Autor Wątek: śluby w 2013 :)  (Przeczytany 35279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
Odp: śluby w 2013 :)
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Września 2012, 10:31 »
chyba? to nie masz jeszcze terminu?

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Daenerys

• forumowicz
  • data ślubu: 28.08.2015.
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Września 2012, 12:29 »
a po co mam się spieszyć? co nagle, to po diable, mi siędo ożenku nie pali. poza tym bylismy w róznych firmach itd. związanych ze ślubem i wcale nic rok naprzód nie trzeb załatwiać. suknię mam wybraną-to najważniejsze. resztę się załatwi z pwoodzeniem na ostatnią chwilę i nie ma problemu ani z fotografem ani z salą. byliśmy i pytaliśmy. chcemy  zrobić w Park Hotelu. teraz wchdozi niż, więc wolnych miejsc i terminów będzie coraz więcej. ceny siłą rzeczy w związku z demografią też będą spadać, bo nie będzie tylu chętnych na śluby i wesela.

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 04.07.2013
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Września 2012, 12:37 »
To dziwne bo jak ja zamawialam sobie sale w sierpniu na przyszle lato to o sobocie nie bylo nawet co marzyc, ba, nawet na niektore czwartki i piatki bylo juz za pozno... No ale to pewnie zalezy od sali, mi sie wydaje ze co lepsza sala to i szybciej miejsca sie rozchodza. No ale skoro planujesz wesele w kwietniu to jeszcze chyba przed sezonem wiec moze jest wiecej wolnych miejsc. Ja szczerze mowiac wolalabym pozalatwiac wszystko jak najszybciej zeby sie nie okazalo potem ze ulubiony fotograf albo DJ jest juz zajety na wybrany termin..

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Września 2012, 13:43 »
Daenerys, zaskakujące podejście :) Ja na przyszły rok  tak jak misspolymer, na swojej sali też nie miałam zbytnio wiele terminów do wyboru, salę rezerwowałam w czerwcu br. na wrzesień przyszłego roku ( a zależało mi na sierpniu, ale nie było terminów, poza piątkowymi, ale  termin też musieliśmy zgrać z DJem, itp), no ale kwiecień to w zasadzie jeszcze nie sezon, to pewnie będą mieć jakieś wolne terminy.

Co do niżu demograficznego i jego wpływ na ceny i wolne terminy to bym się z Tobą nie zgodziła :) Nie zapominaj,że ślub można wziąść w każdym wieku. Kryzys związany z niżem jeszcze tak szybko nie nastanie i trzeba będzie na niego jeszcze trochę zaczekać :) Jeżeli ktoś z usługodawców mówi o kryzysie, to tylko dlatego,ze w ich dziedzinie pojawiła się większa konkurencja i Pary mają w czym przebierać.

Dobrzy usługodawcy na rynku rezerwują swoje terminy z rocznym wyprzedzeniem, czasem i dwa lata do przodu, ale jeżeli tobie nie zależy na nikim konkretnym, to jasne,że nie masz się co spieszyć :) Poza tym, kwiecień to jeszcze nie sezon ślubny, także pewnie większość ma jeszcze sporo wolnych terminów :)

Pamiętaj,że na suknię ślubną też się czeka od 3-6mcy, chyba,że uda Ci się znaleźć jakaś na miejscu w sklepie i Ci ją sprzedadzą od ręki.

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Września 2012, 15:21 »
ja robię w Park Hotelu, tam jest drogo, mało kogo stać, więc nie ma problemu z terminami, zresztą jak ktoś ma kasę, to też nie ma. nie zgodzę się z Tobą, bo pracuję w branży, która ma ze ślubami trochę wspólnego i kryzys już tam dociera, bo z rocznikków 83-86 ktoś sięmiał ocjaktać, to już to zrobił.
suknię znalazłam w CMŚ I TO ZA 1200 ZŁ. był to 1szy salon do jakiego weszłam, fotograf z tych gazetek slubnych dobry i polecany i mówił, że nawet w sezonie wystarczy przyjsć do niego 2 m-ce przed, a ja nie chcę brac ślubu w upale przy 30stu stopniach. zależało mi na kwiecień-maj lub wrzesien. poza tym od października susknie ślubne są tańsze.
 ;D
nie ma to jak nakręcać interesu tym wszystkim firmom z branży ślubnej. no nie?:)he he

;D

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: sierpień 2013
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Września 2012, 16:42 »
zgadzam sie z Tobą Daenerys, te wszystkie portale z naszymi wpisami tez sa skarbnica wiedzy dla wszystkich firemkach o naszych marzeniach i o tym na co można lud naciągnąć :):)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Września 2012, 18:13 »
bo z rocznikków 83-86 ktoś sięmiał ocjaktać, to już to zrobił.

My dopiero planujemy  nasze, a akurat się mieścimy w tym przedziale  :) znajomym się jeszcze nie spieszy, ale juz maja w planach :) Także tragedii nie będzie ;) Teraz ludziom się po prostu nie spieszy.

Offline selena86
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.06.2013
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Września 2012, 18:53 »
Polecam salon sukien ślubnych La Mariette. . .  po kilku godzinach chodzenia po salonach znalazłam tą wymarzoną i nie drogo :)

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Września 2012, 22:45 »
bo z rocznikków 83-86 ktoś sięmiał ocjaktać, to już to zrobił.

My dopiero planujemy  nasze, a akurat się mieścimy w tym przedziale  :) znajomym się jeszcze nie spieszy, ale juz maja w planach :) Także tragedii nie będzie ;) Teraz ludziom się po prostu nie spieszy.

Ja tez z tego przedzialu wiekowego i dopiero planuje slub za rok, glupie gadanie, tak jakby kazdemu dane jest miec narzeczonego w wieku do 25 lat, czasem na milosc zycia trzeba poczekac :P

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Września 2012, 23:35 »
misspolymer przybij piątaka  :brawo_2:,bo masz rację - głupie gadanie heheheh  Czasy się zmeiniają, i ludzie nie biorą ślubów w wieku 21 lat, teraz się czeka bliżej 30ki :) heheheh

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Września 2012, 09:10 »
Ja wiem jakie terminy są u naszego fotografa czy u naszego zespołu. I nie ma szans na tak krótkie.

Ale to zależy kto co chce. Nie każdy chce mieć zespół. Albo nie każdy musi chcieć takie a nie inne zdjęcia. No każdy robi tak jak lubi.

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Września 2012, 15:24 »
my  też się nei spieszymy, ja mam 29,a narzeczony 26 i to jemu się bardziej spieszy. jak już pisałam jak się do ozenku nie palę. dla mnie to kiepska instytucja.zalegalizowane niewolnictwo, nie znam żadnego szczęsliwego małżenstwa niestety,ale wiem,że takie są.
moja znajoma zrobiła wesele w niecałe 3 m-ce i było super,robiłam w Ustowie w Villi Vivian i wcale nic nie musiala rok czy 2 naprzod zamawiac, podobnie jak ja.
to tylko chore naibjanie kabzy tym hienom z branży ślubnej.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Września 2012, 15:31 »
Każdy ma swoje marzenia, ja o moim ślubie marzyłam od ... chyba małej dziewczynki :)

Offline olekfl
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.06.2013
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Września 2012, 23:55 »
Cytat: Daenerys link=topic=40118. msg1766744#msg1766744 date=1347282927
ja robię w Park Hotelu, tam jest drogo, mało kogo stać, więc nie ma problemu z terminami, zresztą jak ktoś ma kasę, to też nie ma.  nie zgodzę się z Tobą, bo pracuję w branży, która ma ze ślubami trochę wspólnego i kryzys już tam dociera, bo z rocznikków 83-86 ktoś sięmiał ocjaktać, to już to zrobił.

OMG! Ciebie za to stać. . .  na głupie komentarze chyba. 

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Września 2012, 08:59 »
... do ozenku nie palę. dla mnie to kiepska instytucja.zalegalizowane niewolnictwo..[/b]

To po co chcesz wychodzić za mąż z takim podejściem?

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Września 2012, 09:40 »
a kto powiedział, że chcę? psiałam, że mi się do ożenku nie pali i uważam ślub za usankcjonowaną formę niewolnictwa. kiepski ,,interes''. poczekajcie ąz wejdzie ustawa o związkach partnerskich,a  wejdzie na pewno. kwestia czasu, wtedy branży ślubnej też się dostanie po tyłku, bo to plus niż demograficzny da się we znaki branży ślubnej i ceny spadną- taka będzie kolej rzeczy, bo dużo ludzi bierze ślub tlyko ze względów prawnych.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Września 2012, 09:45 »
TO po co wychodzisz za mąż skoro nie chcesz?

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Września 2012, 09:50 »
Każdy ma swoje marzenia, ja o moim ślubie marzyłam od ... chyba małej dziewczynki :)
takie podejście mnie dobija i załamuje, ale masz prawo. tylko mnie dziwi dorosłą kobieta z takim pdoejściem, mój facet jak to słyszy takie teksty, to mu się smiać chce. później i tak każda chce wyglądać jak księżniczka w wielkiej bezie,a na co dzien bez tapety, fryzury, sukni i tej całej otoczki wygląda nie do poznania, oczywiście na niekorzyść najczęściej. prawda jest taka, że każdy ślub i tak wygląda tak samo siła rzeczy i nikt go później nie wspomina z tego względu. ludzie szybko zapominają, wieć nie ma sie co tak napinać z tymi przygotowaniami, bo ludzie  i tak mają to gdzieś, bo dla nich liczy się tylko żeby się dużo napić i dobrze zjeść- to jasne. ew. dla niektórych potańczyć i tyle.
TO po co wychodzisz za mąż skoro nie chcesz?
nie mówię, że nie chcę ,ale mnie to nie kręci, mam do tego tematu zdrowe podejście. neie dam się wmanewrować w te wszystkie banały i sztuczki tych firm ślubnych. nie jestem typem dziewczyny, która się podnieca tymi wszystkimi przygotowaniami rok czy dwa wcześniej. jara mnie to jak 1657 odcinek Mody na sukces:) chciaąłbym najlepiej przyjśc na gotowe. myślałam nawet o konsultancie ślubnym, ale dałam sobie spokój. sama sobie jakoś dałam radę i to szybko bez napinki.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Września 2012, 10:27 »
Po 1. Nie każda chce wyglądać jak księżniczka w wielkiej bezie. Ja osobiście nie chce wielkiej bezy, ale jak sama napisałaś " krój ładny,ale za prosta jakaś taka, zamało zdobiona ..."
po 2. Fakt chodze na co dzień bez tapety, raczej z makijażem jakoś tak wole. A na ślub też nie planuje mieć tapety, tylko też raczej makijaż
po 3. No dla moich gości ( nie mówię, że wszystkich, ale dla większości ) jest ważne żeby się z nami cieszyć, a nie napić, mamy kilku abstynentów.. , ale wiadome jest że i tak ktoś ci dupę obrobi, i to bez względu na to czy będziesz miała na weselu 20 gości czy 200
po 4. Rozumiem że zwrot "a kto powiedział, że chcę" nie jest równoznaczny z tym, że nie chcesz?
po 5. "tylko mnie dziwi dorosłą kobieta z takim podejściem" .. co Cie dziwi? Kobieta, która chce wyjść za mąż i wie czego chce, która marzyła za dziewczynki o białej sukni i całej tej dla mnie osobiście magicznej jak to mówisz "otoczce"? Mnie dziwi kobieta, która z jednej strony planuje swój ślub a z drugiej mówi że jej się do ożenku nie spieszy. Bez wiary w małżeństwo chce je zawrzeć... to mnie dziwi. Bo w sumie z takim podejściem to się jeszcze nie spotkałam.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Września 2012, 10:40 »
A ja proponuję po prostu nie zwracać uwagi na uszczypliwe uwagi Daenerys :) Kimkolwiek jest, najwidoczniej ma jakiś problem, czy to z instytucją małżeństwa czy też z
hienom z branży ślubnej.

Droga Daenerys jeżeli nie kręci Cię planowanie ślubu, wspieranie się na wzajem, to nie ma sesnu,żebyś trolowała nasze forum. Jesteśmy tu, aby się na wzajem wspierać, doradzać sobie i urządzać pogaduchy właśnie o planowaniu ślubu i o naszych marzeniach z tym związanych. Twoje wypowiedzi są bardzo negatywne i troszeczkę psują atmosferę, bo ani ja ani inne dziewczęta nie mamy ochoty wysłuchiwać  tekstów typu
ważam ślub za usankcjonowaną formę niewolnictwa. kiepski ,,interes''.
kiepska instytucja.zalegalizowane niewolnictwo, nie znam żadnego szczęsliwego małżenstwa niestety

Jesteśmy dorosłymi osobami, które wiedzą czego chcą. Bardzo mi przykro,że napatrzyłaś się w swoim życiu na nieszczęśliwe małżeństwa, ale to nie oznacza, że każde takie musi być. Jeżeli nie chcesz brać ślubu, to go po prostu nie bierz... Nikt Cię do tego nie zmusza, możesz żyć na kocią łapę i też być szczęśliwą.  ;)

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Września 2012, 11:05 »
kluseczka  :brawo_2: popieram

Offline małgosia_89
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.08.2013
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Września 2012, 11:55 »
hehe ale masakra... po prostu tu nie wchodź i nie zaśmiecaj forum swoimi nadąsanymi tekstami...

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Września 2012, 12:06 »
Małgosia, aż chce się kliknąć LUBIE TO :D

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Września 2012, 13:06 »
Po 1. Nie każda chce wyglądać jak księżniczka w wielkiej bezie. Ja osobiście nie chce wielkiej bezy, ale jak sama napisałaś " krój ładny,ale za prosta jakaś taka, zamało zdobiona ..."
po 2. Fakt chodze na co dzień bez tapety, raczej z makijażem jakoś tak wole. A na ślub też nie planuje mieć tapety, tylko też raczej makijaż
po 3. No dla moich gości ( nie mówię, że wszystkich, ale dla większości ) jest ważne żeby się z nami cieszyć, a nie napić, mamy kilku abstynentów.. , ale wiadome jest że i tak ktoś ci dupę obrobi, i to bez względu na to czy będziesz miała na weselu 20 gości czy 200
po 4. Rozumiem że zwrot "a kto powiedział, że chcę" nie jest równoznaczny z tym, że nie chcesz?
po 5. "tylko mnie dziwi dorosłą kobieta z takim podejściem" .. co Cie dziwi? Kobieta, która chce wyjść za mąż i wie czego chce, która marzyła za dziewczynki o białej sukni i całej tej dla mnie osobiście magicznej jak to mówisz "otoczce"? Mnie dziwi kobieta, która z jednej strony planuje swój ślub a z drugiej mówi że jej się do ożenku nie spieszy. Bez wiary w małżeństwo chce je zawrzeć... to mnie dziwi. Bo w sumie z takim podejściem to się jeszcze nie spotkałam.

zgadzam się z ostatnim punktem, bo ja nie znam żadnego szczęśliweogo małżeństwa niestety wziętego z miłości. stąd może moje podejście. jestem realistką. no widzisz, a ja tylko takie podejście spotkałam.
isz,

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Września 2012, 13:21 »
No widzisz, mni otaczają w większości szczęśliwe małżeństwa. Mam też pare takich którym się nie udało. Ale nie wiem w sumie dlaczego mam zakładać najgorsze... Wiem że jestem wartościową osobą, mój przyszły mąż też wie że jestem on jest świadomy swojej watości, i chcemy iść razem przez życie. I cieszymy się tym jeszcze bardziej od dnia zaręczyn. I planujemy od dnia zaręczyn bo jest to dla nas mega ważne wydarzenie. To takie  przypieczętowanie naszej miłości.

I nie rozumiem jak można uznawać się za "lepszego", albo precyzując, kogoś o zdrowym podejściu do tematu mówiąc, o tym, z takim przekąsem i jadem

I nie wiem może źle odebrała, ale mam wrażenie, że ślubu nie chcesz, w sumie to nie "nie chcesz" ale żebyś chciała to też nie można powiedzieć, uważasz laski które planują swój ślub z wyprzedzeniem, za panny z niezdrowym podejściem do biznesu ślubnego, którym gardzisz, ale będziesz z niego korzystać. A to ostatnie to dla mnie hipokryzja.

Więc... skoro się nie cieszysz własnym weselem, a jedynie krytykujesz i to generalizując (np. używając określenia wszystkie) temat to nie wiem po co w ogóle się wypowiadasz?

Offline karinak
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Września 2012, 13:35 »
Cytat: Daenerys link=topic=40118. msg1766627#msg1766627 date=1347272987
chcemy  zrobić w Park Hotelu.  teraz wchdozi niż, więc wolnych miejsc i terminów będzie coraz więcej.  ceny siłą rzeczy w związku z demografią też będą spadać, bo nie będzie tylu chętnych na śluby i wesela.

cześć:) też zastanawiam się nad PARK HOTELEM, dzwoniłam tam, jest jeszcze sporo terminów na 2013, cena 250/os lub 280/os.  Tort, ciasta i alkohol w cenie, jednak tego ostatniego jest tylko pół litra na parę, dokupić można na tylko miejscu: 50zł/pół litra wódki.  Cenowo wygląda więc to w miarę akceptowalnie, jednak przekopałam fora i martwią mnie dwie kwestie: kilka osób skarżyło się, że porcje były malutkie i druga: po północy wymagano ściszenia muzyki.  Nie wiem jak ma się to do rzeczywistości.
Biorę pod uwagę jeszcze inne miejsca w Szczecinie: Zamkową (zniechęcają mnie prace remontowe na terenie zamku), West Ende, Atrium, Ambasador (szkoda, że przy ruchliwej ulicy), Ceremonia (choć to nie moja estetyka) i przeszła mi też przez myśl Bończa.  Problem w tym, że będę miała sporo gości do przenocowania i najmilej byłoby gdyby nie musieli błąkać się po Szczecinie, szczególnie, że nie znają miasta.  Chciałabym też, żeby w tej samej sali był parkiet i stoły z jedzeniem, ewentualnie oddzielone jakimś szerokim przejściem, żeby goście się widzieli i słychać było muzykę.  Może ktoś coś podpowie?:)

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Września 2012, 13:37 »
Brawo Koozaa zupelnie sie z Toba zgadzam!

Ja zawsze wiedzialam czego chce, spelniam sie zawodowo i chce wyjsc za maz za milosc mojego zycia, tak naprawde to juz nie mozemy sie tego doczekac, tego momentu kiedy spojrzymy sobie w oczy i bedziemy przysiegac sobie milosc do konca naszego zycia! I to jest wlasnie istota slubu, wesele to dodatek i wtedy tez bedziemy mogli swietowac razem z naszymi najblizszymi, rodzina i przyjaciolmi.

Wydaje mi sie ze Daenerys troche zapomniala o tym co to wszystko znaczy. Ktos Cie zmusza do wesela? Chyba masz jakies swoje zdanie i cos do powiedzenia w swoim zwiazku? Udajesz taka pewna siebie...

Offline selena86
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.06.2013
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Września 2012, 20:12 »
Brawo dziewczyny macie racje... Po co myśleć o ślubie skoro tak naprawdę się go nie chcę...
a jak Wam idą przygotowania? Pochwalcie się :)

Offline małgosia_89
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.08.2013
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Września 2012, 20:48 »
ja zastanawiam się nad suknią... podobają mi się blanca i mirabel la mariette :)

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Września 2012, 20:59 »
a co myslicie o niebieskich dodatkach? bo mi sie ostatnio spodobal taki lancuszek z krysztalkiem swarowskiego wlasnie w kolorze niebieskim i tak sie zaczelam zastanawiac... np wplesc kilka niebieskich kwiatow w bukiecik slubny (z bialych kwiatow), moze nawet niebieskawe buty..