Wielkanocą. Pomyślałam,że podczas kolejnej Wielkanocy będzie już bliziutko do ślubu... :D

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #1018 dnia: 30 Października 2015, 19:45 »
Ja byłam świadkową 3 miesiące temu i też pytałam pannę młodą czy ma jakieś życzenia co do mojego stroju, w końcu to ich wesele, ja jestem tam dla nich i uważałam, że skoro i tak muszę kupić sukienkę mogę ją kupić wedle życzenia młodych. Panna młoda nie miała żadnych życzeń, mówiła, że nie mam się wygłupiać, ale i tak razem ze świadkiem postanowiliśmy się wpasować. Kolor przewodni był czerwony (ciemno czerwony), ale nie był to kolor przytłaczający tzn nie tak, że wszystkie dekoracje w tym kolorze itd. Po prostu wybrali takie zaproszenia i pan młody miał czerwony pas i muche, więc kwiaty do bukietu i do ozdoby auta też były czerwone. Świadek też miał czerwoną muszkę a ja czerwoną sukienkę z naszytą czarną koronką, długość do 3/4 uda. Nie będę ingerować w strój mojej świadkowej, wiem, że ubierze się stosownie, a taki strój to też koszt. Ja akurat lubie czerwony wiec nie było dla mnie problemem kupić czerwoną sukienkę. U mnie na ślubie będzie też czerwony a drugi kolor może granatowy albo łososiowy albo wcale, jeszcze nie wiem. Ale ja będę mieć czerwone dodatki. Moja świadkowa nie lubi czerwonego więc nie będę wymagać żeby ubrała suknię w takim kolorze.
Jedynie co nie chce żeby ubrała się cała na czarno albo cała na biało.
A co do długości to są długie mało eleganckie i krótkie bardzo eleganckie. Jak jej będzie wygodnie taka niech założy.
Ja sobie policzyłam, że w piatek 13tego (listopada) będzie 300 dni do naszego ślubu. A dokladnie rok temu w listopadzie zaczęłam mysleć o ślubie i przygotowaniach, zaczęłam orientować się w cenach itd. Czas bardzo szybko leci... u mnie póki co zastój ale pewnie jak przyjdzie pod koniec zimy wybierać zaproszenia to ruszą emocje.

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #1019 dnia: 30 Października 2015, 19:52 »
a co do bukietu dla świadkowej to ja jako świadkowa nie miałam nic. Mi się bardzo podoba tradycja, że bukiet świadkowej składa się przed ołtarzem po ceremonii. Wymarzyłam sobie, że na koniec mszy my przechodzimy środkiem i na końcu u mnie w kosciele po lewej stronie jak się wchodzi do kościoła jest kapliczka Matki Boskiej, więc chciałabym żebyśmy podeszli tam uklęknęli i pomodlili się. Między czasie goście wyszliby z kościoła żeby nas powitać przed kościołem, po modlitwie złożylibyśmy bukiet świadkowej przed ołtarzem w tej kapliczce i wyszli z kościoła a goście czekaliby już przed. Chciałabym też żeby czymś w nasz rzucano ryżem albo kupimy te tuby z płatkami.