Autor Wątek: SIERPNIOWE PANNY MŁODE  (Przeczytany 191260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
Odp: SIERPNIOWE PANNY MŁODE
« Odpowiedź #420 dnia: 10 Lipca 2007, 11:51 »
A kurczaki moim zdaniem nawet jak się nie mieszka razem to też się powinno jedną karteczkę dostać, no ludzie kochani...

no ja też tak sądzę, ale skoro nasz ksiądz dał na dwie spowiedzi to chyba nie mogę wrócić w dzień ślubu z tylko jedną karteczką nie?

No niestety pewnie nie.

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #421 dnia: 11 Lipca 2007, 00:40 »
Hej :) my mamy tylko jedną  spowiedź :DProboszcz powiedział , że jesteśmy w wyjątkowej sytuacji, bo mieszkamy razem 9 m-cy(a tak to pewnie 2 byśmy mieli)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #422 dnia: 11 Lipca 2007, 09:59 »
Babki Kochane! Jednym z warunków ważnej spowiedzi jest postanowienie poprawy. Dlatego też jeżeli mieszkamy razem i nie planujemy tego zmienić, to bez sensu jest iść do dwóch spowiedzi przed ślubem, bo to świętokradztwo. Jesteśmy dorosłymi ludźmi i nie rozumiem, dlaczego wstydzicie się powiedzieć księdzu o tym, że mieszkacie razem. Każdy ma swój sposób na życie i jemu nic do tego! Oczywiście jako kapłan ma obowiązek pouczyć nas, że jest to wbrew nauce Kościoła, ale przecież nie może nam odmówić udzielenia ślubu, bo właśnie przez to zamierzamy zmienić nasze życie. My też mieszkamy razem, był to nasz wybór (podyktowany głównie względami ekonomicznymi, ponieważ Rodzice mojego Grzesia nie byliby w stanie utrzymać Go na studiach) i podczas spisywania protokołu, gdy przyszło do wypisywania karteczki do spowiedzi po prostu powiedzieliśmy, że mieszkamy razem i jedna spowiedź została skreślona.
Nie chcę tutaj broń Boże moralizować czy też się wymądrzać, po prostu nie ma co się oszukiwać ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #423 dnia: 11 Lipca 2007, 11:21 »
zgadzam się z Agatką!!!!
przeciez sami bierzecie odpowiedzialnosc za swoje słowa czyny...
kazdy ma swój punkt widzenia i swoją racje.Dla jednych spowiedz jest czystą mistyfikacją i niepotrzebna'sprawą' dla innych  jest świetoscią i podejscie do niej'na powaznie' jest sprawa oczywistą.
Jest jeszcze jedno wyjscie w wypadku 2spowiedzi w różnym czasie.
Np.pierwsza spowiedz na 2mce przed-potem wstrzemiezliwosc-potem spowiedz dzien przed...
Wszystko zalezy od tego jak sie nato zapatrujemy.
Moge miec kołki ciosane na łbie-ale jesli juz kłamie sie(lub zataja jak kto woli) fakty przed lub w trakcie spowiedzi-czy w takim razie powaznie mozna podchodzic do kolejnego z SAKRAMENTÓW którym jest małżeństwo?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #424 dnia: 11 Lipca 2007, 11:59 »
Dla jednych spowiedz jest czystą mistyfikacją i niepotrzebna'sprawą' dla innych  jest świetoscią i podejscie do niej'na powaznie' jest sprawa oczywistą.
Jest jeszcze jedno wyjscie w wypadku 2spowiedzi w różnym czasie.
Np.pierwsza spowiedz na 2mce przed-potem wstrzemiezliwosc-potem spowiedz dzien przed...
Wszystko zalezy od tego jak sie nato zapatrujemy.
Moge miec kołki ciosane na łbie-ale jesli juz kłamie sie(lub zataja jak kto woli) fakty przed lub w trakcie spowiedzi-czy w takim razie powaznie mozna podchodzic do kolejnego z SAKRAMENTÓW którym jest małżeństwo?

Święta racja Martuś!!! Skoro już się decydujemy na ślub kościelny to róbmy to do końca świadomie!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline a1515
  • forumowicz
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #425 dnia: 11 Lipca 2007, 12:14 »
dziewczyny ale właśnie o to chodzi, że my powiedzieliśmy że mieszkamy razem (już prawie 3 lata), dlatego zdziwiłam się, że mimo to kazał nam iść na dwie spowiedzi. zgadzam się z wami, że jest to bez sensu ponieważ nie planuję żadnej "poprawy" w sensiu wyprowadzenia się od mojego przyszłego małżonka. jednak wydaje mi się, jak juz pisałam wcześniej, że skoro dostaliśmy dwie karteczki to nie możemy po prostu sprawy "olać" i iść tylko do jednej, choć najchętniej tak bym zrobiła.

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
« Odpowiedź #426 dnia: 11 Lipca 2007, 17:21 »
A mnie chodziło o to, że w naszym przypadku małe znaczenie ma to, że nie mieszkamy razem  :oops: Postanowienie poprawy... no cóż widocznie mam słabą 'silną wolę'  ;D

Uważam, że te dwie spowiedzi są kompletnie ni w ząb, a tak apropo to trzeba obie zaliczyć u tego samego księżulka :?:

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #427 dnia: 11 Lipca 2007, 17:25 »
a my dzis byliśmy tutaj w szczecinie w parafii i ksiądz powiedział, że mamy iśc tylko do jednej spowiedzi bo jak teraz powiemy księdzu w konfesjonale że mieszkamy razem to i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia, chyba że zdecydujemy i wytrwamy w postanowieniu wstrzemięźliwości do dnia ślubu. jeśli nie, to tylko dzień przed ślubem dostaniemy rozgrzeszenie,

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
« Odpowiedź #428 dnia: 11 Lipca 2007, 17:55 »
A matko jedyna.. szkoda slow na takie rozumowanie...

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #429 dnia: 12 Lipca 2007, 08:24 »
A mnie chodziło o to, że w naszym przypadku małe znaczenie ma to, że nie mieszkamy razem  :oops: Postanowienie poprawy... no cóż widocznie mam słabą 'silną wolę'  ;D
U mojego Kolegi na kursie przedmałżeńskim Ksiądz wciąż powtarzał, że żyją w grzechu ci, którzy ze sobą mieszkają. Jarek stwierdził, że skoro Oni nie mieszkają razem, a Magda jest w ciąży, to wychodzi na to, że grzechu nie mają   :bredzisz: Kasiu my też próbowaliśmy...bez powodzenia  :oops:

a my dzis byliśmy tutaj w szczecinie w parafii i ksiądz powiedział, że mamy iśc tylko do jednej spowiedzi bo jak teraz powiemy księdzu w konfesjonale że mieszkamy razem to i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia, chyba że zdecydujemy i wytrwamy w postanowieniu wstrzemięźliwości do dnia ślubu. jeśli nie, to tylko dzień przed ślubem dostaniemy rozgrzeszenie,
No właśnie o to mi chodziło w pierwszym wczorajszym poście. Wiem z własnego doswiadczenia, że "krew nie woda" ;) i mieszkając razem bardzo trudno nam było wytrzymać we wstrzemięźliwości.  

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #430 dnia: 12 Lipca 2007, 15:59 »
A oto moje buciki, tzn prawie bo moje są gładkie skórzane ale właśnie z takim "czymś"

Shot with FinePix S304 at 2007-07-12

o dokładnie to są takie - tylko te nie bardzo dokładnie widać

Shot with FinePix S304 at 2007-07-12
mam nadzieję, że okażą się wygodne i wytrzymam w nich całą noc, choć zastanawiam się nad jakimiś bucikami na zmianę. ale pannie młodej chyba nie za bardzo wypada tańczyć w klapkach, albo na bosaka, nie? ;D

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
  • Jesteśmy jak 2 puzle,tylko 1 pasuje do drugiego
« Odpowiedź #431 dnia: 12 Lipca 2007, 16:27 »
Ja sie w klapkach albo na boska nie bardzo widze, ale na zmiane jakies swoje wygodne mozesz miec.
Ja po dzisiejszej nauce tanca stwierdzilam ze nie powinno byc zle, ale na zmiane buciki tez zabiore.

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #432 dnia: 12 Lipca 2007, 16:55 »
my idziemy w sobotę na pierwszą lekcję , zobaczymy czy p. Agacie uda się coś z nami zrobić do taj naszej piosenki , żebyśmy nie wyglądali jak bujające się kłody  :skacza:

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
« Odpowiedź #433 dnia: 13 Lipca 2007, 23:37 »
a1515 a jaka wybraliscie piosenke?

Offline agi_82
  • bywalec
  • data ślubu: 11.08.2007r.     godz. 15:00
« Odpowiedź #434 dnia: 14 Lipca 2007, 12:26 »
Drogie forumki jestem już taka szczęśliwa bo 13 w piątek obroniłam swoją pracę magisterską :Najlepszy: i teraz mogę się zabrać za dalsze przygotowania do wesela, które ostatnimi czasy przeszły na dalszy plan, z tego wszystkiego przegapiłam nawet swoją fryzurkę próbną i muszę umówić się na jeszcze jedną ;)
Jeżeli chodzi o sprawy weselne to w poniedziałek jadę zobaczyć już moją uszytą suknię ślubną i wybrać welon i rękawiczki; protokół mamy już spisany zapowiedzi już u mojego K poszły a u mnie jutro jeszcze ostatnie. Wódeczka już zamówiona, listę zakupów od kucharki też mamy, garnitur kupiony tylko pozostały jeszcze buty i może we wtorek pojedziemy po odbiór obrączek. Jest coraz mniej czasu a jeszcze tyle do załatwienia, mam nadzieję, że ze wszystkim zdążymy ;)

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
« Odpowiedź #435 dnia: 14 Lipca 2007, 12:34 »
Na pewno zdazycie, tylko bez paniki  ;D

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #436 dnia: 15 Lipca 2007, 09:31 »
Agassi my wybraliśmy "Can't take my eyes off of you" (I love you baby - tylko w bardzo zwolnionej wersji w wykonaniu sagi rei). no i wydawało nam się, że to przecież taka łatwa wolniutka piosenka to pani rzuci nam jakiś pomysł i po jednej godzince będziemy już wszysko wiedzieli, a tu sie okazało, że to wcale nie takie łatwe. A jak u was poszła pierwsza lekcja tańca, Agassi? bo my wczoraj głównie uczyliśmy się jak ładnie wyjść na parkiet i rozpocząć taniec, utrzymać łądną sylwetkę i podstawowego kroku. hihi, dopóki człowies czegoś nie spróbuje to wszystko wydaje się tak banalnie proste, a jak przyjdzie co do czego to okazuje się, że trzeba się jednak przyłożyć  ;D zobaczymy jak pójdzie dalej.

agi_82 gratulacje pani magister :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: , bardzo się cieszymy razem z Tobą :skacza:, teraz na spokojnie można poświęcić cały czas i uwagę przygotowaniom weselnym , jak będizesz miała suknie to wklejaj zdjęcia.
ja byłam w piątek na kolejnej przymiarce (niestety nie miałam aparatu) i w sumie to suknia już gotowa, tylko małe popraweczki i 25 do odebrania :) welonik już mam - gratisik od salonu :)

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
« Odpowiedź #437 dnia: 15 Lipca 2007, 10:30 »
A jak u was poszła pierwsza lekcja tańca, Agassi?
Pozytywnie i calkiem podobnie  ;D My myslelismy ze do piosenki S. Krajewskiego "Wielka milosc" nic sie nie da stworzyc i bylismy w bledzie. Mozna zatanczyc rumbe i blusa, wybralismy blusa bo jest latwiejszy chociaz rumba bardziej mi sie podoba. Na pierwszej lekcji opanowalismy wchodzenie, uklon i sporo figur. Podobno dobrze nam to idzie  ;D  Zapisalismy sie juz na 2 kolejne lekcje a razem chcemy zaliczyc tak z 6 spotkan.

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #438 dnia: 15 Lipca 2007, 11:05 »
Dziękuję a1515  ;D  :przytul: :skacza:

Widzę, że zaczęłaś chodzić na lekcje tańca, my też zapisaliśmy się na jedną lekcję u naszego instruktora żeby wybrać piosenkę i uzgodnić co do niej zatańczyć. Po naradach doszliśmy do wniosku, że będzie to przeróba Whitney Houston "I will Always Love You" na walca angielskiego i podobnie jak ty uczyliśmy się głównie ładnego wejścia na parkiet, ponieważ tańczyć już trochę umiemy bo w tamtym roku ukończyliśmy 6 stoni kursu tańca a ten rok należeliśmy już do klubu tańca dla dorosłych. Układu już żadnego nowego nie wymyślaliśmy tylko połączyliśmy kroki z walca angielskiego z 6 stopnia kursu i kroki z klubu tańca i przyznam się, że świetnie to wygląda. ALe najważniejsze dziewczyny żeby w czasie tańca patrzeć sobie w oczy i nie denerwować się  ;D  :skacza:
a1515 powodzenia w ćwiczeniach układu tańca.

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #439 dnia: 15 Lipca 2007, 11:14 »
no, patrzenie w oczy w uśmiechanie się wychodzi nam chyba najlepiej z całego tańca  :hopsa:, gorzej z tym "niedenerwowaniem się" ale jeszcze kilka lekcji przed nami, więc damy radę :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #440 dnia: 15 Lipca 2007, 12:06 »
Kobietki, a możecie mi wysłać na priva namiary na Wasze kursy taneczne? Tylko jeszcze musiałabym mojego Miśka wyciągnąć, bo On tańczy dobrze i w ogóle się nie przejmuje pierwszym tańcem, a ja tak średniawo, więc wypadałoby trochę się podszkolić ;) 

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #441 dnia: 15 Lipca 2007, 21:48 »
Kurczę.
Podczas podpisywania tego protokołu, ksiądz pytał czy mieszkamy razem - odpowiedzieliśmy, że owszem.
Dał karteczkę na 2 spowiedzi.
jedną tuż po wywieszeniu zapowiedzi, a drugą na dzień przed ślubem.

Myślicie, żeby zapytać księdza o to, czy to ma sens?

Offline Calypso

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #442 dnia: 15 Lipca 2007, 21:53 »
Aga i Piotr 04.08.2007[/b]
Calypso

Offline a1515
  • forumowicz
« Odpowiedź #443 dnia: 16 Lipca 2007, 12:18 »
met koniecznie zapytaj, my też dostaliśmy karteczki na dwie spowiedzi mimo że ksiądz wie że mieszkamy razem, a my potulnie przyjeliśmy i poszliśmy. później rozmawiałam z księdzem z tutejszej szczecińskiej parafii i powiedział właśnie że to nie ma sesnu bo nie dostaniemy rozgrzeszenia itp. no więc zadzwoniłam do kancelarii kościła gdzie bierzemy ślub i okazało się, że ksiądz dał tak automatycznie i siostra powiedziała że oczywiście mamy iść tyko do jednej, dzień prze dśubem.
tak więc wyjaśnijcie to, warto :)

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #444 dnia: 16 Lipca 2007, 13:10 »
a my mamy 1 karteczke  ale na niej z tyłu ksiadz napisał
I spowiedż a pod spodem II spowiedź
Powiedział ,ze obojetnie kiedy pójdziemy i do kogo
A najlepsze ze te karteczki są napisane spowiedx rodziców chrzestnych- bo ksiadz nie miał innych

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #445 dnia: 16 Lipca 2007, 15:22 »
Dziewczyny pochwalę się wam moją sukienką  ;D tzn. to jest wzór z salonu, ponieważ moja będzie biała. I jak wam się podoba??
Już się nie mogę jej doczekać. Jak zrobię fotki tej mojej to też je zamieszczę tak dla porównania będzie ecri i biała.
  :skacza: :skacza: :skacza: :skacza: :skacza:

Shot with Z400 at 2007-07-16

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
« Odpowiedź #446 dnia: 16 Lipca 2007, 15:27 »
Agi śliiiicznaaaa!

Zwłaszcza ta góra mi się podoba :skacza:

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #447 dnia: 16 Lipca 2007, 15:31 »
Agi śliiiicznaaaa!

Zwłaszcza ta góra mi się podoba :skacza:

Met cieszę się, że Ci się podoba.   :przytul: :przytul: :skacza:

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
« Odpowiedź #448 dnia: 16 Lipca 2007, 15:36 »
Będziesz wyglądać prześlicznie:przytul:

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #449 dnia: 16 Lipca 2007, 16:17 »
Agi ja cie juz wniej widziałam  8)
Wiesz kiecka akurat  nie dla mnie bo ja bym wyglądała tragicznie- ale DLA CIEBIE IDEALNA i ja bym wybrała ecru ale dla Twojej karnacji zdecydowanie biała no i masz figure do niej
Ale powiedz? bedziesz miała ten tiul u góry? bo mi sie wydawało ze jak mierzyłas to go nie było