Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1647948 razy)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #2190 dnia: 18 Listopada 2014, 18:15 »
składanie ubrań to oczywista oczywistość  :) choć przyznaje, ze to przedszkole uczyło min. składać piżamki,  to samo ścielenie po sobie, choć wiadomo, ze idealnie tego nie zrobią, rozkładać na ławo-stole to sie same garną, jak mamy gości  :) aha syn jeszcze ma obowiązek wieczorem sprawdzic, czy ma wszystko spakowane do plecaka zgodnie z planem lekcji, to samo przygotowanie na trening piłkarski

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2191 dnia: 18 Listopada 2014, 18:18 »
moja córka łózka nie składa, bo zawsze chowamy pościel do środka, a to jednak za trudne dla niej, tzn. za ciężkie, ale np. wczoraj przyszła do salonu i rozłożyła mi prześcieradło, poduszki, kołdry ::) nosić naczyń ja jej nie pozwalam, bo się garnie, ale chcę mieć swoją zastawę w całości ;) za to ma obowiązek po zjedzeniu czegokolwiek przynieść naczynia do kuchni, sprawdza plecak też, ale nie odczytuję tego w kategoriach obowiązków, nie wiem czemu ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2192 dnia: 18 Listopada 2014, 18:39 »
Odetchnelam z ulgą. Jesteśmy po wizycie dentysty. Zab stały jest i na niego czekamy, ten który wyjdzie w miejscu martwego będzie pierwszym stałym zębem, bo w mleczaku już się zmniejsza korzeń. Co dwa miesiące wizyta kontrolna i czekamy. Mamy myć już zęby z pastą z fluorem

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2193 dnia: 18 Listopada 2014, 18:58 »
Marta no to super wieści  :) u syna na etapie 4 latka juz pierwsze mleczaki sie ruszały, u córki  póki co nic a nic i przezywa, ze wrożka zębuszka przyjdzie do niej sporo później niz u brata  :)
co do tych "obowiązków" to też mam mieszane uczucia, bo w zasadzie wymieniane tu czynności to jest codzienny rytuał dzieci, dla nich jest oczywiste, że na miare swoich mozliwości pomagają w domu....

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2194 dnia: 18 Listopada 2014, 20:22 »
Co do cc mnie tez dziwia osoby ktore chca cc przy pierwszym dziecku bo jakby nie bylo to jest operacja...ja nie chcialam, strasznie chcialam rodzic sn i nie wazne ile czasu ale wyszlo inaczej...a jakbym miala kolejny raz wybor to chcialabym sn mimo wszystko.

A mnie nie dziwią. Sama chciałam CC jak sie naczytałam orzeczeń dot. błędów medycznych przy porodach. Potem durna dałam sobie mózg przerobić wszystkimi publikacjami o SN i okrutnie żałuję, że nie trzymałam się opcji CC od początku. Może dzisiaj nie rehabilitowałabym miesiącami dziecka i byłoby normalnie tak jak u większości z Was bez wybudzania na siłę, karmienia czy przetrzymywania malucha itp....Nikt, kto tego nie przetrwał nie jest w stanie ocenić jaki to ciężar.
Nie dziwię się CC ze strachu o życie i zdrowie dziecka.

Ola podpytam siostry czy ma coś o HPV, z tego co pamietam opinie mieli dobre i sami uczestniczyli w programie i szczepili dziewczynki, bo u nas w Poznaniu to jest jakoś darmowe czy coś.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2195 dnia: 18 Listopada 2014, 20:26 »
Gosik będę wdzięczna. Dziewczynki wasze zaszczepione ?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2196 dnia: 18 Listopada 2014, 20:29 »
na 99% nie, z tego co kojarzę to szczepi się dziewczynki ok 11 r.ż.? Ale mogę się mylić :) Napiszę do Sis :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2197 dnia: 18 Listopada 2014, 20:37 »
aaa, przeczytałam że szczepili dziewczynki i zinterpretowałam że swoje  ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2198 dnia: 18 Listopada 2014, 20:44 »
Szczepi się już 9 letnie ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2199 dnia: 18 Listopada 2014, 21:06 »
Misia nie dla wszystkich rodziców składanie ubranek itp to takie oczywiste :)
Ale tak byłam ciekawa opinii innych :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2200 dnia: 18 Listopada 2014, 21:13 »
Jezuu jakie mam dzis zachcianki.. jak baba w ciazy...

Tez tak macie jak sie @ pojawi?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2201 dnia: 18 Listopada 2014, 21:23 »
Liwka sprzątac lubi, ale nie lubi jak ktoś jej mówi co ma robic ( po mamie  ;)). Obowiązków jakoś szczególnie dużo nie ma i raczej nie są stałe, robi to o co ją poproszę. Rozkłada talerze do posiłków, Jagoda rozkłada sztucce  ;), poskłada swoje ciuchy włącznie ze ściągnięciem ich z suszarki, posprząta zabawki, coś tam odkurzy tutaj obie się z Jagodą garną i jest jazda włącznie z tym że się biją o rurę muszę je rozdzielac i w rezultacie jestem tak wpieniona że chowam rurę i zostaje syf  ;D swoją drogą nie wiem czy tylko u nas w domu rura od odkurzacza budzi takie emocje ?!  ;) czasem się zabiera za naczynia, pozwalam jej a później poprawiam jak nie widzi, generalnie lubi sprzątac, nie wiem po kim  :D jak miała 2 latka i poszła do pierwszego przedszkola dzieciom kocyki na leżaczkach składała i kapcie żeby równo stały na drzemce  :D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2202 dnia: 18 Listopada 2014, 21:29 »
U nas tez odkurzacz wzbudza wiele pozytywnych emocji znow..
Byl czas ze sie darl ba jego widok.. byl ze zasypial.. a teraz cy dzien lata z rura i robi wrrrr.. czyli sprzata :-)
Ile Liwka ma lat?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2203 dnia: 18 Listopada 2014, 21:33 »
U nas tez odkurzacz wzbudza wiele pozytywnych emocji znow..
Byl czas ze sie darl ba jego widok.. byl ze zasypial.. a teraz cy dzien lata z rura i robi wrrrr.. czyli sprzata :-)
Ile Liwka ma lat?

5 skończyła 13 listopada

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2204 dnia: 18 Listopada 2014, 21:35 »
Leee to juz mala pomocnica rosnie :-))

Ola nie wiem czy ten zespol tez lubisz ale raggafaja czy jakos tsk koncertuje w szczecinie :-D tak mi sie z afromentalem skojarzylo 

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2205 dnia: 19 Listopada 2014, 05:13 »
Moje dziecko potrzebuje coraz mniej snu :( dziś urzedujemy od 4;30

Ja chcę spać a nie gadać aguu o takiej besttialskiej godzinie

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2206 dnia: 19 Listopada 2014, 06:27 »
Wspolczuje Marta.
U Nas kolejna noc, bez przeprowadzki do lozka rodzicow, czyli zmiana poscieli dala efekt.
Wczoraj nawet przytagral ja do lazienki, polozyl sie na poduszce i przykryl koldra :D

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #2207 dnia: 19 Listopada 2014, 07:41 »
Gosiu Ty patrzysz ze swojej perspektywy i ja tu rozumiem mi chodzi tylko o to bo nie wiemy jak.przebiegnie SN ze dziewczyny chcą za przeproszeniem na żądanie.cc.a.przecież.to operacja i tez niesie za sobą powikłania... Jednym z nich przy operacji jest ze mogą przeciąc główkę skalpelem...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2208 dnia: 19 Listopada 2014, 08:07 »
A to mozliwe w ogole???
Przeciez blony brzuszne sa grube i zanim sie dostanie do dziecka to dlugo musi ciac.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2209 dnia: 19 Listopada 2014, 08:17 »
Sylwia kiedy ten koncert? Z chęcią bym poszła :)
Kurczaczku to raczej niemożliwe..
Ja niestety znam jeszcze inne przypadki gdzie przez zbyt długi poród SN dziecko nie będzie już normalne.. Chociaż mój gin opowiedział mi też o paru powikłaniach po cc..
A mnie pod pachą już nie boli ale i tak pójdę na to usg.. Tylko już na NFZ skoro termin tak szybki.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2210 dnia: 19 Listopada 2014, 08:18 »
Tez zawsze myslalam, ze to niemożliwe dopóki nie stało się w męża rodzinie. Drasneli dziewczynkę w główkę, delikatnie, teraz nie ma sladu, ale jednak.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2211 dnia: 19 Listopada 2014, 08:28 »
Wiec jednak wszystko moze sie zdarzyc, okropne...
Ale fakt, po jednym i drugim porodzie ryzyko powiklan uwazam, ze jest takie same.
Po sn sa dzieci niedotlenione, i tak jak dziewczyny pisaly, dluga rehabilitacja jest nizbedna.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2212 dnia: 19 Listopada 2014, 08:46 »
Marcelko.

Moja córka ścieli łóżko sama.
Ubrania wiesza na wieszaczki, bo niestety poskładac nie potrafi.
Oczywiście sprząta.
Za zadanie ma też uzupełnianie papieru toaletowego w ubikacji  ;D Bardzo to lubi zresztą i pilnuje, żeby nie zabrakło ;)
Pomaga zmywać naczynia tzn. płukać.
Rozkłada talerze, sztućce do obiadu.
Zawsze wynosi po sobie brudne naczynia z pokoju.

Im będzie starsza tym chce dawać więcej obowiązków i podoba mi się nawet jak w książce "Basia", że mają rozpisane obowiązki na tablicy.
W styczniu dostanie rybkę, jej obowiązkiem będzie ją karmić i pomagać w wymianie wody.

Aha i zawsze myje swój kubek 8) ale to był jej pomysl i teraz już ma to w obowiązku.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2213 dnia: 19 Listopada 2014, 08:49 »
Misia nie dla wszystkich rodziców składanie ubranek itp to takie oczywiste :)
Ale tak byłam ciekawa opinii innych :)

marcella nie generalizując, ale jest chyba trend na wyręczanie dzieci w czym sie da, no bo przecież szybciej....u nas jest wersja zosi-samosi  :) i zarowno syn, jak i córka już w 3 latkach min. same rozbierały sie w szatni w przedszkolu, wiec musiałam rezerwować pół godziny wcześniej na wyjście, zeby sie wyrobić, ale i tak uważam, ze było warto,  u syna w sześciolatkach jeszcze  sie zdarzało, ze rodzice zakładali dzieciom  kurtki czy buty  ::)  to samo z tzw. obowiązkami w domu, dla jednych to efekt pewnego schematu wychowania, dla innych egzekwowanie na pewnym etapie jako cos ekstra......a przy okazji które z forumowych sześcio-siedmiolatków potrafi wiązać buty na kokardke i takie nosi? Bo u nas przez  długi czas królowały buty na rzepy i dopiero trener wymógł konieczność nauczenia sie wiązania korków przez syna :)
anusiaaa brawo dla cory, musze zerknąć na ta serie Basia, bo juz ktoryś raz jest na forum polecana :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #2214 dnia: 19 Listopada 2014, 10:21 »
Mojej koleżanki synek miał draśnięty policzek po cc.

miśka my też sporo czasu spędzamy w szatni w przedszkolu  :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2215 dnia: 19 Listopada 2014, 10:36 »
Mój syn bardzo dużo mi pomaga jeśli jest cos czego sam nie może zrobić np wyrzucenie śmieci to ma asystenta tatę, ale ja go dość mocno gonie żeby mu weszlo w krew... no zawsze choć mała siatkę ale niesie z zakupami..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2216 dnia: 19 Listopada 2014, 10:47 »
jejku już drugi dzień mam jakąś masakrę z Amelią, nie mogę być dalej niż w zasięgu jej ręki, już rozłożyłam łóżeczko turystyczne w kuchni żeby obiad zrobić, ale jak ją włożę to wrzeszczy jakbym ją do gara z wrzątkiem wsadziła :mdleje:

Noce fatalne, w dzień śpi tylko na spacerze, więc nie mam szans na drzemkę i nawet nic w domu nie mogę zrobić w dzień, jest to już frustrujące  ::)

Jakaś pełnia czy co znów bo to tak z dnia na dzień się stało

Marcelka Nikola nie ma jakiś stałych obowiązków bo u nas każdy dzień wygląda inaczej, ale ogólnie ma pomagać gdy proszę (ona sama przychdzi - zwłaszcza gdy coś w kuchni robię - i pyta czy może coś pomóc) ściera kurze, odkurza, myje podłogi gdy mamy akcję "sprzątanie" musi sprzątać swój pokój, ubrania po rozebraniu mają lądować w koszu na pranie (z tym mamy problem)

Nakrywanie do stołu to jej ulubione zajęcie ::) podobnie jak szykowanie oboadu/ śniadania typu obranie marchewki, zrobienie soku, posmarowanie chleba maslem itd itp.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2217 dnia: 19 Listopada 2014, 11:12 »
Ehh u nas znów noc nieprzespana.  Byliśmy u lekarza to zaczyna mu się infekcja, dostał leki. W nocy miał 40 stopni :-/ w dodatku idą mu cały czas dolne czwórki i górne trójki. ..
A ja byłam u gina,  sam chciał przebadać mi piersi ni stąd,  ni zowąd. Dał skierowanie na usg za tydzień i do onkologii. To się nazywa zadbać o siebie ;-)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2218 dnia: 19 Listopada 2014, 11:22 »
O! I z młodym idziemy za tydzień do laryngologa w sprawie migdałków. Doktor mówi,  że te dwa są lekko powiększone,  ale nie przerosniete,  ale ten trzeci może być.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2219 dnia: 19 Listopada 2014, 11:25 »
Marta wspolczuje  :-\ może to jjakiś skok rozwojowy i za chwilę wszystko do normy wroci