Autor Wątek: Być FIT - oto jest wyzwanie  (Przeczytany 1509695 razy)

Offline smoczyca
  • maniak
Odp: Być FIT - oto jest wyzwanie
« Odpowiedź #7170 dnia: 8 Września 2014, 19:21 »
Dzięki dziewczyny :*

Smoczyca cieszę się, że pokonałaś trudności...
ale posuplementuj żelazo...i sprawdź wyniki za jakiś czas...[/color]

Cały czas biorę. Mam kurację do końca listopada. Taka głupiutka nie jestem, żeby sądzić, że w ciągu 2 tygodni nadgoniłam żelazo ;)

A z tymi mięśniami jest tak, że mogą też być przykurczone od urodzenia. Miałaś tak? Ja tak mam z przywodzicielami. W przedszkolu byłam jedynym dzieckiem, które nie umiało siedzieć po turecku i do tej pory nie umiem :P Co do badań, to łącze się w bólu, jutro też na USG idę ;)

potwierdziłaś teze słynnej Pani Ch, że nasze cialo moze więcej niż myśli umysł  :) 

Jak słyszę to z ust pani Ch. to mnie coś...  ::) Owszem jest w tym dużo prawdy. Ale zawsze jak to słyszę nasuwa mi się pytanie "ale za jaką cenę?". Bo np. mogę zmusić kogoś, kto nie biega, żeby pobiegł ze mną 10 km, bo jest to wykonalne. Ale co będzie się z nim działo później, to już druga sprawa. Więc jak pani Ch. mówi z telewizora do pań, że mogą jeszcze więcej i mocniej, to mnie krew zalewa  ::) Trzeba znaleźć granicę pomiędzy możliwościami a zdrowym rozsądkiem ( u mnie z tym trudno czasami :P ).  No to się wyżaliłam  :P

U mnie znów średnio intensywny tydzień, bo w niedzielę znów półmaraton  ;D O ile mi zdrowie pozwoli, bo dzisiaj jest do d...  ::) A wczoraj mi się tak fajnie biegało, chyba najlepiej ze wszystkich półmaratonów.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #7171 dnia: 8 Września 2014, 21:03 »
A z tymi mięśniami jest tak, że mogą też być przykurczone od urodzenia. Miałaś tak? Ja tak mam z przywodzicielami. W przedszkolu byłam jedynym dzieckiem, które nie umiało siedzieć po turecku i do tej pory nie umiem :P Co do badań, to łącze się w bólu, jutro też na USG idę ;)

akurat przywodziciele mam mego rozluźnione, po turecku potrafię kolana położyć na ziemi... ;D

USG nie boli...to plus pamiętaj... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7172 dnia: 8 Września 2014, 21:09 »
ja dzisiaj pobiegałam niecałe 4 km  8)
niestety więcej nie dałam rady....
coś się dzieje nie tak słabo  mi i dretwieją kończyny  ::)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7173 dnia: 8 Września 2014, 21:28 »
a ja wciagnelam cala czekolade :mdleje: ale byla taka pyszna  :P zeby nie bylo rozlozylam sobie na caly dzien :D(jakby to cos zmienialo ::))
(70% kakao z chrupiacymi kawalkami karmelu z lidla...nie kupujcie ;) )

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7174 dnia: 8 Września 2014, 21:57 »
czeko mnie chwilowo nie rusza - zaparłam się...  ;)
dzisiaj zabrałam z pracy mój zestaw czekoladek i porozdzielałam po potrzebujących
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #7175 dnia: 9 Września 2014, 06:40 »
smoczyca ale się wczułaś - przecież o tej tezie to napisałam z uśmiechem  :) jak znajdzie sie odpowiednią motywację i wsłuchuje w swój organizm to sama sobie stawiasz coraz wyższe poprzeczki, oczywiście w granicach rozsądku, bo zdrowie to priorytet....
liliann ok za Ciebie dołoże w tym tygodniu dodatkowy km  :) niech Cie tam przebadają wzdłuż i wszerz, moze znajdą przyczynę...
Justys nie za szybko zaczełaś od samego biegania ??? Bo własnie przeczytalam artykul, ze stopiowanie marszobiegów jest bardzo istotne...

Offline konefqa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7176 dnia: 9 Września 2014, 09:00 »
Justyś, a może te "słabości" to wynik tego, co jesz przed treningiem? Ja mam tak, że gdy nie zjem tak jak trzeba, to choćbym nie wiem jak lekko ćwiczyła - po jakimś czasie "ciemność" mnie ogarnia. A co do drętwienia nóg to mi drętwieją stopy jak biegam (w terenie i na bieżni) - wczoraj wyczytałam, że to kwestia obuwia i... źle zawiązanych butów  :o Ale może ktoś, kto biega więcej się wypowie :)

Muszę się pochwalić, że trwam w fit życiu, siłownia i bieganie (póki co 3-5 km) na zmianę :) Miewam przymusowe dni regeneracji, ale nie ukrywam, że i tedy bym najchętniej coś porobiła. Oby mi znowu nie przeszło ;P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7177 dnia: 9 Września 2014, 09:16 »
ja w sumie jestem jeszcze amatorką  :) ale problemu drętwienia nie miałam, więc trudno cos doradzać, na pewno buty i odpowiednia rozgrzewka przed są bardzo istotne
konefqa brawo za fit styl, oby tak dalej  :brawo_2:

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #7178 dnia: 9 Września 2014, 09:24 »
Justys - poczytaj cos o bieganiu dla poczatkujacych. 4km to duzo na poczatki, a o kontuzje latwo.

Pytanie jeszcze jak biegasz. Ja np mam rozne treningi i tylko raz w tygodniu robie dluzszy bieg - tyle ile moge, a w pozostale dni biegam krocej, ale na interwalach.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7179 dnia: 9 Września 2014, 09:31 »
Ok poczytam sobie
ale te niecałe 4 km to dużo  ::) ?? dla mnie nie  :D nie biegłam wczoraj pierwszy raz  8)

zapomniałam dodać że mi drętwieją ręce  ::)

kwestia posilków to raczej nie jest  ;)

wydaję mi się że to przemęczenie, Młody poszedl do przedszkola, ja pracowalam akurat 8 dni pod rząd po 10 h a jeszcze ogarnąc dom trzebabyło , tylko nie wiem co z tymi rękoma  ::)
badania robiłam - wsio w normie  8)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7180 dnia: 9 Września 2014, 09:32 »
a no i jeszcze była @ w tym tyg , więc wszystko się na siebie nałożyło  8)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7181 dnia: 9 Września 2014, 09:37 »
Justys wszystko kwestia odniesienia - ja teraz na 4 km to się dopiero rozgrzewam  ;) ogólnie przygotowanie kondycyjne masz, bo ćwiczyłaś regularnie, a to tez istotne, te marszobiegi mi się szybko "znudziły", trzeba po prostu sluchać organizmu i nic na siłę....nawet typowym biegaczom zdarzają sie gorsze dni

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7182 dnia: 9 Września 2014, 09:46 »
smoczyca ale się wczułaś - przecież o tej tezie to napisałam z uśmiechem  :) j

no przecież wiem ;) ale musiałam się rozgadać :P

Justyś, tak jak dziewczyny pisały, drętwienie stóp może wynikać ze zbyt mocno zawiązanego buta.

Nie kupiłaś czasem nowych butów do biegania? Ja jeszcze mam dosyć osobliwe drętwienia i raczej nie spotkałam się, żeby ktoś je miał, a związane jest to właśnie z nowymi butami. Za każdym razem jak biegałam w nowych butach, to na początku, w okolicach śródstopia, czułam takie charakterystyczne sprężynowanie. Później, w trakcie biegu drętwiały mi palce, a na koniec miałam wrażenie, że mam w bucie "mokro" i że but pływa mi we krwi  ::) Nieraz po treningu zaraz zdejmowałam buty, bo byłam przekonana, że tam wszystko pływa, a tam.. nic. Mam za sobą testy 3 par butów i w KAŻDYCH miałam taką samą sytuację, niezależnie od firmy buta. Po kilku treningach wszystko ustępowało.

Co do drętwienia rąk do zaobserwuj u siebie, czy nie biegasz z zaciśniętymi w pięść dłońmi.

Co do poczucia słabości podczas biegu, to rzeczywiście mogło mieć na to wpływ przemęczenie.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7183 dnia: 9 Września 2014, 09:51 »

zapomniałam dodać że mi drętwieją ręce  ::)

widzę że musze pisać bardziej dosłownie - drętwieja mi ręcę , a nawet bardziej dlonie , nogi ani stopy nie  ;) nowych butów nie mam  ;)

podczas biegu dłonie mam luźne , nie ściskam ich

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7184 dnia: 9 Września 2014, 09:52 »
i to się dzieję nie tylko podczas biegu, czasami w ciągu dnia  8)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #7185 dnia: 9 Września 2014, 20:56 »
Ajajaj... Nie jest dobrze. Jest nawet źle. Motywacja mi spadła. To jest strasznie. Wiadomo, co jakiś czas były wahania, raz mi się chciało bardziej, raz mniej, ale od 2 tyg jest masakra z moim samozaparciem... O ćwiczenia mi chodzi, bo ćwiczę tak 5 dni w tyg, biegam, siły niby mam, energię tez, ale mi sie psychicznie nie chce! Zmieniam sobie ćwiczenia, wiec to nie nuda... Co jest, ja się pytam?!  ::)

Waga poniżej 53, ciało super, ale jakoś mnie to nie cieszy?! Ja nie wiem, ja chyba taka zadaniowa jestem, bo sama nie wiem, co bym chciala jeszcze uzyskac, niby nic, a tak bez celu to mi sie odechciewa...

Weźcie cos zapodajcie, czym sie motywujecie, filmiki jakies, artykuły, cokolwiek...  ::)  Uwielbiałam ten power, takie swiadome bycie fit, a teraz jestem bo jestem... i co...  ???

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7186 dnia: 9 Września 2014, 20:59 »
Pobiegane 4,6 km , dzisiaj było już okey, więc stawiam na przemęczenie

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7187 dnia: 10 Września 2014, 12:09 »
smoczyca spoko, wygadać się zawsze można  :) liliann dzis pobiegane ze specjalną dedykacją dla  Ciebie, pod koniec miałam niezle tempo, bo zaczęło padac i nawet Pan na swiatłach bił mi w samochodzie brawo  ;D
Justys super, ze wracasz do biegowej formy  :brawo_2:
selena trudno coś doradzać....może organizm przyzwyczaił sie do rutyny i nie ma tych endorfin? może ćwicz intensywniej co drugi dzień? albo coś zupełnie nowego typu zumba? ja bez bicia się przyznaje, ze inne treningi na razie odpuściałam (choć mam teraz życiowe cardio w terenie  ;D ), ale do biegania niezmiennie mnie ciagnie, bo mogę sobie skrócić/wydluzyć dystans, podkręcić tempo, jest inna muzyka w  słuchawkach i inni ludzie na trasie.....a największa mobilizacja to poranne pytanie dzieci " mamo czy dzis już biegalaś? "  ;D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7188 dnia: 10 Września 2014, 14:02 »
selena to samo mialam rok temu, przestalam na pewien czas cwiczyc (pol roku minelo)...
ciezko mi tez cos doradzic, musisz sama wiedziec czego potrzebujesz, a mzoe obierz kolejny cel? zmien forme cwiczen? moze cos mocniej, dluzej itp?

ja pokochalam crossfit na razie, ale podejrzewam, ze za jakis czas tez mi sie znudzi i bede szukac alternatywy...

poki co chodze i wczoraj tez bylam :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7189 dnia: 10 Września 2014, 23:15 »
miśka a gdzie ty biegasz rano? i będziesz biegać jesienią w godzinach porannych też?

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7190 dnia: 11 Września 2014, 05:08 »
elisabeth81 masz priva w tej sprawie  :) po intensywnym organizacyjnie początku września przymierzam się do powrotu do innych treningów plus umówienie się na ten dwutygodniowy plan diety cud  ;D

Offline Ulenijka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15-05-2015
« Odpowiedź #7191 dnia: 11 Września 2014, 15:04 »
Ja całkiem od nie dawna jestem na diecie, bo chcę zgubić parę zbędnych kilo.  Jak na razie jest dobrze, ale czuje że będzie cięzko czasami stosować się do niej :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7192 dnia: 13 Września 2014, 02:27 »
witam nocnie....
w tym tygodniu klęska urodzaju w pracy, wobec czego fitness zero...
mam wynik NMR - znaczy się nie pisemny, ale obrazki widziałam tuż po badaniu..
dyskopatia w odcinku L3-L4, L4-L5, L5-S1...jedyny plus, ze am jest juz tylko ogon koński, to mi rdzenia nie zgilotynuje jakby co...
ale poczułam się mocno uszkodzona...
stara i zdewastowana...
ehhhh...

ide zanieść tą hiobową wieść mojej trenerce i zobaczymy co dalej...
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7193 dnia: 13 Września 2014, 07:48 »
liliann najważniejsze, ze wiesz, na czy stoisz, teraz na pewno personalna dobierze odpowiedni rodzaj treningu.....i już Ci to mówiłam, możemy się czuc jak osiemnastki ;D ale biologia ma swoje nieubłagane prawa....choć i tak chyba trzymamy się mimo wszystko całkiem nieźle  ;)
u mnie pobiegane, o dziwo jest tak ciepło o poranku, że kurtka nie była potrzebna  :)
ja nie byłam nigdy na typowej diecie i nadal utrzymuje, ze nie lubie tego okreslenia, ale mam nadzieje, ze Pani mi fachowo nakresli kierunek odżywiania no i jestem ciekawa, czy przez te dwa tygodnie będzie wymierny efekt....juz mi zapowiedziała, ze 3 godziny przed badaniem nic nie jeść ani nie pić  :)

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7194 dnia: 13 Września 2014, 09:03 »
A ja znów proszę Was o kciuki. Jutro półmaraton. Teraz będzie trudniej, 2 półmaratony, tydzień po tygodniu. Ale mam nadzieję, że będzie ok, mój organizm jest przepełniony makaronami :D :P

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #7195 dnia: 13 Września 2014, 10:05 »
Smoczyca, w Gnieźnie?
Jutro biegną też mój kuzyn oraz dobry znajomy 70latek :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7196 dnia: 13 Września 2014, 10:09 »
Smoczyca....dawaj...dawaj...
trzymam kciuki...
— Richard M. Devos

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7197 dnia: 13 Września 2014, 18:26 »
malgosiask, tak w Gnieźnie  :)

Trzymajcie, trzymajcie :P

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #7198 dnia: 13 Września 2014, 19:25 »
U mnie dzis zaliczony bieg charytatywny. Moje pierwsze 10 km :D

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #7199 dnia: 13 Września 2014, 20:09 »
Też trzymam! A czemu akurat makarony? :-)