Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #720 dnia: 12 Lipca 2007, 22:10 »
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #721 dnia: 12 Lipca 2007, 22:14 »
wykresik masz wzorowy...a jak mi jeszcze powiesz, że cykle masz 28 dniowe to pogratuluję Ci ślicznej 14 dniowej fazy lutealnej...warunki do zagnieżdżenia jak marzenie...

A w cyklach bezowulacyjnych nie ma skoku...generalnie jest temperaturowy misz-masz...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #722 dnia: 12 Lipca 2007, 22:24 »
nie mam 28-dniowych :(
liczba waha się między 24 do nawet 34 :(
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #723 dnia: 12 Lipca 2007, 22:45 »
Nawet jesli ten cykl będzie miał 24 dni, to 11-dniowa faza lutealna też jest gucio....z resztą nie ma co spekulować, tylko poczekać do końca i sobie przeanalizować...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #724 dnia: 12 Lipca 2007, 23:16 »
hello

widze ze temat niesamowicie sie rozwinął. super bo można tu znaleźć wiele ciekawych informacji.

właśnie zamówiłam termometr ten co na początku radziła Liliann. mam zamiar mierzyć temperaturę od przyszłego tygodnia, od 4-5 dnia cyklu bo krwawienia mam zwykle 7 dniowe. zakładam że na poczatku moge sie gubić w tych tempkach bo właśnie odstawiłam tabletki i pewnie potrzeba bedzie około miesiaca czy dwóch by sie wszystko wyrównało. no ale dla wprawy mam zamiar mierzyć, liczyć i rysować wykresy.... w sumie to nie planujemy jeszcze dziecka ale chciałabym bliżej poznać siebie no i nauczyć sie czegoś nowego.
pewnie będę często do Was zaglądać i pytać o różności, ale już teraz wielkie dzięki dla tych co stworzyli ten temat i tych którzy zawarli w nim tyle ciekawych i przejrzystych informacji. to niesamowicie pomaga takim osobom jak ja - czyli początkującym :)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #725 dnia: 13 Lipca 2007, 00:14 »
Ewelina, czy wy tez sie staracie, czy moze odkladasz poczecie?

Pytac mozesz ile wlezie :)

Gosiaa bardzo mocno kciuki trzymam, chodz to opadanie tempki teraz mi sie nie podoba ::)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #726 dnia: 13 Lipca 2007, 07:11 »
pigwa nie tylko Tobie się ta temp nie podoba. Dalej spada.
@ jest już blisko.
Wynik testu ... jedna gruba krecha.
Nawet bardzo nie jestem zawiedzona ... bo czułam że nic z tego nie będzie, bo ten wykres miał góry i doły.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #727 dnia: 13 Lipca 2007, 07:56 »
Chyba że @ nie pojawi się do przyszłego piątku, to znów zatestuję, ale to raczej nierealne.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #728 dnia: 13 Lipca 2007, 10:37 »
ja mam takie pytanie, jak to jest z typi cyklami bez ewolucji? jak się zmienia (czy w ogóle to robi) temperatura?
moje tempki przedstawiają sie tak:

7 d.c. 36,65
8 d.c. 36,35
9 d.c. 36,35
10 d.c. 36,45
11 d.c. 36,2
12 d.c. 36,1
13 d.c. 36,2
14 d.c. 36,6
15 d.c. 36,5
16 d.c. 36,4
17 d.c. 36,6 - szczyt
18 d.c. 36,5
19 d.c. 36,5
20 d.c. 36,6

ten cykl bieżący jest moim trzecim i w poprzednich dwóch w 20 d.c. miałam 36,75 lub 37,0 :( zupełnie się gubię w tym

nie do końca wzorowy, bo np. 3 pierwsze wyższe temp. powinny być wyższe niż w 6 ostatnich dniach przed skokiem, no ale możliwe, że było tam jakieś zakłócenie, bo potem znów wzrosła temperaturka, no ale ja mówie o wzorcowym wykresie.
No i ten szczyt po skoku mnie zastanawia.

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #729 dnia: 13 Lipca 2007, 11:16 »
właśnie :(
ostatnio coś i tempka szaleje i ten śluz też :( ciężko dopatrzeć wyraźny szczyt, a w trakcie skoku tempki sucho jak na pustyni :(

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #730 dnia: 13 Lipca 2007, 13:42 »
No i przyszła @. Dobrze, że dzisiaj piątek, to najgorsze bóle spędze w domu a nie w pracy ... no i na przyszłą sobotę na wesele nie będę musiała iść z paczką podpasek ;-)
Troszkę zawodu jest ... ale nie jest mi ani jakoś bardzo smutno, ani nie załamuję się ... to dopiero 2 cykl starań (pierwszy obserwowany) ... gorzej było w poprzednim cyklu, bo test był niejednoznaczny i łudziłam się ... i później było przykro ...
A w tym ... no cóż ... temp mi się nie podobały od połowy cyklu już ... zastanawia mnie tylko jedno ... czy była owulacja napewno ... i kiedy ... bo jeśli w 20dc to II faza liczyła tylko 12 dni ...
Dziękuję za kibicowanie w tym cyklu i mam nadzieję, że dalej będziecie mi kibicować i pomagać ...
A jak to jest z tą szyjką? Bo zastanawiam się czy dziś ją wyczułam, czy nie ... podczas okresu czy przed okresem powinna być nisko i twarda? Nie potrafię jej znaleźć ... :-(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #731 dnia: 13 Lipca 2007, 15:23 »
nie do końca wzorowy, bo np. 3 pierwsze wyższe temp. powinny być wyższe niż w 6 ostatnich dniach przed skokiem, no ale możliwe, że było tam jakieś zakłócenie, bo potem znów wzrosła temperaturka, no ale ja mówie o wzorcowym wykresie.

Asiu a ktos ma w ogóle takie wzorcowy wykres....co ja bym dała za taki...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #732 dnia: 13 Lipca 2007, 15:24 »

Asiu a ktos ma w ogóle takie wzorcowy wykres....co ja bym dała za taki...

Lilka, no ja raczej po skoku nie miewam temperatur z niższej fazy, jak schodzi to tylko do linii stałej dla mnie...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #733 dnia: 13 Lipca 2007, 15:27 »
no i miałaś Kubika od razu....jak w biologicznym zegarku.... ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #734 dnia: 13 Lipca 2007, 15:30 »
no i miałaś Kubika od razu....jak w biologicznym zegarku.... ;D ;D

nio ;D

ostatnio coś mi organizm świruje, ale i tak generalnie mam dwie bardzo wyraźne fazy....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #735 dnia: 13 Lipca 2007, 15:37 »
widzisz...pewnie to praca i stresy...

Niestety przede mną rysuje się droga do "porządnego wykresu" mam nadziję, że nie straaaaasznie długa....na tych obecnych tempkach dzidzi nie będzie....
...ale nic to - jestem spokojna i nastawiona na działanie. Mam super wsparcie męża, czyli idelane warunki...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #736 dnia: 13 Lipca 2007, 15:39 »
czyli powodzenia :-)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #737 dnia: 13 Lipca 2007, 16:13 »
Lillian życzę powodzenia w staraniach

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #738 dnia: 13 Lipca 2007, 17:16 »
Lillian wczoraj w jednej z wypowiedzi stwierdziłaś, że miałam wczoraj 12 dzień drugiej fazy cyklu, wzięłaś to z tego mojego wykresu na tej niemieckiej stronie? Czy można to uznać za coś pewnego? Czy program może się mylić?
Lillian, pigwa mam do Was pytanie ... czy mogłaby mi pomóc w rozszyfrowaniu tych pojęć na tej stronie? Chodzi mi o określenia śluzu i szyjki, bo z okresem chyba mi się udało ... tak mi się wydaje ...
Słownika w domu nie posiadam, a te internetowe są do d... nie znajduje takich określeń :-(

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #739 dnia: 13 Lipca 2007, 20:28 »
* Kurven verwalten zarzadzac wykresami
* Benutzerdaten ändern zmienic profil
* Dynamische Signatur auswählen wybrac ta sygnatuzrke, ktora ja mam w postach
* Statistiken ansehen zobaczyc statystyki
* Schwangerschaftskurven ansehen wykres zaznaczyc jako ciazowy
* Changelog pierdoly, niewazne
* Ausloggen wylogowac sie

Geschlechtsverkehr seks
Mittelschmerz: bol srodkowy, moze byc taki owulacyjny
Brustsymptom bol piersi
Schmierblutung plamienia
Zervixschleim sluz
Gebärmutterhals: - szyjka

i teraz tak
Geschlechtsverkehr: moze byc nein-nie, ungeschütz czyli bez zabezpieczen, to drugie z zabezpieczeniem
sluz: przekreslone o znaczy nic
t znaczy sucho
f znaczy wilgotno
s znaczy sluz gesty, lepki
s+ oznacza plodny
BD znaczy szczyt sluzu

szyjka:
weich miekka
hart twarda
geschlossen zakmnieta
geöffnet otwarta

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #740 dnia: 13 Lipca 2007, 21:02 »
pigwa dziękuję Ci :D
Jesteś kochana :D
Teraz już wszystko się będzie pojawiać na wykresie :D
Na próbę uzupełnię ten stary ;-)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #741 dnia: 13 Lipca 2007, 21:03 »
widze Gosiu, ze jednak sie nie udalo :( przykro mi :( trzymamy kciuki teraz  :-*

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #742 dnia: 13 Lipca 2007, 21:42 »
pigwa ja się spodziewałam, że nic z tego cyklu nie będzie ... ta temp dziwnie skakała ... postanowiłam zmienić miejsce pomiarów ... może będzie mniej skoków ... i może wykres będzie bardziej czytelny ... pomiary zacznę pewnie koło 5 dnia cyklu jak mi się @ skończy ... a przynajmniej to wielkie krwawienie.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #743 dnia: 13 Lipca 2007, 22:14 »
gosiaa, patrze na twoj 1 wykres i mam pytanie: przytulanie bylo tylko wtedy kiedy masz zaznaczone serduchem?

ja mierze tempke waginalnie, tak tez polecam :) musze dokladnie, bo wg tempki wyznaczam sobie III faze ;D

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #744 dnia: 14 Lipca 2007, 07:53 »
pigwa, nie więcej było przytulanek, ale wszystkich nie zaznaczyłam ;-) Teraz będę wszystkie zaznaczać.
Też mam zamiar mierzyć waginalnie, tylko ciekawe czy będę słyszeć ten pipczący termometr ;-)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #745 dnia: 14 Lipca 2007, 10:38 »
bedziesz slyszec, kiedys pol cyklu mierzylam i slaszalam. ale elektronicznych nie lubie ;D teraz mam firmy geratherm, bez rteci tylko ze specjalnym stopem, ale wyglada jak rteciowka :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #746 dnia: 16 Lipca 2007, 11:14 »
Dziewczyny ja chce mierzyc tempki dla poznania siebie. nie bedzie to moja metoda antykoncepcji ale raczej poznania siebie na tyle by za roczek gdy juz moze zaczniemy myslec o dziecku bede wiedzial dokladnie co i jak i kiedy mozemy dzialac. wiem ze to jest raczej malo prawdopodobne ze tak trafimy ale ja bardzo mocno chce sie starac na dziewczynke. a przynajmniej teraz tak mysle ze tak chce :)zobaczymy co bedzie za roczek :) ale nie jest tak ze chce dziewczynke i koniec.... najmocniej zalezy mi na zdrowej dzidzi a reszta juz jakos sie ulozy.

dziś powinnam dostać @ wiec temki dzis nie mierze, az do 4 dnia. w tym czasie powinien przyjsc ten dokladniejszy termometr. powinnam tez znaleźc jakis program do zaznaczania i postudiowac lieterature w tym temaci bym wiedzial co i jak.

w sumie...powiem wam ze to wcale nie jest takie prose, te wszystkie pojecia itp no ale z czasem sie naucze :)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #747 dnia: 16 Lipca 2007, 16:02 »
Ewelina ja radze zapoznac sie z jakas lektura, np z Rötzer´em Chodzi o to, zeby umiec prawidlowo wykonywac pomiary, obserwowac sluz czy szyjke. to bedzie bardzo pomocne przy staraniu sie, bedziesz mogla okreslic kiedy zaczynaja sie dni plodne. Ja bedziesz teraz obserwowac sie i wyznaczysz III faze, czyli faze bezplodnosci poowulacyjnej, nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystywania jej na calego.
termometr starczy ci zwykly rteciowy, mierzylam takim ponad 20 cykli.

polecam tez forum typowo npr-owe www.naturalnemetody.fora.pl i powodzenia w obserwacjach :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2007, 16:11 wysłana przez pigwa »

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #748 dnia: 18 Lipca 2007, 11:35 »
a ja mam pytanko, czy można robić cztery pomiary pod rząd?? Bo mam komentarz, że to już jest zakłócona tempka. Ale ja dzisiaj zmierzyłam minuta po minucie, bo pierwszy pomiar 5.00 i po kilku sekundach wyjęłam termometr, bo myślałam, ze jest wyłaczony (nie słyszałam piknięcia) i była tempka 37,00. Około 5.02 zmierzyłam drugi raz ale też zaraz wyjęłam, bo włożyłam źle i tempka była 35,1  ::) zmierzyłam od razu trzeci około 5.04 i było 37,1 i jeszcze raz dla pewności o 5.07 i było znowu 37,1 i taka ostatecznie wpisałam do wykresu. Zaznaczam, że stosuję metode Rotzera i wiem, że nie nalezy zmieniać godziny mierzenia ale przedzial 10 minut jest możliwy?? nie wiem czemu mam ją zaznaczyc jako zakłóconą?? :'(

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #749 dnia: 18 Lipca 2007, 12:51 »
Joasia ja tam dokładnie nie wiem jak to jest. Ale sama wczoraj miałam falstart ;-) mierzyłam temp niewłączonym termometrem i czekałam, a on nie chciał dzwonić ;-) więc wyjęłam, sprawdziłam i zmierzyłam jeszcze raz włączonym już.