Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 577694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #360 dnia: 9 Września 2014, 12:03 »
Jeny dziewczyny Wy tak spokojnie piszecie o szkole ;). Moja Zu nie dosć ,że idzie rok szybciej to jeszcze jest grudniowa. Szok jak dla mnie. Jeszcze sporo czasu a ja juz panikuje ....jaki plecak bo to mała pchełka , jaka szkoła-  wybór "duzy "bo aż dwie szkoły ;). Panikuje czy mi sie wydaje?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #361 dnia: 9 Września 2014, 12:06 »
Moj tez za rok, a juz sie martwie :-)

Jak jest z ta rejonzacja? Kiedy sie dowiem czy mi go przyjma do nie naszej szkoly? Musze do obu zlozyc podanie? Osobiscie czy przez internet?

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #362 dnia: 9 Września 2014, 12:46 »
U nas na szczęscie bez problemu przyjmuja do szkoły. Nie ważne gdzie nalezymy ...no ale to duzo mniejsze miasto

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #363 dnia: 9 Września 2014, 13:06 »
Byłaś już pytać czy przyjmą?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #364 dnia: 9 Września 2014, 13:10 »
Martuś, z rejonizacją to jest tak, że jak nalezysz do danej szkoły to czy śa miejsca czy nie, i tak muszą przyjąć Twoje dziecko, każde dziecko z rejonu, więc ilość miejsc się powiększa...problem jest z dziećmi nierejonowymi i ci rodzice już mogą się martwić.
Ja się nie denerwuję, mała doskonale czuje się w zerówce w tej samej szkole, zaklimatyzowała się już pierwszego dnia, więc nie widzę problemu ;)

hany81...noo...troszkę panikujesz ;)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #365 dnia: 9 Września 2014, 13:20 »
Odnośnie przyjęć to wiem od znajomych. Nigdy nikogo nie odrzucili. A czy zależy wam na tym by dzieci z grupy przedszkolnej były w jednej klasie?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #366 dnia: 9 Września 2014, 13:22 »
A czy zależy wam na tym by dzieci z grupy przedszkolnej były w jednej klasie?

Niekoniecznie, pozna inne dzieci, też będzie w porządku, dziecko w tym wieku aż tak się nie przywiązuje do koleżanek

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #367 dnia: 9 Września 2014, 13:24 »
Oj przywiązuje  :). Byłoby na pewno raźniej gdyby był ktoś znajomy

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #368 dnia: 9 Września 2014, 13:25 »
hany81 każdy typowy rodzic ma jakieś obawy, ja pewnie sie bardziej stresowałam od syna  :) u nas już na spotkaniu na dniach otwartych dyrektorka radziła przemyslec, czy na pewno dawać dzieci zerówkowe do jednej klasy (chociaż można tylko złożyc prośbę, by były razem), bo nie zawsze taka znajomość potem przy nauce wychodzi na dobre  ;) poza tym po tygodniu u nas Pani i tak juz porozsadzala dzieci po swojemu  :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #369 dnia: 9 Września 2014, 15:03 »
Tylko wlasnie ja chce do szkoly spoza naszgo rejonu, na inne osiedle. Nadza jest marna, a tam nowiutka, swietnie wyposazona, basen.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #370 dnia: 9 Września 2014, 15:43 »
elisabeth81 tak , obecnie chodzi tam córka, wcześniej 4 lata syn  :) jeśli chcesz jakieś konkrety to może na priva, ale faktycznie je uwielbiam  ;) ale to i zasługa kadry z powołania i bardzo dobrej współpracy na linii dyrekcja - rada rodziców
aha co do ocen to one nie miały być obligatoryjnie w tym roku opisowe w klasach pierwszych? u nas i tak na razie jest ta integracja i Pani mówiła, że nie bedzie stresować jakimś ocenianiem, jedynie na religii zdobył uśmiech, bo zbiera na  medale i aniołka  ;D (ale to za dobre zachowanie )

ok odezwę się na priw
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #371 dnia: 9 Września 2014, 15:52 »
Jeny dziewczyny Wy tak spokojnie piszecie o szkole ;). Moja Zu nie dosć ,że idzie rok szybciej to jeszcze jest grudniowa. Szok jak dla mnie. Jeszcze sporo czasu a ja juz panikuje ....jaki plecak bo to mała pchełka , jaka szkoła-  wybór "duzy "bo aż dwie szkoły ;). Panikuje czy mi sie wydaje?

hany81 jaka szkoła ?  ;) przeciez my dopiero urodziłyśmy  ;D

mnie temat szkoły też zajmuje więc się nie dziwie panice, wolałabym żeby Liwka poszła z kimś znajomym, niekoniecznie cała grupa ale na pewno będzie jej raźniej.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #372 dnia: 10 Września 2014, 09:29 »
A ja jakoś nie odczuwam tego, że moje dziecko za rok idzie do szkoly. Nie panikuje. Co ma być to będzie, a juz na pewno nie myślę o plecaku ::) ;)

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #373 dnia: 10 Września 2014, 09:33 »
  :) :) no to chyba ja jestem szurnięta. Przejmuje sie bardziej niż sama Zuzia;). Nasze przedszkole jest bardzo fajne i żal mi ...poza tym uważam ,że szkolnictwo nie jest przygotowane dla takich maluchów.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #374 dnia: 10 Września 2014, 09:44 »
Nie dziwię Ci się Haniu, że się tak przejmujesz, tym bardziej jak się widzi takie obrazki https://www.facebook.com/149382998448489/photos/a.160141160706006.39922.149382998448489/693236127396504/?type=1&fref=nf

U nas na szczęście jest inaczej, zerówki mają swoje dwie świetlice i osobne miejsce na stołówce (o innych też godzinach zaczynają obiad).

Moja Łucja bardzo się martwiła, że nikogo nie będzie znała, dużo z Nią rozmawialiśmy o nowych koleżankach i kolegach, o tym, że u niani też na początku nikogo nie znała, że większość dzieci nikogo nie zna, ale okazało się, że dziewczynka, z którą chodziła do naszej niani też jest w Jej grupie. A jak pytam z kim się bawiła to mówi, że trochę sama, trochę z Mają, a trochę z inną dziewczynką, więc daje radę.

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #375 dnia: 10 Września 2014, 10:09 »
Nie boje sie może samej aklimatyzacji bo na pewno bedzie mnóstwo dzieci z jej grupy . Poza tym szybko się przyzwyczaja do warunków . Martwi mnie jednak brak typowo wczesnoszkolnego przygotowania szkól pod wzgledem sanitarnym, logistycznym... Nie wiem moze przesadzam . Jeden plus jaki widze to że faktycznie moze nie bedą musiały te dzieciaczki targac ksiażek. Wszystko też zalezy od nauczyciela którego dostaną.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #376 dnia: 10 Września 2014, 10:20 »
Na pewno dzieci w tym wieku nie są gotowe emocjonalnie na podjecie takiego wyzwania, bo zabawa zabawą, ale nauka to już jest dla dziecka trud i sporo emocji, podczas, gdy mają ochotę nadal chodzić z zabawkami...
Wiem, że każde dziecko raz czy dwa razy w życiu może nie zastosować się do obowiązku szkolnego, znam osoby, które w tym roku nie posłały dzieci do zerówki i do pierwszej klasy, zrobia to za rok, gdy dziecko w zerówce będzie miało 6, a nie 5 lat i w pierwszej klasie 7 lat. Podobno któryś artykuł na to pozwala, jak już ktoś jest przewrażliwiony. Z DRUGIEJ STRONY PIERWSZY ROK BĘDZIE TRUDNY, ale później dziecko bedzie rok starsze od reszty klasy juz do końca edukacji...troche dziwnie jak dla dziecka.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #377 dnia: 10 Września 2014, 11:48 »
kolezanka nie dala teraz dzuecka do szkoly,zaniosla zaswiadczenie od psyxhologa, ze nie nadaje sie jeszcze.
Mi by bylo szkoda dziecka, bo wlasnie w pozniejszych klasach bezie zawsze starsze od reszty.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #378 dnia: 10 Września 2014, 11:57 »
po wczorajszym 2,5 godzinnym zebraniu w szkole stwierdzam, że biurokracja w przedszkolu to pikuś  :) naprawdę nawet jak Pani ma fajne pomysły (u nas prowadzi innowację matematyczną) to jest lekko "tłamszona" tymi wszystkimi papierami...no i system dwuzmianowy, znajomy żartuje, ze nasze dzieci chodza do wieczorówki (bo jak kończą o 16.20 to juz bedzie w zimie noc...)
 Na pewno 7-latek emocjonalnie jest bardziej gotowy do obowiązku szkolnego i Pani widzi u nich tzw. głód wiedzy, ale na starcie tracą na obniżonej podstawie programowej, która jest jednak dopasowana do 6-latków....moim zdaniem nieporozumieniem było odraczanie tej ustawy i mieszanie roczników, co prawda nie zachwyca mnie wizja 6-letniej córki w pierwszej klasie, ale przynajmniej u niej to juz będzie cała grupa rówiesnicza

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #379 dnia: 10 Września 2014, 12:33 »
Wszystko jest do bani. Począwszy od samej ustawy z która w ogóle się nie zgadzam aż po plan zajęć niedopasowany zupełnie do maluchów. Mój sąsiad coprawda 7 -latek ma codziennie na 12-ta.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #380 dnia: 10 Września 2014, 13:06 »
niestety ambitne załozenia to jedno, ale ograniczenia lokalowo-kadrowe to drugie....nie wiem, czy słyszałyście, ale w jednej ze stargardzkich szkół są 3 zmiany (bo musieli przyjąć wszystkie dzieci z rejonu) i uwaga - grupy "O", gdzie są tez 5-latki maja pierwszą zmianę na 6.30....jak rodzic dowozi z okolicznych miejscowości wstają po 5 rano  :o

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #381 dnia: 10 Września 2014, 13:45 »
Nie to juz przesada....poza tym aby coś dobrze działało to trzeba to dobrze przygotować. Dać 5 lat i kasę na przygotowanie się szkoły do nowych warunków . No ale u nas nigdy nie ma funduszy...a później wychodzi jak wychodzi. Może w większych miastach szkoły są lepiej dostosowane ale jednak w większości jest lipa. Zobaczymy jak będziemy zwiedzać niebawem ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #382 dnia: 10 Września 2014, 13:52 »

Na pewno 7-latek emocjonalnie jest bardziej gotowy do obowiązku szkolnego i Pani widzi u nich tzw. głód wiedzy, ale na starcie tracą na obniżonej podstawie programowej, która jest jednak dopasowana do 6-latków....moim zdaniem nieporozumieniem było odraczanie tej ustawy i mieszanie roczników, co prawda nie zachwyca mnie wizja 6-letniej córki w pierwszej klasie, ale przynajmniej u niej to juz będzie cała grupa rówiesnicza

dokładnie...mój syn w listopadzie skończy 6 lat, został w zerówce przedszkolnej ale nie robi jej drugi raz tylko to taki kolejny etap w tym przedszkolu. wierzę że będzie świetnie przygotowany ale z drugiej strony czy nie będzie się nudził z młodszymi dziećmi? nie wiem jaki jest zakres 1 klasy... w przedszkolu szlifują czytanie także idąc do szkoły za rok ma płynnie czytać i pisać... no i jak czytam o tych zmianach..tu na 6 tu na 12..to mi słabo...
miśka a w której szkole jest teraz syn?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #383 dnia: 10 Września 2014, 13:58 »
(...)no i system dwuzmianowy, znajomy żartuje, ze nasze dzieci chodza do wieczorówki (bo jak kończą o 16.20 to juz bedzie w zimie noc...)
Moja Łucja ma w tym semestrze 3x w tygodniu na 8:00 do 13:00 i 2x na 11:00 do 16:00, więc 5-cio letnie dzieci rodziców "normalnie" pracujących są tak czy inaczej od rana do 17:30 w szkole na świetlicy.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #384 dnia: 10 Września 2014, 14:10 »
Moja ma 3x na 8 do 12:35, 1x 9:50-14:35, 1x 8:55-12:35. Do tego zaj. dodatkowe (2x tańce, 1x kółko religijne i jeszcze basen gdzieś wciśniemy i moooże język).

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #385 dnia: 10 Września 2014, 14:32 »
Mój syn w zerówce tez miał 3x na 8-13, a 2x na 11-16. To chyba normalne.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #386 dnia: 10 Września 2014, 14:42 »
U mojej córki w zerówce cały tydzień 7:45 (ale mogą schodzić się do 8:30) do 12:45 (ale od 12 można odbierać) + we wtorki i środy godzina dłużej- raz religia, raz zajęcia plastyczne (oba dobrowolne). W tej szkole nie ma kilku dni na taka zmianę, kilku na inną, zawsze tak samo.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #387 dnia: 10 Września 2014, 14:49 »

miśka a w której szkole jest teraz syn?
[/quote]

w SP 35  :) ogólnie szkoła ma dobre opinie i na razie jestem pod dużym wrażeniem Pani wychowawczyni, ale liczyłam się ze zmianowością, bo i obszar rejonizacji jest spory....ale min. dlatego nie dałam syna do zerówki w szkole, bo jednak w przedszkolu jest zupełnie inny plan dnia, dzieci minimum  dwa razy dziennie są na ogrodzie itp. teraz córka zazdrości bratu tej "dorosłej" szkoly ale wolalabym ją jeszcze w przyszlym roku tez zostawić w przedszkolu....
co do poziomu to niestety jest on obniżony - dzieci mają czytać proste teksty, opanować pisanie alfabetu i liczenie do 10  ::) u nas jest ta innowacja matematyczna, więc zakres matematyki ma być  przekazywany w zmodyfikowanej  formie  :)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #388 dnia: 10 Września 2014, 17:50 »
mój ma wtorek i srode na 7:30-12:30 a reszte dni na 12:00-17 tej......

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #389 dnia: 10 Września 2014, 19:55 »
DZiewczyny ale ja nie bardzo wiem jak to jest....zerówka i dopiero 1,2,3? Czy teraz odrazu 1,2 ,3 bo pięciolatki to tak jakby zerówka?
Poza tym u nas nie mieszają roczników. Młodsze z młodszymi starsze ze starszymi.