Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1631805 razy)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #2370 dnia: 22 Listopada 2014, 14:17 »
Syrop prawoślazowy jest na suchy kaszel i nasz pediatra jak najbardziej zaleca na noc.  U mnie też działa cuda.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2371 dnia: 22 Listopada 2014, 14:19 »
Syrop prawoślazowy jest na suchy kaszel i nasz pediatra jak najbardziej zaleca na noc.  U mnie też działa cuda.

Na noc? I na suchy?  :shock: :shock: :shock: :o :o :o

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2372 dnia: 22 Listopada 2014, 14:20 »
Na suchy kaszel i zazwyczaj dawkowanie 3 razy dziennie ( przeczytaj ulotkę).

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2373 dnia: 22 Listopada 2014, 14:21 »
Suchy jeszcze jestem w stanie zrozumieć, kłócić się nie będę, ale zawsze jest podawany najpóźniej do 17, właśnie przez właściwości wykrztuśne, na noc nie jest ani bezpiecznie, ani komfortowo dla dziecka  :o

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2374 dnia: 22 Listopada 2014, 14:30 »
U mnie ani u mojej córki absolutnie nie działa wykrztuśnie a jedynie wyciszająco, łagodzi kaszel. Zgodnie z ulotkę można podawac 3 razy dziennie.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #2375 dnia: 22 Listopada 2014, 14:34 »
prawoślazowy faktycznie bywa skuteczny, ale trzeba zwracać uwagę na skład, bo niektóre marki zawierają etanol....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2376 dnia: 22 Listopada 2014, 14:35 »
Prawoślazowy jest na suchy i właśnie ma działanie przeciwkaszlowe. Gdyby był na mokry to by miał działanie wykrztuśne.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2377 dnia: 22 Listopada 2014, 15:16 »
Oj to współczuje jej, szpital z dzieckiem okropny, a juz lepiej?

Lepiej. Tylko, że myśmy dwa dni po szpitalu popadały jak muchy. Ona jest na antybiotyku, a ja się jeszcze bronie przed antybiotykiem, lekami które mam na takie sytuacje od laryngologa. Ale chyba walkę przegrywam, choróbsko się nie daje...

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #2378 dnia: 22 Listopada 2014, 15:57 »
Prawoślazowy jest na suchy i właśnie ma działanie przeciwkaszlowe. Gdyby był na mokry to by miał działanie wykrztuśne.

zgadza się prawoślazowy wcale nie jest wykrztuśny - on ma hamować kaszel. można go stosować na noc
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2379 dnia: 22 Listopada 2014, 15:58 »

zgadza się prawoślazowy wcale nie jest wykrztuśny - on ma hamować kaszel. można go stosować na noc

A to pierwsze słyszę, zawsze żyłam w przekonaniu, że jest wykrztuśny...z resztą lekarz na wizycie nie zaprzeczył...no ale nic, człowiek uczy się całe życie. Musze więcej o nim poczytać ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2380 dnia: 22 Listopada 2014, 16:10 »
jeszcze raz dziękuję
doczytałam, że ten prawoślazowy też jest po 3r.ż. więc u nas jeszcze chwilę :-[

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2381 dnia: 22 Listopada 2014, 16:13 »
A to zależy jaki, anulla, bo ja mam w domu taki, że można prędzej, tyko stracił ważność z kolei ;) od roku na pewno można go podać, ale to wszystko zalezy od producenta.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2382 dnia: 22 Listopada 2014, 16:45 »
Tu:
http://www.aptekaeskulap.com.pl/przeziebienie-goraczka-syropy-wykrztusne-c-2_40_92.html

jednak prawoślazowy jest jako wykrztuśny... :drapanie:
ja też zawsze byłam przekonana, ze tak działa. Już sama zgłupiałam  ???

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2383 dnia: 22 Listopada 2014, 17:05 »
Pod tym linkiem widzę jeden prawoślazowy http://www.aptekaeskulap.com.pl/rubital-syrop-125-ml-p-2271.html i jeden "na bazie" prawoślazowego http://www.aptekaeskulap.com.pl/rubital-forte-6-syrop-125ml-p-2270.html
Jest jeszcze jakiś?
Przy tym pierwszym czytam, że łagodzi odruch kaszlowy.

Ale najlepiej wie pan magister http://paniemagistrze.blogspot.com/2013/01/syrop-prawoslazowy-informacje-praktyczne.html
 ;D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2384 dnia: 22 Listopada 2014, 17:05 »

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2385 dnia: 22 Listopada 2014, 17:14 »
Czyli jednak wykrztuśnie również, więc przy suchym można podawać na noc, przy mokrym do 17.
Więc osiągnęłyśmy konsensus :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2386 dnia: 22 Listopada 2014, 18:17 »
I się obyło bez zadymy  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2387 dnia: 22 Listopada 2014, 18:18 »
I się obyło bez zadymy  ;D

No o syrop zadyma to byłby szczyt  ;D

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2388 dnia: 22 Listopada 2014, 18:20 »
anulla_p jakbyś miała ochotę spróbowac naturalnych metod to podpowiem ci że mi kaszel łagodzi jeszcze ( a od dziecka mam nawracające zapalenie krtani więc szczekam konkretnie) syrop z buraka.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2389 dnia: 22 Listopada 2014, 18:21 »
My zaliczyliśmy szpital z Nikola dobrze że dłużej byłam u mamy bo jej bluzkę zszywalam, bo Nikola nam się zaczęła wic w bólach brzucha. Miała kolke jelitowa

Napedzila mi stracha.  Ma całkowity zakaz jedzenia słodyczy i jedzenia na mieście

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2390 dnia: 22 Listopada 2014, 18:25 »
O kurde. A co jadła (jeśli można wiedzieć)? Już jest dobrze, co jej dali ?
Wiadomość na priw nieaktualna 8)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2391 dnia: 22 Listopada 2014, 18:37 »
anulla_p jakbyś miała ochotę spróbowac naturalnych metod to podpowiem ci że mi kaszel łagodzi jeszcze ( a od dziecka mam nawracające zapalenie krtani więc szczekam konkretnie) syrop z buraka.
a syrop z buraka smaczny? bo ona własnie w takim głupim wieku jest teraz jeszcze za mała żeby zrozumieć, że to dla jej dobra a pluć już umie bo nauczyła się przy myciu zębów i teraz wszystko co jej nie smakuje to wiadomo ;)
Byłam w polskim sklepie, nawet dwóch i był tylko syrop prawoślazowy ale producent opisał go na +3 więc w sumie go nie wzięłam. Nie miał w składzie etanolu ale jednak Hanka 3 lat jeszcze nie ma.
Kupiłam jakiś junior-angin, jest na kaszel suchy i podrażnienia błony śluzowej gardła,
może pomoże :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2392 dnia: 22 Listopada 2014, 18:38 »
Junior angin łagodzi ból gardła, podrażnienia.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2393 dnia: 22 Listopada 2014, 18:53 »
Gosia przepraszam nie widziałam priwa

Nikola zjadła wczoraj milkiwaya i mmnsy (ma slodyczowy piątek) a dziś nakręcił a mnie na paszrecika to był 2 w jej życiu i ostatni. Notabene paszteciki był bardzo pyszny ale mógł być przyczyną kolki, ja osobiście obwiniam jeszcze to że dziś i wczoraj bardzo mało piła. Lekarz mówił że to jest częsta przypadłość u dzieci takie kolki.

Ja mam nauczkę żeby nie robić odstępstwa od zdrowej diety. Nikola by mnie nie namawiać na takie jedzenie

Bałam się ze to wyrostek

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2394 dnia: 22 Listopada 2014, 19:44 »
Jestem na siebie wściekła i Rycze :( Nikola po kolejnym ataku zzasnela, mąż na sZczęście załatwia wolne i będzie w nocy w domu. A ja mam nadzieję rzuty ze to prEzemnie ja tak strasznie boli, a że ból jest porównywalny do kolek nerkowych które miałam to wiem że boli to ja okropnie

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2395 dnia: 22 Listopada 2014, 19:49 »
Marta przecież nie mogłaś tego przewidzieć ani nie zrobiłaś tego specjalnie!  Taka rola mamy ze.sie juz zawsze będziemy martwić... A dostała jakieś leki rozkurczowe na te bóle?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2396 dnia: 22 Listopada 2014, 19:51 »
a syrop z buraka smaczny? bo ona własnie w takim głupim wieku jest teraz jeszcze za mała żeby zrozumieć, że to dla jej dobra a pluć już umie bo nauczyła się przy myciu zębów i teraz wszystko co jej nie smakuje to wiadomo ;)

Syrop z buraka bleeee ;D

Marta ja kiedyś po szczecińskim paszteciku miałam zatrucie stulecia, przez 3 dni gorączkę ponad 40 stopni, biegunki, wymioty, lekarze już nie wiedzieli co robić. Od tamtej pory omijam...Także spokojnie, najważniejsze, że znacie przyczynę!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2397 dnia: 22 Listopada 2014, 19:53 »
W sumie mój mąż też się kiedyś tak strul ze juz pasztecika z mięsem nie kupi... Właśnie mi się przypomniało.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2398 dnia: 22 Listopada 2014, 19:55 »
Marta, bardzo Ci współczuję, ale nie masz co płakać, przecież to nie Twoja wina!!!
A w ogóle, pewnie zostanę zjechana i wyzwana, trudno, ale na Twoim przykładzie, Marta, widać, że dziecko było pilnowane, doskonale żywione, a raz zjadło coś na miescie, i taka przykra niespodzianka;/ I nie uogólniam, ale może gdyby dziecko miało dostęp częściej do takich "niezdrowych" rzeczy czy po prostu nie-domowych, może coś takiego by się nie wydarzyło? A przecież w końcu będzie w gimnazjum, w liceum, coś sobie kupi, pójdzie na miasto z koleżankami czy skorzysta z "dobrodziejstw" sklepiku szkolnego.
Absolutnie nie jest to krytyka w twoim kierunku, Marta, ale taka myśl, może coś w tym jest? Wiadomo, że zywienie dziecka na mieście też nie jest wyjściem, ale może, nie wiem, raz w miesiącu jakaś restauracja? I wtedy dziecko będzie i zdrowo żywione i powiedzmy, przyzwyczajone do jedzenia poza-domowego?
Bo własnie takie są przypadki, jak mama bardzo dba o żywienie i oczywiście bardzo jej się to chwali, ale w dzisiejszych czasach konserwantów, benzoesanów i innych tego typu gówien prędzej czy później i tak cierpi dziecko, bo w końcu się z tym zetknie ;/
I, choć nie była to ani jazda, ani krytyka Marty, zwykła, luźna myśl, czekam na pożarcie ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2399 dnia: 22 Listopada 2014, 20:03 »
Nic jej nie przepisali :( oby się więcej nie powtorzyly bo ja to strasznie boli nawet nie ma sily krzyczec tylko wyje z bólu

Koszmar

Jestem zła bo co mnie pokusilo :( do tego od 12 na spacerze skarżyła się ze ja brzuszek boli i ze mam ją nieść a ja myślałam że sciemnia :(

Tylko ona się nie strula, jadlysmy obie był świeży

Tylko jej organizm nie trawi tego pasztecika bo usg jej robili stąd jakieś skręt y w jelitach i kolki, tak mi tłumaczyli w szpitalu

Doksik zjade cię pierwsz a, bo uwaga nie jest na miejscu cwvtej chwili. Poza tym nie znasz mnie ani sposobu w jaki żywię dziecko by ocenić sytuację. Nie wiesz z jakimi problemami borykamy się od okresu niemowlęc ego, więc daruj sobie takie komentarze.

Może jutro będę żałować tego co ci teraz napisałam alena tatą chwilę tak myślę i czuję. Dziękuję za. "Łatkę" matki fanatyczki żywienia