Autor Wątek: wiejski stół  (Przeczytany 109065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: wiejski stół
« Odpowiedź #120 dnia: 11 Maja 2009, 18:31 »
u mnie tez bedzie i to i to :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #121 dnia: 11 Maja 2009, 18:33 »
A czy podczas wesela obsluga doklada na biezaco jedzenie na wiejski stol? czy jesli cos zostanie zjedzone to juz koniec wiecej tego nie bedzie  ???

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Maja 2009, 18:38 »
Nigdy nie spotkałem się aby cokolwiek dokładano na wiejski stół. Jak coś się skończy to kicha. Mówiąc kolokwialnie, jak się nie załapiesz to po sprawie. I na tym to polega :D

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 11 Maja 2009, 19:16 »
Po pierwsze jestem kobietą ;))) Świadczy o tym choby nawet fakt, że mam suwak ciązowy ;)))
Ale mało istotne ....

To zależy od kanjpy ile czego masz na stole, bo u Nas było tego bardzo dużo i fakt faktem jak już kończyło sie wesele na ranem to praktycznie nic nie było, u Nas dodano chleb wiejski, ogórki... reszty było aż na tyle, żeby każdy skosztował, wszystko zależy od knajpy naprawde.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #124 dnia: 11 Maja 2009, 19:21 »
Zależy ile wyrobów będzie zrobionych, może będzie coś jeszcze w lodóweczce co da się dołożyć, bo np. stół jest na tyle mały albo wyrobów dużo, że naraz się nie zmieści.

Tu nie chodzi o ilość wydanej kasy, bo np. my się pieniędzmi nie martwimy, rodzice mają i płacą i nie zawsze musimy się zastanawiać czy wziąć coś za 2zł/szt czy za 3, tylko co nam się bardziej podoba.... Więc tu nie ma co się licytować, że ma się i prosiaka i stół... Nie od tego zależy zadowolenie gości, tylko od jakości tych rzeczy. Mieć obie tylko dlatego, żeby poszpanować. I nie dla każdego to najlepsza decyzja. Morgan oczywiście gratuluję dobrego wyboru :) Ja z kolei wiem że bez prosiaka właśnie będzie dobry.

Obserwator teraz rzeczywiście rozumiem Twój punkt widzenia - aż tyle to tego nie będzie żeby podawać jako danie, zwłaszcza że to ma być bardziej przekąska, coś na smaka swojskiego a nie żeby dostać np. zamiast schabowego porcję pierogów.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #125 dnia: 11 Maja 2009, 19:26 »
Morgan, bardzo przepraszam, że pomyliłem płeć.  To się już nie powtórzy :D Życzę wszystkiego dobrego i ślicznego dzidziusia :Daje_kwiatka: :brawo_2:

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Maja 2009, 19:32 »
ejotek, rozumiem Cię doskonale, ale czasami zdarza się, że niektóre wesela (oczywiście nie całe tylko jakieś wątki) są robione dla szpanu, na pokaz. Nie raz się z tym spotkałem :zdziwko:

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #127 dnia: 11 Maja 2009, 19:43 »
Wiem wiem, że są takie dla szpanu. Ale mnie jakoś się to nie podoba i mimo wszystko chcę bez sztuczności, przepychu. Dostatek ale umiarkowany i z gustem.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #128 dnia: 11 Maja 2009, 19:48 »
Będąc osobą, która mówiąc kolokwialnie zaliczyła wiele wesel, spotykam się z tym dość często, niestety. Mnie się to również nie podoba. Całe wesele powinno odbywać się spontanicznie w sposób naturalny, Nie każdemu podoba się próżność gospodarzy wesela, bo tak to mogę nazwać, po imieniu. :D

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Maja 2009, 20:02 »
a u nas bedzie na biezaco dokladane swojskie jadełko, napewno tych wyrobów bedzie duzo bo robi nam je kolez ktory od lat sie tym zajmuje, nasz stol wiejski nie bedzie robiony przez lokal
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #130 dnia: 11 Maja 2009, 20:05 »
Już mi ślinka cieknie :obiad:

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Maja 2009, 20:13 »
Mój wiejski stół też nie będzie robiony przez lokal, będzie robił masarz z prawdziwego zdarzenia, mój tata ma znajomości :) więc nie będzie komerchy, tylko to co my chcemy i dobrej jakości.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Maja 2009, 20:17 »
Może zmienimy temat bo już mnie ssie w żołądku ;D

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Maja 2009, 20:25 »
toż to temat o stole wiejskim ;)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Maja 2009, 20:30 »
ejotek sorry, ale nie szpanowałam , jeżeli to było do mnie :) Dla mnie było to normalne, że będzie o to i to, po prostu tak chcieliśmy :) Zreszta... z czego ja się tłumaczę???? :)) Życzę wszystkim przemyslanych decyzjii i wiejskich stołów bądz prosiaków ;)) Jak tam kazdy chce i na ile go stac :)) Buziaczki

Obserwator ja  sie nie pogniewałam ;) a dzidzius niech będzie zdrowy! ;)) żeby kiedyś miał takie udane wesele jak mamusia i tatuś ;))

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Maja 2009, 20:32 »
Morgan jestem przekonany, że tak będzie :Daje_kwiatka:

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Maja 2009, 20:48 »
Morgan to nie było do Ciebie. Sorki jeśli tak to odebrałaś. To było o ludziach, którzy umiaru nie znają i przesadzają w każdej kwestii. Można mieć i stół i prosiaka i będzie ok.
Zdrowej dzidzi życzę :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Maja 2009, 21:28 »
Wporządku :)) Pozdrawiam

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Maja 2009, 22:28 »
u nas do wiejskiego stołu obsługa dokładała na okrągło (do którejś tam godz.) - to już kwestia tego za ile sie zamówi ten wiejski stół...

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Maja 2009, 19:06 »
Wiecie co, ja myślę, że to zależy też od regionu. W jednym większą wagę przykładają do stołu wiejskiego, a w innym mniejszą :drapanie:

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Maja 2009, 13:52 »
Dokładnie u nas w lokalu mozesz sobie zamówić cały lub połowe wiejskiego stołu- całość kosztuje 2000zł. mnie się zdaje że to wygórowana cena ale nikomu sie nie chce latać gdzieś i szukać taniej  tymbardziej ze tesciowa wyjezdza lada moment i wraca 6 tyg.przed slubem wiec lepiej już nic nie kombinować. Osobiscie widziałam taki stół (rok wczesniej byliśmy tam na weselu u kuzynostwa) ale ja generalnie jestem niejadek na weselach-wole coś przekąsić plus 1-2 ciepłe posiłki i tyle wiec nie mogę sie wypowiedzieć o nim- natomisat teściowa mówiła że pycha i goście bardzo często do niego pochodzili. Tak więc jak chcą żeby był to niech będzie:)
kasia

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Maja 2009, 16:36 »
My dopłacalismy po 10 zł do osoby i cały czasna stole było pełno, kelnerzy donosili

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Maja 2009, 13:57 »
My jednak zdecydowaliśmy się na pieczonego świniaczka z kapustką z borowikami zamiast wiejskiego stołu :)

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 20 Maja 2009, 12:30 »
Dziewczyny, czy spotkałyście się z sytuacją, że młodzi sami zorganizowali sobie taki stół?? W sensie zakupili jedzonko i udekorowali stół.. Myślicie, że restauracja się na to zgodzi ??

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #144 dnia: 20 Maja 2009, 12:41 »
nasz nie chciała się zgodzić gdyż obawiali się sanepidu...
wolą chyba to sami załatwić ze sprawdzonego źródła...

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 20 Maja 2009, 17:07 »
Ja sie z czyms takim nie spotkałam, poza tym mysle ze knajpa sie nie zgodzi, bo pewnie beda chcieli sami kase za to wziac wiec niesadze... aczkolwiek bywa roznie, wiec tak szczerze to nie mam pojecia.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #146 dnia: 20 Maja 2009, 18:59 »
Ja też jeszze się nie spotkałam z czymś takim-w pierwszym zamyśle kiedy mielismy wynajmowac osobno kucharki, myśleliśmy o zrobieniu wiejskiego stołu samemu bo mój mąż się takimi rzeczami zajmuje, ale jak zmieniliśmy opcję wynajmu sali cały planm uległ zmianie-stół oczywiscie u nas będzie ale to już lokal się tym zajmie--hmmm smacznego:))

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Maja 2009, 13:29 »
To wszystko zależy od lokalu i właścicieli. Czasem oni organizują i nie ma innej opcji a w naszym przypadku robimy stół we własnym zakresie, więc zainteresowanym nie jestem w stanie podać kosztów...

Offline mariposa221

• bywalec
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Maja 2009, 12:56 »
Jeśli chodzi o mnie , to ja osobiście uważam, że stół wiejski to znakomity pomysł. Prosiaczek może i smaczny, ale świadomość, że została zabita mała świnka jakby w ofierze dla gości i młodych zbyt mocno do mnie przemawia. Co innego zjeść pieczoną szynkę a co innego małego prosiaczka z główką i ogonkiem. Niby jedno i drugie to, to samo, ale jak byłam na weselu i widziałam jak wnoszą takiego prosiaka to do końca wesela miałam niestrawność. Chodzi mi tu wyłącznie o aspekt wizualny, widok całego prosiaczka za bardzo na mnie oddziałuje. Inaczej się je przyrządzoną pierś z kurczaka a inaczej jakby trzeba było ją odcinać z kurczaka, który ma jeszcze głowę, ale to tylko moje zdanie:)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #149 dnia: 23 Maja 2009, 22:30 »
Powiem Wam że z tego co słyszę bardziej praktyczny jest wiejski stół jak pieczony prosiaczek-moja ciocia która pracuje w restauracji radziła nam stół -z jej obserwacji prosiaczek może i ciekawie się prezentuje wizualnie, ale z reguły goście poskubią i zostawią prawie całego.....ale każdy ma to czego chce:))pozdrawiam ;D