Autor Wątek: Czy dziękować na weselu?  (Przeczytany 3798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sysiam1983

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.06.2014
Czy dziękować na weselu?
« dnia: 12 Lutego 2013, 21:09 »
Mam cudownego narzeczonego i planujemy ślub i wesele na przyszły rok.
I tu pojawia się problem.

Moi rodzice są rozwiedzeni i mają nowych partnerów, a mój narzeczony nie ma rodziców, wychowywała go babcia.   Co w takim przypadku?
Czy zrobić podziękowania na ślubie? Jeśli tak, to jak?
Dziękować moim rodzicom (oraz ich partnerom) oraz babci czy może lepiej pominąć ten element wesela?

Z góry dzięki za wszelkie propozycje.

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
Odp: Czy dziękować na weselu?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2013, 12:35 »
Zdecydowanie dziękować. U mojej siostry był to jeden z najbardziej wzruszających momentów. Uważam, że babci należą się szczególne podziękowania. A rodzice?  No cóż, to że rodzice są rozwiedzeni, nie znaczy, że przestali nimi być. Idealnie by było, gdyby w momencie podziękowań w jakiś sposób się "zjednoczyli", a obecni partnerzy na tę chwilę się odsunęli, najlepiej z własnej woli - idiotycznie byłoby ich o to prosić. Moja rada: przygotuj się na dwa warianty: podziękowania samym rodzicom i rodzicom z partnerami, a zrobisz w zależności od sytuacji. Dużo też zależy od tego jakie masz relacje z obecnymi partnerami rodziców.

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2013, 02:41 »
u mnie podziękowań nie było i wyszło super :)

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2013, 12:04 »

W takim razie gratuluję odwagi :) W pewnym momencie odniosłam wrażenie, że podziękowania rodzicom zamiast być wyrazem wdzięczności, zaczynają się robić formalnym wymogiem :) - wszyscy ich oczekują. Żeby nie było, u mnie były, a rodzice dostali złote puchary za "Zajęcie pierwszego miejsca w niezwykle trudnej sztuce wyprowadzenia dzieci w dorosłość" . Zabawa była przednia.

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2013, 11:51 »
dziękować :) babci szczególnie, bo wykonała podwójną robotę ;)

a ja zastanawiam się nad prezentem dla rodziców. . .  macie jakieś pomysły?

Offline Anetka_91dg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2015
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2013, 23:30 »
Ja chciałabym w ramach prezentu wysłać rodziców na zagraniczne wakacje :) Prezent droższy niż przysłowiowe kwiaty, ale moi rodzice zawsze w pierwszej kolejności zaspokajali nasze (moje i rodzeństwa) potrzeby, w związku z tym nie pamiętam kiedy ostatni raz byli na porządnych wakacjach.  Inna sprawa, że planuje ślub na kilka dni po ich 25 rocznicy ślubu, więc będzie to również prezent z tej okazji :)

Offline Bartosz
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 8.09.2012
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2014, 19:42 »
Zgadzam się z przedmówczyniami, żeby zdecydowanie podziękować.  Porozmawiałbym wcześniej z partnerami rodziców, że będzie taki moment podczas wesela gdzie chciałabyś podziękować samym rodzicom.  Babci oczywiście też należą się podziękowania, a że jest starej daty myślę, że tym bardziej to doceni.  DJ/orkiestra niech nie grają "wspaniałych rodziców mam. . . . " i nie mówią o podziękowaniach dla rodziców tylko o podziękowaniach za wychowanie.   Dla mnie również jest to jeden z bardziej wzruszających momentów.  Później wszyscy trzymacie się za ręce i tańczycie w kółko.  Co im sprawicie w ramach podziękowań nie jest tak istotne jak to, że im podziękujecie.  Powodzenia!

Offline szproteczka1988

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14 Czerwiec 2014
« Odpowiedź #7 dnia: 9 Kwietnia 2014, 08:58 »
My w ramach podziękowania już wykupiliśmy wyjazd w cudowne miejsca za granicą.
Na samą myśl mi się chce płakać a co dopiero im ;)
Moi rodzice nidgdy nie wyjeżdżali w takie miejsca zawsze w Polsce.
Tak więc będzie dla nich mega cudowne podziękowanie ;)
Co innego od narzeczonego bo mama jego często podróżuje ;)
Już się boje podziekowania heheh tzn boje się o swój makijaż ;P
Teraz pewno napiszecie że mamy dużo kasy.
Nasi rodzice bardzo dużo Nam przekazali wiedzy , miłości , całe dzieciństwo mieliśmy beztroskie.
Teraz praktycznie 3/4 dają Nam na wesele więc moim zdaniem podziękowanie za całe życie będzie piękne.
Każdy ma inne zdanie inni dają statuetki inni kwiaty dla każdego rodzica sama piosenka jest największym podziękowaniem ;)
Najważniejsze aby ten dzień przeżyć z uśmiechem na twarzy i ogromną radością w sercu ;)

Powodzenia ;)
Szprotka

Offline sysiam1983

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.06.2014
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2014, 22:49 »
Jak teraz o tym myślę, to pewnie podziękujemy i moim rodzicom i ich partnerom (bo wszyscy wiele włożyli w moje wychowanie), babci od PM oraz dwójce szczególnych osób, dzięki którym się poznaliśmy - a nie było to takie zwyczajne "poznanie". Gdyby moja przyjaciółka i kuzyn PM nie namówili nas na założenie konta w portalu randkowym i nie motywowali nas do akcji, to pewnie do dziś byśmy się nie znali :P

Offline daria090
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.03.15
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2014, 11:58 »
my podziękowaliśmy rodzicom po weselu.  :)