Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1648281 razy)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #8370 dnia: 7 Lutego 2016, 12:15 »
o,nie nie edzia, nie czuję się irlandką, ba jakiś czas temu to nie wyobrażałam sobie w ogóle tu żyć;-) pochodzę skąd pochodzę i nie wyobrażam sobie zapomnieć o moich korzeniach;-))) chociaż myślę,że nasze dzieci to już inna bajka i one już będą się czuły jak stąd;-))))
A jeśli już weszłaś na ten temat, jak lecisz do Polski, to czujesz się jak w domu????

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #8371 dnia: 7 Lutego 2016, 12:46 »
Bo to troche zabrzmialo jakbys sie czula Irlandka.
Czy czuje sie w Polsce jak w domu? Hmm ciezko powiedziec. Chyba juz nie. To bardziej jak powrot na "stare smierci". Ale jak mysle "dom", to jednak to tu gdzie jestem. I po 2-3 tygodniach juz tesknie i chce wracac.
Ale zgodze sie z Liliann, nadal jestem tu, moze juz nie gosciem, ale przybyszem z zewnatrz.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8372 dnia: 7 Lutego 2016, 12:50 »
Bo dom jest tam gdzie jest naszą najblizsza rodzina ;)

Baby ja mam mirene ale są tez inne wkładki, bez hormonów. Ale ja cenie mirene za brak miesiączki i dla mnie to zbawienie ;) i nie jest  to nic złego, groźnego. Chodze na przeglądy co rok i wszystko w porządku póki co.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #8373 dnia: 7 Lutego 2016, 13:23 »
Rozumiem. Dzięki patka. A wszystkie wkladki zaklada sie podczas miesiączki i czy to ma byc jakiś konkretny dzien?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #8374 dnia: 7 Lutego 2016, 13:25 »
Dziewczyny a czy któraś z was która decyduje się na wkładkę ma tyłozgięcie?
Bo mi lekarz powiedział, że wkładka tylko pod narkozą ze względu na duże tyłozgięcie co mam..

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #8375 dnia: 7 Lutego 2016, 13:31 »
Bardziej chodziło mi o to,że nie jestem tu gościem, a jednym z nich, bo pracuję , płacę podatki, korzystam z dóbr kultury , z usług, obowiązują mnie pewne prawa i przywileje ,  nikt mnie tu raczej nie gości, do wszystkiego co mam doszłam sama....

Bo to troche zabrzmialo jakbys sie czula Irlandka
może część Polaków się tak czuje, ja osobiście nie;-))) Może nazywam to miejsce domem, bo mam tu rodzinę swoją i nieruchomość, ale jednak nasza mentalność się różni;-)

moze juz nie gosciem, ale przybyszem z zewnatrz.
i to już lepiej, bo czasem niestety dotkliwie jest nam to okazywane......teraz już może mniej, ale jeszcze kilka lat temu tak...

b@by,gdzie będziesz zakładała????

Offline amuszta

• bywalec
« Odpowiedź #8376 dnia: 7 Lutego 2016, 13:40 »
Dziewczyny a czy któraś z was która decyduje się na wkładkę ma tyłozgięcie?
Bo mi lekarz powiedział, że wkładka tylko pod narkozą ze względu na duże tyłozgięcie co mam..

Ja nie mam tylozgiecia, ale gin zakładał mi mierne pod narkoza. Mam bardzo wąska szyjkę i mimo kilku prób nie udało się założyć trady cyna metoda. Mirene bardzo sobie chwałę.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8377 dnia: 7 Lutego 2016, 14:08 »
Ja akurat miałam zakładana juz pod koniec krwawienia więc chyba nie jest konkretnie powiedziane w którym dniu to ma być.
Mnie nie bolalo mimo tego, ze lekarz trochę tam gmeral bo cos nie tak mu się wydawało ;) ale wszystko w porządku.

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #8378 dnia: 7 Lutego 2016, 16:42 »
Tyłozgięcie tez mam.
Dzięki dziewczyny.
Daria w marcu jest dość dluga przerwa w szkole wiec lece na 3tyg. Z chlopakami i chciałam od razu temat ogarnąć o ile wstrzelę sie z okresem bo dopiero jeden za mna więc jeszcze nie wiem jak będą moje cykle wygladac. Ile kosztuje ta mirena?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #8379 dnia: 7 Lutego 2016, 17:10 »
Miedziane wkładki zakłada się w dowolnym momencie. Hormonalne w ciągu pierwszych 7 dni cyklu. Nie musi być w czasie krwawienia.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8380 dnia: 7 Lutego 2016, 19:10 »
Ja dalam cos ok 1000 zl juz nie pamietam dokladnie

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #8381 dnia: 7 Lutego 2016, 19:38 »
Dzięki jeszcze raz.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #8382 dnia: 7 Lutego 2016, 19:43 »
Ja też uważam że każdy ma wybór, tylko jednak dziwne zapisywać pacjentów od konkretnej godziny a przyjmować o innej ( zrozumiałam że to regularnie się odbywa)
Dla mnie bardziej oburzajace jest przyjmowanie prywatnych pacjentów w trakcie przyjmowania tych na NFZ, a raczej wpuszczania ich w kolejkę bo zapłacili.... I już nawet niecchodzi o pojedyncze przypadki ze lekarz wpuszcza do gabinetu prywatnego pacjenta tylko o regularną praktykę...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8383 dnia: 7 Lutego 2016, 19:53 »
Nie twierdzę, że zawsze tak jest ale weźcie pod uwagę,że czasami lekarz przyjeżdża później bo nie raz musi zostać dłużej w szpitalu na przyklad ratując komuś życie ...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #8384 dnia: 7 Lutego 2016, 20:19 »
Co innego spóźnienie z przyczyn nieprzewidzianych, a co innego regularna praktyka czyli zapisywanie od 14, przyjmowanie od 18...

A jesli juz tak piszemy o swoich lekarzach to w "mojej" ginekologicznej klinice przyjmują lekarze uważani za jednych z najlepszych w Szczecinie (w DE także) i nie ma mowy o jakichś nocnych przyjęciach, dużych spóźnieniach. Owszem, zdarza się lekki poślizg, ale do 23 nikt tam nie siedzi! Wiec znaczy to, że jednak można mądrze dysponować czasem,a tym samym szanowac swoich pacjentów.
« Ostatnia zmiana: 7 Lutego 2016, 20:24 wysłana przez loona »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8385 dnia: 7 Lutego 2016, 20:24 »
sporadycznie obsuwa może się zdarzyć każdemu...
jak dopadnie jelitówka też się nie przyjedzie - mi się zdarzyło w grudniu...ale pacjenci przed południem byli zawiadomienie, że mnie nie będzie...

oburzajace jest przyjmowanie prywatnych pacjentów w trakcie przyjmowania tych na NFZ;
tego typu praktykę należy zgłosić kierownikowi przychodni i napisać skargę do NFZ - gwarantuję, że reakcja będzie - 100%; poradnia dostanie karę... kary są solidne;
doktorowi też się oberwie...

A teraz główny grzech pacjenta - nie odwoływanie wizyt...
nagminne...
czym skutkuje - ano tym, że odmawia się innym pacjentom, bo grafik pełny, a tym czasem nie przychodzi dwóch czy trzech zapisanych...
szczytem wredności jest, gdy rejestratorka dzwoni tego samego dnia i potwierdza, to że pacjent przyjdzie, a ten i tak sobie nie przychodzi; odwołanie nic nie kosztuje - i od razu mówię, że nie ma tu mowy o sytuacji kiedy do placówki nie można się dodzwonić...
jest to nieszanowanie i czasu lekarza i innych pacjentów;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8386 dnia: 7 Lutego 2016, 20:27 »
No to ze później ze szpitala wyjedzie to ok, ale chyba nie za każdym razem?? Osobiście się spotkałam z takim zjawiskiem w przyszpitalnych poradniach. W prywatnych nie miałam na szczęście okazji, chyba że jakąś wyjatkowa sytuacja ze lekarz nie dojechał na czas.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8387 dnia: 7 Lutego 2016, 20:29 »
O Lila! Trafna uwaga! Ja jesli nie mogę dotrzeć do dr ZAWSZE dzwonię i przepraszam. Szczególnie na względzie mam nie blokowanie kolejki. Pewnie ktos inny chętnie skorzysta, albo zwyczajnie dr pójdzie do domu jesli jestem ostatnią pacjentką. Szkoda, że niewielu pacjentów tak robi.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #8388 dnia: 7 Lutego 2016, 20:47 »
W naszej przychodni co chwila zmieniają się rodzinni i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby któryś przyszedł na czas  ;). Podobnie ginekolog na nfz, ma na 7:30, przychodzi na 8:30 notorycznie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8389 dnia: 7 Lutego 2016, 20:53 »
osobiście się spotkałam z takim zjawiskiem w przyszpitalnych poradniach.
bo tam najczęściej zasuwa się na oddziale a do poradni schodzi jako "bonus"
a praca na oddziale rządzi się swoimi prawami...
pacjenci "się niespodziewanie psują", coś trzeba załatwić, kogoś skonsultować, szef wizytę zarządzi - jednym słowem nie zawsze jest się panem swojego czasu;
a zabiegowcy są normalnie rozpisywani do zabiegów - do poradni mogą zejść jak zejdą z bloku; o tym, że operacje nie zawsze przebiegają planowo chyba pisać nie muszę; jakby ktoś pytał o zastępstwo - to nie ma - o brakach kadrowych pisałam wcześniej...

Poza tym jak się później pójdzie do poradni to się z niej później wyjdzie - żaden biznes... przynajmniej dla mnie;
Ja mam "*cenzura* czasowego" - dzień mam zaplanowany co do minuty - nie mam czasu na spóźnienia...

a że są osoby, które notorycznie mają problem z zegarkiem - cóż - mam taką koleżankę na oddziale...
przypadek niereformowalny....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8390 dnia: 7 Lutego 2016, 20:54 »
U nas neurolog co przyjmuje od 8 dzwoni ok. 9:30 i pyta się czy jest już 5 pacjentów i czy opłaca się jej zejść z oddziału :D
Tak samo nie rozumiem przyjęć planowych od 7-8 do szpitala jak mieliśmy się stawić a lekarz po obchodzie zszedł o 10...

Ale nieodwoływanie wizyt to rzeczywiście problem, nie rozumiem jak można nie odwołać wizyty...

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8391 dnia: 7 Lutego 2016, 21:05 »
Ciri. Ale przecież do momentu przyjścia lekarza, pacjent jest już "obrobiony" - papierologia, morfologia... wiec to akurat uwazam za + bo jesli to wszystko zaczynałoby się dopiero ok 12 to byłaby wtedy niezła rozpierducha...

Lila ? A ten bonus w postaci przyjęć w poradni jak jest przez lekarzy traktowany? Lubicie czy to kara?

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #8392 dnia: 7 Lutego 2016, 21:06 »
od prawie 10 lat jeździmy z mężem do poradni przyszpitalnej. Lekarka ZAWSZE mia minimum godzinę spóźnienia wiec już nauczeni doświadczeniem zaczęliśmy przyjeżdżać z opóźnieniem a i tak swoje  czekaliśmy. Jakie było nasze zdziwienie gdy ostatnim razem lekarka przyszła punktualnie a my "spóźnieni" niemalże nie zdążyliśmy na wizytę

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8393 dnia: 7 Lutego 2016, 21:09 »
No dla tego w poradniach przyszpitalnych mnie to nie dziwi.
Mój lekarz rodzinny Ma wszystko poukładane tak, że kolejek nie ma, zawsze przyjmie chorego zwłaszcza dziecko, sam wywołuje z gabinetu pacjentów więc nie ma ściemniania kto na którą miał godzinę.
Nie odwoływanie wizyt to przegięcie, Ale jakby pacjent przyszedł a lekarza nie ma to jaka byłaby awantura...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8394 dnia: 7 Lutego 2016, 21:16 »
A ten bonus w postaci przyjęć w poradni jak jest przez lekarzy traktowany? Lubicie czy to kara?

zależy...
jeśli płacą za poradnię ekstra - to da się przeżyć...
jak nie płacą, to wiadomo...
ja i lubię i nie lubię...
lubię - bo lubię tą pracę,
nie lubię - bo mi rozbija dzień dokumentnie...do 12-tej muszę się wyrobić ze wszystkim na oddziale, nic sobie nie przygotuję na kolejny dzień...z pacjentami nie mam czasu spokojnie porozmawiać...
aktualnie nie pracuję w poradni, chyba że sporadycznie (1 x w miesiącu na zastępstwo) i jest mi w tym układzie dobrze; nie mam zaległości w papierach, mam porządek i nie ganiam z jęzorem na brodzie jak wariat...
chwilo trwaj...
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #8395 dnia: 7 Lutego 2016, 22:58 »
Jaki fajny temat :)
Ja chodzę do poradni przyszpitalnej. Tam jest tablica biała podzielona na rubryki i na niej są wszystkie info z dnia bieżącego. A ostatnia rubryka to: czas obsuwy w minutach. Więc w miarę możliwości szanuje się pacjenta bo wiadomo obsuwa na oddziale to obsuwa w przychodni.
W UK jest tak, że jeżeli 2 razy nie pojawisz się w przychodni (swojej rodzinnej) na wizycie a nie uprzedzisz o tym wcześniej to dostajesz takiego kopa, że lecisz daleko tzn możesz sobie szukać nowej przychodni tak więc i pacjenta można sobie wychować ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #8396 dnia: 7 Lutego 2016, 23:24 »
U nas za nie odwolanie wizyty w odpowiednim czasie sie placi. Takze wszyscy tego pilnuja.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8397 dnia: 8 Lutego 2016, 07:09 »
Ciri. Ale przecież do momentu przyjścia lekarza, pacjent jest już "obrobiony" - papierologia, morfologia... wiec to akurat uwazam za + bo jesli to wszystko zaczynałoby się dopiero ok 12 to byłaby wtedy niezła rozpierducha...

Właśnie nie, przyjęcie mieliśmy 8:05, w sensie Pani nas w Izbie Przyjęć zarejestrowała, o 11 byliśmy u lekarza który dopiero nam wypisał badania i morfologię i dopiero szliśmy dalej...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8398 dnia: 8 Lutego 2016, 07:51 »
anglosaskie i amerykańskie rozwiązania bardzo mi się podobają...

piękna by była taka tablica -  "wizyta z ordynatorem - szacowane opóźnienie 30 minut"...  ;D
nam do tego daleko...chociaż tak naprawdę niewiele trzeba;

i system by działał...
w prywatnej przychodni, w której przyjmuję, po odpaleniu systemu widzę listę pacjentów i godzinę, na którą są umówieni;
a, że często ich pamiętam, to wiem kto w danym dniu mnie odwiedzi
i czasem podczas przyjmowania widzę, że nazwisko znika - ktoś odwołał wizytę...
za jakiś czas w to miejsce pojawia się nowe nazwisko - ktoś zdążył się zarejestrować;
i pacjenci są zadowoleni...

— Richard M. Devos

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8399 dnia: 8 Lutego 2016, 08:09 »
Ciri wynika z tego, że w Szczecinie są Europejskie standardy :)
« Ostatnia zmiana: 8 Lutego 2016, 08:11 wysłana przez loona »