Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 577962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #1380 dnia: 7 Listopada 2016, 16:40 »
Lila mąż Ikei takie

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1381 dnia: 7 Listopada 2016, 17:18 »
My rowniez, dokladnie to samo. Maju czym je czyscisz?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1382 dnia: 8 Listopada 2016, 08:13 »
My też je mamy, ale zeby uznac je za wygodne to się bym pod tym nie podpisała.

daruda ja je czyszcze Cifem ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1383 dnia: 8 Listopada 2016, 10:14 »
mój syn ma też jakieś ikeowskie ale nie jest szczególnie wygodne.
zresztą odrabia lekcje przy kuchennym stole a nie swoim pokoju... nie wiem kiedy tam zacznie w końcu..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1384 dnia: 8 Listopada 2016, 10:17 »
nie wiem kiedy tam zacznie w końcu..
Moja do dzis nie zaczela...woli na kanapie w pokoju :/

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1385 dnia: 8 Listopada 2016, 11:29 »
moj tez ani razu nie siedział przy biurku- a ma wypasne- 140x65. Woli stół w jadalni. Z reszta nie dziwie mu sie- fajnie tam jest ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1386 dnia: 8 Listopada 2016, 12:24 »
zresztą odrabia lekcje przy kuchennym stole a nie swoim pokoju... nie wiem kiedy tam zacznie w końcu..
U nas podobnie, ale wcale mnie to nie dziwi;-))) biurko całe zawalone Lego, zresztą pokój ma na górze i mi się nie chce latać, Ja też kontroluję jego odrabianie lekcji, więc musiałabym siedzieć nie wiadomo gdzie;-))) Lekcje też odrabia przed obiadem,który ja albo robię w tym czasie,albo doglądam......Mi tak wygodniej jak lekcje odrabia na dole;-))))

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1387 dnia: 8 Listopada 2016, 13:53 »
U mnie Zuza podobnie. Zawsze w duzym pokoju robi, co mnie mega wkurza :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1388 dnia: 8 Listopada 2016, 21:26 »
Moja też woli w dużym pokoju przy stole, chyba że razem pracujemy - uwielbiam ze swoimi papierami być w pokoju dzieci- mają podwójne biurko, mam wtedy pod kontrolą Julkę, a sama mogę spokojnie popracować.
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1389 dnia: 9 Listopada 2016, 09:40 »
U nas by nie przeszło odrabianie w innym miejscu niż pokój i biurko, nie skoncentrowałaby się.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1390 dnia: 8 Grudnia 2016, 21:27 »
Czy orientujecie się może czy od września będą zerówki w szkołach???  Bo teraz rozumiem że nie ma?? 

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1391 dnia: 8 Grudnia 2016, 21:29 »
To zależy od szkoły. Teraz są. Ale nie we wszystkich.

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1392 dnia: 8 Grudnia 2016, 21:38 »
Rozumiem myślałam że zerówki zlikwidowano jak 6 łatki poszły do 1 klasy.  Muszę chyba dowiedzieć się w rejonowej szkole czy mają w planach zerowkę od września.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1393 dnia: 8 Grudnia 2016, 21:47 »
u nas nie ma i nie planują

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1394 dnia: 8 Grudnia 2016, 22:22 »
u nas zawsze była, jest i będzie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1395 dnia: 8 Grudnia 2016, 22:58 »
Na mojej nowej wsi jest zerowka w szkole.
W tym roku natomiast nie ma pierwszej klasy  8)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1396 dnia: 9 Grudnia 2016, 08:18 »
u nas zawsze była, jest i będzie...

U nas tak samo.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1397 dnia: 9 Grudnia 2016, 08:24 »
raczej gdzie już można było utworzyć tzw. zerówki to zostało zrobione, bo było to pod kątem przygotowania szkolnego 5-latków (jeszcze przed cofnięciem reformy), teraz w co niektórych szkołach trzeba będzie "upchnąć" jeszcze klasy 7-8, a szkoła nie jest z gumy....wczoraj  po obejrzeniu reportażu, jacy "eksperci" napisali nowe podstawy programowe to naprawdę mam obawy, czego będzie się uczył mój syn za rok, bo niestety ma to już objąć przyszłe 4 klasy...dobrze, że chociaż córka załapała się jeszcze na przetestowane podręczniki- przynajmniej do 3 klasy... 

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1398 dnia: 9 Grudnia 2016, 16:17 »
Ok dziękuję za rozjasnienie conieco. 

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1399 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:30 »
   miśka28 nie wszędzie tak jest bo u nas śmiało zerówka mogła by być w szkole i była jeszcze 3 lata temu ale im sie odwidziało i nie ma

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #1400 dnia: 25 Stycznia 2017, 08:44 »
Dziewczyny, przychodzę do Was z niemałym problemem.
Otóż, moja córka chodzi do 1 klasy, jest to klasa integracyjna. Jest w niej dość sporo dzieci z różnymi orzeczeniami, jednak nigdy ( czyli w zerówce, bo większość dzieci przeszła z zerówki do 1 klasy ) nie było żadnych problemów. Od września do Oli klasy chodzi nowy chłopak. I ten nowy chłopak terroryzuje dzieci, w tym i moją pociechę. Bije, wyzywa, kradnie rzeczy typu: kredki, temperówki, jedzenie i picie, niszczy zeszyty i książki. Na wspólnych śniadaniach pluje np do słoika z dżemem i dzieci ( obrzydzone tym widokiem ) jedzą suchą bułkę. Żeby było mało - codziennie straszy dzieci, że urwie im głowy, zabije, że dzieci są głupie i brzydkie i że ich nienawidzi. Raz obnażył się w męskiej toalecie. Bicie jest na porządku dziennym, 2 tygodnie temu wbił jednemu dziecku ołówek w rękę, skończyło się krwią, płaczem i opatrunkiem. Agresja była zgłaszana niejednokrotnie do wychowawcy ( która moim zdaniem w ogóle nie ogarnia ani dzieci, ani niczego - a ma z 25 letni staż pracy chyba ) i do dyrekcji również.
ALE...
M. jest z rodziny zastępczej, do której trafił w sierpniu. I  po rozmowie z rodzicami, którzy odegrali piękną szopkę - tematu nie ma. Dyrektorka twierdzi, że to jest trudne dziecko i że trzeb dać mu czas. Wychowawca nic nie może, jedynie wpisuje dziennie 5 uwag i tyle w temacie. Dzieci są zastraszone, nawet sytuacja z  dzisiaj - zawiozłam Olę na 1 lekcję z Klubiku Malucha i dzieci przeszczęśliwe, że tego gnoja ( sorry za wyrażenie, ale inaczej na niego mówić nie potrafię ) nie ma w szkole. Biedne dzieci jednak nie wiedzą, że zaraz się w niej pojawi :/ M. nie ma żadnej skruchy, w twarz śmieje się nauczycielom, że on nikogo nie przeprosi, że dalej będzie bił i niszczył. Jest bezczelny, wszystko robi z premedytacją. Mija zaraz 6 miesiąc, postępów żadnych nie widać, ale dyrektor i rodzice twierdzą inaczej. Nie wiem już sama, co mam robić :? Byłam dzisiaj u dyrektorki, ale niestety jej nie było, a chciałam, żeby przyszła jutro na zebranie z rodzicami.
Wiem, że niektóre z Was są nauczycielami, może podpowiecie mi, jak mogę rozwiązać ten problem? Myślałam o złożeniu "skargi" w Kuratorium, rozważam też zgłoszenie tego na Policję. Może któraś z Was borykała się z takim problemem?
Martwię się, bo co będzie za rok, kiedy podrośnie i nabierze masy? Zepchnie kogoś ze schodów? Moją Olę już raz pchnął w toalecie, dzięki Bogu upadła na podłogę, ale naprawdę mam takie nerwy z powodu tej sytuacji, że szkoda gadać :(

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1401 dnia: 25 Stycznia 2017, 09:10 »
Orientujesz się  czy uwagi są gdzieś zapisywane? Czy ten chłopak ma opinię czy orzeczenie?

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #1402 dnia: 25 Stycznia 2017, 09:45 »
Dobre pytanie, bo jeśli nie był diagnozowany i nie ma stosownego dokumentu to nie ma raczej podstaw do przyznania nauczyciela wspomagającego. Chyba, że się mylę?

Offline agnieśka

• forumowicz
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #1403 dnia: 25 Stycznia 2017, 10:38 »
Aneta bardzo Ci współczuję tej sytuacji i absolutnie trzeba w tej sprawie coś zrobić, jedno dziecko nie może terroryzować całej klasy i pozostać przy tym bezkarne... jego agresja nie zagraża tylko jemu, ale też innym dzieciom i nie daj Boże któremuś dziecku coś się stanie, a szkoła robi w tej stuacji to, co najczęściej się robi w takich sytuacjach - nie radzi sobie z problemem i zamiata sprawę pod dywan... moja córcia ma nauczyciela wspomagającego i na to potrzebne było orzeczenie o kształceniu specjalnym z poradni psychologiczno-pedagogicznej, młoda miała robionych kilka testów i na tej podstawie wydano orzeczenie. U nas podstawą do złożenia wniosku o orzeczenie był zdiagnozowany autyzm.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1404 dnia: 25 Stycznia 2017, 10:53 »
Ten chłopiec z.pewnością mógłby mieć opinie lub orzeczenie np o niedostosowaniu. To byłoby by podstawą do wydania decyzji o nauczaniu indywidualnym. Wg mnie dawno powinno się to zadziać. W mojej szkole takie dziecko już w październiku byłoby wyciągnięte z klasy. Opieszałość szkodzi i jemu i innym dzieciom. Nie wiem jak w takich warunkach pani może prowadzić lekcje.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1405 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:09 »
Aneta bardzo wspólczuje stresu i Tobie i córce.....z tego, co opisujesz, to ten chłopiec stwarza bezpośrednie zagrożenie co najmniej zdrowia innych dzieci (ostatnio to była reka, a jakby bylo np oko???) , skoro wychowawca i dyrekcja bagatelizuje problem to nie ma u Was instytucji pedagoga szkolnego, może on by coś podpowiedział? Nie mam co prawda doświadczenia z oddzialem integracyjnym, ale zasadniczo czy na diagnostykę i terapię  czy ewentualne przeniesienie dziecka rodzice muszą wyrazić zgodę, może w tym jest problem, tym bardziej, ze to rodzina zastepcza? Na pewno temu chłopcu potrzebna jest fachowa pomoc, ale szczerze - jeśli nic sie nie zmieni i nadal bedzie mialo miejsce to "terroryzowanie", to ja w obawie o zdrowie psychiczne i fizyczne swojego dziecka rozważylabym przeniesienie do innej klasy...

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1406 dnia: 25 Stycznia 2017, 18:55 »
u nas właśnie jest taki D. W zeszłym roku chodził do grupy Michasia ale od września jest uczniem 1 klasy a my nadal w przedszkolu. Też była sytuacja z ołówkiem.... Rodzice dziecka pokrzywdzonego od razu przenieśli go do prywatnej szkoły... Ja się tylko modl by chłopak nie powtarzał 1 klasy i nie trafił znów do Michasia...

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1407 dnia: 25 Stycznia 2017, 20:03 »
Czytam i nie wierzę. Jeden dzieciak terroryzuje całą klasę i nikt z tym nic nie robi. Rodzice przenoszą dzieci do innych szkół, a dyrekcja i wychowawcy nic z tym nie robią? To skandal. Moja rada? Składać skargi na piśmie, z jak największą liczbą podpisów rodzicòw. Pisma oczywiście z potwierdzeniem odbioru. Jeśli nic się nie zmieni poinformować dyrekcję o konieczności udania się do kuratorium.  Mądry dyrektor rzeczy dwa załatwi sprawę, samobójca pozwoli sobie na kontrolę.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1408 dnia: 25 Stycznia 2017, 20:46 »
U Zuzi w klasie jest podobny chłopiec. A ponieważ u nas w klasie są dzieci głównego przedstawiciela z Rady Rodziców to szybko zaczęliśmy działać. I jeśli wszyscy rodzice z klasy podpiszą na piśmie, że chcą aby ten chłopiec został przeniesiony do innej klasy, to dyrekcja nie ma wyjścia i musi to zrobić. Ale muszą podpisać wszyscy pozostali rodzice. U nas na szczęście nie było trzeba tak robić, bo chłopiec troszkę się uspokoił.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1409 dnia: 25 Stycznia 2017, 20:57 »
Dobra ale zmiana klasy to przykrycie pryszcza pudrem. Czego nauczy tego dzieciaka? Niczego, wręcz przeciwnie może być jeszcze gorzej. W takich sytuacjach należy działać na różnych płaszczyznach jednocześnie. Najpierw nauczanie ind. i terapia. Praca z dzIrakiem i rodzicami.  Później stopniowe włączanie dziecka do klasy, oczywiście kiedy będzie gotowe.