Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 577737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #240 dnia: 13 Sierpnia 2014, 21:40 »
My już wszystko mamy, plecak i piórnik z zeszłego roku w bardzo dobrym stanie. Książki też, bo kontynuujemy z pierwszej klasy "Gra w kolory 2". Kredek zostało jej dużo kompletów z zeszłego roku, dokupiłam tylko ołówki, gumki i kleje. Resztę wyprawki kupuje pani, będziemy  się pewnie składać tak jak zeszłego roku po 50 zł i pani wszystko kupi w hurtowni, która do szkoły dowiezie i do klasy wniesie :)
A i przypomniało mi się, że u nas w klasie w tamtym roku rodzice chwalili właśnie plecaki Herlitz Midi.

Mam pytanie takie z czystej ciekawości, czy musicie dokupować do tego podręcznika MEN'owskiego jakieś ćwiczenia, macie już rozpiskę? Pytam, bo w szkole, w której pracuje moja bratowa, nauczyciele będą korzystać tylko z tego darmowego podręcznika, a resztę wiadomości dzieci będą zapisywać w zeszytach. Trochę to dziwne dla mnie, bo przecież na początku dzieci pisać nie umią  ::)

A wyprawki kupujecie sami, czy się składacie i  po ile?

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #241 dnia: 13 Sierpnia 2014, 22:31 »
Osobiscie podchodzę na zupelnym luzie do podręcznika,nawet bawi mnie fakt kolowrotka ,który się tworzy dookoła ww...bo panie jeszcze "nie posiadają informacji konkretnych"-wiec jak to w polszy najpierw się robi potem się mysli.
Fakt dzieci nie umieją pisac jeszcze-ale liste zeszytów itp juz mamy-wszystko bylo we wspomnianym tu plecaku endo(nawet wiecej -bo i srodki higieniczne miniaturki i bidon ;)  ) teraz tylko ksiązka do religii i nauki języków(bądz jezyka )aa zeszyt do kaligrafii trzeba kupić.
Na w-f także zestaw z endo (rossman)-biala koszulka +granatowe spodenki.Trampy na rzepy-kapci nie potrzeba-chodzą w butach.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #242 dnia: 14 Sierpnia 2014, 09:14 »
niuniaspadi na materiały pomocnicze i ćwiczeniowe i na książki do podstawowego języka obcego kase dostają szkoły więc powinny to zakupić....z tym że nasza gmina akurat np jeszcze kasy nie dostała a przecież szkoły nie wydadzą kasy, której nie mają ...
tak bynajmniej jest w naszej gminie, niedawno szkoły jakieś zpotrzebowania wysyłały.
(akurat pracuje blisko tych tematów)

na wyprawce mieliśmy tylko do zakupu dwa zeszyty jeden w kratke jeden w linie + kontaktowy

ja cały czas na etapie kapci i butów na w-f musze jeszcze dokupić strój galowy bo Kuba wyrósł i śniadaniówke. reszte w sumie mamy
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #243 dnia: 14 Sierpnia 2014, 21:47 »
A zwracacie uwagę w bidonach do szkoły/zerówki, żeby były bez BPA? Dla mnie woda w takim "zwykłym" bidonie ma po chwili zapach i smak plastiku, bardzo mnie to drażni, przerobiliśmy kilka bidonów zazwyczaj z prezentów i w każdym tak się działo. Mieliśmy bidony TT, ale ze słomką, którą Hubi gryzł, więc teraz do moich poszukiwań wyprawkowych dla Łucji dołączyła schiza bidonowa :P Aaaa no i ważne też żeby ten dzióbek był chowany i się nie brudził. Widziałyście taki ideał?;)
Do tej pory znalazłam tylko takie
http://www.fabrykawafelkow.pl/kubeczki/3193-bidon-safe-spoter-335ml.html
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2719062620&title=butelka-equa-0-6-l-eko-bidon-bez-bisfenolu-a
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 14 Sierpnia 2014, 23:42 »
W tym roku kupiłam jej taki bidon, tylko o większej pojemności, kosztował nas coś ok. 11 zł
http://sistema-polska.pl/produkt/kolorowa-butelka-460ml-squeeze/
Do tej pory miała bidon tchibo
http://www.tchibo.pl/bidon-p400052762.html.
Z tego tchibo jestem naprawdę zadowolona, szczelny i trwały. W sumie jest jeszcze dobry, ale córka prosiła o bidon z chowanym ustnikiem, więc jej kupiłam ten sistema.
A, strój na wf kupowałam w decathlonie, tanie koszulki szt. 2 i czarne spodenki, również 2 pary. Po całym roku użytkowania, są jak nowe, więc ponieważ są jeszcze dobre, to będą jej służyć i w 2 klasie.
A śniadanie pakuję jej w pojemniki z tchibo, taki zestaw 3 pojemników, w coś takiego tylko oczywiście różowego
http://www.tchibo.pl/zestaw-pojemnikow-na-kanapki-chlopiecy-p400028690.html

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #245 dnia: 16 Sierpnia 2014, 00:05 »
Ten Sistema się wkręca tak? Ale czy dobrze widzę, że mimo wszystko ustnik jest tą jedną stroną na górze nie schowany? A Tchibo jest bez BPA?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #246 dnia: 16 Sierpnia 2014, 21:46 »
Ewka nabyła sobie dzisiaj plecak do szkoły + piórnik z cudownym motywem Barbie...
 :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje:

plusy zakupu:
- polski producent (to był mój jedyny wymóg)
- 610g wagi
- pasuje do mojej filigranowej dziewczynki

minusy zakupu
- za Chiny ludowe mi się nie podoba
- w Smyku przepłaciłam, ale Ewa miała frajdę (dzięki Bogu fundowała babcia)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 17 Sierpnia 2014, 17:34 »
Tak, ten ustnik jest wsuwany do środka, ale ta górna część jest odkryta. Niestety nie wiem, czy ten bidon z Tchibo nie ma tego BPA, nie mam już opisu do niego.
Bardzo mała waga tego plecaka, a jaki producent jeśli mogę spytać?
U nas motyw Barbie też jest na topie, więc kupiłam dziecku zeszyty z Barbie i innymi postaciami Disneya, są w Biedronce po 0,79 gr jak dobrze pamiętam.
A pod koniec miesiąca ma być premiera musicalu Barbie i tajemne wrota jak dobrze pamiętam, no i chyba będę musiała iść z dzieckiem. Nie wiem jak wytrzymam w tym kinie. Dzwoneczek samej mi się podobał, ale Barbie nie trawię pod żadną postacią.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #248 dnia: 18 Sierpnia 2014, 13:00 »
a kanapki do czego pakujecie??
widziałyście gdzieś takie większe pojemniki na kanapki + owoc??
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #249 dnia: 18 Sierpnia 2014, 13:24 »
ja sobie cenię pojemniki i butelki z Tupperware...
na pewno nie mają substancji chemicznie niebezpiecznych dla dziecka, poza tym są prawie niezniszczalne...
taki fajny pojemnik ciut większy z podziałkami, który aktualnie używamy jest koloru czarnego i obawiam się, że Ewie się nie spodoba...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 18 Sierpnia 2014, 16:15 »
Też uwielbiam Tupperware, mam kilka pojemników do przechowywania żywności i się sprawdzają, tylko ta cena...
Wspomniana przeze mnie sistema ma świetne pojemniki na sniadanie w rozsądnej cenie
http://sistema-polska.pl/kategorie-produktow/lunch/
Widziałam w decathlonie bidon z całkowicie chowanym ustnikiem, ale kosztował coś koło 50 zł, trochę drogo jak na bidon, i nie miał BPA.

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 18 Sierpnia 2014, 16:32 »
A macie już strój galowy?
Ja dzisiaj zrobiłam rundę po sklepach i myślałam, że zwariuję. Albo jakaś poliestrowa tandeta, albo brak rozmiarówki. W końcu kupiłam spódniczkę w coccodrillo, bluzkę i sweterek w 5-10-15. Zostały jeszcze rajstopy/podkolanówki i w sumie przygotowania do roku szkolnego 2014/15 będę mogła uznać za zamknięte  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #252 dnia: 18 Sierpnia 2014, 16:40 »
Ja kupiłam koszulę o dziwo w realu, 100% bawełny, b. ładna i w dodatku tania. Spódniczkę też już mam, rajstopy ze Smyka, marynarka też ze Smyka/lub sweterek z 5-10-15, zalezy co wybierze.
I cała reszta też gotowa :) Zdziwił mnie plecak na kółkach, który jest nieziemsko lekki, jak zwykły albo i lżejszy... :) rewelka.
Cała wyprawka+nowe ubranka gotowe :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 18 Sierpnia 2014, 18:03 »
Też uwielbiam Tupperware, mam kilka pojemników do przechowywania żywności i się sprawdzają, tylko ta cena...
Wspomniana przeze mnie sistema ma świetne pojemniki na sniadanie w rozsądnej cenie

mam tylko Tupperware w domu, całą resztę sukcesywnie wywalałam do kosza i w to miejsce kupowałam Tupperware...
Jak się kupuje sukcesywnie to cena nie zabija. Wolę dopłacić, niż po dwóch myciach w zmywarce mieć niepasującą przykrywkę, bo jej się odkształciło lub zmieniło rozmiar. Poza tym ja jadam głównie poza domem i w czymś porządnym muszę to jedzenie nosić.
Dla dzieci jest zestaw pojemników o nazwie muszelki, muszę podumać...

Sistemę też oglądałam. Koleżanka miała ich pojemnik na dyżurze i faktycznie prezentuje się porządnie, ale do końca przekonana nie jestem.
Zastanawiam się też nad koniecznością butelki do picia, bo w szkole jest automat w wodą mineralną, jak raz tuż obok Ewcinej klasy

— Richard M. Devos

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 19 Sierpnia 2014, 10:48 »
Lilian a te pojemniki muszelki tupperware nie są za duże??  spokojnie do plecaka?
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #255 dnia: 19 Sierpnia 2014, 11:20 »
zaraz Ci linki zapodam...

to są muszelki   
http://www.tupperware.pl/produkty/f-23-lunch-box

jest jeszcze jakowaś osobna śniadaniówka
http://www.tupperware.pl/produkty/sniadaniowka-f16

butelki
http://www.tupperware.pl/produkty/butelki-aqua

lunch box, który mam od czasu urodzenia Ewki  i uważam, że jest nie do zastąpienia. Targamy go wszędzie ze sobą i nie do zniszczenia, minus taki, że kolorystyka smutna...ale moze wyjdzie jakaś seria limitowana
http://www.tupperware.pl/produkty/lunch-box-dla-niego-f23

no i kubki - też mam; można się z nich napić, zaparzyć kawę, herbatę
wrzucić coś na przechowanie
http://www.tupperware.pl/produkty/j27-nowa-fala-kubki-z-uchwytami

czy kupię, czy nie to mam taki arsenał pojemników Tupperware, że Ewce zawsze któryś dać mogę...
Moje dziecko nie zje kanapki, no może jedną małą..
bardziej potrzebuję czegoś na wrzucenie jej orzechów, rodzynek, suszonych owoców, płatków otrębowych, które jada na sucho...
owoc jakowyś...

ja szukam pojemników na allegro
co jakiś czas jest promocja na jakąś serię,wtedy pojawiają się tańsze i wówczas kupuję
albo seria limitowana w jakiś fajnych kolorach lub we wzorki
— Richard M. Devos

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #256 dnia: 19 Sierpnia 2014, 12:13 »
Lila to uważasz , że co lepsze do szkoły do plecaka, zestaw muszelki?? czy ten lunch box czarny???
bo butelka to i tak osobno, a u mnie wchodzą w gre kanapki i owoc.
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #257 dnia: 19 Sierpnia 2014, 12:39 »
lunx-box - jest jeden, ma przegródki modyfikowalne...
dla mnie nie do pobicia

dlaczego u nas nie ma w takim kolorze...wrrrr... :-\ ::)

nie byłabym sobą gdybym nie zakupiła... ;D ;D

w PL wersja limitowana
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #258 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:11 »
Z racji tego ,ze brak sniadan w szkole Mai postawilam na porządny termobidon Alfie (dwie znajome go maja + opinie ma same dobre):
co do sniadaniówki z miejscem na owoc myśle nad czyms w tym stylu:

żaluje bardzo ,ze idea "zdrowej przekąski dla malucha"(w kl-3)zdechła przez protest rodziców(przeciez jabłko,marchewka w slupki ,seler pokrojony to złoooooooo samo w sobie) ::)

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #259 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:16 »

żaluje bardzo ,ze idea "zdrowej przekąski dla malucha"(w kl-3)zdechła przez protest rodziców(przeciez jabłko,marchewka w slupki ,seler pokrojony to złoooooooo samo w sobie) ::)

No co ty mówisz??!!
Są rodzice, którym to się nie podoba??!!
Ja się modlę, żeby szkoła mojej córki prowadziła takie akcje...nic lepszego jak oswajanie dziecka z warzywami w szkole, w grupie chętniej próbują, smakują i się  przekonują...
Nie no, pewnie chipsy byłyby lepsze;/
serio, nie miałam pojecia, że rodzice mogą wyrazić protest przy zdrowym żywieniu, przy sprawie dla ICH dzieci..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #260 dnia: 20 Sierpnia 2014, 17:05 »
Tete daj namiary na bidon i śniadaniowke :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:10 »
tete sniadaniowki super  wlasnie daj namiar

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #263 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:14 »
Wszystko piękne, ale jak dla mojej, która wszystko gubi i o wszystkim zapomina trochę za drogo ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #264 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:37 »
moja i tak nie lubi pić ciepłego... tylko woda, woda, woda...
ale bidon fajny...
lunch box też, tylko nie wiem czy nie za wielki
ma gdzieś toto wymiary?
— Richard M. Devos

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #265 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:39 »
Pojemność: górna przegródka - 443,6 ml, środkowa przegródka - 473,18 ml, dolna przegródka - 283,9 ml
Materiał: polipropylen, nie zawiera BPA, ołowiu, ani ftalanów
Sposób czyszczenia: nadaje się do mycia w zmywarce, również po naklejeniu naklejek
Wymiary: 26 cm x 17 cm x 6,5 cm

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #266 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:43 »

dzięki!!!
o naklejkach znalazłam...
wymiarów nie...
fajny - jak mi się obecne nie sprawdzą to jej kupię...
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #267 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:45 »
Moja Pola idzie w tym roku do II klasy, plecak mamy z ubiegłego roku, nie wiem nawet jakiej firmy, chciała z MH i taki sobie wybrała, śniadaniówkę mamy zwykłą z biedronki...jeśli dajemy owoc albo jakiś inny dodatek to wkładam w pojemniki z Ikea...Na w-f muszę kupić trampki z deichmanna, miałyśmy rok temu i fajne były ( koszt 24 zł.). Koszulki na w-f kupiłam w Lidlu, spodenki mamy dresowe 3/4. Wodę kupuję w małych butelkach zwykłą mineralkę, bidonu nie posiadamy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #268 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:53 »
mówisz, że trampki w Deichmanie są...no to wiem gdzie kupić...niech tylko modelka wróci znad morza...
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #269 dnia: 20 Sierpnia 2014, 22:34 »
Są na rzepy, fajne, różne kolory.